Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: HOKAIDO buča - recepti

  1. #1
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno HOKAIDO buča - recepti

    Tek prošle godine sam otkrila Hokaido buču i totalno nas je osvojila. Međutim, zasad od nje radim samo krem juhu i to tako da uz komade buče obavezno skuham i rižu i/ili proso i onda to sve skupa usitnim štapnim mikserom. Od začina dodam samo sol, korijander, čili po želji i maslinovo ulje. Ne moram ni reći da ju svi obožavamo uključujući MM i malecku.

    Zanimaju me i druga jela od hokaido buče, posebno ako ju netko priprema na zanimljiv način kao varivo, umak ili u woku s npr. rižom, "staklenim" rezancima ili nečim sličnim.

  2. #2
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Neki dan sam radila pitu:

    pita od bundeve

    tijesto

    250g brašna (ja stavljam u prhko tijesto glatko)
    100g maslaca
    1/2 žlice šećera u prahu
    1 jaje
    3 žlice jabučnog octa

    priprema

    Brašno, šećer i maslac izmrviti zajedno, dodati jaje i ocat te zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati malo mlijeka. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 1/2 h u frižideru.

    nadjev

    500 g bundeve
    100 g milerama ili obicnog kiselog vrhnja
    100 ml mlijeka
    120 g šećera
    cimet
    đumbir
    3 jaja

    priprema

    Bundevu očistiti i skuhati 15 min tj. dok ne omekša.
    Omekšanu bundevu ocijediti i s mileramom štapnim mikserom zamiješati kremastu smjesu. Dodati šećer, cimet, jaja i mlijeko i sve dobro promiješati


    Tijesto razvaljati prema okrugloj protvi, višak tijesta maknuti. Tijesto na dnu izbosti na nekoliko mijesta vilicom, ulijati krematu smjesu i peći na 180°C oko 45 minuta.

  3. #3
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    ajme, bundeva, moja inspiracija

    rizoto od bundeve
    poprziti luk, dodati na kockice narezanu bundevu, pustiti da se malo prodinsta, dodati rizu, kada postakli podliti vinom, kasnije podlijevati temeljcem ili vodom dok riza nije kuhana. posuti parmezanom.

    njoki u umaku od bundeve
    na suhoj tavici poprziti sjemenke bundeve, maknuti, dodati malo luka (moze i ne mora) i pecenu bundevu. dodati malo vrhnja, usitniti stapnim mikserom, ubaciti kuhane njoke, posuti poprzenim i sirovim sjemenkama bundeve.

    pecena bundeva - temelj za slane recepte
    bundvu narezati na kockice, preliti madlinovim uljem, posoliti, popapriti, sve promijesati, peci u pecnici dok ne omeksa.
    u to se moze ubaciti par listica kadulje, meni opcenito kadulja fenomenalno pase uz bundeve

    lazanje od bundeve
    pomijesati slatko i kiselo vrhnje, dodati malo ribanog parmezana. u drugoj zdjeli pomijesati ricottu/skutu i pekenu bundevu, malo narezane kadulje, umuceno jaje pa u maslacem premazanu posudu slagati redom: lazanje, sir, umak od vrhnja i tako dok se sve ne potrosi. gornji sloj je tjestenina, sve se prelije mjesavinom vrhnja. mogu se dodati i sjemenke bundeve izmedju slojeva. zapece se u pecnici.

    njoki od bundeve
    pecenu bundevu izmiksati u pire, dodati brasna, parmezana i jaja, umijesitit tijesti, raditi njoke i skuhati ih.
    u tavi i rastopiti maslac, poprziti kadulju na njemu, prebacivati kuhanje njoke, posuti parmezanom.

    strudla od bundeve
    naribati bundevu, poseceriti, dodati brusnice/grozdjice/suhi ribizl, dalje raditi kao klasicnu strudlu.
    moze se preliti sa kis.vrhnjem u koji smo umijesali malo secra. preporucam peci na nizoj resetki i nizoj temperaturi, alu malo duze da se bundeva fino omekani (da ne ostane polusirova)

    imam jos i recepata za palacnke od bundeve i pitu od bundeve, ali to moram potraziti medju receptima jer su vazni omjeri, a ne znam ih bas napamet.

    za ove slane varjante nemam omjere nego je sve odokativno.
    nisam za svaki recept pisala da se posoli i popapri, to mi se nekako podrazumijeva.

  4. #4
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    evo, enela je stavila recept za pitu, pa ne moram ja

    a jos sam se sjetila:

    pir sa gljivama i bundevom
    poprziti luk, dodati cesnjak, gljive, kada voda ispari, dodati na kockice narezanu bundevu, dodati pir, malo i nega poprziti, podliti da dvostrukom kolicinom vode u odnosu na kolicinu pira, poklopiti i tako kuhati 45min do sat vremena na najslabijoj vatri. mislim da je ovo recept iz neke makronovine knjizice...ako me sjecanje dobro sluzi.

  5. #5
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    mi radimo štrudlu od bundeva isto kao i od jabuka (naribana).

    i još jednu poslasticu-skuhana ili pečena bundeva, usitnjena vilicom+ smrvljeni orasi, cimet, smeđi šećer. tekstura je kao tvrđa kašica a jede se kao desert iz zdjelica

    juhu radimo tako da istu količinu mrkve i bundeve narežem na veće komade, isto tako narezano dodam glavicu luka, malo soli i bučinog ulja. stavi se u lonac i dolije vode da prekrije gornju granicu namirnica. kada se skuha, smiksa se

  6. #6
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Meni je omiljeno jesensko varivo od hokaido bundeve i poriluka - jednostavno se na malo ulja prodinsta nasjeckani poriluk, doda bundeva narezana na kockice, zalije se temeljcem i kuha dok nije mekana; posebno skuham sitne pužiće i dodam u varivo. Ista stvar se može napraviti sa puretinom, i isto se jesti na žlicu ili napraviti kao 'saft' uz tjesteninu ili rižu. Jako je fino u to dodati vrhnja za kuhanje ili čak dukatela sira (tako je u originalnom receptu sa foruma) ali to mi izbjegavamo.

  7. #7
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Ooo, pa nisam znala da buče koristite na 100 različitih načina. Ajme ovo sve super zvuči, hvala hvala Sad kad stiže sezona moram isprobati.

    E da Zhang, ako se dobro sjećam probali smo tvoje palačinke s bučom, bile su super. Mada da mi nisi rekla ne bi skužila da je unutra buča

  8. #8
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    ne sjecam se, moguce je jer sam ih jedno vrijeme pravila.
    mogla bih danas, cak imam jos nesto malo smrznute bundeve pa bih mogla iskoristiti prije nego dodje nova sezona...

  9. #9
    Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    795

    Početno

    zhang, ajde stavi taj recept za palacinke!

  10. #10
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    navodno u crvenoj kori ima nekog jako rijetkog b-vitamina

  11. #11
    maxi avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Brussels
    Postovi
    2,040

    Početno

    meni je njami s azuki grahom. samo dodaš na kockice sa skoro kuhanim grahom, po želji može i dinstani luk (meni ne treba)

    mrak ide uz kiselo zelje po zimi

  12. #12
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    palacinke od bundeve

    2 salice brasna
    1/2 zlicice sode bikarbone
    1, 1/2 zlicice praska za pecivo
    1/3 salice smedjeg secera
    cimet, sol
    3 jaja
    1, 1/4 salice mlijeka
    1, 1/4 salice pirea od bundeve
    3 zlice ulja

    umijesati sastojke, ja stavim mrvicu vise mlijeka jer po receptu bude dosta gusta smjesa.
    to su one americke, debele palacinke pa smjesa mora biti gusca od smjese za klasicne palacinke inace ce se raspadati.
    pecina tavici, kada se pocnu pojavljivati mjehurici na gornjoj strani, okrenuti palacinku.
    super su prelivene javorovim sirupom...

  13. #13
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    palacinke od bundeve

    2 salice brasna
    1/2 zlicice sode bikarbone
    1, 1/2 zlicice praska za pecivo
    1/3 salice smedjeg secera
    cimet, sol
    3 jaja
    1, 1/4 salice mlijeka
    1, 1/4 salice pirea od bundeve
    3 zlice ulja

    umijesati sastojke, ja stavim mrvicu vise mlijeka jer po receptu bude dosta gusta smjesa.
    to su one americke, debele palacinke pa smjesa mora biti gusca od smjese za klasicne palacinke inace ce se raspadati.
    pecina tavici, kada se pocnu pojavljivati mjehurici na gornjoj strani, okrenuti palacinku.
    super su prelivene javorovim sirupom...

  14. #14
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    di kupite hokaido bundevu?
    bio bio ili...?

  15. #15
    zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007
    Lokacija
    GYM
    Postovi
    5,117

    Početno

    ne mora nuzno biti hokaido bundeva, moze biti bilo koja narancasta bundeva.
    ujesen ih bude po placu...

  16. #16
    Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008
    Postovi
    1,276

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    ne mora nuzno biti hokaido bundeva, moze biti bilo koja narancasta bundeva.
    ujesen ih bude po placu...
    Hokaido ima već sad na Trešnjevačkom placu. Meni osobno su jedino one dobre, još ima jedna vrsta koja mi je bila ok, mislim da prinčeva kruna ili tak neka, ostale mi nisu tak jaaaako fine.

  17. #17
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Ja sam ih viđala i u Lidlu (domaće su bile...).

  18. #18
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Mi isto jako volimo krem juhu od bundeve, variva s bundevom (posebno kelj).
    Vrlo je ukusna kad se neoguljena nareže na kriške, stavi malo shoyu-a ili tamarija (ali i ne mora) i ispeče u pećnici dok postane mekana. Jako, jako fino!

  19. #19
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Sydney / Zagreb
    Postovi
    2,042

    Početno

    Evo još jedne fine juhe za ljubitelje malo orijentalnijih okusa:

    2 žlice maslinova ulja
    1,5 kg bundeve (oguljene, očišćene i narezane na kockice)
    2 luka (sjeckana)
    2 češnja češnjaka (nasjeckanog)
    peršin ili korijandar (sjeckani)
    400 ml kokosova mlijeka
    500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca ili vode
    sol, papar, može i čili za one koji vole ljuće

    Prodinstati luk i češnjak na maslinovom ulju, dodati bundevu i nakon nekoliko minuta dodati kokosovo mlijeko i temeljac/vodu. Nakon otprilike 30 min smiksati i kratko vratiti na vatru. Začiniti, posuti peršinom i dobar tek!

    Ja hokaido ne gulim tek kuham koju minutu duže.
    Ako je pregusto, dodati malo više kokosova mlijeka, vode ili temeljca.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2

    Početno

    sto da radim ako iskoristim samo pola bundeve za jedan obrok, da je cuvam umotanu u frizideru do sutra, prekosutra ili je trebam staviti u zamrzivac???

  21. #21
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    palacinke od bundeve

    2 salice brasna
    1/2 zlicice sode bikarbone
    1, 1/2 zlicice praska za pecivo
    1/3 salice smedjeg secera
    cimet, sol
    3 jaja
    1, 1/4 salice mlijeka
    1, 1/4 salice pirea od bundeve
    3 zlice ulja

    umijesati sastojke, ja stavim mrvicu vise mlijeka jer po receptu bude dosta gusta smjesa.
    to su one americke, debele palacinke pa smjesa mora biti gusca od smjese za klasicne palacinke inace ce se raspadati.
    pecina tavici, kada se pocnu pojavljivati mjehurici na gornjoj strani, okrenuti palacinku.
    super su prelivene javorovim sirupom...
    probam danas, jer sam je jučer pekla i ostalo nam

  22. #22
    BP avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    863

    Početno

    Citiraj domisuper prvotno napisa Vidi poruku
    sto da radim ako iskoristim samo pola bundeve za jedan obrok, da je cuvam umotanu u frizideru do sutra, prekosutra ili je trebam staviti u zamrzivac???
    mozes i jedno i drugo, stavi je u prozirnu foliju i u frizider.
    mozes je narezati na kockice i zamrznuti (sirovu)

    bio je pred malo topic sa butermilk tikvama, tamo sam stavila recept za kiflice sa bundevom

  23. #23
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    probam danas, jer sam je jučer pekla i ostalo nam
    ipak sam radila muffine, po ovom receptu
    http://www.coolinarika.com/recept/muffini-s-bundevom/
    ali probam i palačinke svakako

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •