o tome je je i davor pisao
Zovem danas da narucim magarece mlijeko. Kaze zenska da me biljezi za 6.4. Do tad je sve rezervirano...
Ispobaj radije neke nove kolace i usparaj lovu.
Uglavnom, odustajem
I od kupovine i ponovne laktacije
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
što kažu za magareće mlijeko, je li ono zaista hipoalergeno za djecu do godine, čak kažu po sastavu slično majčinom![]()
joj, ne mogu se prestati zezati na tu temu. zaista mi je bedasta čudotvornost u sastavu i djelovanju koje mu pripisuju za ljudsku konzumaciju.
možda sam i ja bedasta, ne kažem. treba li djetetu koje je alergično na kravlje i koje još uvijek puno doji, ima 11 mjeseci, davati griz ili palentu na magarećem zbog povišenja kalorijske vrijednosti prehrane?
jer je dijete, eto, sitno. što mislite? ja sam mišljenja da mu radije stave par kapi više maslinovog ulja u griz ili palentu, baš ako je do kalorija.
Ne kužim, netko kuha na magarećem mlijeku?! Koliko ja znam i čula sam, to se uzima u malim količinama, kao lijek.
da. moja mama hoće malom kuhati griz na tom mlijeku.
ne znam ništa o tome, zato pitam. oni ga očito mogu nabaviti besplatno ili nemaju ništa protiv cijene. upitan je onda način konzumacije. je li sastav zaista tako dobar?
Nemam pojma o tome, samo znam da litra magarećeg mlijeka jako puno košta, tipa 500 kuna, tako da nisam čula da netko na tome kuha.
Evo tu piše da se dnevno smije uzimati 1dl i to djeca na tri puta https://net.hr/magazin/kuhinja/cudes...-nevjerojatna/
I još da se ne kuha.
Jednom smo bili na toj nekoj farmi u Ivaniću kod ljudi koji imaju magarce i prodaju to mlijeko, pa se zato mutno sjećam tih podataka .. nismo to nikad konzumirali.
Pa ako ga mogu nabaviti po razumnoj cijeni, nije ni važno je li sastav TOLIKO dobar, samo da je dobar. Ja bih radije stavila magareće, u biti najradije kozje mlijeko u griz, nego maslinovo ulje
Za ostala čudotvorna svojstva ne znam (odnosno u njih ne vjerujem) ali svako mlijeko je kalorijski tu negdje, dakle, nije da majčino mlijeko ima cca 50 kcal, a magareće 250 pa da će se dijete “zdravo udebljati”.
aha, to nije da bi dijete čudotvorno izliječili nego da ne ide kravlje jer je ono teško probavljivo?
pa to je onda u istoj ulozi u kojoj sam ja stavljala čini mi se zobeno ili rižino (tad je takva bila moda, jadranka boban pejić)
ako ne troše sulude novce, i ako dijete hoće jest, mislim da je totalno nebitno, ne bih se upuštala u razgovor šta je bolje
da. to je za dijete koje je, po procjeni moje mame sitno, koje doji i koje jede tri glavna obroka dnevno.
doručak mu je obično pirov griz na vodi i prokuhane suhe marelice ili šljive, pa ispasirane u taj griz. ili neko drugo svježe voće.
ručak mu je komadić pilećeg bijelog mesa skuhan na vodi zajedno s povrćem bez ikakvih žitarica tipa zakuhane riže ili griza ili tijesta, znači lešo povrće i lešo meso. dvije kapi maslinovog ulja na kraju.
večera mu je proso ili amarant s batatom, cvjetačom, nešto takvoga - isto lešo. na vodi koja moju majku izluđuje.
ma mislim, nevažno je to što nju izluđuje nego što ona to kaže meni, a ja onda razmišljam što je pametno.
moja djeca nisu toliko baš lešo jela.
maleni je kao ribica sitan, nježan. ali i mater mu je konstrukcijski takva. moja je mater naučila na "našu" dosadašnju obiteljsku djecu, sestrinu i moju, i nas dvije, na kraju krajeva, koji smo svi redom bili buhtlice.
ali kad se sjetim svog brata, nije ni on bio kao nas dvije ni kao naša djeca. on je isto bio vižljastiji i niže porođajne težine.
mamu muči što je dijete rođeno s 4 kg, znači imao je doobar starta nije se to zadržalo, taj dobar start.
a inače, da. šogorica već dugo uopće ne konzumira kravlje proizvode jer se sumnjalo da je on putem njenog mlijeka intolerantan na kravlje proteine.
zato se traži alternativa kravljem. znaju oni da on uzima dovoljno mlijeka sisanjem, ali kako pripremiti hranu da bude kaloričnija, da se on malo potkoži..- pita se očajna baka.
bila je jedna tema di su se mame pitale kako potkožit sitnu mršavu dječicu, bacali su se prijedlozi namirnica, a onda je netko zaključio da to isto jedu cure na temi kako smršaviti (valjda lchf)
Što bi rekao doktor Richter, neka pojede pohani šnicl.
pa ako je dijete zdravo, nek pusti mamu da odluci sto ce jesti, nek baka ne briga oko toga
inace, ja sam svojima pothranjenima kuhala ili na vodi ili zobenom mlijeku i uvijek dodavala maslinovo, a u vocne kasice kokosovo ulje ili avokado
a uz povrce i meso, uvijek i neke ugljikohidrate
i nisu se bas zdebljale
njih dvije su i danas ko sibice mrsave (7 i 4 god.)
kada dijete jede, ima raznoliku i uravnoteženu prehranu i unatoč tome je vitko, pa čak i jako, super za njega. kažem ja iz perspektive debele. neka je zdravo, a je.
ne vidim nikakve posebne sreće u buckastom djetetu. moja je bila buckasta, a da je zaista jela prilično zdravo.
tu i tamo koji izlet, sjećam se da sam joj prije godine dala purice i malo mlinaca. iako ne vidim ništa strašno u mlincima, ajd možda malo soli više
tu i tamo je znala nešto takvoga pojesti što nije bilo kuhan baš za nju.
kad je dijete posno, kao ribica :D, a pokazuje često volju da bi jelo kad drugi ukućani jedu, onda mi padne na pamet da bi ga se možda moglo s nečim potkožiti, ne da bi bilo buckasto, nego da bi imalo dovoljno energije.
možda mu treba, pa traži. pa ja vas pitam za mišljenje. jer kad čitam tamo na dohrani, naša mala srećica jede stvari koje jedu i vaše bebe. kažem, moje ipak nisu jele tako posno.
AM ova moja od 10 mjeseci je onako, srednje debljine, taman zapravo, jede uvijek posebno kuhano za nju
posno nije, jer ima i uh i masnoca
ali nije jos kao nasa hrana
iako ona trazi cim vidi da netko nesto jede
neki dan je baki otimala madjaricu iz ruku, a tati kulen
kaj ona zna kaj je to...
mislim, ako je dijete zdravo, nema panike
kazem ti, moje su po tablicama bile pothranjene, al nisam ih mogla zdebljati, jer nisu htjele jesti
a stavljala sam i uh I puno masnoca
vjerojatno imaš pravo.
ipak, ne znam koliko je nezdrava tjestenina u juhi, ili to nesretno mlijeko u grizu umjesto vode, malo više ugljikohidrata i zdrave masnoće. recimo iz maslinovog ulja, a ne iz pohanja.
pa nekakva tjestenina ili riža ili kruh uz mesni i povrtni obrok.
za mene je zasigurno super ne miješati UH tipa tijesta i proteina tipa mesa jer sam sklona debljanju i lakše probavim tijesto s povrtnim nego mesnim umakom.
sad, kako to ide s djecom, nisam sigurna.
ja sam svoju djecu hranila kao sebe, samo bez vegeta, slatkiša i ajde tog pohanog u prvo vrijeme.
Osim ako jedes vise zdravog nego sto je potrebno.
Btw, i moji dok su puno cicali su jeli griz na vodi. Sa nekim vocem. Palentu uvijek radim samo s vodom. Dodam ulja ili maslaca malo.
Tako da ni ja ne bih dodavala mlijeko dokle god puno cica.
s ovim si uobličila, rekla bih, razmišljanja moje mame. to nju muči. dala bi mu nešto kaloričnije, a da ipak bude zdravo. ne bi ga tovila.
niti bi mu dala išta preko njegove majke, ni govora. ali vidim da ju želi uvjeriti da griješi. ili je dovoljno drska kao baka da misli da može od snahe tražiti objašnjenje. šalim se. dobre su si, nema vodanja za ručice, nema hodalica, nema da nema :D, ali kod prehrane baka ne odstupa.
Otkad je razdvajanje proteina i žitarica zdravo? To je neki princip prehrane koji koriste žene koje žele smršaviti, nisam čula da je to zdravo za malu djecu. Niti da je masnoća za malu djecu nezdrava.
ne, ne, nisam rekla da je zdravo, samo da mene manje napuhuje. i manje deblja. baš sam to i rekla, da nisam sigurna da je to tako i kod djece, ne znam zašto bi bilo.
ja isto palentu radim na vodi, s kockicom maslaca ili bez. ali ju jedemo s jogurtom ili kajmakom. maleni ne smije kravlje, sisa majčino, a palenta na vodi s lešo batatom mu je obrok.
Ja bih rekla da su moji jeli otprilike baš ovako prije godine dana. Čak se ne mogu sjetit jesu li tek nakon navršene godine imali tri kuhana obroka, ili ipak prije. Mala vjerojatno tek nakon, s obzirom da je tek s punih 8 mjeseci uopće počela jesti dohranu, svojim izborom. Ali dečki su jeli prilične količine, punu zdjelicu od neka 2.5 dcl. Dugo je bilo jedan obrok voće (samo voće), jedan obrok ručak (lešo), ostalo mlijeko.
edit: palentu na vodi i batat sam i ja definitivno smatrala obrokom u toj dobi!
Posljednje uređivanje od vertex : 22.02.2018. at 11:15
Nemam pojma, negdje visoko visinom i težinom.
a gle, to je klasična briga baka. jedino mi je vrh ideja o magarećem mlijekual kužim, da je zdravo, zvuči fensi, a kaloričnije od vode. moja mama se toga nije dosjetila, a isto je stalno pilala - kad će jest fiiiine bakine njoke i gulaš :D
s 11 mjeseci, ja isto nisam davala mlijeko, i uglavnom su jeli kuhano. iako sam im stavljala maslinovo ulje, i radila kombinaciju meso/riba s nekim povrćem i rižom/krumpirom/polentom.
s time da je j bio buco, a m štakljava i ništa nije jela. projela je kad je prestala cicati jer je prije toga non stop cicala i nikad nije bila gladna. a ni sita. sve napol.
Pa ako je dijete dobro uhranjeno, normalno da onda nema brige oko toga što jede. Ako je nisko po težini za dob, onda ima brige i nema smisla da jede ovako posno.
čitala sam na rodinom portalu da negdje nakon 8 mjeseci majčino mlijeko daje tek oko 40% dnevne potrebe. ostatak treba dopuniti drugom hranom. znam da je jako individualno, ali ipak, ipak mi se čini da su dva ovakva lešo obroka malo za dijete od 11 mjeseci. a nije da nisam razmislila puno puta kad sam to izgovorila upravo zato što imam na umu alergije i djetetov probavni sustav koji je bolje manje, nego više opteretiti.
često se sjetim apri i njene rečenice kod dohrane: iiiiiimaa, vremena!!!
nisam nestrpljiva, ali opet, treba unijeti te sve nutrijente i da ne manjkaju, željezo, vitamine. ne znam.
Moji su isto u to doba jeli sve kuvano na vodi i neograničeno mojeg mleka. Dodavala sam maslinovo ulje ili maslac.
Starija bila nešto između 50-70 percentile, mlađi bio na 90-95 čak. Prosto, on je voleo i voli da jede, ona jede koliko mora.
Ali ja bih zlatom platila baku koja neće ići preko volje majke, makar i stalno prigovarala.
Koliko vidim, nijedno dete nije dovoljno nahranjeno u očima većine baka.
eeee, moja Trojkica je bila i ba 3.percentili
al ona nije htjela jesti, samo cicati
i bila je anemicna
u trenutku ocaja sam ponudila i cokolino...samo je glavu okrenula
i obroci su joj bili strasno kaloricni, al sto mi vrijedilo kad nije htjela pojesti vise od 5 zlicica
no, da se vratim na temu
ne znam bi li magarece mlijeko pomoglo
prije dodavanje vise uh i masnoca
alergija ili netolerancija na kravlje mlijeko je dokazana, ili je samo pretpostavka?
Pa to ni nije bio rucak. Nego dorucak.
Koliko sam shvatila raspravlja se o podebljavanju zitarica mlijekom. To nisam radila ispod godine dana.
Edit: nije mi citiralo, Mimi sam odgovarala.
Posljednje uređivanje od Cubana : 22.02.2018. at 11:35
Pa ne znam, dijete jede žitarice za doručak i večeru. Za ručak jede meso i povrće (ako sam dobro shvatila, s malo neke masnoće, ili ne?). Ne znam koliko je bebač sitan, ako je zabrinjavajuće sitan, onda se slažem da treba pojačati prehranu. Ili ako dijete nema energije, ako je slabo, ako je boležljivo, ne znam, bilo šta takvoga. Ako je to vesela živahna sitnija beba, meni se ovo čini u redu.
Posljednje uređivanje od vertex : 22.02.2018. at 11:56