Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Moje dijete nema pravo na vrtić u općini Viškovo??!!

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno Moje dijete nema pravo na vrtić u općini Viškovo??!!

Roditelji djece predškolskog uzrasta općine Viškovo pokreću peticiju protiv ishitrene i duboko nepravedne Odluke o subvenciji boravka djece u ustanovama predškolskog odgoja koju je donijelo Općinsko vijeće Općine Viškovo na svojoj 12. sjednici održanoj 29. srpnja 2010.g.
    Slažemo se s odlukom da visina subvencije od strane Općine Viškovo ovisi o primanjima roditelja, što dosad nije bio slučaj (svi su plaćali jednako, s izuzetkom općinskog vrtića), ali se protivimo odluci da roditelji s prebivalištem izvan Općine Viškovo, kao i roditelji s prosječnim i iznadprosječnim primanjima, plaćaju vrtić 1200 kn, odnosno, punu cijenu vrtića od 1900 kn mjesečno (subvencija 0 kn).

To je veliki udar na ionako opterećeni budžet viškovskih i ostalih roditelja, ali i TEMELJNO KRŠENJE PRAVA SVAKOG DJETETA NA PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE, jer boravak djece u redovnom programu ustanova predškolskog odgoja postaje LUKSUZ, koji mnogi roditelji (pogotovo s dvoje ili više djece predškolske dobi) više neće moći priuštiti.

Predlažemo da raspon roditeljskog mjesečnog izdatka za vrtić bude u rasponu od 550 do 1000 kn, ovisno o primanjima roditelja.

Molimo Vas za pomoć u bilo kojem obliku (pravnu, medijsku, savjet) jer nam je prijeko potrebna, jer i moje dijete ima pravo na vrtić a općina Viškovo mu to uzima.

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne znam što bi ti rekla, ali koliko ja znam ni Grad Rijeka ne subvencionira vrtić djeci koja žive izvan područja grada. Dakle, koliko sam ja upoznata sa situacijom svaka općina subvencionira "svoju" djecu.
    I u Rijeci visina subvencije ovisi o visini primanja roditelja, meni je to sasvim OK. E sad, to što su cifre u općini Viškovo tolike nije u redu. A kamo spadate po adresi stanovanja?

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Koliko znam, ako upadneš u vrtić općine kojoj ne pripadaš, moraš tražiti subvenciju svoje općine za vrtić i onda tvoja općina plaća subvenciju. Mislim da tu subvenciju možeš lako dobiti, posebno ako pripadaš općini koja ima djecu koja nisu dobila vrtić, tj. ako su im vrtićki kapaciteti pretrpani (a rijetko koja općina nije u toj poziciji).
    Posljednje uređivanje od vitekova mamuška : 25.08.2010. at 13:32

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moja djeca nepolaze vrtić/jaslice u općini kojoj pripadamo pa nam općina ne sufinancira 50% cijene, već samo 25% (tak da jaslice plaćamo 1450,kn, a puna cijena je 1950..)

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svugdje je situacija ista, opcina ili grad subvencioniraju vrtice samo djeci koja imaju prebivaliste na njihovom teritoriju, tako je i u ZG

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ajooj, zar stvarno toliko dođe "državni" vrtić u manjim mjestima??

onda je naša zagrebačka priča utopija..

držim palce!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali se protivimo odluci da roditelji s prebivalištem izvan Općine Viškovo,
    to je praksa u svim opcinama rh. roditelji koji imaju dijete u drugoj opcini ili placaju punu cijenu ili traze subvenciju svoje opcine da ona onda placa drugoj opcini vrtic - sto je toliko rijetka praksa da se na prste jedne ruke moze nabrojati.
    ovaj dio s prosjecnim/iznadprosj. prihodima ne razumijem - jel oni svi placaju 1200 kn ili sto?
    vrtic - nazalost/nasrecu (to je novcic s dva nalicja) nije osnovno pravo djeteta, vrtic u rh nije obavezan (cak ni predskola) tako da taj argument stoji na klimavim nogama, barem sto se opcine tice
    jel se ova povecanja odnose samo na opcinski vrtic ili i na privatne?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1200 kn placaju oni s primanjima od preko 3400kn po clanu obitelji - jesam li dobro shvatila (isla sam gledati odluku)? to je cini mi se sada trenutno najvisa cijena u rh. strasno
    ono cega se ja bojim, je domino efekta - sad kad krenu i drugi.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa ja mislim da se govori o cijeni državnih vrtića.....

Za privatne mi je i nekako je jasno zašto su skupi, što nemogu reći za državne....

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ovako, Općina Viškovo jednako subvencionira roditelje djece koja idu u općinski i privatni vrtić. Do sada je bila praksa da roditelji plaćaju cca 800 kn za 10 satni program a ostatak do 1900 kn (komercijalna cijena vrtića) plaća roditelj.
    Problem je u tome što su oni tu novu Odluku donijeli 29.07. a upisi su bili u 5 i 6. mj. Da su roditelji znali drugačije bi se organizirali, nebi ulazili u nove kredite etc....
    Nije problem ni u tome što novo subvencioniranje ide po prosjeku plaća već u njihovoj tablici.

U novoj Odluci stoji:

Općina Viškovo subvencionirat će boravak djece sa prebivalištem na području Općine Viškovo u redovnom programu ustanova predškolskog odgoja.
    Visina subvencije ovisna je o ostvarenom dohotku po članu kućanstva i iznosi kako slijedi:

do 1.900,00
    1.350,00
    700,00
    od 1.901,00 - 2.200,00
    1.150,00
    600,00
    od 2.201,00 - 3.400,00
    700,00
    350,00
    veće od 3.400,00
    0
    0

Razliku između subvencije i pune ekonomske cijene snosit će roditelji.
    Sudjelovanje roditelja koji su nositelji prava iz socijalne skrbi utvrdit će se sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Općine Viškovo.

Apsurdna je ova NULA!!!
    A evo još jedan podatak, općinski vrtić stoji 1950,00 kn a cijena svim privatnim vrtićima na području općine Viškovo je 1900,00 kn.
    Cijena istog programa u gradu Crikvenici je 2489,82 kn a roditelj plaća 27,31% odnosno 680 kn, a imaju jednak proračun!!!
    Posljednje uređivanje od Hrabrica29 : 26.08.2010. at 23:42

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja mislim da se govori o cijeni državnih vrtića.....

Za privatne mi je i nekako je jasno zašto su skupi, što nemogu reći za državne....

U dv Zvončica koji je privatan imaju 90% stvari što nemaju u državnim vrtićima a počet ću s najbitnijom - tetama, uvijek su dvije tete u skupini!!!! teta skoro nikad nije sama. Okoliš je uređen tip top (umjetna trava, tobogani, igraonica, kućica na stablu, tenis, nogomet, klackalice, bazen...), materijala bezbroj za rad s djecom, ide se na izlete, proljetovanja, zimovanja, rade se aktivnosti non stop, djeca su zadovoljna a roditelji isto.
    I jeftiniji je od općinskog koji se nalazi u školskoj učionici i dječica dijele wc sa osnovnoškolcima...

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Loše mi je uhvatilo, pa evo:

Visina subvencije ovisna je o ostvarenom dohotku po članu kućanstva i iznosi kako slijedi:

do 1900 kn po članu subvencija je 1350 kn (roditelj plaća 550.kn odnosno 50 kn više za općinski vrtić)
    od 1901 do 2200 1150 kn - rod.750 kn
    od 2201 do 3400 700 kn - rod. 1200 kn
    A OD 3400 NA VIŠE SUBVENCIJA JE 0 KN!!!

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj flower prvotno napisa Vidi poruku
    1200 kn placaju oni s primanjima od preko 3400kn po clanu obitelji - jesam li dobro shvatila (isla sam gledati odluku)? to je cini mi se sada trenutno najvisa cijena u rh. strasno
    ono cega se ja bojim, je domino efekta - sad kad krenu i drugi.
    Draga flower,

do 1900 kn po članu subvencija je 1350 kn (roditelj plaća 550.kn odnosno 50 kn više za općinski vrtić)
    od 1901 do 2200 1150 kn - rod.750 kn
    od 2201 do 3400 700 kn - rod. 1200 kn
    A OD 3400 NA VIŠE SUBVENCIJA JE 0 KN!!! što znači da ti roditelji plaćaju punu cijenu od 1900 kn za privatni, a 1950 kn za općinski vrtić
    Posljednje uređivanje od Hrabrica29 : 26.08.2010. at 23:58

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zanimljivo je to da u jednoj od najbogatijih općina u ovoj regiji počinje štednja! Štednja na odgoju i obrazovanju! I ja ću morati ispisati svoje dijete iz vrtića jer uz kredit koji trenutno imam, ne mogu si priuštiti luksuz za svoje dijete od 1900 kn!!!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

općenito u toj nasoj opcini (i ja sam tamo) odgoj i obrazovanje lose stoji, skola puca po savovima, vrtica (opcinskog) skoro da i nema...ovo je stvarno prepregrozno.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Može li informacija kada i gdje treba doći potpisati peticiju?

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Peticiju možete potpisati u svim vrtićima općine Viškovo (Maza, Malik, Loptica, Zvončica), a za općinski neznam da li ju prosljeđuje. Biti će veliki prosvjed roditelja i stanovnika,tjekom svečane sjednice općine povodom matejne. Peticiju mogu potpisati svi s prebivalištem u općini Viškovo. Krenuli smo u štampanje majica s logom "HOĆU IĆI U VRTIĆ!!!!!!!!"

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

BRAVO!!! još danas potpisujem ja i svi susjedi!!!

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Stvarno žalosno kako su odlučili štedjeti upravo na dijeci i to općina koja spada u one s većim prihodima. Za razne manifestacije, Severinu, boćarske klubove se ima novca, a za djecu se nema. Ali za utjehu valjda će ta djeca biti na vlasti kad budu oni u mirovini i budu trebali staračke domove, pa neka onda ta ista djeca uskrate njima.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ove godine - jole, rozga i neno belan umjesto vrtica...strasno me to rastuzuje i ljuti, jos citam da ni vrtic nece graditi (nije odobren kredit), skola puca po savovima...jako, jako, jako tuzno...a nije da nema novaca, nema volje.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za estradu 162 tisuće kuna

Zabavni dio programa Matejne odvijat će se u šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje će od 16. do 19. rujna redom nastupiti grupa »Kolaž«, Jole, Jelena Rozga i Neno Belan. Koncerti estradnjaka stajali su 162 tisuće kuna, a prema riječima zamjenice načelnika Sanje Udović, sve troškove pokrili su sponzori: Slatinska banka, Goran graditeljstvo i GP Krk.
    – Zabavni program u šatoru u potpunosti su isfinancirali sponzori, a ostatak troškova organizacije pokriven je od najma štandova– rekla je Udović.
    Partiji za mlađe generacije odvijat će se idućeg vikenda u sklopu trgovačkog centra VTC, gdje Mondo bar u subotu organizira prvi »Matejna house night«.
    a sjednicu su preselili u ronjgi...da ih ne uznemiravaju roditelji i djeca...

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj flower prvotno napisa Vidi poruku
    a sjednicu su preselili u ronjgi...da ih ne uznemiravaju roditelji i djeca...

Zato će im se pridružiti roditelji u akciji "HOĆU IĆI U VRTIĆ" u Ronjgima!!!
    Makar mislim da bi taj dan svi trebali doći s obiteljima JESTI u Ronjge i otići a da općinari plate!!!

Hrabrica29 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Pridružite se facebook grupi HOĆU IĆI U VRTIĆ

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=143211525715816&ref=ts

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

pridružite nam se sutra 16.09. na novom mirnom prosvjedu u 19:00 na Milihovu!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •