-
Skraćeno radno vrijeme i primanja
Kako idu primanja kad je osobi odobrebo skraćeno radno vrijeme zbog potrebe za pojačanom njegom djeteta? Je li to pola plaće daje poslodavac, pola naknade HZZO i plus onaj uvećani dječji doplatak od 831 kunu? Koliko je pola plaće u osnovnoj školi?
Ja sam mislila da pola plaće daje poslodavac a da pola plaće daje HZZO, a teta na HZZO mi kaže da oni daju pola naknade.
Posljednje uređivanje od adriana : 26.08.2010. at 13:02
-
E ovako -
u ugovoru o radu je obično naveden brutto 1 (samo plaća i doprinosi iz plaće), KAd ti u računovodstvu obračunavaju plaću uzimaju pola tog bruta i obračunaju ti plaću iz tog iznosa (što znači da ako je dijete npr na tebi onda će ti taj dio plaće biti veći), a ostatak do neta ti plaća HZZ
Primjer - npr imaš bruto gdje bi bez poreznih olakšica plaća iznosila neto 6.000 kn. Dakle, po logici stvari firma ti plaća 3.000 i HZZ 3.000, što i jest tako ako nemaš poreznih olakšica. No, ako je dijete na tvojoj poreznoj kartici onda imaš poreznu olakšicu te na kraju može ispasti da iz tvoje polovine plaće tebi ide zapravo 3.800 (npr), a HZZ isplaćuje onih 2.200 do 6.000 kn.
A da radiš na puno radno vrijeme iz pune bruto plaće uz porezne olakšice bi dobila dosta više od 6.000, dakle tu je zez...
Ako ti je teta rekla da daju pola naknade nije u pravu ako se radi od djetetu s poteškoćama, nego daju nadoknadu plaće. Možda te nije shvatila da se radi o SRV (odobreno skraćeno radno vrijeme), nego je mislila da je u pitanju normalni roditeljski.. ako te i dalje ne razumiju uzmi sa sobom zakon, a mislim da piše i u rješenju, pogledaj stavak IV - Roditelj za vrijeme korištenja prava iz točke 1. ima pravo...itd
-
mislim u tvom Rješenju o pravu na SRV...
-
Ja sam bila pitat na HZZO jer me je zva ravnatelj iz škole zbog sastavljanja rasporeda pa je šefica zvala Zagreb, i usmeno mi je rečeno da je liječničko povjerenstvo odobrilo i da još pravnica mora napisat rješenje. Radim u osnovnoj školi, znači plaće je nekih 5000 kn.
-
Zvala HZZO, šefica mi je rekla da mi je ono bila dala krivu informaciju, da dobivam pola plaće od poslodavca a pola daju oni. Logično mi se čini da i dalje ide onaj uvećani dječji doplatak, to još moram provjerit na mirovinskom.
-
I dalje dobivaš DD od 831,50kn.
-
DD nije vezan za tvoj oblik rada nego za status djeteta.
Dobivaš veći dio od poslodavac zbog prehrane i prijevaza.
No najveća mana SRV-a je da država ne uplaćuje roditelju u 1. mirovinski stup.
I država namjerava izmjenom Zakona ograničiti iznos naknade koju isplaćuje.
-
Nadice, je li države ne mora uplaćivat u prvi mirovinski stup ili to "zaboravlja"?
Kojim Zakonom namjeravaju ograničit iznos naknade koju isplaćuje ? I je li znaš o kolikom ograničenju se radi i kad bi se to moglo dogodit?
-
Pitanje...
U studenom sam prvi put primila pola plaće od poslodavca i pola plaće od HZZO-a. Međutim pola plaće koje mi daje HZZO je iblo oko 800 kn manje nego šta sam dobila od poslodavca.
Počela sam radit 5.10. na SRV. Do tada sam bila na plaćenom dopustu za njegu djeteta a od 5.10. sam išla na godišnji. Od poslodavca sam dobila oko 2400 kn a od HZZO-a oko 800 kn manje. Ne kužim. CUra u našem računovodstvu mi je objašnjavala ali ja to ne kužim, to je meni apstrakcija. Nešto kao, u HZZO obrazac radi na neto a ne na bruto iznos.
Imali li netko slično iskustvo? Je li još netko od vas prima manje od HZZO nego od poslodavca. Inače, radim u školi.
-
Si klinca prijavila na sebe???
-
Meni je recimo različito jer na onoj polovici od firme imam topli obrok i prijevoz.
-
Jelena O, K je prijavljena preko mm. On ima neke olakšice na njih troje.
MBee, koliko tebi iznosi topli obrok i prijevoz? Ja imam mislim 300 kuna prijevoza, topli obrok nemamo.
Kolika je vama razlika između onoga šta dobijete od poslodavca i onoga šta vam da HZZO, uključujući i topli obrok i prijevoz i sl.?
-
adriana imaš pp
kod nas prevoz ide sa strane, znači nije u plači
dobim točno pol od firme, pol od Hzoo
-
i ja dobivam veći dio od firme jer mi poslodavac isplaćuje prevoz i topli obrok
-
Razlika mi je oko 700kn ali kod mene je specifično i to što radim smjenski rad pa mi poslodavac plaća i popodnevne, noćne itd. a HZZO čiste sate.
-
mi smo jednosmjenski, osim kad je frka tad je dan i noć
-
dajte mi molim vas pojasnite slucaj ako se radi 4 sata nakon sto 3. dijete navrsi godinu dana (znaci ne radi posebnih potreba nego samo mogucnost rada na 4 sata za 3. i sljedece dijete):
ja sam shvatila da HZZO placa polovicu rodiljne (ilikakoseveczove) naknade, a to je 800 kn (puna naknada bi bila 1600 kn ako ostanes doma), dok poslodavac isplacuje placu adekvatno radnom vremenu (bruto upola manji)?
Iz vasih odgovora mi se pak cini da vama HZZO isplacuje polovicu place a ne polovicu naknade. Gdje je caka?
-
pituljica cure su tu govorile o SRV za njegu djeteta s posebnim potrrebama
ovo kaj ti pričaš je istinito, jer to treće djete nema posebnih potreba ili ih nesmije imati do napunjene 3 godine ili i duže dok ne iskoristiš njegov cijeli porodiljni
-
hvala na pojasnjenu sad mi je jasno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma