Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Cista na testisu i varikokela

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Cista na testisu i varikokela

Cista na lijevom testisu i varikokela dijagnoza je za koju znamo od početka godine. Da li netko ima iskustvo sa ovime? Možete li preporučiti kirurga, kliniku gdje se možemo konzultirati? Da li postoje neka alternativna rješenja bez operacije?
    svaka informacija je dobrodošla.....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jancici, gdje ste i zašto je potrebna operacija?

Naime, vani (Maribor, Brisel) se operacija varikokele više ne preporuča ako se radi o problemima neplodnosti jer se, širokom dostupnošću ICSI tehnike, problem lošeg spermiograma jednostavno zaobilazi, a sama operacija ne pomaže puno uklanjanju dijagnoze neplodnosti (u velikom broju slučajeva nema nekog posebnog poboljšanja).

Ako je problem neplodnost, tu je bitnije koncentrirat se na ženu, ženine godine (ako je preko 35 batalit varikokelu, osim ako muškarcu ne radi i druge probleme, osim plodnosti), i orijentirat se na liječenje koje je relativno uspješno i nije prepuno zakonskih ograničenja kao ovo kod nas, s izuzetno lošim zakonom o medicinskoj oplodnji (znači - Slovenija, Češka, ako se ima financijskih mogućnosti).

To se najčešće preporuča ono... dok par čeka postupak, ajde da se nešto uradi, kad već HZZO budžet ne dozvoljava da odu svi na IVF i da se par podvrgne najoptimalnijoj metodi, barem mi se tako čini.

Ako je problem nešto drugo - subjektivne tegobe pri mokrenju i sl. - onda svakako operacija. Moj muž je pradavnih dana to riješio kod dr. Parazajdera na Sv. Duhu, mislim da je on blizu penzije ili u nju otišao, ali, čini mi se, da su na Sv. Duhu svi urolozi OK.

Inače, varikokela nije piece of cake operacija, puno je teži oporavak nego kod npr. dijagnostičkih laparaskopija za žene, barem kako je to napravio moj muž. To je rez, 2 tjedna oporavka, onda još da se unormali spermiogram... Opet kažem, ako se radi o nepdlodnosti i ako imate sredstava - moj savjet bi bio zaobiđite priču i nađite kliniku koja vas može liječit bez ograničenja oplodnje broja jajnih stanica (inozemstvo, ali ciljano, ne svo - Slovenija, Češka...).
    Alternativna liječenja varikokele i neplodnosti - nisam tu neki fan, ali neka kažu drugi koji jesu, to možeš pitat na podforumu alternativne medicine (ne znam kako se točno zove, to su paralelni i odvojeni podforumi na Rodi).

Pogledaj malo na Potpomognutoj - ubaci "varikokela" u pretražnik, iskočit će ti masu toga.

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znači, ovisi o čemu se radi... Ako su urološki problemi (mokrenje itd.) onda neki urolog, ako je neplodnost, onda neki stručnjak za reproduktivnu medicinu, ali ovi kod nas su jako ograničeni zakonom. Tu ti je pak najbitnije ne stanje tvog partnera, nego tvoja dob (i dijagnoza), odn. imaš li uopće neke realne šanse po našem zakonu ili ne, gruba moja smjernica bi ti bila da, ako ti je preko 35, onda budeš već jednom nogom i u nekoj renomiranoj vanjskoj klinici zbog tog ograničenja oplodnje na 3 jajne stanice koje jako kači žene starije reproduktivne dobi, pa makar i kod njih "bilo sve u redu, a ne zanose" (tzv. idiopatska neplodnost - teško skužit uzrok, a IVF ipak pomaže).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2010. at 15:33

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

taj važni dio nisam napomenula, ne radi se o problemu neplodnosti već urološki i svi ostali i zato tražim preporuke i/ili iskustva sa ovakvim problemom. Uglavnom kad prosurfam nema puno priča što se događa nakon operacije, gdje to rade u Hrvatskoj niti mogu naći preporuke za nekog kirurga. Spremni smo to riješiti i privatno !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam gdje ste, ali u ZG-u vjerojatno radi masu njih, sigurno se radi i u ST-u (operirao MM i brojni u ZG-u), znam za masu njih i iz ST-a. U ZG-u imamo iskustvo s urolozima sa Sv. Duha, pozitivno, od urologa privatno jednom sam bila u Urocentru, mislim da i tamo rade operacije. Možda da tvoj partner pita svog liječnika opće prakse za preporuku kod koga ići na operaciju? To je relativna rutina i česta operacija, ako dobro kužim. Moj šogor je na operaciju išao i zbog uroloških problema, koje mu je operacija riješila (ST, pred nekih 8-10 godina).

Nakon operacije, barem je to tako bilo od prije nekih 8 godina, se leži najčešće tipa 14-tak dana. Sjećam se da je dr. govorio MM-u (ili je on to tako čuo, bit će to vjerojatnije) da će to bit kao za 7 dana sve riješeno i da će moć na skijanje za nekih 10-tak dana, ali nije baš bilo nekog govora o skijanju i preskakivanju hupsera, uglavnom je MM bio ležećki nekih 10-tak dana do dva tjedna.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.08.2010. at 16:59

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •