Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: tikvice

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno tikvice

Imam puuuno domaćih tikvica iz vrta. što sve fino radute s tikvicama? ja već ostajem bez pametnih ideja

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Savijača od tikvica i maka. Mljac...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

čušpajz za lijene žene, ( ako si lijena kao i ja svidjet će ti se, ako si tip Ana Ugarković neće )

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

varijanta 1

Narežeš tikvice na kockice, izdinstaš na ulju, može i na maslinovom, ubaciš paradajz i mijelog luka i sjeckanog peršuna, dobro ide sa tjesteninom, pečenim bijelim mesom i faširanim šniclama

varijanta 2

punjene tikvice

varijanta 3

izrežeš tikvice na kriške, ispečeš. Složiš u pleh, pokriješ kriškama paradajza, naribaš Travničkog sira preko i zapečeš u rerni. Ovo je MLJAC, vrlo vrlo ukusno. Ja u ovo dodajem i pasiranog paradajza, da ne bude suho, možda i mrvicu vode

varijanta 4

pita!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Skuhaš makarone. Sa strane napraviš umak i to tako da prvo u zdjelu naribaš tikvice (onda one lijepo puste sok), dodaš 1 tekuće vrhnje za kuhanje, 1 ono čvrsto iz čaše, 1 jaje, zrnati sir (ili svježi ili posni, ugl. ta vrsta sira), po želji možeš dodati i nekog naribanog sira (ja naribam pokadikad edamer). Umak samo posoli.
    Sve to lijepo izmiješaš, u vatrostalnu posudu ili tepsiju uspeš makarone, preliješ ih umakom, malo protreseš da bude ravnomjerno i staviš u rernu da se peče na cca 200 stupnjeva.
    Kada makaroni po vrhu postanu zlatnožuti, onda je gotovo.
    Mljac, mljac, mljac!!

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ili klasika - pohane tikvice. Malo dosadan posao, ali super je, recimo, za doručak.
    Tikvice narežeš na kolutiće. Ugriješ ulje, tikvice prvo umočiš u brašno, zatim u jaja, i onda hop u tavu da se pohaju.
    No, nemoj ih soliti kad ih narežeš, nego tek dok se pohaju u tavi, tako su puno ukusnije.

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Rižoto s tikvicama - izdinstaš luk, nasjeckaš tikvice i ubaciš ih u lonac, začiniš raznim začinima - sol, biber, malo crvene paprike, peršin, celer... Uvijek volim tako puno začinjavati rižu jer mi je inače bljutava.
    Zatim odmah ubaciš i rižu da se kuha sa svime time. Možeš po želji ubaciti i komadiće piletine. Odlično je!

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje najomiljenije jelo s tikvicama je kad ih zdinstam na luku i bacim na to vrhnje :slinecure
    Fenomenalan prilog
    Posljednje uređivanje od Nika : 31.08.2010. at 11:56

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    kako pravis?

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi se davimo u krem juhi od tikvica: skuhaš tikvice i par krumpira u vode tek toliko da ih prekrije, u blender, dodaš vrhnje za kuhanje, malo soka od limuna, soli i papra i još kratko prokuhaš
    jedemo ih s onim lopticama za juhu
    mljac

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Male palačinke od tikvica:

Naribam tikvice, dodam malo soli i ocijedim.
    Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Nekad napravim slatko, nekad slano.(šećera po ukusu)
    Na tavi za palačinke pečem palačinke promjera oko 5 cm.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    kako pravis?
    Jako jednostavno:

Tikvice ogulim (ili ne ogulim ako su zucchino s mekanom korom) i po potrebi uklonim kostice. Minimalno posolim da otpusti visak vode (ne cijedim divljacki). Za 4 svitka trebam jednu mladu tikvicu dugacku kao moja podlaktica. Bolje je ako je vise, visak utrpam u varivo.

Uzmem gotove kore (recimo zlatno tijesto za savijace), umocim kist u mrvicu ulja, malo namackam i slazem ih ovako:

- na pola kore rasporedim 1/4 nadjeva, pospem 1 zlicu secera (ili manje - ovisi kakve su tikvice i kako volite - mi ne volimo preslatko), 3-4 zlice mljevenog maka (moze i vise, tko voli), malo cimeta, malo ribane limunove korice i malo cveba, pa zarolam. Moze se i vanilin secer posipati.

Zarolane kore ubacim u lagano nauljeni pleh. Premazem ih vrhnjem za kuhanje (volim sojino, ali nije nuzno) pokrijem i ostavim stajati bar 2 sata ili preko noci na hladnom, da se svi sastojci povezu.

Pecem na dosta jakoj vatri (220oC) dok ne porumeni.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Sorry, nisam napisala da naribam tikvice. Dakako, treba ih naribati prije nego ih se posoli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku

Napravim tijesto od 1 jaja, brašna i mlijeka, malo gušće nego za palačinke. Dodam ribane tikvice.
    Obično ih nosimo na more (kao desert), a i obožavaju kao prilog uz meso. Jedu i oni koji ne vole tikvice ( nije da naglasim od čega su palačinkice).

Ovo i mi radimo slično, a ako nema mesa, na svaku još vruću stavim ploškicu sira da se lijepo otopi.

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

savijača sa svježim sirom i tikvicama...jako sočno i ukusno... ili ribana tikvica sa topljenim sirom na tjeteninu...

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

peterlin, hvala

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj jella prvotno napisa Vidi poruku
    savijača sa svježim sirom i tikvicama...jako sočno i ukusno... ili ribana tikvica sa topljenim sirom na tjeteninu...
    receptić za ribanu tikvicu s topljenim sirom i tjesteninom? baš imam sastojke u frižideru pa da ih upotrijebim

jella avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

naribaš tikvicu, baciš na ulje, posoliš i dinstaš dok ne ispari voda. dodaš malo češnjaka i papra(ili ne ako ga ne voliš) za šmek, 3,4 trokutića topljenog sira da poveže i voila! na kraju ubaciš kuhanu tjesteninu i sve to još malo par puta promiješaš. vrlo brzo gotovo i vrlo, vrlo ukusno
    mene pomalo podsjeća na flekice s kupusom

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj jella prvotno napisa Vidi poruku
    naribaš tikvicu, baciš na ulje, posoliš i dinstaš dok ne ispari voda. dodaš malo češnjaka i papra(ili ne ako ga ne voliš) za šmek, 3,4 trokutića topljenog sira da poveže i voila! na kraju ubaciš kuhanu tjesteninu i sve to još malo par puta promiješaš. vrlo brzo gotovo i vrlo, vrlo ukusno
    mene pomalo podsjeća na flekice s kupusom
    hvala
    isprobat ću recept uskoro

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

jel to pečenje u dubokom ulju ili onak kak ja radim palačinke bez ulja????

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ne u ulju. Onako, na tavi za palačinke, samo namazanoj. Malo deblje palačinke, oko 5 mm.
    Ako bi u dubokom ulju onda liče na fritule, ali onda treba i kvasac, a i puno su masnije.

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Bijeli umak od tikvica sa koprom uz pire krumpir (meseko po odabiru), njami njami.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naribam tikvice, 2-3 vece, ne gulim ih, posolim, dobro ocjedim, naribam 2-3 cesnja cesnjaka, ubacim 3-4 jaja (ovisi koliko ima tikvica), ostro brasno i krusne mrvice. Sve to izmjesam i dodajem mrvice dok bude skroz gusto. Zlicom stavljam na ulje i utisnem ih onako da budu mozda centimetar debele. Pece se par minuta na svakoj strani i bude straaaaasno fino!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Skuhaš makarone. Sa strane napraviš umak i to tako da prvo u zdjelu naribaš tikvice (onda one lijepo puste sok), dodaš 1 tekuće vrhnje za kuhanje, 1 ono čvrsto iz čaše, 1 jaje, zrnati sir (ili svježi ili posni, ugl. ta vrsta sira), po želji možeš dodati i nekog naribanog sira (ja naribam pokadikad edamer). Umak samo posoli.
    Sve to lijepo izmiješaš, u vatrostalnu posudu ili tepsiju uspeš makarone, preliješ ih umakom, malo protreseš da bude ravnomjerno i staviš u rernu da se peče na cca 200 stupnjeva.
    Kada makaroni po vrhu postanu zlatnožuti, onda je gotovo.
    Mljac, mljac, mljac!!
    ovo danas planiram praviti, tikvice se upravo cijede.
    jesi nekada probala praviti sa njokima umjesto sa tjesteninom?

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ovo i ja radim, posebno na moru, kao zamjenu za ručak ako smo cijeli dan na plaži! Zapravo, u tu kombinaciju dodam i kuhani kukuruz! Finooo!

E, da, i ribam ih s korom pa mi i lijepo izgledaju te palačinkice.
    Posljednje uređivanje od enchi : 02.09.2010. at 13:36

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovoljetni hit:
    - tikvice narezati na ploškice, baciti na maslinovo, čekati dok ne "ciknu", dodati feta sir na kockice, dvaput promješati, popapriti - et voila

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja, osim opisanog, dodam naribane mrkvice, malo vrhnja, malo mlijeka, još koje jaje, parmezana, sira i može ko palačinke ili sve bubnuti u protvan pa u pećnicu. Isprobana je kombinacija i sa šunkom i sa šampinjonima, al ova gornja mi najdraža.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 02.09.2010. at 14:54

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ovo danas planiram praviti, tikvice se upravo cijede.
    jesi nekada probala praviti sa njokima umjesto sa tjesteninom?
    mamica, ovo je fiinoo

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je definitivno favorit ovaj jednostavniji recept, tikvice izdinstane na luku s vrhnjem za kuhanje. fantastično!
    Posljednje uređivanje od Roza : 02.09.2010. at 20:26

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

mare41 i enchi baš ću probati dodati u palačinkice mrkvicu ( ovu finu mladu), a i s kukuruzom mora biti dobro. Mašta može svašta.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja ih režem na ploškice i blanširam (2 min u kipućoj vodi), obično s još nekim povrćem, onda sve umješam u tjesteninu ili rižu
    tako ostanu više hrskave, ne onako gnjecave

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj mara prvotno napisa Vidi poruku
    ovoljetni hit:
    - tikvice narezati na ploškice, baciti na maslinovo, čekati dok ne "ciknu", dodati feta sir na kockice, dvaput promješati, popapriti - et voila
    Isto, samo fetu ne stavim na tikvice, nego ju jedem uz tikvice. Uz to i salata od paradajza.
    Posljednje uređivanje od enela : 05.09.2010. at 11:36

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mamica, ovo je fiinoo
    Hvala!

Sa njokima nisam probala, jer ne znam baš kako bi izdržali to pečenje. A i inače nisam baš ljubiteljica njoki, volim kad netko napravi dobre, domaće, pa uz neki jači, ljući crveni umak ili pašticadu... Inače su mi gnjecavi, gumeni i ne idu mi uz bijelo.

A zašto si cijedila tikvice? Ja ih pustim da sav sok i tu vodu iz sebe puste u umak jer je onda puno, puno ukusnije.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

valjda iz navike....

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Brzo ukloni tu naviku, ja sada nikada ne cijedim tikvice, koje god jelo da pravim, samo ne dodajem puno vode u to jelo.. Baš taj sok od tikvica, po meni, daje jelu poseban okus!

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    upravo ju pravim po tvom receptu. sada se 'paca' pa c ju malo kasnije peci.
    bas me zanima kakvi ce biti dojmovi.
    javim.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jako nam je fina ova strudlica
    s time da nisam imala grozdjice i korice narance/limuna pa nisam niti stavila.

e da, mak mi je onako hrskav pod zubima, jel to ok tako?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

jako nam je fina ova strudlica
    s time da nisam imala grozdjice i korice narance/limuna pa nisam niti stavila.

e da, mak mi je onako hrskav pod zubima, jel to ok tako?

Ako mak skripi, to je do masine na kojoj je mljeven. Danas uglavnom kupujemo mljeveni, pa ti je to macak u vreci - nikad ne znas hoce li biti onak fino stisnut ili ce malo skripati.

Ako ti se cini previse maka, drugi put stavi malo manje maka i sve pet.

I ja cu to danas raditi sad dok je sezona (3 svitka tikvice+mak, 3 svitka jabuke).

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Vidim da nitko nije spomenuo, meni je super tikvice izrezati na kockice i prodinstat na malinovu ulju i češnjaku, kad omekšaju posolit,dignut sa vatre te dodat octa i nasjeckane metvice.Kad nemam svježe metvice znam istrest onu iz vrečice za čaj . Jede se hladno kao prilog !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •