Imam puuuno domaćih tikvica iz vrta. što sve fino radute s tikvicama? ja već ostajem bez pametnih ideja![]()
Imam puuuno domaćih tikvica iz vrta. što sve fino radute s tikvicama? ja već ostajem bez pametnih ideja![]()
čušpajz za lijene žene, ( ako si lijena kao i ja svidjet će ti se, ako si tip Ana Ugarković neće )
varijanta 1
Narežeš tikvice na kockice, izdinstaš na ulju, može i na maslinovom, ubaciš paradajz i mijelog luka i sjeckanog peršuna, dobro ide sa tjesteninom, pečenim bijelim mesom i faširanim šniclama
varijanta 2
punjene tikvice
varijanta 3
izrežeš tikvice na kriške, ispečeš. Složiš u pleh, pokriješ kriškama paradajza, naribaš Travničkog sira preko i zapečeš u rerni. Ovo je MLJAC, vrlo vrlo ukusno. Ja u ovo dodajem i pasiranog paradajza, da ne bude suho, možda i mrvicu vode
varijanta 4
pita!
![]()
Skuhaš makarone. Sa strane napraviš umak i to tako da prvo u zdjelu naribaš tikvice (onda one lijepo puste sok), dodaš 1 tekuće vrhnje za kuhanje, 1 ono čvrsto iz čaše, 1 jaje, zrnati sir (ili svježi ili posni, ugl. ta vrsta sira), po želji možeš dodati i nekog naribanog sira (ja naribam pokadikad edamer). Umak samo posoli.
Sve to lijepo izmiješaš, u vatrostalnu posudu ili tepsiju uspeš makarone, preliješ ih umakom, malo protreseš da bude ravnomjerno i staviš u rernu da se peče na cca 200 stupnjeva.
Kada makaroni po vrhu postanu zlatnožuti, onda je gotovo.
Mljac, mljac, mljac!!
Ili klasika - pohane tikvice. Malo dosadan posao, ali super je, recimo, za doručak.
Tikvice narežeš na kolutiće. Ugriješ ulje, tikvice prvo umočiš u brašno, zatim u jaja, i onda hop u tavu da se pohaju.
No, nemoj ih soliti kad ih narežeš, nego tek dok se pohaju u tavi, tako su puno ukusnije.
Rižoto s tikvicama - izdinstaš luk, nasjeckaš tikvice i ubaciš ih u lonac, začiniš raznim začinima - sol, biber, malo crvene paprike, peršin, celer... Uvijek volim tako puno začinjavati rižu jer mi je inače bljutava.
Zatim odmah ubaciš i rižu da se kuha sa svime time. Možeš po želji ubaciti i komadiće piletine. Odlično je!
Moje najomiljenije jelo s tikvicama je kad ih zdinstam na luku i bacim na to vrhnje :slinecure
Fenomenalan prilog![]()
Posljednje uređivanje od Nika : 31.08.2010. at 11:56
mi se davimo u krem juhi od tikvica: skuhaš tikvice i par krumpira u vode tek toliko da ih prekrije, u blender, dodaš vrhnje za kuhanje, malo soka od limuna, soli i papra i još kratko prokuhaš
jedemo ih s onim lopticama za juhu
mljac
Male palačinke od tikvica:
Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).
Jako jednostavno:
Tikvice ogulim (ili ne ogulim ako su zucchino s mekanom korom) i po potrebi uklonim kostice. Minimalno posolim da otpusti visak vode (ne cijedim divljacki). Za 4 svitka trebam jednu mladu tikvicu dugacku kao moja podlaktica. Bolje je ako je vise, visak utrpam u varivo.
Uzmem gotove kore (recimo zlatno tijesto za savijace), umocim kist u mrvicu ulja, malo namackam i slazem ih ovako:
- na pola kore rasporedim 1/4 nadjeva, pospem 1 zlicu secera (ili manje - ovisi kakve su tikvice i kako volite - mi ne volimo preslatko), 3-4 zlice mljevenog maka (moze i vise, tko voli), malo cimeta, malo ribane limunove korice i malo cveba, pa zarolam. Moze se i vanilin secer posipati.
Zarolane kore ubacim u lagano nauljeni pleh. Premazem ih vrhnjem za kuhanje (volim sojino, ali nije nuzno) pokrijem i ostavim stajati bar 2 sata ili preko noci na hladnom, da se svi sastojci povezu.
Pecem na dosta jakoj vatri (220oC) dok ne porumeni.
Sorry, nisam napisala da naribam tikvice. Dakako, treba ih naribati prije nego ih se posoli.
savijača sa svježim sirom i tikvicama...jako sočno i ukusno... ili ribana tikvica sa topljenim sirom na tjeteninu...
naribaš tikvicu, baciš na ulje, posoliš i dinstaš dok ne ispari voda. dodaš malo češnjaka i papra(ili ne ako ga ne voliš) za šmek, 3,4 trokutića topljenog sira da poveže i voila! na kraju ubaciš kuhanu tjesteninu i sve to još malo par puta promiješaš. vrlo brzo gotovo i vrlo, vrlo ukusno
mene pomalo podsjeća na flekice s kupusom![]()
Ne u ulju. Onako, na tavi za palačinke, samo namazanoj. Malo deblje palačinke, oko 5 mm.
Ako bi u dubokom ulju onda liče na fritule, ali onda treba i kvasac, a i puno su masnije.
Bijeli umak od tikvica sa koprom uz pire krumpir (meseko po odabiru), njami njami.
Naribam tikvice, 2-3 vece, ne gulim ih, posolim, dobro ocjedim, naribam 2-3 cesnja cesnjaka, ubacim 3-4 jaja (ovisi koliko ima tikvica), ostro brasno i krusne mrvice. Sve to izmjesam i dodajem mrvice dok bude skroz gusto. Zlicom stavljam na ulje i utisnem ih onako da budu mozda centimetar debele. Pece se par minuta na svakoj strani i bude straaaaasno fino!
ovoljetni hit:
- tikvice narezati na ploškice, baciti na maslinovo, čekati dok ne "ciknu", dodati feta sir na kockice, dvaput promješati, popapriti - et voila
Posljednje uređivanje od mare41 : 02.09.2010. at 14:54
meni je definitivno favorit ovaj jednostavniji recept, tikvice izdinstane na luku s vrhnjem za kuhanje. fantastično!
Posljednje uređivanje od Roza : 02.09.2010. at 20:26
mare41 i enchi baš ću probati dodati u palačinkice mrkvicu ( ovu finu mladu), a i s kukuruzom mora biti dobro. Mašta može svašta.
ja ih režem na ploškice i blanširam (2 min u kipućoj vodi), obično s još nekim povrćem, onda sve umješam u tjesteninu ili rižu
tako ostanu više hrskave, ne onako gnjecave
Hvala!
Sa njokima nisam probala, jer ne znam baš kako bi izdržali to pečenje. A i inače nisam baš ljubiteljica njoki, volim kad netko napravi dobre, domaće, pa uz neki jači, ljući crveni umak ili pašticadu... Inače su mi gnjecavi, gumeni i ne idu mi uz bijelo.
A zašto si cijedila tikvice? Ja ih pustim da sav sok i tu vodu iz sebe puste u umak jer je onda puno, puno ukusnije.
Brzo ukloni tu naviku, ja sada nikada ne cijedim tikvice, koje god jelo da pravim, samo ne dodajem puno vode u to jelo.. Baš taj sok od tikvica, po meni, daje jelu poseban okus!
jako nam je fina ova strudlica
s time da nisam imala grozdjice i korice narance/limuna pa nisam niti stavila.
e da, mak mi je onako hrskav pod zubima, jel to ok tako?
Ako mak skripi, to je do masine na kojoj je mljeven. Danas uglavnom kupujemo mljeveni, pa ti je to macak u vreci - nikad ne znas hoce li biti onak fino stisnut ili ce malo skripati.
Ako ti se cini previse maka, drugi put stavi malo manje maka i sve pet.
I ja cu to danas raditi sad dok je sezona (3 svitka tikvice+mak, 3 svitka jabuke).
Vidim da nitko nije spomenuo, meni je super tikvice izrezati na kockice i prodinstat na malinovu ulju i češnjaku, kad omekšaju posolit,dignut sa vatre te dodat octa i nasjeckane metvice.Kad nemam svježe metvice znam istrest onu iz vrečice za čaj. Jede se hladno kao prilog !