-
Cvijeće ~ Božićna zvijezda
Danas sam ga dobila, kako ga održavati? Svake godine mi propadne.. Jel' mu paše svjetlo ili mrak, toplo ili hladno???
-
meni krepa uvijek
i kad ga bedinam i kad ga ignoriram
pa imam plastično
nije čak ni tako ružno u mraku
-
Ja sam prošlogodišnji držala u kuhinji na prozoru, zalijevala jednom tjedno i povremeno špricala.... uvenuo jesenas :/
-
Osoblje foruma
evo, moj je već četvrtu godinu živ - pretvorio se u pravi grmić.
doduše, više nikada mu listovi nisu pocrvenjeli, pa sam prije desetak dana pitala ženu iz Zrinjevca kako se to postiže. Ona kaže da biljka cijeli kolovoz trebabiti u mračnoj prostoriji. e sad... ne znam kako ću to postići, ali nije mi ni važno - cvijet je stvarno lijep i zelen.
mama ima blizanca - kupljeni su isti dan, u istom dućanu. njezin ima puno krupnije i tamnije listove, ali je isto divan. prošle godine je Orka nabacala jastuke na njega i fino se uvalila tako da je bio ostao samo batrljak. do danas se tako lijepo oporavio...
-
Osoblje foruma
E, da... stoji u hodniku, na podu pored francuskog prozora.
taj prostor ne grijemo. zalijevam jednom tjedno.
-
E sada znam di sam fulala... Moj se sunčao u kolovozu...
-
Osoblje foruma
vele da treba zalijevat jednom tjedno ili ako je u prostoriji toplije, cesce. moja je prezivjela blagdane, pa je dogurala i do proljeca i na ljeto je pozelenila, razgranala se. bila je divna, stajala je cijelo vrijeme na balkonu. i taman sam se pripremala zamotati odredjene grane koje zelim da mi pocrvene u papir, kad smo otisli na more, a sustav za navodnavanje je pokleknuo. jadna biljka nije prezivjela...
-
Moja je živjela dvije godine dok nije došao Sven. Kada je propuzao i počeo sve trpati u usta sam je se riješila skupa sa drugim biljkama.
meni je isto kao apricot prerasla u pravi grm prepun lišća. Nikada nije ponovno pocrvenila, ali nisam niti znala za zamračenje u kolovozu. Stajala je u dnevnoj sobi na dosta svijetla i zalijevala sam ju jednom u desetak dana.
-
Kako se uzgaja?
Božićnu zvijezdu ili Poinsettiu nije teško uzgajati ukoliko poštujete njene osnovne zahtjeve. Prije svega voli mekanu i dobro pognojenu zemlju kojoj se dodaje nešto pijeska za bolju drenažu. Drugi važni element je svjetlost. Biljka traži dosta svijetla, ali ne podnosni direktno sunce posebno za najtoplijih ljetnih mjeseci. Obično se biljka unosi u kuću za božićnih praznika kada je u punom cvatu. Nakon otpadanja brakteja i cvijetova biljku treba podrezati vrlo nisko, desetak centimetara od vrata kako bi se potakla cvatnja za slijedeću godinu. Novi cvat pojaviti će se samo na jednogodišnjim granama. Odrezane grane mogu se koristiti kao reznice koje će se vrlo lako zakorijeniti.
Nedostatatak svijetla potiče cvatnju
Nakon što plamenocrveni listovi božićne zvijezde nestanu u većini slučajeva se ne može povratiti. Razlozi mogu biti različiti, a jedan od najčešćih je nepravilna količina svjetlosti u pogrešnom trenutku. Naime, božićna zvijezda je biljka kratkoga dana i upravo zbog toga cvate zimi kada noćna tama traje duže od dnevne svjetlosti. Da bi se potakla cvatnja biljka treba imati barem 12 sati tame, stoga ju je potrebno prekriti tamnim platnom koje ne propušta svjetlost u trajanju od najmanje 13 sati. Ostatak dana lišću je potrebna što veća količina svjetla.
Presađivanje božićne zvijezde
Da bi uvišestručili božićnu zvijezdu, potrebno je napraviti reznice. U tu svrhu odrežu se grane i umetnu u mješavinu zemlje i pijeska. No, prije toga je potrebno zaustaviti curenje soka iz rane koje je karakteristično zasve biljke ove porodice. Dovoljno je odrezani vrh umočiti u topliju vodu ili pepeo cigarete. S obzirom na to da je "mlijeko" iritirajuće, potrebno je izbjegavati dodirivati ga.
Ukradeno negdje s interneta. Kopirala sam tekst za sebe pa nemam link.
Ja sam se pridržavala tih uputa pa mi je ipak propala. U zemlji je bilo hrpa bjelih crvića pa pretpostavljam da je zato uginula nakon božića.
-
Meni je sad prvi put prošlogodišnja preživjela. Ustvari obje koje sam dobila.
Svi koji dođu se čudom čude kako su lijepe.
Stoje na prozoru u kuhinji i zalijevam ih jednom tjedno.
Inače, možda im pomaže što nemam radijatora ispod prozora... ne znam.
-
........bitno je zalijevati mlakom vodom jednom tjedno..
-
Vidjet ćemo koliko će ovaj put izdržati... Da bar doživi do Božića
-
Ne znam jel' mi negdje promaklo u odgovorima, kad je zalijevate da li je to odozgo ili dolje u tacnu ili je svejedno??
-
Ja u zemlju.
I da se pohvalim, kupili ju i mi jučer :D
-
Osoblje foruma
u zemlju. i ako propusti vodu u tanjuric ili zardinjeru ili u cemu vec stoji, treba izliti tu vodu. zemlja ne smije biti previse vlazna.
-
Ja se bojim da ona od moje sveki neće preživiti dugo
! Svaki dan dođe i "obiđe je" pipkajući po listovima i komentarima "kao je krasna"!
-
Moje se obje čude mom cvijeću. I moja mama i svekica.
Ali ne smiju mu se približiti.
To već znaju da je zabrana. Inače bi ih moj muž katapultirao iz kuće.
On obožava naše cvijeće i ne da nikome da ga dira, jer se ja dobro brinem o njemu.
Inače, za zvijezu sam čula da je i sad možete staviti u kartonsku kutiju i da će lišće pocrveniti do božića.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma