Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Prava dojilja nakon povratka na posao

Datum pristupanja
    May 2010

Početno Prava dojilja nakon povratka na posao

Uskoro se vraćam na posao, i šef mi je već najavio razgovor o reorganizaciji posla. Radim u odjelu u kojem se radi na smjene (jutarnje i večernja od 16-24) i vikendom, no zadnje četiri godine sam na višoj poziciji unutar odjela, plaća mi je veća i radno vrijeme od 9-17. Zanima me da li mi poslodavac može smanjiti plaću pod izlikom reorganizacije zbog nedostatka posla, vratiti me na staro radno mjesto i rad u smjenama i vikendom? Budući još uvijek dojim (ujutro, navečer i tijekom noći), da li me može prisiliti na rad u smjeni do ponoći?
    Puno hvala na odgovorima, već sad sam u totalnom grču...

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Znam samo da majka djeteta do tri godine ne može raditi noću ako ne da pismeno dopuštenje.
    E sad je pitanje od koliko sati se računa noćni rad. Kod MM-a na poslu noćni sati se računaju od 22 sata.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Noćni rad je od 22 sata do 6 ujutro.
    Što se tiče poslodavaca, mogu ti ponuditi i gore mjesto i gore radno vrijeme od onog po noći.
    Ja sam morala potpisati da pristajem na noćni rad. Da nisam, dobila bi premještaj na drugo radno mjesto...
    Ali to mi je ispalo super. Više sam sa dj, po danu, i mora ti više platiti posljepodnevni i noćni rad.

Sisaamo super i po danu i po noći.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I ja radim u smjenama i vikendom. Ali ne noćne (takva je organizacija rada). Isto dojim.

Nakon godine dana, dojilje nemju nikakve "pogodnosti". Do godinu, možeš koristiti pauzu za dojenje.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Predpostavljam da ovo nisu odgovori pravnica. Evo prijateljica (pravnica) mi je uspjela nešto izvući. Navodno dojilje imaju prava; ne smiju nam mijenjat ugovore, plaću i ne smijemo radit noćnu (od 22-6).
    Molim nekoga tko je stručan da odgovori, nažalost sve nas neznalice sustav može smuljati na sto naćina..

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Tu se postavlja pitanje, kak im dokazati da si dojilja?!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pedijatar izdaje potvrdu o dojenju. Ne moraš dojiti pred njim

Sve majke djece stare do 3 god mogu koristiti poštedu noćnog rada (22-06h).

Ja sam koristila pauzu za dojenje, ali prije navršene godine i tu vrijedi zaštita da ti ne mogu mijenjati ugovor. Za poslije godinu dana ne znam. Radim u firmi gdje se poštuju sva radnička prava pa nisam imala potrebu raspitivati se

Također trudnice i dojilje imaju zaštitu od rada s opasnim kemikalijama i sl. Ne znam da li je tu ograničenje do 3 god djeteta ili može do kad god dojiš pa makar i do škole.

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

hvala na odgovorima! Raspitat ću se još malo..

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Molila bih nekog tko je upućen, da mi malo pojasni članak 68. Zastita trudnica, odnosno zene koja doji dijete (po novom zakonu od 1.1.2010)

Članak 68.
    (1) Odredbe članka 67. ovoga Zakona ne sprječavaju poslodavca da trudnici, odnosno ženi koja doji dijete, na njezin prijedlog, ponudi sklapanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.
    (2) Ako radnica iz stavka 1. ovoga članka radi na poslovima koji ugrožavaju njezin život ili zdravlje, odnosno djetetov život ili zdravlje, poslodavac joj je dužan ponuditi sklapanje sporazuma kojim će se odrediti obavljanje drugih odgovarajućih poslova, a koji će za određeno vrijeme zamijeniti odgovarajuće uglavke ugovora o radu.
    (3) U sporu između poslodavca i radnice samo je ovlašteni liječnik nadležan ocijeniti da li su drugi poslovi ponuđeni u slučaju iz stavka 2. ovoga članka odgovarajući.
    (4) Ako poslodavac nije u mogućnosti postupiti na način propisan stavkom 2. ovoga članka, radnica ima pravo na dopust uz naknadu plaće sukladno posebnom propisu.
    (5) Istekom vremena iz stavka 2. ovoga članka, prestaje i sporazum iz stavka 2. ovoga članka te se radnica vraća na poslove na kojima je prethodno radila na temelju ugovora o radu.
    (6) Sporazum iz stavka 2. ovoga članka ne smije imati za posljedicu smanjenje plaće radnice.

Zanima me da li se ovo odnosi samo na specificna radna mjesta kao sto je rad s kemikalijama i sl? Uzima li se u obzir odvojenost od djeteta, ako npr dojilju salje na poslovni put od 10 dana u inozemstvo? Znam da to nije nocni rad, ali ipak su noci daleko od djeteta. Buduci da se ne spominje nikakvo vremensko ogranicenje, da li to znaci da se odnosi i na dojilje nakon sto dijete napuni godinu dana?
    Cini mi se nedorecen clanak pa molim ako netko razumije da mi pojasni.
    Hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •