Na dugo ću jer bih željela što detaljnije opisti situaciju.
Prije 10 dana, u ponedjeljak, bili smo na moru i Tin (4 godine) je odjednom dobio crveni, reljefni osip po prsima, prednjoj strani bedara i rukama. Taj osip je prošao nakon nekoliko sati. Tu večer dobio je povišenu temperaturu koja je trajala tu noć i prijepodne idućeg dana (oko 38, najviša 38,6), a drugi dio utorka i dio srijede bila je oko 37. Žalio se da ga boli grlo kod gutanja, ali imao je dobar apetit i bio je ok, vesel i razigran, a najveći problem je bio taj što mu se potpuno začepio nos jer mu ga je, pretpostavljam, zatvorio treći krajnik (to se već znalo dešavati). U srijedu ujutro probudio se natečen u licu, najviše oko očiju te mu se pojavio crveni osip na leđima koji se širio i izgledao potpuno drugačije od ovog prvog, nije imao reljef. Otišli smo kod lokalne doktorice koja ga je vrlo detaljno i pažljivo pregledala, rekla da je glo malo upaljeno i da su natečeni svi limfni čvorovi te rekla da se vjerojatno radi o nekoj virozi, da to nije za antibiotik, da odmiruje i kloni se sunca. U toku srijede osip i natečenost su se povukli, temperaturu više nije imao, ostao je jedino problem začepljenog nosa, ali tata mu je dobio temperaturu, bolilo ga je grlo i to je trajalo iduća 3-4 dana.
Kad smo se vratili doma otišli smo u ponedjeljak kod pedijatrice (zamjene jer je naša na go) jer je i dalje jedva disao na nos tj. u snu je stravično hroptao. Pogledala ga je, rekla da nema upale, da se tu ne može ništa nego čekati da prođe i da idemo samo napraviti bris grla. Otišli smo u utorak i danas nas je nazvala s nalazom koji pokazuje da je prisutan streptokok (ovo ću sad otprilike jer nisam dobro zapamtila izraz) u trećini ili trećina streptokoka ili tako nešto, zapamtila sam da je spomenula trećinu. I sad kaže da za svaki slučaj provedemo terapiju silapenom jer sam ja trudna (u 29 tjednu trudnoće), a to je možda bio šarlah. Ne razumijem kakvog to ima smisla. T. je imao šarlah prošle godine, doktorica ga je prepoznala odmah, zar ne bi onda i ova gdje smo bili kad je bio natečen i osipan vidjela da se radi o šarlahu nakon detaljnog pregleda. A sve i da ga je imao, danas mu više ništa nije, meni ništa nije, ako me nije zarazio s nečim u ovih deset dana, čemu onda davati antibiotik? Ima li netko kakvo slično iskustvo? Jako bih voljela da se javi netko iz struke i da mšljenje. Hvala na strpljenju.