Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Oslabljeno željezo ???

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno Oslabljeno željezo ???

Već dosta vremena osječam se slaba, nesvjetice, vrtoglavice, uspihanost,ubrzan rad srca, mantavost a skoro pa sve simptome anemije.Radila krvnu sliku danas i pokazuje snižen hemoglobin 109(granica 119). eritrociti isto malo sniženi 3.61 i još neke vrijednosti pa me zanima jel to može biti znak oslabljenog
    želejza.na početku trudnoće mi je hemoglobin bio 122 i nism imala ovakvih problema.A sjećam se nakonporoda isti simptomi hemoglobin 104...ja se stvarno u te vrijednosti ne razumijem a doktor tek u Ponedjeljak radi pa ako netko zna bila bi jako zahvalna....

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Isti slučaj i kod mene samo što je meni hemoglobin 105.Dobila 2 kutije kapsula željeza+c vitamin jer se tako bolje željezo apsorbira.Još ću u kućnoj djelatnosti izribati ciklu,mrkvu i med.Rekla mi je dr. da će mi željezo još više pasti jer bebač sada najviše uzima.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vi niste vadile koncentraciju željeza, tako da niti ne možete znati da li vam je nisko ili ne.
    Nalazi hemoglobina upućuju na normalne nalaze u trudnoći zbog fiziološkog povećavanja volumena krvi.
    Imali smo već takvu temu, idem tražiti.
    Uglavnom bez nalaza željeza , kojim se potvrđuju njegove niske koncentracije, ne bi trebalo uzimati dodatke.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Vi niste vadile koncentraciju željeza, tako da niti ne možete znati da li vam je nisko ili ne.
    Nalazi hemoglobina upućuju na normalne nalaze u trudnoći zbog fiziološkog povećavanja volumena krvi.
    Uglavnom bez nalaza željeza , kojim se potvrđuju njegove niske koncentracije, ne bi trebalo uzimati dodatke.
    Slažem se u potpunosti. Moj hemoglobin je 102 a željezo mi je 22 i moj ginekolog mi je rekao da nema potrebe da uzima ikave dodatke tipa tabeleta retafer, heferol jer mi je željezo superrrrrrr a pad hemoglobina je popratna pojava trudnoće i bitno je da mi nepadne ispod 90. prema tome cure moje vi kontrolirajte željezo, njegova vrijednost je bitna, jer ako imate dovoljno željeza a daju vam dodatke onda imate kontra efekat a pad hemoglobina je normalana stvar za trudnoću.
    Dajem citat sa rodine stranice:
    "Ponekad se dešava da hemoglobin, kojeg liječnik mjeri, može pokazati da ste anemični kada, u stvari, nije tako. Zbog normalnog povećanja količine krvi u tijelu tijekom trudnoće ponekad se javlja «hemodilution»(razrjeđivanje hemoglobina), te će se pokazati niže vrijednosti nego prije trudnoće. U svojoj «Knjizi trudnoće», dr. William Sears to zove «fiziološka anemija trudoće».
    Isto tako, prema knjizi Sheile Kitzinger «Kompletna knjiga o trudnoći i porodu», normalno je da razina hemoglobina padne tijekom trudnoće. Prije se željezo rutinski prepisivalo za vrijeme trudnoće ali se otkrilo da to može biti štetno. Čak štoviše, ako ženina razina hemoglobina NE padne tijekom trudnoće, povećavaju se šanse za prijevremenim porodom.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam vadila i željezo -8.8 je.Referentni interval je 8-30.Meni je granično a ako je hemoglobin ispod 119 onda se daje željezo jer u zadnjem tromjesječju se javlja dislucijska anemija(ako sam dobro zapamtila).Mislim da detaljno piše na stranicama poliklinike Harni.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Početkom trećeg tromjesečja trudnoće standardno se još jednom provjeravaju testovi: kompletna krvna slika KKS i razina antieritrocitnih protutijela u krvi (antiglobulinski ili Coombsov test). Kako se za vrijeme trudnoće volumen krvi povećava za oko 30%, a volumen krvnih elemenata za oko 25% - postoji prirodno blaga dilucijska anemija (anemija usljed razrjeđenja krvi). Ukoliko je razina željeza u granicama normalnog, usprkos anemije u krvnoj slici nije nužno uzimati dodatne preparate željeza. I obrnuto, vrlo često usljed velikih potreba trudnice i djeteta za željezom postoji anemija i manjak željeza, kada se svakako preporuča supstituirati željezo. Osobito bogati željezom su mahunarke, jaja, povrtnice zelenog lišća kao i crveno meso.

ovo je kopirano sa stranice te poliklinike

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

E kod mene je draga moja ta situacija kada imam željeza za izvoz, prije par dana sam kontrolirala željezo i bilo mi 22 (ušla sam u III tr.) a hemoglobin 103 i moj ginekolog mi je rekao da nema potrebe da uzimam dodatne preparate željeza. Inače u zadnje vrijeme sam jela dosta kupina, borovnica, cijedila sok od cvekle, mrkve i jabuke, zatim sok od borovnice sa malo šećera, onda crno grožđe, crveno meso i željezo mi je stvarno super.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Blaženstvo malog mjesta ja to zovem.išla jutros u dućan i srela doktora, pitao me što je sa nalazima i slučajno ih imala u torbi, pogledao ih rekao da je ipak rijeć o blagoj anemiji....a sad valjda on zna a opet nebi imala simptome anemije da nije krv slaba....sve jedno vadim željezo ovaj tjedan da vidim koliko je palo da mi odredi terapiju...bilo mi čudno ova slabost, nesvjestice, uspihanost, pad energije, umor,uzlupano srce, vrtoglavice, nestabilnost kao da u meni nema ni trunke života...I još sam čitava tri mjeseca povračala po osam puta na dan , plus startala trudnoću ispod 50kg, jako slabog i iscrpljenog organizma a bebica je sebi uzela svoje, ma neka je i do zadnje kapi krvi samo da je ona meni živa i zdrava ...

hanumica fata avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj More Snova prvotno napisa Vidi poruku
    Već dosta vremena osječam se slaba, nesvjetice, vrtoglavice, uspihanost,ubrzan rad srca, mantavost a skoro pa sve simptome anemije...

MoreSnova imam iste takve rezultate. sa vise ljekara sam razgovarala, rekli su mi otvoreno da su to sasvim normalne vrijednosti, te da oni zeljezo uglavnom i ne provjeravaju (hemoglobin nije zeljezo!), jer testovi su skuplji, salju se izvan prakse na analizu, neke kase ih ne pokrivaju etc...

osim toga, bas SVI simptomi koje nabrajas vrlo su lako i posljedica hormonalnih promjena u trudnoci, uostalom sirenja stomaka i podizanja dijafragme pa zbog toga ostajemo bez vazduha, sto mene posebno baca u paniku

ja se licno drzim soka cvekla-mrkva-jabuka (jos par kapi nekog citrusa obavezno, zbog vitamina C), pa preparati za djecu (u obliku sirupa), a prije svega kretanje, svaki dan i sto vise.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Snižene vrijednosti hemoglobina-anemija.U svojoj strukturi sadrži željezo i veže kisik u organizmu.Zbog toga pomanjkanje dovodi do vrtoglavice,i sl.Kod nas se željezo vadi bez problema izdvojeno u lab.pretragama.Još nisam čula da je netko imao problema pri vađenju.Ja sam ga i prije trudnoće vadila 3 puta jer sam sklona anemiji.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

pčelica da li si vadila Fe,Tibc,Uibc,feritin,transferin, to si izvadi pa ces vidjet da li ti fali zeljeza ili ne.Tvoj hemoglobin je jos uvijek u granicama normale.Da li ti krvare desni u trudnoci? Visok hemoglobin isto nije dobar

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam vadila i željezo -8.8 je.Referentni interval je 8-30.Meni je granično a ako je hemoglobin ispod 119 onda se daje željezo jer u zadnjem tromjesječju se javlja dislucijska anemija(ako sam dobro zapamtila).Mislim da detaljno piše na stranicama poliklinike Harni.
    Evo da se citiram.Na istom nalazu imam hemoglobin koji je 105 a donja granica je 119 a izdvojen Fe je 8.8.Pošto je graničano željezo a hemoglobin nizak i još je početak 3.tromjesječja dobila sam 2 kutije željeza +c vitamin.Cure-imam u familiji 5 dr.specijalista i svi kažu da je anemija u trudnoći.Preporuka-vjerujte dr.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Evo bila danas na kontroli u bolnici, pokažem doktoru krvnu sliku i pitam ga da bi voljela da mi da da vidim koliko mi je željezo. on meni kaže pa nema potrebe iz ovih nalaza se jasno vidi da ste malo anemični i da vam je željezo oslabilo, hemoglobin je pao,obavezno uzmite nešto za pit...e sad il sam ja glupa il mi smrde noge kako mi to kažemo ... al ovo je ipak ginekolog koji radi u bolnici i porađa i pregledava na tone žena svaki dan već dugi niz godina pa valjda čovjek zna što prića....

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Sirius hvala na linku...bez obzira na doktorovu tvrdnju idem sutra vadit željezo pa makar nalaz platila iz vlastita đepa, barem ću biti mirna..ovako neznam bili pila nebili, jeli mi nije li mi...

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Dobila konačno nalaze željeza odlični su željezo mi 24 ...već mjesec dana pijem dodatak željeza pa ću sad kad mi je odlično ostat samo na prenatalu ))))....

malena15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

curke, meni je ginić rekao da imam oslabljeno željezo... za sad pijem pregnital (u 9 tjednu sam), a rekao je nakon 16 tjedna da svaki dan pijem čašu kupinovog vina.
    jel moguće da je to ok?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ja sam uzela i kupinovo vino i sok od kupina. Vino sam probala gutljaj i zakljucila da mi ne odgovara- pa to je pravi pravcati alkohol, i necu da to dode do moje bebe! Tako da sam ostala na sokicima

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

caoo,
    cili prošli tijedan mi je loše svako jutro oko 5-6 sati.nestaje mi kisika,srce mi jakooooo i brzo lupa.nemogu udahnit i izdahnit.baš sam se loše osjecala.i još uvik.zvala sam ginekologa i napravila krvnu sliku.maloprije sam podigla nalaze.e i sad sam 36+2TT.
    (K) Hemoglobin 106L (119-157)
    (K) Hematokrit 0.322L (0.356- 0.470)
    (K) MCV 81.2L (83.0-97.2)
    (K) MCH 26.7L (27.4- 33.9)
    Limfociti 17.0L (20.0- 46.0)
    Mikrocitoza +
    Hipokromija ++
    (S) Glukoza 3.5L (4.2- 6.0)
    (S) ALT 9L (10-31)
    (S) Željezo 7.5L (8.0- 30.0)
    (S) UIBC 96.1H (26.0- 59.0)

ovakvi nalazi-cjelokupni dojam jesam li anemicna?možda je beba sve uzela sebi.a moj dokt nije nikako spominjao željezo da uzimam.pijem samo magnezij 300.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

i bila sad kod dokt,i on skroz u svom nekom filmu."Nalaz je super, sve je super." a ja jedva hodam ,slabina me drži i blijeda u licu.neman snage.

priscila avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj zadarmamica prvotno napisa Vidi poruku
    caoo,
    cili prošli tijedan mi je loše svako jutro oko 5-6 sati.nestaje mi kisika,srce mi jakooooo i brzo lupa.nemogu udahnit i izdahnit.baš sam se loše osjecala.i još uvik.zvala sam ginekologa i napravila krvnu sliku.maloprije sam podigla nalaze.e i sad sam 36+2TT.
    (K) Hemoglobin 106L (119-157)
    (K) Hematokrit 0.322L (0.356- 0.470)
    (K) MCV 81.2L (83.0-97.2)
    (K) MCH 26.7L (27.4- 33.9)
    Limfociti 17.0L (20.0- 46.0)
    Mikrocitoza +
    Hipokromija ++
    (S) Glukoza 3.5L (4.2- 6.0)
    (S) ALT 9L (10-31)
    (S) Željezo 7.5L (8.0- 30.0)
    (S) UIBC 96.1H (26.0- 59.0)

ovakvi nalazi-cjelokupni dojam jesam li anemicna?možda je beba sve uzela sebi.a moj dokt nije nikako spominjao željezo da uzimam.pijem samo magnezij 300.
    definitivno se radi o anemiji zbog manjka željeza - to ti govori koncentracija željeza i UIBC, i odraz u crvenoj krvnoj slici (CKS) kao i mikrocitoza i hipokromija. Nije prestrašno, ali po meni bi trebala nadoknaditi željezo ili prirodnim pripravkom ili tabletama uz dodatak C vitamina.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pijem jedino magnezij 300 a on ima vitamin C u sebi. jel ima nešto u apoteci za nadoknadu željeza da mogu uzeti bez recepta?
    i evo maloprije sam jela ciklu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam uzimala Ferrogreen jedno vrijeme, ali za mene je sve bilo preslabo, probaj, pročitaj, pa vidi s doktorom
    http://www.roranatura.hr/specchiasolfero.php

imaš i Floradix
    http://www.centar-zdravlja.net/proiz.../floradix-292/

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

uzet cu nešto sama ili ici do moje dokt opće prakse, jer je ona odma rekla da je to anemija u trudnoci,i znala je kako ce ginekolog reci da je nalaz super jer je to reka neki dan i njenoj nevisti.

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zadarmamica ova anemija,nije jaka tj hronična ( ne znam kako da se bolje izrazim), ali pred kraj T, pa na porodu zalihe željeta se iscrpe još više. Mislim da ti je najuputnije konsultovati se u apoteci s magistrom, a ja ti preporučujem ampule totheme za podizanje željeza i feroglobin tablete poslije za održavanje.
    Sretno.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

U trudnoci se krv zbog povecanja volumena razrijedi, pa se i nesto opale vrijednosti npr zeljeza i hemoglobina smatraju normalnim. Neki ginekolozi to smatraju normalnim, a neki rade frku.
    Tako da ovaj tvoj nalazaj jednom doktoru moze biti normalan trudnicki, dok bi po drugom doktoru trebala uzimat zeljezo.
    Buduci da se ti osjecas slabo, mozda najbolje da popravis prehranu, uvedes vise namirnica koje sadrzavaju zeljezo. Sve i da uzimas preparate zeljeza potrebno je duze vremensko razdobje da hemoglobin osjetno poraste. Pitaj doktoricu pa odluci.
    Puno odmaraj i no sikiriki

MMK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    U trudnoci se krv zbog povecanja volumena razrijedi, pa se i nesto opale vrijednosti npr zeljeza i hemoglobina smatraju normalnim. Neki ginekolozi to smatraju normalnim, a neki rade frku.
    Tako da ovaj tvoj nalazaj jednom doktoru moze biti normalan trudnicki, dok bi po drugom doktoru trebala uzimat zeljezo.
    Buduci da se ti osjecas slabo, mozda najbolje da popravis prehranu, uvedes vise namirnica koje sadrzavaju zeljezo. Sve i da uzimas preparate zeljeza potrebno je duze vremensko razdobje da hemoglobin osjetno poraste. Pitaj doktoricu pa odluci.
    Puno odmaraj i no sikiriki
    Kako mi je poznanica, hematolog, objasnila ok kada je malo niža vrijednost hemoglobina, ali niži hematokrit hemoglobin, ccrvena k.z. i željezo terapija. Ja je nisam pila, pa sam nakon poroda par dana primila litar krvi i dobila preporuku za terapijom od bar 2mj.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

pitat cu u apoteci što mi oni predlažu, pa cu vidit ocu išta uzet ili cu popravit prehranu.sad je vrime šparoga a one super za željezo-al ja nisam ljubitelj

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

sutra imam pregled i prvi ctg. (37+2TT)
    mog dokt mjenja druga doktorica, i baš mi je drago što cu cuti drugo mišljenje.
    pokazat cu joj nalaze i pitati je za Željezo.a moje cutre trudnice (medicinske sestre su) preporucile mi da uzmem FLORADIX u apoteci.al cu se konzultirati s tom doktoricom i pokazati joj nalaze.

zadarmamica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

uzela sam sirup Floradix u apoteci.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam isto uzela floradix. Ima netko iskustva?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo mogu samo potpisati/potvrditi.
    meni hemoglobin, hematokrit i ono nešto treće (ležim pa neću ići po nalaz) konstantno padaju. moj dr. tvrdi da je to znak da mi posteljice dobro rade, sve dok je koncentracija željeza ok, a jučer sam dobila nalaz da mi je željezo 22 (ref. 8-30) i svi ostali parametri željeza super.
    ne osjećam se anemično, a izgleda da i nisam. željezo 22 je više nego odlično, bar tako mislim.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •