Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 83

Tema: štiti li novi zakon dječju štednju?

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno štiti li novi zakon dječju štednju?

Kada smo prije nekoliko godina otvarali dječju štednju bio je dogovor da te novce ne diramo. Jučer smo to prekršili, podigli smo njihovu ušteđevinu i prebacili na naš račun. Iznos nije veliki, no neprihvatljivo mi je da ikome polažem račune za što mi treba, neprihvatljivo mi je da neka žena u CZSS odlučuje da li je razlog ok ili nije, neprihvatljivo mi je da država nije dala niti lipu na tu štednju, a sada se postavlja maltene kao njen vlasnik itd. Drugim riječima, prepali smo se da do novca nećemo moći ako nam hitno zatreba.

E sad, temu sam otvorila jer sam postala svjesna da su novci sada na računu koji mi je dostupan 24/7, gdje god da se nađem. Znam da ću kad tad, koliko god se trudila, pokleknuti nekom izazovu, naći 1000 razloga i opravdanja i "zaboraviti" da je taj novac "njihov".Uopće ne sumnjam da će nam vjerojatno poslužiti za pokrivanje dijela minusa, ili plaćanje režija ili...... O daljnoj štednji niti ne razmišljam, nema mi smisla reći da je 50 ili 100 Kn njihovih, a ostaviti ih na svom računu. Mogla bih voditi bilješke, kada bih imala vremena i volje, no ne vjerujem da bih im to ikada mogla isplatiti, osim predočiti račune .
    Da ne duljim, smatram da ovakav zakon ne štiti dječju štednju, dapače, smatram da ju je uništio.

Što ste vi napravili s dj. štednjom? Što mislite o zakon?, da li on stvarno može zaštiti dj. štednju?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa Vidi poruku
    Kada smo prije nekoliko godina otvarali dječju štednju bio je dogovor da te novce ne diramo. Jučer smo to prekršili, podigli smo njihovu ušteđevinu i prebacili na naš račun. Iznos nije veliki, no neprihvatljivo mi je da ikome polažem račune za što mi treba, neprihvatljivo mi je da neka žena u CZSS odlučuje da li je razlog ok ili nije, neprihvatljivo mi je da država nije dala niti lipu na tu štednju, a sada se postavlja maltene kao njen vlasnik itd. Drugim riječima, prepali smo se da do novca nećemo moći ako nam hitno zatreba.

E sad, temu sam otvorila jer sam postala svjesna da su novci sada na računu koji mi je dostupan 24/7, gdje god da se nađem. Znam da ću kad tad, koliko god se trudila, pokleknuti nekom izazovu, naći 1000 razloga i opravdanja i "zaboraviti" da je taj novac "njihov".Uopće ne sumnjam da će nam vjerojatno poslužiti za pokrivanje dijela minusa, ili plaćanje režija ili...... O daljnoj štednji niti ne razmišljam, nema mi smisla reći da je 50 ili 100 Kn njihovih, a ostaviti ih na svom računu. Mogla bih voditi bilješke, kada bih imala vremena i volje, no ne vjerujem da bih im to ikada mogla isplatiti, osim predočiti račune .
    Da ne duljim, smatram da ovakav zakon ne štiti dječju štednju, dapače, smatram da ju je uništio.

Što ste vi napravili s dj. štednjom? Što mislite o zakon?, da li on stvarno može zaštiti dj. štednju?
    Ja imam traumu iz djetinjstva vezano za dječju štednju pa nikad tako ne bih štedjela, radije u kasici-prasici.

Kad sam rođena, tetka je otvorila tu moju nesretnu štednju i stavila novaca u vrijednosti boljih dječjih kolica ( po riječima moje majke).
    Tetka je svako toliko na taj račun uplaćivala neke svotice, nakupilo se toga poprilično.
    I onda je inflacija počela papati sve...nitko nije mogao podići taj novac. S navršenih 18 godina sam došla s tom knjižicom u Zabu, bila je sva prepuna plave tinte od uplata...isplatili su mi 1,80 kn,...eto...

Nema šanse da mi ikad više država određuje što ću s mojim novcima.
    Osim toga, kod nas se stalno mijenjaju zakoni, tako da...ne hvala.

Ako bi mi baš bilo jako teško kontrolirati se s čarapom ili kasicom-prasicom, otvorila bih u banci jednu otvorenu štednju na svoje ime.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Prebacila sam dječju štednju u investicijski fond na svoje ime. Ostala je odvojena, daleko od očiju. Doduše, još nisam uspjela izvući sve iz dječje, jer sam za ovaj mjesec već prešla limit

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni je ovaj zakon ok, pa makar svima nama uzrokovao neke nepraktičnosti da bi zaštitio jedno jedino dijete čija majka/otac nisu toliko savjesni.
    Tko nam brani da štedimo na svoje ime, investiramo, reinvestiramo, kupujemo nekretnine tko ima... uvijek to možemo poklonit djetetu kad/ako želimo, kad mu zatreba. Ako nam se nešto dogodi, opet su djeca ta koja naslijeđuju. Ili da štedimo na njihovo ime pa zaista zaboravimo na te novce. U slučaju nedajbože bolesti, najmanje zlo je taj CZSS.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda bi i bio okej da nije donesen unatrag i da ja sada novac koji sam uložila na banku pod jednim uvjetima ne mogu podići sa banke.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Možda bi i bio okej da nije donesen unatrag i da ja sada novac koji sam uložila na banku pod jednim uvjetima ne mogu podići sa banke.
    X

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Doduše, još nisam uspjela izvući sve iz dječje, jer sam za ovaj mjesec već prešla limit
    zar nisu novi uvjeti vazeci od 1.9.?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U ZABI će biti važeći od 1.10. Ali - niti sada mjesečno ne možeš podići više od 10.000 kuna.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mima, Freja, to je istina, ali je opet manje zlo nego da nečija raskalašena mama spiska godišnje 10000 EUR love koju je djetetu recimo ostavio djed i da za to ne mora nikome polagati račune. Rekla je pravobraniteljica za djecu da bi se ljudi šokirali kakvih priča ima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Djedovi ne mogu otvarati štednju za djecu, nego samo roditelji. Dakle, taj novac je već prošao kroz roditeljske ruke.

I ne, ne slažem se da je manje zlo. Nije u redu da ja i moje dijete sada plaćamo radi raskalašenih majki.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Možda ne mogu djedovi otvorit (iako mislim da mogu, bar su kumovi moje I pitali i rekli su da mogu uz, čini mi se jmbg (to je još bilo dok nije bilo OIB-a)), ali mogu uplaćivat, pa ti dođe na isto.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, zaboravih, štednju mogu otvarati samo roditelji, ali ovim se zakonom donekle uravnotežilo to što je i prije taj režim odobravanja CZSS-a postojao za imovinu na dječje ime koja nije novac (pa radilo se o zemljištu ili autu od par tisuća EUR) a s druge strane se moglo kešovine potrošit 10000 kn mjesečno i tako unedogled. Onda bismo rekli da zakoni nisu dosljedni.

Recimo da je u mom gornjem primjeru umjesto djed pisalo otac, jer štednju ne moraju otvarati oba roditelja zajedno, mogu se u međuvremenu razvesti, nažalost život napiše svakakve priče.

Znam i neke primjere iz života, baš kad se o dječjim financijama radi, ali ne bih o tome jer su toliko specifični da se ne bi netko prepoznao.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da se nadovežem na svoj predhodni post. Što ne znači da se s tim zakonom slažem.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Evo Suzizana je bila još temeljitija- fakat- mogu roditelji otvorit štednju uplatiti siću a onda sjedne lova od kumova, djedova i sl. u nekom ohoho iznosu. Ima li svako dijete pravo da se taj novac troši samo ako je zaista potrebno? Ili to pravo imaju samo djeca odgovornih roditelja?

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma ne znam kaj da velim, ja sam i za i protiv tog zakona. Mislim da je ipak više nas savjesnih, nego nesavjesnih, koji lovu spiskaju bezveze. Iako....hm sad u doba krize i nezaposlenosti, ma ne znam uopće kaj je pametno.
    Posljednje uređivanje od Suzizana : 28.08.2010. at 19:16

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Neki roditelji i zlostavljaju djecu, pa to ne znači da svaki trebaju biti pod sumnjom.

Bilo kako bilo - dječja štednja je proizvod, proizvod koji je nama banka prodala pod jednim uvjetima i sada su se ti uvjeti promijenili, i to jednostavno nije u redu jer ljudima ostaje na dječjim računima zarobljen novac. Kad se tako nešto dogodi govorimo o Ljubljanskoj banci ili bankrotu države i to je skandal - a ovdje je ljudima oduzeto pravo raspolaganja vlastitim novcem i - nikom ništa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Djedovi i kumovi opet taj novac na dječju štednju mogu uplatiti samo u dogovru s roditeljima, odnosno samo ako od roditelja dobiju broj računa. Ne mogu doći u banku i reći: ja bi uplatio malom Lovri sto kuna. Treba li država onda kontrolirati i poklone koje djeca dobiju pod jastuk? Ili recimo dijete dobije MP3 player, mogla bi pravobraniteljica pripaziti da ga roditelji ne koriste.

sasana avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Prebacila sam dječju štednju u investicijski fond na svoje ime. Ostala je odvojena, daleko od očiju. Doduše, još nisam uspjela izvući sve iz dječje, jer sam za ovaj mjesec već prešla limit
    Isto tako u obveznički fond koji trenutno ima akciju da nema ni ulazne ni izlazne naknade (bez obzira koliko dugo drzis kod njih novce).

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moram reći da sam iskreno razočarana ovim uskogrudnim pogledom na ovu temu koja vuče onoj staroj narodnoj "svak se češe tamo gdje ga svrbi". I time kako smo skloni popljuvati ono što nam ne odgovara i ne pomisliti na "bigger picture" ili predložiti alternativni način rješenja takvih problema. Ni jednog prijedloga.... Da li vi koji ste protiv ovog zakona, mislite da bi roditelji trebali moći bilokad prodati nekretninu koju je dijete recimo naslijedilo od pratete i da isto ne trebaju nikome položiti račune? Jel vam zaista tako teško otići u banku par puta da ne bi neko dijete sa ne toliko savjesnim roditeljima izvisilo, makar financijski. Dajte neke alternativne prijedloge, umjesto kritika inspiriranim time što vama osobno to sad ne paše.

Drugo, ovo je potpuno pogrešno:
    ljudima ostaje na dječjim računima zarobljen novac
    taj novac je vlasništvo djeteta (pravno i ekonomski vrlo nedvosmislena kategorija), od onog trena kad ga je netko uplatio na njegov račun, poklonio ga je djetetu, nakon toga podliježe određenoj pravnoj regulativi kod većih iznosa, nije zarobljen i nije baš za usporedbu s krahom drž. proračuna ili Ljubljanskom bankom.

I treće, sasvim sigurno vam je u ugovoru o štednji malim slovima pisalo nešto tipa da se uvjeti štednje mogu mijenjati i ovisno o drž. regulativi i da banka u tom smilu ne preuzima odgovornost. Isto kao što zbog nekih drugih okolnosti, kao što je rosa pisala, postoji mogućnost da cijelu štednju dok vam dijete poraste pojede inflacija. Novac u banci je sigurniji od novca u čarapi ili madracu, ali 100% sigurno nije ništa. Toga ste valjda bili svjesni kad ste štednju otvorili.

Mi djetetovu štednju nećemo dirati niti smo na nju uplatili sve što imamo. Ima previše za podići odjedanput, ali opet ne toliko da bi nam taj novac išta promijenio, bilo sad ili u nekoj krizi. Crni fond imamo na svoje ime, a dječju štednju smo otvorili da bi jednog dana dijete naučilo štedjeti. Kad malo poraste pa dobije od bake npr. 50 EUR za rođendan da ih ne potroši nego ga odvedemo u banku pa tamo stavimo na račun s njgovim imenom i kažemo mu da ne treba nikad potrošiti sve što imaš, nego ponešto i uštedjeti. Eto, i ako do njegovog 18. rođendana tamo bude dovoljno love za maturalac ili auto-školu- to mi je i više nego dovoljno za 18-godišnjaka. Više od toga ne bi ni voljela da mu je na raspolaganju dok ne počne sam zarađivati jer tek tada se zaista može dobiti jasna slika o vrijednosti novca. Nažalost, mnogi je ne steknu ni tada.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moze mi netko dati link na taj novi zakon?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Neki roditelji i zlostavljaju djecu, pa to ne znači da svaki trebaju biti pod sumnjom.
    Još bi se na ovo osvrnula. Propisi koji su na neki način restriktivni tu su da zaštite slabiju stranu u nekim krajnostima i nužno stvaraju određene nepraktičnosti i ostalima. Tebe susjed može iako si najbolja mama na svijetu prijaviti da zlostavljaš dijete, može učiteljica krivo procijeniti djetetovu potištenost i masnicu koju je zaista zadobio dok se igrao, složiti neku priču i nadležne službe će pretpostavljam pokrenuti neki postupak, procjenu- koja je za tvoju obitelj nepotrebno maltretiranje, sramota, gnjavaža i nije fer, ali nekakva procedura mora postojati jer dok se ne povede- otkud netko zna što je istina. Ponekad takve indicije dovedu do strašnih zaključaka i ne smiju se ignorirati.
    Tako je i kod ove štednje, određeni iznos djetetovog novca ne može se potrošiti bez prijeke potrebe.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Vilo, razumijem da ti pokušavaš situaciju sagledati iz šireg kuta, NO, mislim da se jednostavno radi o tome,da je velika većina roditelja svojoj djeci bolji prijatelj od bilo koje državne institucije. Ili ne misliš tako?

I nema šanse da ulažem novce na račun kojim zapravo ne raspolažem u potpunosti i da strepim koji zakon/regulativa/politika/država će se u međuvremenu izdogađati.

Osobno, ne poznam nikoga čije maloljetno dijete je direktno na svoje ime dobilo nasljeđe od pratete/bake, svejedno,u bilo kojem obliku,a da su pritom bili preskočeni djetetovi roditelji.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Obiteljski zakon od prije regulira problematiku, ali je nekim podzakonskim aktom ili odlukom Ministarstva izmijenjena vrijednost za koju treba odobrenje CZSS, ne da mi se tražiti.

III. IMOVINSKI ODNOSI RODITELJA I DJECE
    Članak 259.
    (1) Maloljetno dijete može steći imovinu radom, nasljedstvom, darovanjem ili na drugom pravnom temelju.
    (2) Maloljetnikovom imovinom upravljaju njegovi roditelji, osim onom koju je maloljetnik stekao radom nakon navršene petnaeste godine života.
    Članak 260.
    Prihode od djetetove imovine roditelji mogu koristiti za njegovo uzdržavanje, liječenje, odgoj, školovanje, obrazovanje ili za podmirenje nekih drugih važnih potreba djeteta.
    Članak 261.
    (1) Roditelji mogu s odobrenjem nadležnog centra za socijalnu skrb otuđiti ili opteretiti imovinu maloljetnog djeteta radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.
    (2) Odobrenje centra za socijalnu skrb potrebno je i za poduzimanje odgovarajućih postupovnih radnji pred sudom ili državnim tijelima koja se odnose na djetetovu imovinu.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Vilo, razumijem da ti pokušavaš situaciju sagledati iz šireg kuta, NO, mislim da se jednostavno radi o tome,da je velika većina roditelja svojoj djeci bolji prijatelj od bilo koje državne institucije. Ili ne misliš tako?

I nema šanse da ulažem novce na račun kojim zapravo ne raspolažem u potpunosti i da strepim koji zakon/regulativa/politika/država će se u međuvremenu izdogađati.

Osobno, ne poznam nikoga čije maloljetno dijete je direktno na svoje ime dobilo nasljeđe od pratete/bake, svejedno,u bilo kojem obliku,a da su pritom bili preskočeni djetetovi roditelji.
    Mislim da velika većina roditelja je, ali što s onima koji nisu? Pa zbog njih i postoje ti propisi. Treba li onda ukinuti i postupak kod CZSS-a u slučaju rastave jer će se odgovorni roditelji ionako dogovoriti sve na dobrobit djeteta, čemu sudske odluke o tome s kim će dijete živjeti i kad će ga tko viđati? Ajmo to sve ukinuti jer su roditelji djeci bolji prijatelji od drž. institucija. A ako nisu, toj djeci i tak nema pomoći pa who cares.

Imam frenda kojem je tata umro i ostavio kuću na moru i novac na banci, on je tada imao 16 g., roditelji su mu bili rastavljeni. Misliš da bi bilo ok da je njegova mama raspolagala tom imovinom bez ikakvog ograničenja? Žena je inače divna i draga, al ne bi joj dala nacrtanu ovcu da čuva, ako me kužiš.

Općenito, kad pogledaš koliko ljudi u HR žive iznad svojih mogućnosti i kako troše,pa čak i kad nema zle namjere koliko su neinformirani i neuki, još sam sigurnija da dječja imovina treba zaštitu. A nitko te ne tjera da otvaraš dječju štednju.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ma, Vilo, sve ja kužim što ti želiš reći, ali ti si izgleda previdjela ono na čemu ja temeljim svoje uvjerenje, pa ću sama sebe copy-paste

Nema šanse da ulažem novce na račun kojim zapravo ne raspolažem u potpunosti i da strepim koji zakon/regulativa/politika/država će se u međuvremenu izdogađati.

Eto.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

rosa, odgovarala sam ti prije svega na boldani dio citiranog (vidi gore moj prošli post) koji nema veze s ovim što sad pišeš.

Nitko te ne tjera da štediš, ja potpuno kužim tvoju odluku, ali nisam protiv zakona.

Iz znatiželje: ti uopće ne štediš u banci zbog ovog što si navela? Sutra mogu uvesti porez na kamate na štednju, može bit visoka inflacija, tko zna kad uvedemo EUR kao valutu kako će stajati tečaj, može neka nova Vlada ukinuti jamstvo na štednju do 400 000 kn, kakve se kod nas stvari događaju, mogla bi opet neka banka propast, tko kaže da ćeš uopće moć dić ikakav novac s banke ako se nešto od toga dogodi, pa bio sto puta na tvoje ime.

I da, ima i još jedna dobra stvar kod zakonske zaštite dječje imovine čak i za vas koji ste tako protiv. Banka u kojoj imate kredit lako se naplati ako ne vraćate kredit i sa vaše štednje ako treba i svakako, ali dječju imovinu ne smije dirati. Lako se nađe smisao, kad se traži...

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Štedim u banci,da, a ne u čarapi,ako si na to mislila .

Točno, uvijek se mogu promijeniti zakoni i uvesti novi,no čisto sumnjam da će država sve te mjere donijeti preko noći i to odjednom u paketu jer bi to značio totalni raspad sistema i na kraju i same države.

U međuvremenu imam mogućnosti ipak raspolagati svojim novcem po vlastitom nahođenju. Skroz je druga priča kad tu mogućnost nemaš.

Tajhi je bila pitala što bi mi učinili s novcem koji štedimo za djecu. Ja sam svoj odgovor dala.

I još nešto:ja se držim one stare: Nikad sva jaja u istu košaru!

Toliko od mene, pozdrav!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U ZABI će biti važeći od 1.10. Ali - niti sada mjesečno ne možeš podići više od 10.000 kuna.
    meni su rekli od 01.09.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma Rosa nemaš frke, a staru

Nikad sva jaja u istu košaru!
    bi trebalo u osnovnoj školi učiti što se mene tiče pa bi bilo i manje problema i panike kod promjene zakonske regulative.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    Banka u kojoj imate kredit lako se naplati ako ne vraćate kredit i sa vaše štednje ako treba i svakako, ali dječju imovinu ne smije dirati. Lako se nađe smisao, kad se traži...
    Ovo mi nema nikakvog smisla. Banka će sebe naplatiti. Gdje je interes djetata ako svi završimo na ulici?
    I nema veze kako ćemo živjeti 18 godina ali neka on ima za vozački kada bude punoljetan. Ja ni tu ne vidim interes djeteta.

Sve u svemu - moja lova, moja djeca, moj izbor.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
    A nitko te ne tjera da otvaraš dječju štednju.
    Da, sada to znam.
    Ali onda, prije osam godina, kada sam djetetu otvarala i deviznu i stambenu štednju, i Pčelicu... nisam računala da jednoga dana to neću moći podići.

Kod moje djece se ne radi o sumi "dostatnoj za maturalac" i, ovim nametnutim tempom i svotom podizanja, trebalo bi mi jako puno vremena da to "izvučem" van.
    Ako muž npr. ostane bez posla (a ja freelancer) teško da bi nas 1100 kuna mjesečno spasilo od gladi.
    Pa ako je u interesu djece da živimo na cesti dok je na dječjim knjižicama "zarobljen" novac koji bi nam omogućio normalan život nekoliko mjeseci, onda neka im bude.

Ali onda ću pola obitelji poslati da kampira i štrajka glađu (ne svojevoljno) pred bankom, a drugu polovicu ispred pravobraniteljičinog ureda.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    meni su rekli od 01.09.
    A meni su prošli tjedan rekli da se još ništa ne zna.

I u potpunosti potpisujem apricot u onome da me nitko SADA ne tjera da otvaram štednju (i ne bih ju ni otvorila pod tim uvjetima) ali da ju nisam otvorila SAD a prije 5 godina takvi uvjeti nisu postojali.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne bi li situacija koju opisuje Apri spadala u kategoriju potrebe djeteta, koja se spominje u clanku?

(Nisam procitala zakon, osim clanka iz prethodnog posta, tako da nemam nikakvo misljenje o njemu.)

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi li situacija koju opisuje Apri spadala u kategoriju potrebe djeteta, koja se spominje u clanku?

(Nisam procitala zakon, osim clanka iz prethodnog posta, tako da nemam nikakvo misljenje o njemu.)
    Vjerojatno bi, ali bi to trebalo dokazati hrpetinom papira koji svi koštaju. Na drugom topiku su cure pisale da takvo dopuštenje od Centra za soc. rad na kraju košta oko 170 kn, ako sam dobro zapamtila. Taj dio mene smeta i više od ograničenja - što još moram i platiti da bih, ako ustreba, došla do onoga što pripada mojoj djeci.

Naravno da ima različitih situacija i ja mogu shvatiti potrebu za takvim zakonom, ali, kao što je već rečeno gore, to nisu bili uvjeti na koje sam pristala (i ne bih sigurno otvarala Pčelicu da su bili takvi) i bez obzira piše li što malim slovima u ugovoru, sad su mi nametnuta sasvim nova pravila o kojima nisam, osim putem medija, bila pravodobno obavještena.

Mi smo jedini koji djeci uplaćujemo (tj. smo uplaćivali) novac na taj račun, nema nasljedstva niti su izgledna nasljedstva koja bi nas roditelje preskočila, do sada smo samo ulagali ne i vadili te tako mislimo i nastaviti, ali jednostavno ne volim bilo kakve situacije u kojima se ograničava sloboda moja/moje djece/moje obitelji, meni je to u ovom slučaju sve isto. Zaista ne mislim da institucije trebaju znati ide li moje dijete na tečaj jezika u inozemstvo, u auto-školu (u koje će se tada možda ići i prije punoljetnosti) ili mu to treba za osnovne školske potrepštine. I na temelju čega bi Centar i mogao donijeti odgovarajuću odluku i presuditi što je u dobrobiti moje djece, a što ne? Samo na temelju toga što kod njih nismo registrirani? To bi onda ujedno značilo da nema zlouporaba u obiteljima koje su izvan njihova sustava. Hoće li možda zvati po dva svjedoka za svaku potvrdu da svjedoče o našem karakteru? Meni je sve to skupa

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sad su mi nametnuta sasvim nova pravila o kojima nisam, osim putem medija, bila pravodobno obavještena.
    Upravo tako.
    Ako nam već u više navrata tijekom mjeseca šalju razna izvješća, nude nove pakete i troše novac na slanje koverata za koje sam im u više navrata rekla da ne šalju... mogli su u jednu od njih ubaciti i nove uvjete za podizanje novca sa dječje štednje.
    To bi, u najmanju ruku, bilo pošteno.

Hoće li možda zvati po dva svjedoka za svaku potvrdu da svjedoče o našem karakteru?
    Čini se da je sve u ovoj državi krenulo putem nekih provjera.
    Prvo su parovi koji idu na postupke MPO dobili obvezu odlaska kod psihologa, sada CZSS moram dokazivati da je kupnja instrumenta (npr.) za dobrobit mojega djeteta...
    Osim što mi je upitna etičnost ovakvih postupaka, samo nagomilavaju posao CZSS koji, čini se, vrlo često ne radi posao koji im je u temeljnom opisu posla

Da, doista mislim kako su ovime ugrožena moja prava i prava mojega djeteta.
    A neka se CZSS bavi djecom koju roditelji ubijaju, razvlače po medijima, potpuno zapostavljaju a ne dopuštaju posvojenje... ili rade nešto drugo što evidentno nije u interesu te djece.
    Posljednje uređivanje od apricot : 30.08.2010. at 06:48

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

apricot, MPO je dobio i obavezno pravno savjetovalište, gdje ti državi potpišeš da ćeš biti roditelj djetetu kojeg ćeš (možda) imati, i upravo me ovaj zakon podsjetio na taj (psiholozi su posebna tema)-roditelji dobrovoljno štede za svoju djecu i kakve veze država ima s tim, osim da ponižava? Ama baš svakakvih zakona kod nas, i svi šute.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u Hypo banci vazi od 1.9. (potvrdili su mi kad sam zvala)
    ja cu dici lovu i staviti na racun otvorene stednje koji sam otvorila na svoje ime

Muca avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hm. i da i ne.
    ovisi kakve su roditeljeve namjere.
    apri,ovo kaj pišeš je grozno....fakat sramota i za zakonodavca, i za nas, građane.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kad je tema bila na Hrvatskoj uživo nedavno pravobraniteljica za djecu je rekla da se ti postupci provode i sad pred CZSS-om jer se prema Obiteljskom zakonu odavno ne može veća svota djetetova novca potrošiti ili djetetova nekretnina prodati/opteretiti bez tog odobrenja. Rekla je da postupak traje nekoliko dana i da se odobri 93% zahtjeva, a da za ove ostale nema nikakvog opravdanja i zbog takvih zakon postoji. Baš je bila rekla da je 7% roditelja koji su eto pokušali sprčkati djetetovu imovinu možda malo, ali da svakom tom djetetu to je uglavnom čitava imovina. Uostalom takva je priča sa svakim zakonom, da su svi roditelji divni i odgovorni ne bi nam ni trebao sud ni CZSS.

A ovo o čemu ti Apricot sad pričaš je sigurno školski primjer situacije kad je normalno da se novac može podići i uopće ne vidim potrebu za dramatizacijom. Osim toga u slučaju otkaza postoje i otkazni rokovi i otpremnina i plaća koja se uplaćuje za prethodni mjesec tako da nećeš preko noći ostati na cesti. Jako mi je ružno da si gledajući tako uski interes (kao i hrpa vas koji ste se javili na temu koja se btw nalazi u Kutku za filozofski trenutak koji ne trpi banalnosti navodno) popljuvala odmah zakon čiji je smisao u osnovi plemenit i koji štiti djecu čiji roditelji nisu tako divni i brižni. Znate, i kockari i alkoholičari su često nekome roditelji. Možda to nisu bili kad su djetetu otvorili štednju, ali su s godinama postali. Užasno, ali užasno me smeta kako svatko gleda samo na sebe. Da ja tako gledam na ovu temu, isto bi se forumski prihvatljivo odmah postrojila i *** državi sve po spisku. Ali nije mi teško ići na CZSS ako će trebati makar jedno jedino meni potpuno nepoznato dijete neodgovornih roditelja zbog toga dočeka punoljetnost s dovoljno novca da si barem plati faks.

Dalje, na istoj ovoj temi otvorenoj pod pravnim savjetima jedna je forumašica napisala kako su njih zvali iz banke prije primjene nižeg iznosa ograničenja i ponudili im promjenu oblika štednje. Poznavajuć praksu banaka sumnjam da su to napravili na lijepe oči pa možda imate osnove da se žalite svojoj banci koja nije bila toliko korektna.

I slažem se i ja da nije u redu da se naplaćuje takva taksa u CZSS-u. Možda nešto simbolično.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zubić Vilo, pa kada raspravljamo, najčešće i uključujemo ekstremne slučajeve.
    Moj muž vjerojatno neće ostati bez posla, ali danas tvrtke propadaju "preko noći", bez otkaznih rokova i otpremnina. Takva situacija jest na (gornjoj ili donjoj) rubnoj točki sinusoide, ali je moguća.

Naravno da gledam svoj najuži interes, pa čiji ću?!
    Ni kada sam krenula sa uplatama na dječje račune (za dvoje djece, to je dakle šest komada), nisam razmišljala o drugima, nego o sebi i svojoj djeci.
    I nije me bilo briga što o tome misli banka, CZSS, pravobraniteljica ili vi ovdje.
    To sam radila radi svoje djece (i radi sebe, u krajnjem slučaju).

JA sam ta koja uplaćuje novac i koja ga do daljnjega želi kontrolirati.
    Nastranu to što smo se mi kod kuće dogovorili da se taj novac ne dira osim u slučaju krajnje gladi (i toga se pridržavamo).
    Ali ja ne želim pomisliti da će moji osamnaestogodišnjaci jednoga dana 2020., odnosno 2026. podići taj novac koji im je trebao služiti za školovanje/stan/putovanje... i potrošiti ga na najnoviji model "birkinice" ili... drogu, ne daj, Bože.

Istina, mogla sam otvoriti račune pod svojim imenom, ali zašto mi je onda uopće data mogućnost dječje štednje; ja sam to shvatila kao samo jedan od "foldera" svojega bankovnog poslovanja.

Kako god, ja u 14:30 idem razgovarati sa osobnom bankarkom u ZaBi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Bilo kako bilo - dječja štednja je proizvod, proizvod koji je nama banka prodala pod jednim uvjetima i sada su se ti uvjeti promijenili, i to jednostavno nije u redu jer ljudima ostaje na dječjim računima zarobljen novac. Kad se tako nešto dogodi govorimo o Ljubljanskoj banci ili bankrotu države i to je skandal - a ovdje je ljudima oduzeto pravo raspolaganja vlastitim novcem i - nikom ništa.
    Slažem se!

Npr. mi smo za H odlučili da ćemo štedjeti za namještaj za njenu sobu. I kad smo ustedjeli dovoljno, kupili smo joj sobicu.

E sad, bilo nam je zgodnije da sobu uzmemo na rate (kreditne kartice), a sebi gotovinu sa njene knjizice. Da sam morala tu konstrukciju objasnjavati u CZSS, popizdila bi.
    Taj novac smo uglavnom mi ustedjeli, OK, nesto malo je i dobila za rođendane i sl., ali manji dio, pa da mi sad netko kontrolira potrosnju, nije u redu.
    Mislim da je u redu da se roditeljima onemogucava da potrose nasljedstvo (npr. ako djed/baka, teta ili netko premine, pa djetetu ostave npr. 100.000kn), pa da se tu onda ukljuci i CZSS ili nekakkva kontrola potrosnje tog novca.

Ali, opet, ono sto apri kaze: ako novac zatreba za egzistenciju obitelji, pa nije u redu da cijela obitelj egzistencijalno ispasta, a lova na knjizici.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Apricot, ja kužim što tebe muči, ali ako si taj novac htjela do kraja i bezuvjetno kontrolirati onda si ga trebala uplatiti na svoj štedni račun. Djetetov račun je pravno djetetovo vlasništvo, to je njegov novac. Obiteljski zakon nije od jučer, i da se ova regulativa nije promijenila ti bi svejedno morala da ti treba štajaznam 40.000 kn za neke liječničke tretmane djeteta ići na CZSS. Zašto niste kao Udruga prosvjedovali radi gore citiranih članaka Zakona kad je on donesen ako su tako sporni?

I ako dobro kužim tipičan sistem dječje štednje, djeca zaista mogu otići na 18. rođendan u banku i potrošiti taj novac kako god žele. I iako ja ne bi prejudicirala da će to ičije dijete napraviti, i iako od svog djeteta očekujem sve naj, meni je ta mogućnost previše za jednog 18-godišnjaka. Ali to je već druga tema možda.

Što se ovog tiče
    Ali, opet, ono sto apri kaze: ako novac zatreba za egzistenciju obitelji, pa nije u redu da cijela obitelj egzistencijalno ispasta, a lova na knjizici.
    čisto sumnjam da su ovakve priče sporne na CZSS-u, ako je točno da se 93% zahtjeva odobrava, bitno je da postoji razlog i Zakon tu pruža puno mogućnosti. Kužim da pušete i na hladno kad se radi o hrv. institucijama ali malo objektivnosti i stajanja na loptu ne bi škodilo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

zubić vilo, jesi li imala posla sa CZSS-om?

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Osobno ne, neki meni bliski ljudi jesu i bili su čak ugodno iznenađeni (postupak posredovanja- rastave brakova). A ti?

Ako je procedura pred CZSS-om problem (a uvijek je moguće da je) onda treba nešto učiniti po tom pitanju, neka se jasno kaže kako to izgleda, ima li propisan rok u kojem se mora završiti. Koga zanima, nek se raspituje. Ali kritizirati Zakon s argumentom- ja sam dobar roditelj pa mom djetetu to ne treba- ne drži vodu.

Postavila sam puno pitanja i navele neke situacije u svojim postovima i ne da mi se ponavljati jer skoro na ništa od toga nisam dobila odgovor ili komentar. Poštujem različitost mišljenja, ali ovdje se to uglavnom svodi na to "što ovaj zakon znači za mene, moju djecu i moje interese" pa bi možda temu trebalo tako preimenovati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Da, jesam, jer sam koristila dopust za njegu djeteta sa poteškoćama u razvoju.
    Moje iskustvo sa CZSS-om je jako loše, dobila sam dojam trome organizacije zatrpane u besmislene papire i obrasce koja svaki slučaj koji obrađuje obrađuje na jednak način, tako da sam ja koja sam tražila popularno 'produljenje porodiljnog' morala ispunjavati ogromne upitnike se pitanjima kao što su koliko star auto vozite ili spava li dijete samo u krevetu.
    Osim toga, moje rješenje za dopust završilo je u pogrešnoj ladici radi kućnog broja i čekala sam ga tjednima, unatoč telefonskim pozivima i upitima, da bi na kraju kad sam intervenirala kod više instance bila grubo napadnuta da ne vodim računa o svojim interesima.

Dakle - birokracija, papiri, biljezi, takse, zatrpani i nezainteresirani činovnici, i obrambeni stav koji ima jasne korijene u navedenom.

I sada će takva institucija odlučivati mogu li ja svom djetetu platiti terapiju kakvu želim. Naravno da razmišljam o svojim i interesima svoga djeteta, kad se baš o tome radi, i baš o mom novcu, pospremljenom zato da zdravlje mog djeteta ne ovisi o mojoj trenutnoj financijskoj situaciji niti o tečaju švicarskog franka.

Ja sam sigurna da ima svakakvih situacija, no onemogućavati sve roditelje na ovaj način, i to na način da im se zabrani pristup već pospremljenom novcu - to nikako nije u redu. To je kao da sve građane tretiraš kao potencijalne kriminalce, a znamo kako se zove država koja to radi.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moje iskustvo sa CZSS-om je jako loše, dobila sam dojam trome organizacije zatrpane u besmislene papire i obrasce koja svaki slučaj koji obrađuje obrađuje na jednak način, tako da sam ja koja sam tražila popularno 'produljenje porodiljnog' morala ispunjavati ogromne upitnike se pitanjima kao što su koliko star auto vozite ili spava li dijete samo u krevetu.
    Ti si samo ispunjavala upitnik?! Meni su došli i doma provjeravati ima li dijete svoju sobu, u kakvim uvjetima živimo itd. (da ne bude zabune nismo posvajali dijete nego tražili patronažnog defektologa).
    Btw. u ZABI još uvijek nemaju nikakve informacije.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja potvrđujem da u ZaBi nemaju nikakve službene informacije.

Dogovorila sam se sa gospođom da se čujemo krajem mjeseca, pa ako dobiju službeni dopis, da onda sav novac prebacim na svoj račun.
    Samo kako onda znati što je čije i kako ćemo jednoga dana "raskusuravati" po djetetu, hoću li ih zakinuti što kamate idu na jedan račun (sada moj).
    Hoće li i sada "skočiti" CZSS?

Zubić vilo, ova predzadnja rečenica je razlog što nisam novac uplaćivala na svoj račun.
    Jer bih onda morala sama voditi evidenciju koliko kome ulažem, pa sama računati kamate za taj dio...
    Htjela sam da to radi banka jer mi za takve stvari i uzimaju neku siću svaki mjesec.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zubic vilo pišeš da se na taj način štiti npr. nasljedstvo djeteta. Uzmimo da je dijete sa 7 god.dobilo 100.000 Kn nasljedstva, to je ako se ne varam i maksimum koji se može položiti na dj. račun, na koji ga to točno način država ili pravobraniteljica štiti?
    Kratka računica: 11 god. ( toliko djetetu ostaje do punoljetnosti ) x 12 mj. x 900 Kn = 118.800 Kn, znači do 18-te roditelj digne i nasljedstvo i dobar dio kamata. Jel to neka zaštita dj. imovine

Jel normalno da se štiti dj. štednja na koju ( barem u našoj banci ) novce može položiti samo roditelj, a ne štiti se dj. stambena štednja za koju uostalom i država daje pinku?

Odlučila sam ( kad sam se malo ohladila ) klincima nastavit štediti na dj. računu ali im otvoriti i 2 nova. Kada jedan račun popunim s 900 Kn prelazim na drugi. Na kraju ću odjednom moći podignuti 5400 Kn iz 3 različite banke ( za dvoje djece ) i oročiti ih ili napraviti nešto treće. Nadam se samo da banke nisu povezane

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Samo kako onda znati što je čije i kako ćemo jednoga dana "raskusuravati" po djetetu, hoću li ih zakinuti što kamate idu na jedan račun (sada moj).
    Hoće li i sada "skočiti" CZSS?

Zubić vilo, ova predzadnja rečenica je razlog što nisam novac uplaćivala na svoj račun.
    Jer bih onda morala sama voditi evidenciju koliko kome ulažem, pa sama računati kamate za taj dio...
    Htjela sam da to radi banka jer mi za takve stvari i uzimaju neku siću svaki mjesec.
    to je i kod mene razlog zašto sam djeci otvorila štednju, da znam što je njihovo

Kavin avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hoće meni tudumu netko objasniti šta to sa novim zakonom znači meni, ako ja imam stambenu štednju u Zabi na malog?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •