Results 1 to 22 of 22

Thread: Ima rok do subote da dobije na težini...!

Default Ima rok do subote da dobije na težini...!

Curka će mi imati 4 mjeseca za 2 dana, i danas smo bili na redovnoj kontroli, vaga kaže - 4950g
    Rodila se sa 3300, izašli iz rodilišta sa 3000, 1. mj. 3700, 2. mj. 4450... Što znači da je u zadnja 2 mjeseca dobila samo 500g..
    Ona je inače super vesela isključivo na zahtjev dojena beba, fino papa, mlijeka imam za troje, popiškenih i pokakanih zlatnožutih pelena, sve super... Lijepo se razvija, igra se sa igračkama, okreće na trbuh, brblja, smije se.. Na ovoj kontroli u dužinu je narasla 63cm, rođena sa 51cm. Spava cijelu noć, još od rodilišta (od otprilike 23h-07h), možda se par puta svega u 4mj budila papati po noći. Po danu odrijema najviše 1h. Dojim ju po danu svaka 2-3h, a predveče iza 17h je nervoznija pa i svakih sat vremena, sisa u prosjeku oko 10-ak minuta, od toga 5 minuta "ufuranog" sisanja. Moj let down je jak (dok je bila manja jako bi se nagutavala zraka, i špricalo bi po njoj) i traje minutu( bar koliko ga ja osjetim kad je najjače) , i tu minutu ona gutne više od 50 puta (brojala sam XD).
    Nisu nas htjeli danas cijepiti jer su rekli da dođemo u subotu, a dotad DOHRANA, iza svakog dojenja dati još i bočicu. Ona kad pojede jednu ciku ako nije gladna drugu neće, koliko god ja nju nutkala. Gleda me, smije se, mrlja jezikom oko bradavice ali ne vuče.
    Ja bi da još dojimo... Šta da napravim, pedica je rekla ako do subote ne dobije da će ju slati na pretrage (?!?) da vidi zbog čega ne dobija na težini

Molim vas za savjet!

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by anavI5891 View Post
    Spava cijelu noć, još od rodilišta (od otprilike 23h-07h), možda se par puta svega u 4mj budila papati po noći.
    Ja se nadam da će ti se javiti netko stručniji od mene, jer ne znam baš što da kažem, sve ostalo što navodiš izgleda sasvim u redu.
    Prirast je dosta mali... Opet, ne čini mi se ni alarmantan.
    Neka djeca dobivaju manje, i rekla bih da ima još takvih slučajeva. Znači ima skoro 5 kg i 4 mjeseca. Idealno bi bilo da do 6og mj podupla porođajnu težinu, dakle nešto više od 6 kg. To što se to smatra idealnim ne znači da ne može biti manjih odstupanja. A čak se i ne čini nedostižnim (s tim što bebe u pravilu svaki mjesec sve manje dobivaju).
    Opet, nisam pametna da ti kažem da ignoriraš savjet.

Jedino ovaj quotani dio mi se čini sporan. Ako djeca dobivaju dovoljno, nije nužno buditi ih za podoj, ali noćni podoji se inače smatraju najproduktivnijima, djeca u pravilu više sišu a u dojkama se proizvodi više mlijeka. Tako da bih ti savjetovala da je noću dva puta malo razbudiš i pokušaš podojiti.

Nadam se da će ti se javiti savjetnice, ako treba nazovi sos telefon.

Budit ću ju, a šta sa AD da radimo? Zar se išta puno i može do subote napraviti, u 2 dana...? Jako me usekirala, nisam valjda badava u prva 2 mj. prošla kalvariju sa dojenjem, i bolne ragade i krvave bljucke, pa soor, da bi mi ova rekla sad napokon kad sam počela uživati u dojenju da NIJE DOVOLJNO?

Beti3's Avatar

Pogledala sam tablice težine. Piše sa 4 mj 6,4 kg +/- 1,5 kg. Na samoj ste dolnjoj granici. Četvoromjesečno dijete treba dobivati 6-8 obroka i trebalo bi dobivati u prosjeku 20 g na težini dnevno. To su sve tablice, a ti najbolje poznaješ svoje dijete. Da li ste ti i tata sitni?

Poslušaj pedijatricu, ali ne vjerujem da dohrana u 2 dana može nešto puno dodati. Moj savjet je da nastaviš dojiti, a AD shvati kao dohranu koja je počela sa 4 mjeseca, možda će ti tako lakše biti dati bočicu.
    Kao što je rekla pomikaki doji i noću i pazi da dobije i ono gusto mlijeko pri kraju podoja. Pitaj savjetnice, pomoći će ti. Mislim da one kažu da dvaput za redom ponudiš istu dojku da beba dobije više gustog mlijeka. Puno sreće!

kljucic's Avatar

Istina, do subote se baš ništa značajno ne može dogoditi i baš mi je nekako čudno da pedica misli da će dodavanjem AD-a do subote dijete nabujati. Kao da je cilj u 2 dana zdebelit dijete, svašta.
    Ja bih na tvom mjestu prvo nazvala SOS, probala ju buditi po noći da češće jede (što pomikaki savjetuje), po danu također češće nudila, davala bih istu dojku unutar 2-3 sata. AD ne bih dodavala. Kupila bih vagu i rekla pedici da ću ju neko vrijeme vagat i promatrat uz novi režim dojenja, npr. 2 tjedna.
    Vidi ovdje http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2301
    a posebno ovdje http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2357

hmm, ja ju ne bih budila po noći. baš zato što po noći ne doji i ima manju kilažu, ali to njoj, očito, ne smeta.
    a ne bih u subotu ni otišla na pregled, već bih si dala više vremena.
    kako vidim nije baš i neki spavač (količinski) pa se ne lovi kilažica na nju.

the enchantress's Avatar

Budit ću ju, a šta sa AD da radimo? Zar se išta puno i može do subote napraviti, u 2 dana...? Jako me usekirala, nisam valjda badava u prva 2 mj. prošla kalvariju sa dojenjem, i bolne ragade i krvave bljucke, pa soor, da bi mi ova rekla sad napokon kad sam počela uživati u dojenju da NIJE DOVOLJNO?
    anav jesi li iz ZG. Ako jesi najavi se u laktacijsku ambulantu kod dr Stanojevića ili dr Bošnjak (doktorica).

Neonatološka i laktacijska ambulanta radno vrijeme: ponedjeljak-petak od 11.00 do 14.00 sati predbilježbe na telefon: 01/3712316 od 14.00 do 15.00 sati
    Predbilježbe je primala samo sestra Andrea. Ali to je bilo prije godinu dana.

On mi je pomogao kada je pedica rekla da naša beba više ne dobiva dovoljno. Iz iskustva još jedne majke čija beba također nije dobivala dovoljno na težini znam da se on dosta vremena trudio zadržati ju na isključivom dojenju.

Za našu je napravio njenu težinu i visinu u onim krivuljama i kometirao to pismeno pedici da ona bude zadovoljna.
    Što se pedijatara tiče mislim da ne mogu dobiti stručnije mišljenje od njegovog i da će te pustiti na miru.

Ako nisi iz ZG, nazovi ga i izloži slučaj, nadam se da će ti moći pomoći.

Sretno. Drži se.
    Last edited by the enchantress; 26.08.2010 at 21:14.

klara's Avatar

Ne sjećam se više brojki ne da mi se tražiti nalaze i otpusna pisma - ali dobro se sjećam koliko su mene isprepadali s tim da beba ne jede dovoljno. Bilo je sve ok. Dojili smo do 25 mjeseci.

Jedno pitanje: kakve ste građe ti i TM? Što bi vaša beba mogla naslijediti - da bude visoka i jaka ili niža i sitnija kad odraste?

Osoblje foruma apricot's Avatar

ana,
    razumijem da si zabrinuta i da si u poziciji sa koje ne znaš što bi dalje

Malena je u prvih mjesec dana dobila 700 g, sljedeći mjesec 750 g.
    To je nekakav prosjek; neka djeca dobiju po 300, neka po 2000.
    Taj prosjek nam je pokazatelj da ste ti i tvoja djevojčica savladale dojenje.
    Na to ukazuju i pelene i njezin rast u visinu, aktivnosti, veselost, lijepo spavanje... Zapravo sve ukazuje da je dijete - savršeno.

Kako pišeš, nemaš problema sa proizvodnjom, mlijeka ima koliko joj treba (ili više), dijete doji na zahtjev... Doista ne znam koje su to metode kojima se dijete može natjerati da doji ako ono to ne želi.
    Možeš pokušati ponuditi dojku češće no što ona to traži (ja je ne bih budila i dojila noću), ali nikako ne maltretirati dijete guranjem dojke u usta. Pogotovo ne pokušati udebljati dijete u roku od 48 sati.
    Pokušaj raditi kompresije kako bi malena dobila više masnoga mlijeka; ona je ljetna beba i tvoje mlijeko je manje kalorično nego da je rođena zimi, pa treba i to uzeti u obzir. Po ovim vrućinama, voda u mlijeku je važna jednako koliko i kalorije.

Ti vidiš kakvo je dijete i kako napreduje, sve što si napisala upućuje na potpuno zdravo dijete koje se dobro razvija, bez obzira što možda nije u sredini percentilnih krivulja, kako bismo svi to voljeli.
    Ako si imalo zabrinuta, obrati se i nekom drugom pedijatru.
    Možeš otići i u laktacijsku ambulantu na SD, kako su ti i cure govorile, možeš nazvati SOS...

Vjerujem da si zabrinuta i da ti je poljuljano samopouzdanje, ali meni se doista čini da dijete sasvim dobro napreduje.
    Last edited by apricot; 27.08.2010 at 06:51.

Puno, puno, puno vam hvala, stvarno
    Javit ću se dr. Stanojeviću, to sam i planirala jer radim gore na Sv. Duhu kao med. sestra, ali nemam toliko iskustva sa neonatologijom i pedijatrijom... Pogotovo jer sam išla neke starije kolegice sa pedijatrije ispitivati svašta dok smo bile u rodilištu a one su se sablažnjavale kako ja to ne znam... Rekla sam da ću se ja tako njima čuditi kad me pitaju šta je fibrilacija ventrikla Kad je moje dijete u pitanju, tad stvarno nisam ni o čem u praksi imala pojma...
    Htjela sam vidjeti prvo šta će mi prave mame reći, i stvarno hvala za dizanje samopouzdanja
    Evo ovako, ja sam negdje normalne građe, 167cm, do 65kg, a muž je 172, 65kg i uglavnom svi u njegovoj obitelji su tu negdje oko tih cifri, nema krupnih.
    I evo maloprije smo skužili da joj je izašao prvi zubić... Je li moguće da to ima kakve veze?

E da, što se tiče dojenja i masnog mlijeka - od 7-17 h jede 4-5 puta, a iza 17 obično mi nekako bude gladnija, pogotovo ako smo kod kuće i onda jede jaaako često, nekad ni ne prođe puni sat- tako do 22 dok ju ne stavim spavati. I to joj jednu siku dajem na 2-3 puta XD Kao da "skuplja" gorivo za noć. Prije kupanja dobije papati, okupam ju, i onda na ležećki posisa nakon kupanja i bez glasa zaspe do jutra. Mene grudi do 6 ujutro skoro uguše, da se često moram pomalo ići izdojiti dok se ona ne probudi.

Beti3's Avatar

Meni se čini da ste ti i beba super, i da sve radite kako treba. Naravno, odi na pregled u laktacijsku amb. da znaš da si učinila sve što treba.

vertex's Avatar

Možda ti pomogne moje iskustvo.
    Moje drugo dijete u trećem mjesecu života nije dobilo ni grama, nakon prirasta od nekih kilogram i po u prvom i kilogram u drugom mjesecu.
    Po ponašanju je bio kao i tvoja curica: potpuno zadovoljna, vesela, mirna beba, živahnih okica, koja spava cijelu noć i po svemu se normalno razvija.
    Ovako sam ja to sebi protumačila: u prvim danima njegovog života sam ga nutkala da jede dulje nego što je htio, jer sam imala iskustvo sa starijim kojem su podoji trajali po 45 minuta. Kad se jadan D. ispovraćao jedan ili dva puta nakon obroka, došlo mi je do pameti da ga prejedam. Nakon toga sam pustila da on bira koliko će jesti, a to bi bilo po 5 minuta i na taj način je super napredovao. Onda je došlo vrijeme pretpostavljam, kad mu je trebalo više, a ja to nisam prepoznala. On bi se nakon 5 minuta unervozio na dojci, ja bih ga makla i on bi veselo nastavio s nekim drugim aktivnostima, iako je nervoza vjerojatno značila da želi još, a dojka bi valjda bila već prilično prazna. I tako je stagnirao u težini, ali pritom ostao jako zadovoljna beba.
    Kad je ustanovljeno da nije bilo prirasta težine, neko vrijeme sam mu češće nudila, svako sat, čini mi se, i to obje dojke. Tako se stanje normaliziralo. Nakon nekog vremena (možda mjesec dana, ili i kraće) nastavila sam dojiti na zahtijev (ili na moju procjenu, ako je prošlo dosta od podoja) i on je dalje normalno napredovao.
    I prvom sinu sam uvijek davala obje dojke (tako sam našla u literaturi koju sam tada imala, nama je super funkcioniralo), a zadnja curica je sam izabrala takav način dojenja: srkne prvo mlijeko na jednoj strani, nekad samo dok joj traje otpuštanje mlijeka, a onda traži drugu i tu sisa nekad kraće, nekad dulje. I ima uvijek odličan prirast težine.
    Dobro mi je poznat savijet o davanju jedne dojke radi izvlačenja masnijeg mlijeka, i logičan je, ali eto, možda se može razmisliti i o drugačijem pristupu.
    Last edited by vertex; 26.08.2010 at 22:47.

casper's Avatar

uh ti pedijatri
    i meni raste kosa na glavi samo kad se sjetim da idemo na vaganje

klinke su nam tu negdje
    i po starosti i po mjerama

rođena sa 3100, prvi mjesec 3700, sa 2,5 mj 4700, sad sa 4,5mj 5700
    da ju sad zadnju put nije prvo pregledala pa rekla da je vesela zdrava beba, a tek onda mjerila vjerovatno bi i nas natjeravala na dohranu.

no, u tom prvom mjescu nas je strašno davila. bili igrom slučaja prije potrebe (prije 1. mj) kod nje i ona nas je patronažna vagala svako malo.
    ja sam ju uspjela "zdebljati" u 3 dana toliko da bude zadovoljna i ostavi nas na miru.
    ovih par dana joj nudi češće a kad dođeš na kontrolu u čekaoni je obavezno podoji.
    Ako te i prozove reci joj za minutu
    beba će ti sigurno biti mrvu teža pa je možda zadovoljiš.

držim fige

klaudija's Avatar

Evo još jedno iskustvo, možda ti pomogne..

Ne sjećam se točno kila u brojkama(ne da mi se tražit po papirima), ali moja malecka je u prvih 2 mjeseca dobila 2700 g, od 2-4 mj 600g, od 4-6 mj 600g.. dakle puno puno manje nego u prva dva mjeseca života..
    Mislila sam da u amb vaga ne valja, ali sad vidim da nismo jedini.. na svojoj percentilnoj krivulji je bila na gornjoj granici, kasnije je pala na prosjek..
    DOjena je na zahtjev, kad i kako njoj paše, jedino što sam je neko vrijeme ipak po noći dojila iako je ona spavala ko top.. Pedijatrica nam nikad nije preporučila AD, ali nam je sa 4 mj rekla da je vrijeme za sokiće

Sad ima 8,5 mj i uopće ne znam koliko je teška, podoja ima dosta, kroz 24 sata sigurno 8+uglavnom 2 obroka dohrane. Znam da mi je dijete sretno i zadovoljno, i dok god je tako neću se previše opterećivati..

Ako ćeš biti mirnija, odi u laktacijsku ambulantu i napravi pretrage..ali kao i većina, mislim da je sve ok..

Cure moje zvala sam dr. Stanojevića i sve mu ispričala, rekao je da se ne brinem i da je to potpuno normalno, i da joj ne dajem formule i ne slušam o tom pitanju nikog tko nije za isključivo dojenje :DDD

Osoblje foruma apricot's Avatar

bravo za tebe i dr. Stanojevića!

pomikaki's Avatar

Super da postoji nešto što se zove Neonatološka i laktacijska ambulanta... moram priznati da prvi put za to čujem!
    Za promjenu može se otići tamo po drugo mišljenje prije nego se uvede dohrana. A pedijatru možeš pokazati stručno mišljenje, i to u pismenom obliku. Baš

anav, baš mi je drago da si riješila dileme. I meni se činilo da ne bi trebala uvoditi ad, a i ideja o tovljenju djeteta u roku od par dana mi se činila sumnjivom, ali nemam dovoljno iskustva pa me ipak bilo strah da ne dam pogrešan savjet.

RozaGroza's Avatar

Ana super!
    Ja sam na "vi" sa pedijatrima i nisamo se vagali duuugo! Uopče me ne zanima jel dobija dovoljno jer vidim da je veseo, zdrav i napreduje kako treba. Meni tvoja curka zvuči kao idealna bebica - zavidim na prospavanim noćima

casper's Avatar

super.
    Baš dobro što postoje ambulante.
    Sad joj samo prenesi što ti je rekao i nastavi po svom

the enchantress's Avatar

Cure moje zvala sam dr. Stanojevića i sve mu ispričala, rekao je da se ne brinem i da je to potpuno normalno, i da joj ne dajem formule i ne slušam o tom pitanju nikog tko nije za isključivo dojenje :DDD

Baš mi je drago!
    Nadam se da će vas pedica sada pustiti na miru.
    Uživajte!

6,841

E da, što se tiče dojenja i masnog mlijeka - od 7-17 h jede 4-5 puta, a iza 17 obično mi nekako bude gladnija, pogotovo ako smo kod kuće i onda jede jaaako često, nekad ni ne prođe puni sat- tako do 22 dok ju ne stavim spavati. I to joj jednu siku dajem na 2-3 puta XD Kao da "skuplja" gorivo za noć. Prije kupanja dobije papati, okupam ju, i onda na ležećki posisa nakon kupanja i bez glasa zaspe do jutra. Mene grudi do 6 ujutro skoro uguše, da se često moram pomalo ići izdojiti dok se ona ne probudi.
    A da se izdojiš pa joj to ponudiš umjesto AD? Bedasto je nuditi djetetu AD a mama se mora izdajati.