Kaae prvotno napisa
Ovo je vec druga (pretpostavljam, zapravo, treca, ali mi u toj prvoj nikad nista nisu pokazali) firma u kojoj radim, a koja propisuje dress code. Vec sam napisala da se osjecam poprilicno licemjerno dok razmisljam o ovoj tematici, ali... drago mi je da propisuje. Ova americka firma, jel. Cisto zato sto mi se cini da bih se, kad tog propisa ne bi bilo, osjecala slicno kao sto se osjecam na vec prozvakanom predavanju.
Lako moguce da je samo rijec o razlikama u kulturi i/ili stecenim navikama i odgoju.
Slazem se i s onim sto pise seni, ali ne izgleda mi identicno onome o cemu pise sasa. Mozda i jest, samo mi jedan nacin pisanja odgovara tj. bolje lezi, a drugi ne. Ne znam. Diskriminacija zbog odijevanja je jedno, a zelja da postoje barem nekakve drustvene norme je drugo. Barem u mojem svijetu. Izjednacavanje prljavog i neurednog s nekonvencionalnim ponasanjem mi je isto bezveze iako, opet, priznajem da se ovdje cesto susrecem i s jednim i s drugim u ISTO vrijeme. I pri tom ne mislim na martensice i dreadlokse, vec iskljucivo na odjecu za koju je mene mama naucila da je neprimjerena odredjenom prostoru. Prljava majica u uredu ili restoranu, na primjer, ili donji dio pidzame (prave pravcate, ako treba na medvjedice, da je bolje docaram) na predavanju.
Koliko znam, privatni posjedi imaju pravo isticati naljepnice tj. postavljati granice i zabrane sto se tice odjece/obuce/frizure, cega god zele. Isto kao sto prodajna mjesta (barem ovdje) imaju pravo traziti identifikacijsku ispravu prilikom placanja, iako posjedovanje takve isprave uopce nije uvjetovano zakonom. Ako je ne zelim pokazati, ili je nemam, siroko mi je polje. Ima jos ducana. Zapravo, i ovo je dio demokracije.
Kad se vec moramo postrojavati tko je liberalniji od drugih, evo ja bih zabranila golu dlakavu trbusinu na fakultetu, ne smetaju me kratke hlace na djeci (ni na muskarcima), ne smeta me ni dekolte do pupka, Ifigenija mi je preuzasno preekstremna. Nadalje: ako ne moram gledati necije bradavice na poslu, radije ne bih, imam puno toga protiv burki, ne bih ubijala pitone bespotrebno, ali vjerojatno ih ne bih ni zadrzala da mi ulete u spavacu sobu. Podrzavam autosjedalice, ne volim kad me udaraju po nosu dok sire ruke, ne mislim da je zakon prema kojem socijalne sluzbe odredjuju kako ce roditelji trositi djecji novac skroz ok, ali mislim da svaki pojedinac nije stopostotno sposoban postovati slobodu drugoga. Pa onda, licemjerno i uzasno, ipak podrzavam drustvene i druge norme. I preispitujem ih, ponekad i dok gledam dlakavi trbuh.