Results 1 to 39 of 39

Thread: tikvice

  1. #1

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    49

    Default tikvice

    Imam puuuno domaćih tikvica iz vrta. što sve fino radute s tikvicama? ja već ostajem bez pametnih ideja

  2. #2
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Savijača od tikvica i maka. Mljac...

  3. #3

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    čušpajz za lijene žene, ( ako si lijena kao i ja svidjet će ti se, ako si tip Ana Ugarković neće )

  4. #4
    Nataša,Sarajevo's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,251

    Default

    varijanta 1

    Narežeš tikvice na kockice, izdinstaš na ulju, može i na maslinovom, ubaciš paradajz i mijelog luka i sjeckanog peršuna, dobro ide sa tjesteninom, pečenim bijelim mesom i faširanim šniclama

    varijanta 2

    punjene tikvice

    varijanta 3

    izrežeš tikvice na kriške, ispečeš. Složiš u pleh, pokriješ kriškama paradajza, naribaš Travničkog sira preko i zapečeš u rerni. Ovo je MLJAC, vrlo vrlo ukusno. Ja u ovo dodajem i pasiranog paradajza, da ne bude suho, možda i mrvicu vode

    varijanta 4

    pita!


  5. #5
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Skuhaš makarone. Sa strane napraviš umak i to tako da prvo u zdjelu naribaš tikvice (onda one lijepo puste sok), dodaš 1 tekuće vrhnje za kuhanje, 1 ono čvrsto iz čaše, 1 jaje, zrnati sir (ili svježi ili posni, ugl. ta vrsta sira), po želji možeš dodati i nekog naribanog sira (ja naribam pokadikad edamer). Umak samo posoli.
    Sve to lijepo izmiješaš, u vatrostalnu posudu ili tepsiju uspeš makarone, preliješ ih umakom, malo protreseš da bude ravnomjerno i staviš u rernu da se peče na cca 200 stupnjeva.
    Kada makaroni po vrhu postanu zlatnožuti, onda je gotovo.
    Mljac, mljac, mljac!!

  6. #6
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Ili klasika - pohane tikvice. Malo dosadan posao, ali super je, recimo, za doručak.
    Tikvice narežeš na kolutiće. Ugriješ ulje, tikvice prvo umočiš u brašno, zatim u jaja, i onda hop u tavu da se pohaju.
    No, nemoj ih soliti kad ih narežeš, nego tek dok se pohaju u tavi, tako su puno ukusnije.

  7. #7
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Rižoto s tikvicama - izdinstaš luk, nasjeckaš tikvice i ubaciš ih u lonac, začiniš raznim začinima - sol, biber, malo crvene paprike, peršin, celer... Uvijek volim tako puno začinjavati rižu jer mi je inače bljutava.
    Zatim odmah ubaciš i rižu da se kuha sa svime time. Možeš po želji ubaciti i komadiće piletine. Odlično je!

  8. #8
    Nika's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,533

    Default

    Moje najomiljenije jelo s tikvicama je kad ih zdinstam na luku i bacim na to vrhnje :slinecure
    Fenomenalan prilog
    Last edited by Nika; 31.08.2010 at 11:56.

  9. #9
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Savijača od tikvica i maka. Mljac...
    kako pravis?

  10. #10
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    mi se davimo u krem juhi od tikvica: skuhaš tikvice i par krumpira u vode tek toliko da ih prekrije, u blender, dodaš vrhnje za kuhanje, malo soka od limuna, soli i papra i još kratko prokuhaš
    jedemo ih s onim lopticama za juhu
    mljac

  11. #11
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Male palačinke od tikvica:

    Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
    Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
    Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).

  12. #12
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    kako pravis?
    Jako jednostavno:

    Tikvice ogulim (ili ne ogulim ako su zucchino s mekanom korom) i po potrebi uklonim kostice. Minimalno posolim da otpusti visak vode (ne cijedim divljacki). Za 4 svitka trebam jednu mladu tikvicu dugacku kao moja podlaktica. Bolje je ako je vise, visak utrpam u varivo.

    Uzmem gotove kore (recimo zlatno tijesto za savijace), umocim kist u mrvicu ulja, malo namackam i slazem ih ovako:

    - na pola kore rasporedim 1/4 nadjeva, pospem 1 zlicu secera (ili manje - ovisi kakve su tikvice i kako volite - mi ne volimo preslatko), 3-4 zlice mljevenog maka (moze i vise, tko voli), malo cimeta, malo ribane limunove korice i malo cveba, pa zarolam. Moze se i vanilin secer posipati.

    Zarolane kore ubacim u lagano nauljeni pleh. Premazem ih vrhnjem za kuhanje (volim sojino, ali nije nuzno) pokrijem i ostavim stajati bar 2 sata ili preko noci na hladnom, da se svi sastojci povezu.

    Pecem na dosta jakoj vatri (220oC) dok ne porumeni.

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Sorry, nisam napisala da naribam tikvice. Dakako, treba ih naribati prije nego ih se posoli.

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Male palačinke od tikvica:

    Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
    Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
    Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).

    Ovo i mi radimo slično, a ako nema mesa, na svaku još vruću stavim ploškicu sira da se lijepo otopi.

  15. #15
    jella's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    175

    Default

    savijača sa svježim sirom i tikvicama...jako sočno i ukusno... ili ribana tikvica sa topljenim sirom na tjeteninu...

  16. #16
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    peterlin, hvala

  17. #17
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by jella View Post
    savijača sa svježim sirom i tikvicama...jako sočno i ukusno... ili ribana tikvica sa topljenim sirom na tjeteninu...
    receptić za ribanu tikvicu s topljenim sirom i tjesteninom? baš imam sastojke u frižideru pa da ih upotrijebim

  18. #18
    jella's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    175

    Default

    naribaš tikvicu, baciš na ulje, posoliš i dinstaš dok ne ispari voda. dodaš malo češnjaka i papra(ili ne ako ga ne voliš) za šmek, 3,4 trokutića topljenog sira da poveže i voila! na kraju ubaciš kuhanu tjesteninu i sve to još malo par puta promiješaš. vrlo brzo gotovo i vrlo, vrlo ukusno
    mene pomalo podsjeća na flekice s kupusom

  19. #19
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by jella View Post
    naribaš tikvicu, baciš na ulje, posoliš i dinstaš dok ne ispari voda. dodaš malo češnjaka i papra(ili ne ako ga ne voliš) za šmek, 3,4 trokutića topljenog sira da poveže i voila! na kraju ubaciš kuhanu tjesteninu i sve to još malo par puta promiješaš. vrlo brzo gotovo i vrlo, vrlo ukusno
    mene pomalo podsjeća na flekice s kupusom
    hvala
    isprobat ću recept uskoro

  20. #20
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Male palačinke od tikvica:

    Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
    Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
    Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).
    jel to pečenje u dubokom ulju ili onak kak ja radim palačinke bez ulja????

  21. #21
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Ne u ulju. Onako, na tavi za palačinke, samo namazanoj. Malo deblje palačinke, oko 5 mm.
    Ako bi u dubokom ulju onda liče na fritule, ali onda treba i kvasac, a i puno su masnije.

  22. #22
    kljucic's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    početak Slavonije
    Posts
    2,137

    Default

    Bijeli umak od tikvica sa koprom uz pire krumpir (meseko po odabiru), njami njami.

  23. #23
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Naribam tikvice, 2-3 vece, ne gulim ih, posolim, dobro ocjedim, naribam 2-3 cesnja cesnjaka, ubacim 3-4 jaja (ovisi koliko ima tikvica), ostro brasno i krusne mrvice. Sve to izmjesam i dodajem mrvice dok bude skroz gusto. Zlicom stavljam na ulje i utisnem ih onako da budu mozda centimetar debele. Pece se par minuta na svakoj strani i bude straaaaasno fino!

  24. #24
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by *mamica* View Post
    Skuhaš makarone. Sa strane napraviš umak i to tako da prvo u zdjelu naribaš tikvice (onda one lijepo puste sok), dodaš 1 tekuće vrhnje za kuhanje, 1 ono čvrsto iz čaše, 1 jaje, zrnati sir (ili svježi ili posni, ugl. ta vrsta sira), po želji možeš dodati i nekog naribanog sira (ja naribam pokadikad edamer). Umak samo posoli.
    Sve to lijepo izmiješaš, u vatrostalnu posudu ili tepsiju uspeš makarone, preliješ ih umakom, malo protreseš da bude ravnomjerno i staviš u rernu da se peče na cca 200 stupnjeva.
    Kada makaroni po vrhu postanu zlatnožuti, onda je gotovo.
    Mljac, mljac, mljac!!
    ovo danas planiram praviti, tikvice se upravo cijede.
    jesi nekada probala praviti sa njokima umjesto sa tjesteninom?

  25. #25
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Male palačinke od tikvica:

    Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
    Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
    Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).
    Ovo i ja radim, posebno na moru, kao zamjenu za ručak ako smo cijeli dan na plaži! Zapravo, u tu kombinaciju dodam i kuhani kukuruz! Finooo!

    E, da, i ribam ih s korom pa mi i lijepo izgledaju te palačinkice.
    Last edited by enchi; 02.09.2010 at 13:36.

  26. #26

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,132

    Default

    ovoljetni hit:
    - tikvice narezati na ploškice, baciti na maslinovo, čekati dok ne "ciknu", dodati feta sir na kockice, dvaput promješati, popapriti - et voila

  27. #27
    mare41's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    10,556

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Male palačinke od tikvica:

    Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
    Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
    Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).
    Ja, osim opisanog, dodam naribane mrkvice, malo vrhnja, malo mlijeka, još koje jaje, parmezana, sira i može ko palačinke ili sve bubnuti u protvan pa u pećnicu. Isprobana je kombinacija i sa šunkom i sa šampinjonima, al ova gornja mi najdraža.
    Last edited by mare41; 02.09.2010 at 14:54.

  28. #28
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    ovo danas planiram praviti, tikvice se upravo cijede.
    jesi nekada probala praviti sa njokima umjesto sa tjesteninom?
    mamica, ovo je fiinoo

  29. #29
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    meni je definitivno favorit ovaj jednostavniji recept, tikvice izdinstane na luku s vrhnjem za kuhanje. fantastično!
    Last edited by Roza; 02.09.2010 at 20:26.

  30. #30
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    mare41 i enchi baš ću probati dodati u palačinkice mrkvicu ( ovu finu mladu), a i s kukuruzom mora biti dobro. Mašta može svašta.

  31. #31
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    ja ih režem na ploškice i blanširam (2 min u kipućoj vodi), obično s još nekim povrćem, onda sve umješam u tjesteninu ili rižu
    tako ostanu više hrskave, ne onako gnjecave

  32. #32
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by mara View Post
    ovoljetni hit:
    - tikvice narezati na ploškice, baciti na maslinovo, čekati dok ne "ciknu", dodati feta sir na kockice, dvaput promješati, popapriti - et voila
    Isto, samo fetu ne stavim na tikvice, nego ju jedem uz tikvice. Uz to i salata od paradajza.
    Last edited by enela; 05.09.2010 at 11:36.

  33. #33
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    mamica, ovo je fiinoo
    Hvala!

    Sa njokima nisam probala, jer ne znam baš kako bi izdržali to pečenje. A i inače nisam baš ljubiteljica njoki, volim kad netko napravi dobre, domaće, pa uz neki jači, ljući crveni umak ili pašticadu... Inače su mi gnjecavi, gumeni i ne idu mi uz bijelo.

    A zašto si cijedila tikvice? Ja ih pustim da sav sok i tu vodu iz sebe puste u umak jer je onda puno, puno ukusnije.

  34. #34
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    valjda iz navike....

  35. #35
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Brzo ukloni tu naviku, ja sada nikada ne cijedim tikvice, koje god jelo da pravim, samo ne dodajem puno vode u to jelo.. Baš taj sok od tikvica, po meni, daje jelu poseban okus!

  36. #36
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Savijača od tikvica i maka. Mljac...
    upravo ju pravim po tvom receptu. sada se 'paca' pa c ju malo kasnije peci.
    bas me zanima kakvi ce biti dojmovi.
    javim.

  37. #37
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    jako nam je fina ova strudlica
    s time da nisam imala grozdjice i korice narance/limuna pa nisam niti stavila.

    e da, mak mi je onako hrskav pod zubima, jel to ok tako?

  38. #38
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    jako nam je fina ova strudlica
    s time da nisam imala grozdjice i korice narance/limuna pa nisam niti stavila.

    e da, mak mi je onako hrskav pod zubima, jel to ok tako?


    Ako mak skripi, to je do masine na kojoj je mljeven. Danas uglavnom kupujemo mljeveni, pa ti je to macak u vreci - nikad ne znas hoce li biti onak fino stisnut ili ce malo skripati.

    Ako ti se cini previse maka, drugi put stavi malo manje maka i sve pet.

    I ja cu to danas raditi sad dok je sezona (3 svitka tikvice+mak, 3 svitka jabuke).

  39. #39
    bebeto's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    na otoku kristalnih zvijezda
    Posts
    906

    Default

    Vidim da nitko nije spomenuo, meni je super tikvice izrezati na kockice i prodinstat na malinovu ulju i češnjaku, kad omekšaju posolit,dignut sa vatre te dodat octa i nasjeckane metvice.Kad nemam svježe metvice znam istrest onu iz vrečice za čaj . Jede se hladno kao prilog !

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •