Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: zrcaljenje

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno zrcaljenje

ponukana razgovorom sa svojim sinom,počela sam razmišljati o nečemu što me jako živcira. Naime, svog trogodišnjaka već godinu dana učim, treniram i zatupljujem da se papirići od bombona, čoksi i sl. ne bacaju na ulicu nego se bace u koš ili u kolica ili daju meni ili stave u džep. Tako je mene učila moja mama pa tako i ja nastavljam. Tipa ono misli globalno, radi lokalno.

E sad pitanja nastaju kad izađemo iz kvartovskog dućana i on vidi hrpu smeća oko jedne jedine klupice i pita on mene tko to baca, zašto i sl. Pa si i ja razmišljam što tu djecu uče njihovi roditelji (tamo uglavnom sjede roditelji s klincima koji užicaju nešto u dućanu pa onda to tamo papaju ), jel to stvar kulture,nebrige, nemarnosti i sl.... Što vi mislite?

5 min.kasnije, skockani deda,s litrom kolonjske dijeli bombone i nakon što su pojedeni baca omot na pod!? Znači li to da ni njegova unučad nikad neće naučiti da papiri i otpaci imaju svoje mjesto. Jer tu se meni povlači da je uči i da ne čisti za sobom, da ne mora paziti jel ostao nered za njom ili ne. Iskreno, meni se cijela slika promjenila o tom čovjeku (ps.imao je džep u koji je mogao gurnuti taj omot).

Što vi radite? Obraćate li na to vašu pozornost? Učite li svoju djecu da se otpaci bacaju u za to predviđena mjesta? Smeta li vam smeće po ulici? Živcira li vas da netko uči, ne znam, dijete brojati do 100, a ne nauči ga baciti omot od sladoleda u koš, kako svojim primjerom, tako i razgovorom? Obraćate li na to pažnju?

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

možda krivi naslov, ali poanta je da ni to dijete, jer nije imalo primjera neće naučiti svoje dijete da se papirići ne bacaju po ulici, igralištu i sl.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Užasno me to živcira i smatram to jako nekulturnim. Mene je tako moja mama učila i ja ću tako svoje dijete.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

smeta me, naravno

klinci uglavnom smeće bacaju gdje mu je i mjesto, a ako i potraže lakši put da ga se riješe zahtjevam da pokupe i odnesu gdje treba ili predaju meni.
    I kako je ključić rekla, tako su mene moji učili tako i ja učim svoje .

A na pitanja zašto je negdje hrpa smeća ili psećeg g*vna ( ne mogu odoljeti ) odgovaram da su ga ostavili nekulturni ljudi, a da mi ne želimo biti takvi . Mada, priznajem da se ponekad osjećam kao magare kada trpam papirić od kiki bombona u torbu, a kraj mene maltene šleper smeća.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uf ja na to poludim.
    Moji doma odvajaju papir i staklo u odvojene kante. Odrasla sam na selu gdje dugo nisu odvozili smeće pa smo se navikli voditi brigu o tome. Znalo se što ide u gnoj, što se zapali, što tata vozi na smetlište.... inače bi nas smeće zatrpalo.

Ovo ljeto su nam u posjeti bili nećaci od MM, 4 i 6 god. Šećemo predvečer uz more i pojedu sladoled, još ja govorim da ponesu taj štapić do kante. Slučajno se okrenem kad jedan štapić pluta u moru. Lijepo sam malog koji je bacio poslala u vodu po to i morao ga je odnijeti u kantu, isto tako je bilo drugi dan s špicom od breskve. A i jedno i drugo bi istrunulo, da ne pričam kakva sam s najlonima i sličnim.
    Kad idem po kruh nosim platnenu torbu.

Da ne duljim.... itekako obraćam pažnju na to, i tako ću i M naučiti. Ne ustručavam se naglas prokomentirati kad netko tako ne radi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

da se odmah razumijemo naše će ulice biti čiste ko u npr. švicarskoj kada se budu uvele kazne za bacanje smeća po ulici i kada se one budu realno provodile. do onda je dovoljno nekolicina nesavijesnih ljudi da uprljaju ulicu. ja osobno pazim i učim djecu, ali sam svjesna da ne mogu promijeniti naciju pa se ni ne živciram oko toga. stvar osobne kulture. i zaista mislim da samo deranje po džepu može uvesti pravog reda.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja sam još gora po pitanju ne bacanja na pod. Osnovna škola mi je blizu i oko nje brdo papirića i smeća. Ne u dvorištu, nego izvan. I kad vidim da neko dijete baci, ne mogu se suzdržati nego kažem : i doma tako bacaš na pod?

Uf, što li misle o meni!!! Grozna sam!

Ali, ne mogu to shvatiti. Kolika je to nekultura ako možeš smeće baciti na pod. Ili je to da se prave važni pred vršnjacima, oni ne robuju pravilima, a s roditeljima su pristojni.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj bijelko prvotno napisa Vidi poruku
    Uf ja na to poludim.
    Moji doma odvajaju papir i staklo u odvojene kante. Odrasla sam na selu gdje dugo nisu odvozili smeće pa smo se navikli voditi brigu o tome. Znalo se što ide u gnoj, što se zapali, što tata vozi na smetlište.... inače bi nas smeće zatrpalo.

Ovo ljeto su nam u posjeti bili nećaci od MM, 4 i 6 god. Šećemo predvečer uz more i pojedu sladoled, još ja govorim da ponesu taj štapić do kante. Slučajno se okrenem kad jedan štapić pluta u moru. Lijepo sam malog koji je bacio poslala u vodu po to i morao ga je odnijeti u kantu, isto tako je bilo drugi dan s špicom od breskve. A i jedno i drugo bi istrunulo, da ne pričam kakva sam s najlonima i sličnim.
    Kad idem po kruh nosim platnenu torbu.

Da ne duljim.... itekako obraćam pažnju na to, i tako ću i M naučiti. Ne ustručavam se naglas prokomentirati kad netko tako ne radi.
    A vidiš u našem selu ljudi da bi došli u šumu moraju proći kraj velike baje za smeće, ali oni fino prođu kraj nje i bacaju smeće u šumu. I ne mislim na omot od cigara sladoleda ili tetrapak od soka dok šeću, nego čitavo kućno u najlonu ! Onda ja i mm ko dvije lude svako toliko vreću pa čisti po šumi.
    Susjeda radi na komunalnom kao ulični čistač, uvijek kuka kako su prljave ceste itd, a šeće unuka šumom i možeš točno znati gdje su prošli po papirićima i vrećicama. Nikad neću razumijeti.

A to da se veći klinci prave frajeri je, ali isto ne mora značiti da će se tako ponašati kad odrastu, vjerovatno samo faza kao i kod ovih malih .

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa Vidi poruku
    A vidiš u našem selu ljudi da bi došli u šumu moraju proći kraj velike baje za smeće, ali oni fino prođu kraj nje i bacaju smeće u šumu. I ne mislim na omot od cigara sladoleda ili tetrapak od soka dok šeću, nego čitavo kućno u najlonu ! Onda ja i mm ko dvije lude svako toliko vreću pa čisti po šumi.
    Da se razumijemo, toga ima i kod nas, ali ipak vjerujem da to donose ljudi "izvana", ne sami mještani jer svatko svakog zna pa moraju malo i pripazit što rade da ih se ne bi olajalo.

Slažem se da bi nas trebalo kažnjavati, izgleda da se ipak malo opametimo kad nas se opali po džepu.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A ovdje ne, olajavaju nas koji skupljamo smeće za njima .

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

I mene to užasno živcira i ne mogu vjerovati da postoji toliko nekulturnih ljudi i djece. Moji su klinci već sa godinu dana znali da se smeće ne baca po cesti nego u za to predviđen mjesta. Više ne komentiram nakon što me neki tinejđer izvrijeđao jer sam ga upozorila da papirić baci u kantu 2 m dalje.
    Malo OT, ali jedan događaj me baš nedavno posebno naljutio -
    Mi doma odvajamo stari papir i ostalo i nosimo u onu kantu u haustoru koja je ispod stalka za letke. Bila sam uvjerena (tako je bilo u mom starom kvartu) da po taj papir dolaze komunalci i voze na recikliranje. Dok jedan dan nisam srela čistačicu koja je kukala da je ta kanta stalno puna i da je onda ona mora nositi u kontejner - za smeče!!! Dakle godinu dana skupljanog papira otišlo da ne velim gdje.
    Park nam izgleda kao smetlište.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene to ne uzrujava, jer je oduvijek nekako tako. Ja svoje učim da se ponašaju pristojno, bacaju smeće u koš, bilo da smo na pikniku ili u gradu, svoje smeće zbrinjavamo po propisu. Za ljude koji to bacaju bez uzdržavanja objasnim djeci da su to nekulturni i zločesti ljudi.
    Jedino što me još može uznemiriti je kad gospoda hračne sebi preko ramena usred grada, a meni na cipele, ruku, i li djetetu na glavu. Za to bih bila spremna potegnut hladno oružje. To mi nije jasno...

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mene uzrujava pogotovo jer zivim u gradu za koji je hrvatska vjerujte mi apoteka. Zao mi je sto nakon film festivala nisam fotkla parku u centru Sarajeva u kojem se moje L igra, tj bolje reci igrala, jer je tako prljavo i puno razbijenih boca.
    L ce za 2 mijeseca imati 3 godine i nema sanse da baci papric ili bilo sto na pod. nekako spontano je pocela sama sa toliko entuzijazma svoje smece ( papric od peciva, slamku, tetrapak od soka...) bacati u smece i sva je sretna kad baci smece na kantu kako ona kaze.
    Po mom misljenju to djeca kopiraju od roditelja
    Posljednje uređivanje od MoMo : 22.08.2010. at 19:04

BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i mene to uzasno izbija iz takta. ista stvar mi je sa ubijanjem sitnih zivotinjica, mrava, paukova i sl. ja ucim svog petogodisnjaka da smo mi prijatelji svih zivotinja i da se ne smije namjerno gaziti po bubama mravima i sl...ali kad vidi od druge djece da to rade (ne samo djece!) slijedi vagon pitanja...na koncu ispadnes cudak

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

kaže filip svom prijatelju kad su otvorili sladoled: "daj mi papir, smeće se baca u meminu torbu"

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

haha, i mi imamo smetlarnik u maminoj torbi...
    naravno da me smeta, ali ne na način da se opterećujem time... moje dijete zna gdje smije bacati, gdje ne... ostali su nekulturni, i klinka ih već sad doživljava kao takve...
    puno me više smeta kad mi netko na mjestu koje nije predviđeno za to zapali cigaretu...

jedino rješenje je za nas je kaznom po đepu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    naravno da me smeta, ali ne na način da se opterećujem time...
    slično ovako, kad se radi o urbanom krajoliku
    učim svoje dijete i to je ono što mogu učiniti
    ali ovo što piše mašenka mi je zbilja bed, kad se smeće iskrcava u šumi
    da bi se počistilo smeće koje neki susjedi mojih roditelja bacaju gdje im se svidi, trebao bi kamion i dizalica

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

trebao bi kamion i dizalica
    jednom smo i to organizirali , doduše za fiću i šparhete, da tek onda vidiš čuđenja!

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Jako mi je bitno biti pozitivan uzor svojoj djeci. Bacanje smeća samo je kap u moru. U isti koš mi ide (ne)pozdravljanje i još štošta, da ne nabrajam sad. Osjećam se odgovornom da usadim svojoj djeci obrasce ponašanja koje smatram važnim i koji će ih obilježiti kasnije u životu.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja sam jako razočarana, al eto baš razočarana kad vidim kako djeca i odrasli bacaju smeće po ulici. pitam se kakvo li je to naše društvo postalo, tako nemarno i oholo. jako sam osjetljiva baš na to smeće, jer kad pogledamo unatrag, smeća od nerazgradivih materijala ne postoji toliko dugo, a već smo tolika brda otpada napravili.
    i ja mog sina već učim gdje se što baca i on zna da papirni otpad u kući bacamo u papirka, naša kutija za stari papir. kad smo vani, ja mu pokažem smeće i kako ga je netko bacio van i da to nije u redu. žao mi je kad vidim da od naših prijatelja nitko ne odvaja smeće, osim možda baterije, to im je tlaka. i mi živimo blizu škole. ljudi, što je tu smeća u ulici! netko mi kaže da bi trebali biti koševi po ulici, pa bi djeca ipak bacila u koš. ne bi škodili koševi, ali ja sam prvenstveno za to da nauče da se NE baca po ulici, koš ili ne, neka nose u džepu, goddamnit! jako me to ljuti.
    malo OT, ali naišla sam slučajno na sjajnu knjigu na tu temu, pa je linkam: http://www.planetopija.hr/hr/knjizara/knjiga/1697

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni se mm smije kad dođemo doma odnekud kak mi je torba uvijek puna smeća...

ljudi uopće ne brinu o ovom našem jadnom planetu.

malo mi je šokantno za stari papir-paunija papir još uvijek funkcionira i čak u oš otkupljuju stari papir od klinaca, tak da mi nije jasno.

i ja se trudim odvajati smeće, i čim manje zagađivati.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja mislim da se čak uvozi stari papir, a znam pouzdano da se uvozi plastični otpad! zamislite! pa ja ga tu skupljam, ali nitko ga ne odvozi...

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da se pita moju malu smećaricu, sve bi trebalo pobacati u smeće . Ona bi rado sve što nađe na podu na ulici, ili pored klupice, a procijeni da je to BA (za baciti u smeće), ona će to odnijeti u koš za smeće. E sad se meni tu javlja problem; ona bi skupljala na podu sve žive papiriće, čepove od pive, plastične boce, slamčice i sve ostalo i pobacala u koš za smeće. Da ne pričam da ju moram stalno imati na oku da ne diže sve i svašta s poda, a ne može joj promaknuti ni jedan jedini čep na podu ili kanta sa smećem ili kontejner.
    Da, mislim da je to naslijedila od MM i mene, mi smo ju od malena učili da svako smeće baci u kantu, ali nismo računali na to da će ona početi smeće skupljati po cesti da bi ga bacila u kantu tako da se defitivno djecu od malena uči tim nekim, rekla bih osnovama životnog bontona.
    A sad, da me ljuti kad vidim kako ljudi bacaju na pod ili ne uče svoje dijete kulturnim manirima, smeta me naravno. Isto kao što me smeta bacanje papirića ili opušaka kroz prozor auta, ili vođenje ljubimaca na dječja igrališta i ne čišćenje njihovih izmeta... ali tu naravno ništa ne mogu. Ali da ću prokomentirati na glas ako to vidim, reći ću naravno, pa neka se ta osoba onda zamisli malo

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da se čak uvozi stari papir
    Da, uvozi se.

Kod nas ima kontejner za karton. Dođe kamion za obično smeće i to prebace u kamion i odvezu. Mene to jako ljuti.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Da, uvozi se.

Kod nas ima kontejner za karton. Dođe kamion za obično smeće i to prebace u kamion i odvezu. Mene to jako ljuti.
    Pa kaj to ne odvoze na stari papir? Nama u firmu dolaze po stari papir, imamo njihove kutije u koje to skupljamo i svako malo im javimo da ih pokupe kad skupimo nešto.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Nia_Zg prvotno napisa Vidi poruku
    Pa kaj to ne odvoze na stari papir? Nama u firmu dolaze po stari papir, imamo njihove kutije u koje to skupljamo i svako malo im javimo da ih pokupe kad skupimo nešto.
    I mi to u firmi skupljamo, ako netko ubaci i najlone dobijemo po prstima! I to pali!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •