Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: 6u1 umjesto 5u1????

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno 6u1 umjesto 5u1????

Malac je sa 2 mjeseca cijepljen GSK-ovim 6u1, sad je na redu 5u1 kojeg nema kod nas.
    Neki pedijatri cijepe i sa 4 mj sa 6u1

Uopće neznam što sad napraviti..cjepiti sa 6u1 ako je već moguće ili sa Pediacelom (njega me strah jer svi oko nas koji su cjepljeni njime imali su nuspojave)...

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

moje obadvije djevojčice cijepljene su pediacelom i nisu imale nikakve nuspojave.drmi je rekla da stavim čepićm kada dođem kući ali nisam htjela jer sam smatrala da nema potrebe.u mojoj okolini neznam da je itko imao kakve nuspojave od tog cjepiva.kumin mali je imao laganu temp. i dala mu čepić i sve je bilo ok.ne znam kakve točno nuspojave misliš.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Visoka temperatura je kod svih bila...39-40

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mislim da svatkodijete reagira na drugačiji način e sad ako si sigurnija u 6u1 onda se strpi malo pa cijepi s njim. od nusppojava meni je puno veći problem osip, oteklina ,i u najgorem slučaju gušenje.svako cjepivo ima nuspojave samo što se kod svakog drugog dijeteta drugačije odrazi.... nisam ti pametna što dalje savjetovati ti najbolje znaš kakvo ti je dijete i kako reagira na temp.( visoka,niska,da li odmah padne kad staviš čepić ili....)

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

stvar je u tome što neznam...on ima manje od 4 mj i dosad nije imao temp..u bolnici primio GSK-ovo cjepivo i u 2. mj primio GSK..

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I mi smo imali taj problem, malu smo počeli cijepiti s 5u1 od GSK (koji je odlično podnosila), a u međuvremenu je uveden besplatni Pediacel pa se 5u1 cjepivo od GSK više nije uvozilo. Revakcinaciju smo stoga obavili s Pediacelom (nakon savjetovanja s našom doktoricom i našim mujicom ).
    Nije imala nikakve nuspojave, ni oteklinu na mjestu uboda, ništa.
    Malog (mlađeg) smo od početa cijepili s Pediacelom, također nikad nije imao nikakvu reakciju.

Nadam se da će i kod vas sve proći dobro, bez obzira što odlučili.
    U samoj odluci vam ne mogu pomoći jer stvarno ne znam što je bolje, i sama sam se lomila oko toga.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zar sa 2 mjeseca nije HiB cjepivo + hepatitis B???

a sa tri 5 ili 6 u 1

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ne, za HIB (Haemophilusa influenzae tipa B) se ne daje odvojeno cjepivo nego je ono jedna od komponenti polivalentnog (5u1) cjepiva (trenutno je to Pediacel, koji je odnedavno besplatan u redovnom programu cijepljenja, a sadrži znači komponente protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i HIB-a).

Cjepivo protiv hepatitisa B (Engerix) se prima zasebno, ukupno tri doze, prvi put u rodilištu, a kasnije zajedno s 5u1 cjepivom (moj je dobio po jedno u svaku bedricu, mala je dobivala Engerix u bedricu, a 5u1 u rame, valjda to ovisi o pedijatrima, jer smo mi sad kod nove pedijatrice).
    5u1 cjepivo se također prima u 3 doze tijekom prve godine. Kasnije, u 3. godini je potrebna revakcinacija.

Osim toga, postoji i 6u1 cjepivo koje sadrži sve gore nabrojane komponente

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

čekaj kaj se deca s 2 mjeseca cijepe protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize , baš mi se to ne sviđa, jer sam mislila dete s time cjepiti kad malo odraste, a dogovorili smo cijepljenje koje treba bit s 2 mjeseca ( mislila sam na Hib+ hipatitis).

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da.
    Ali možeš odgoditi, mi smo (što se tiče ovih cjepiva) oboje cijepili malo kasnije, ali i dalje unutar prve godine života.
    Malu nismo uopće cijepili u rodilištu, počeli smo kad je napunila mjesec dana. Mali sad ima 9 mjeseci i još uvijek nije dobio treću dozu Pediacela, spremamo se uskoro.

Samo sa svojom dr. provjeri što je s cijepljenjem za hepatitis B, jer prva doza Engerixa se dobije u rodilištu pa da ne napravite preveliki razmak do druge doze.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pizala na HZJZ i odgovorio mi čovo ovo ( manja slova su moja pitanja, a veća njegov odgovor):

Zanima me kakvo se cijepivo sada daje s 2 mjeseca, tj. zanimao bi me cijeli cijepivi kalendar koji je trenutno važeći.

Naime imam treće dijete koje je naručeno na cijepljenje za 10 dana ( dva mjeseca) i mislila sam da ide Hib+hepatutis, ali su me cure razuvjerile i rekle da su one djecu ( s dva mjeseca, u srpnju) cijepile s GSK-ovim 6u1 kojeg kao sad nema već da će se dijete cijepit s GSK-ovim 5u1. Dijete sam s Diteperom htjela cijepit malo kasnije ( iza 4, 5 mjeseca) pa sam se neugodno iznenadila. Naime kod prvo dvoje djece koje sam cijepila malo kasnije .

Prvo sam cijepila tek s 7 mjeseci ( jer se čekalo nalz neuropedijatra) dijete je srčani bolesnik + imao je krvarenje u mozgu. Dobio je pročišćeni Diteper ( 2002 u proljeće) i sve bilo ok do cijepiva koje je primio s 4 godine, kad nije mogao hodati punih 48 sati.

Drugo dijete , alergičar i atopisjki dermatitis, cijepljena je s 6 mjesci ( 2006 u ljeto, s drugom dozom nastali neki problemi, i dobila upalu pluča ( sad dal je cijepilo bilo aktivator ??).

Prema Programu uobveznih cijepljenja u 2010. Godini, sa dva mjeseca starosti se daje prva doza kombinirano cjepivo (tzv. 5 u 1 – DTPa-IPV-Hib) proizvođača Sanofi Pasteur i druga doza cjepiva protiv hepatitisa B, proizvođača GSK.
    Cijeli program cijepljenja je dostupan na ovoj web stranici:
    http://www.hzjz.hr/epidemiologija/cijepljenje.htm
    (piše da je to Program za 2009. godinu, no ove je godine je jednak prošlogodišnjem).
    Hib i hepatitis su de davali u dobi od dva mjeseca do travnja 2008. godine, kada je to promijenjeno jer je uvedeno cjepivo „5 u 1“.
    Za eventualna dodatna pitanja sobodno se obratite ovim putem ili telefonom na 01/4683004 ili 4683005.

dali se može ipak tražiti samo 2 doza hepatitisa B, pa diteper kasnije

Sve se može ako se tako dogovorite sa pedijatrom koji Vam cijepi dijete.
    Ali svako odgađanje cijepljenja odgađa i zaštitu, pa to treba imati na umu pri dogovaranju.

koliko iznosi maximalni rok između cjepljnja i docjepljivanja ( prije je bio dod 6 tjedana do 3 mjeseca) između Ditepera

Nema maksimalnog roka.
    Koliko god se idealni rok produlji, nije potrebno cijepiti iznova.
    Zaštita će biti jednako dobra kao što bi bila da se cijepilo na vrijeme.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

OK.
    Znači sve se možete dogovoriti

I da, kombinirano 5u1 cjepivo od proizvođača Sanofi Pasteura je - Pediacel.
    5u1 od GSK se više ne može nabaviti (navodno još uvijek može 6u1).

Mi dosad nismo imali nikakve reakcije niti na jedno 5u1 cjepivo, probali smo od oba proizvođača.
    Nadam se da će tako i ostati.

Porazgovaraj s pedijatricom i nađite najbolju opciju. Sretno!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pčelica, a s koliko si ti prvo cjepila

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Na BSG i Engerix, koji se inače dobivaju u rodilištu, smo je vodili s navršenih mjesec dana.
    Zatim smo između svih cjepiva imali malo duži razmak.

Mali je cijepljen u rodilištu (BSG i Engerix), zatim s 5 i 7 mjeseci (Pediacel i Engerix, koji se inače dobivaju s 2-3 mjeseca), a uskoro se spremamo po treći Pediacel, sad ima 9 mjeseci.

U svakom slučaju, s oboje ćemo ova redovna cijepljenja obaviti tijekom prve godine.

Priorix (uveden umjesto MoPaRu-a, koji se dobiva s 1-1.5 god) je mala dobila s pune 2 godine.

Nadam se da sam ti pomogla i da ćete naći zadovoljavajuće rješenje s vašom pedijatricom.

Pitaj ako te još nešto zanima

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Aha, vidim da sam malo spetljala - mala je starija (2007.), a mali je mlađi (2009)
    To su ljubica i ćombo iz potpisa

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    (nakon savjetovanja s našom doktoricom i našim mujicom ).
    mudro, mudro.....

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

danas idemo kod doktorice pa nam držite fige!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Držim.... javi kako je prošlo.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e naša doktorka je malo čudljiva i malo više, nažalost izvoljevala je da se malac cjepi.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

A. je svaki put burno reagirao na Glaxov 5u1 (temp. do 40, proljev, otečeno mjesto uboda), dok Z. nije uopće reagirala nuspojavama na Pediacel. Tako da stvarno nema pravila.

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Primili na kraju Pediacel...pedica nije za dodatnu dozu HepB koje bi dobio sa 6u1, kaže da mješanje neće biti problem..(nama je bilo cjepljenje sa 4 mj)
    Osim što je prespavao pola dana i bio nervozan i plačljiv do navečer drugih nuspojava hvala Bogu nismo imali..

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

e moj baš danas i nije skoro ništ spal ( kojih samo 2 sata), bumo vidli do kraja dana.

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

baš mi je draago da klinci nisu imali nikakve "gore" nuspojave......

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I meni

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

mi idemo za desetak dana na cjepljenje. tada ce maleni imati 4 mjeseca. danas sam zvala pedicu i pitala je da li da kupujem 6u1 (jer je sa dva mjeseca dobio od GSK 6u1) ili sad ide 5u1. Rekla mi neka kupim 6u1. Sad me zabrinjava ta dodatna doza HepB.

Nisam sigurna da li da potrazim jos neko misljenje, posto ovdje citam da neki pedijatri ipak nisu za dodatnu dozu HepB.

Za stariju curku smo takodjer kupovali 6u1 kad je imala 2 mjeseca i 6 mjeseci. Ovo izmedju sa 4 mjeseca je dobila 5u1 i jedino na to je imala reakciju. I naravno kasnije na Priorix

Ima li jos netko nekakvog iskustva?

(masa) pliz napisi mi ako ti je pedica dala neko opsirnije objasnjenje zasto je bolje sada(sa 4mj.) cjepiti sa 5u1.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

smijem li upitati..... zašto si u dobi od dva mjeseca cijepila sa 6u1, a ne sa 5u1 po kalendaru?

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

prema kalendaru cjepiva sa dva mjeseca uvelo se i cjepljenje protiv HepB. Ovim cjepivom 6u1 samo sam smanjila broj uboda sa dva na jedan. I smatram da je GSK ipak kvalitenije cjepivo, posto ni starija malena nije imala na njega reakciju.
    evo i objasnjenja (citiram):
    Uvođenje cijepljenja protiv hepatitisa B (HBV) u dojenačkoj dobi dodatno komplicira raspored cijepljenja i povećava broj injekcija koje dijete prima te se događa da tijekom samo jedne posjete pedijatru dijete treba primiti i do 3 injekcije koje sadrže cjepiva protiv različitih bolesti.

U cilju pojednostavljenja rasporeda cijepljenja, smanjivanja broja uboda i neželjenih nuspojava, a uz održanje učinkovitosti, razvijena su kombinirana cjepiva kao što je i tzv. "6u1" cjepivo, kojem je uz komponente protiv difterije, tetanusa, hripavca (DTaP), poliomijelitisa (IPV), Haemophilusa Influenzae tipa b (Hib) pridodano i cjepivo protiv hepatitisa B.

Cijepljenje protiv hepatitisa B u najranijoj dobi osobito je opravdano obzirom da se kod novorođenčadi i djece znatno češće razvija kronični oblik hepatitisa B, s posljedičnim razvojem ciroze jetre i hepatocelularnog karcinoma. Dodavanjem cjepiva protiv hepatitisa B u DTaP-IPV-Hib kombinaciju koja je već niz godina na hrvatskom tržištu pojednostavljuje se raspored cijepljenja na način da se broj uboda koje dijete treba primiti tijekom prve godine života smanji sa 11 na samo 5.

Zvala sa i pedicu za dodatno objasnjenje u vezi dodatne doze HepB sad sa 4 mjeseca i rekla mi je ovako: doza se moze primiti maksimalno 4 puta. Dobis u rodilistu i u cjepivu sa 2 mjeseca. Zatim sa 6 mjeseci i najcesce sa 1.5g kada opet ide docjepljivanje. To naravno vrijedi za one koji kupuju 6u1.
    Znaci malome je sada to vec treci puta, jos ce takvo isto cjepivo dobiti sa 6 mjeseci i to je to.
    A starija kcer ce primiti sada sa 20 mjeseci zadnju dozu jer smo ono sa 4 mjeseca dobili 5u1. Znaci bez HepB.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

OK....
    a mogu li pitati...... ako si u dogovoru s pedijatrom odlučila cijiepiti sa 6u1 da smanjiš broj uboda i vjeruješ da je to cjepivo bolje od onog u kalendaru cijepljenja (vjerojatno i pediajtar to misli, kad je cijepio dijete time, a ne cjepivom iz kalendara cijepljenja), zašto sada na forumu dovodiš pedijatričin savjet o daljnjem cijepljenju u pitanje?

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

samo sam htjela cuti jos neko iskustvo.

a sa pedijatricom sam se o svemu detaljnije cula netom prije nego sam napisala svoj zadnji post.
    zato i sadrzi njezino objasnjenje.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

onda bih ponudio svoje iskustvo (sakupljeno od drugih).
    Djetetu ništa neće škoditi četvrta doza cjepiva protiv hepatitisa B.
    Nusojave jednako mogu nastati na 5u1 iz kalendara cijepljenja, kao i na 6u1 iz apoteke. Razlika je samo u tome što se po jednoj varijanti daje dvije injekcije na trošak HZZO-a, a po drugoj jedna injekcija na trošak roditelja.
    U imunogenosti i djelotvornosti ima također razlika koje bi se mogle očitovati na razini populacijie kada bi svi primali jedno ili drugo cjepivo, ali na individualnoj razini ta je razlika vrlo mala.

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

hvala mujica
    eto ja sam se odlucila na 6u1, i zbog toga jer mi je zao da se beba dva puta bode, i zbog toga sto mi starija kcer na 6u1 nije imala reakciju.
    znam da je sve to isto smece, i da imam malo vise muda, nebi djecu uopce cjepila.
    ovako biram skuplji nacin, ali iz mog iskustva i bolji.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj BubikaM prvotno napisa Vidi poruku
    znam da je sve to isto smece,
    ma nije baš tako loše......

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Bubika...nije mi dala nikakvo objašnjenje zašto ne cjepiti sa 6u1...samo je rekla da ona ne bi davala dodatnu dozu HepB...ja imam dojam da ni ona nezna puno o tome kao ni ja i da zato radije daje 5u1

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Samo sam htjela napisati da smo danas primili 6u1 cjepivo (malena, ima 20 mjeseci) i do sada nikakve rekacije nije bilo.
    Iduci tjedan je malac na redu i isto se nadam da nece biti reakcije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •