Ima li netko dobar recept za vafle? Kupila sam onaj kalup i sa njim dobila recepte, ali mi nisu baš jako fini...
Ima li netko dobar recept za vafle? Kupila sam onaj kalup i sa njim dobila recepte, ali mi nisu baš jako fini...
evo 2 case brasna, casa mleka, pola case ulja, jedno jaje, sve smutis treba biti malo gusce nego za palacinke. moze i secer, ja nekad stavim nekad ne, a ponekad smedji. secera je dosta jedna casa, moze i manje, mozes dodati i malo praska za pecivo, i malo kakaa, da budu crni.
eto, na brzinu. naravno, ako ces vise, kolicine povecavas. casa je od 200ml. i jos jedan trik. kad peces vafle ako hoces mekane redjas ih jedan na drugi. ako ces hrskave, nek se hlade svaki posebno. znaci, stavljas na tacnu samo po jedan dok se malo ne ohladi. ja tako vise volim. kod nas se vafli zovu bakin kolac. zasto- nemam pojma.
Nemojte mi se smijati , ali što su vafli? kako to izgleda?
ni meni nije dobar recept koji sam dobila s pekačem, pa smo se neku večer kolektivno ubili od vafli na ovaj:
175 g weiche Margarine oder Butter
175 g Zucker
1 Päckchen Dr. Oetker Vanillin-Zucker
4 Tropfen Dr. Oetker Bittermandel-Aroma
4 Eier (Größe M)
250 g Weizenmehl
1 gestrichener TL Dr. Oetker Original Backin
može i bez arome badema
a kaj ti misliš da svi šprehamo njemački?
175 g weiche Margarine oder Butter - margarin ili maslac-omekšan
175 g Zucker - šećer
1 Päckchen Dr. Oetker Vanillin-Zucker - 1 paket vanili šećera
4 Tropfen Dr. Oetker Bittermandel-Aroma-4 kapi arome badema
4 Eier (Größe M) - 4 jaja
250 g Weizenmehl - brašno
1 gestrichener TL Dr. Oetker Original Backin - ravna žličica praška za pecivo
Imam recept za prave original belgijske vafle, ali moram ići pogledati u kuharicu.
Ja obožavam s čokoladom i šlagom.
http://p.vtourist.com/1/1656946-The_...es-Belgium.jpg
Najbolje waffle na svijetu:
3 bjelanjka
3 zumanjka
1/8 salice maslinovog ulja
1/8 salice limunovog soka (cca sok od pol limuna)
1 salica brasna (integralnog ili bijelog, mi volimo s integralnim)
2 vrhom pune zlicice praska za pecivo
1/4 zlicice soli
mlijeko (cca 3/4 salice)
Ulupati bjelanjke u snijeg i staviti sa strane.
Miksati zutanjke, u njih ubaciti ulje i limun i sol pa brasno promijesano s praskom za pecivo naizmjence s mlijekom dok se ne dobije tijesto gustoce kao za palacinke, otprilike.
Zlicom umijesati bjelanjke u zmiksanu smjesu.
Kalup za waffle jako lagano nauljiti prije prve waffle i jos jednom negdje na sredini, ovisno o kalupu (sasvim lagano nauljiti, po mogucnosti spricalicom za ulje).
(1 salica=cca 220 ml, 1 zlicica=cca 5 ml)
Kada smo već kod toga, jel vidio tko kod nas ulje u sprayu?
Vafli su ti fini keksi koji se peku u kalupu na struju tako da uliješ tjesto u teflonski kalup koji je obično u obliku srca i poklopiš, pa ispadnu onako rešetkasti. Kalup ti izgleda slično ko ona tava za palačinke koja se uključi u struju.tinkie winkie prvotno napisa
ja imam recepte za jako ukusne slane vafle, ali ne znam da li te ti zanimju ili si ti mislila isključivo slatke :?ivory prvotno napisa
ja imam recepte za jako ukusne slane vafle, ali ne znam da li te ti zanimju ili si ti mislila isključivo slatke :?[/quote]
Može slane?
Kada se smjesa izlije u taj kalup i gornji poklopac pritisne oni se oblikuju u srca ili već nešto drugo, ovisi od oblika kalupa. To ti je veličine malo večeg keksa.tinkie winkie prvotno napisa
Dapače, slani su mi još zanimljiviji(možda imaju manje kalorija )white_musk prvotno napisa
Evo ti kako izgleda: http://www.quelle-international.com/...041c09d7e802b#ivory prvotno napisa
1 krastavica
200g špinata
sol
100g ovčijeg sira
60g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
300g brašna
3jaja
250ml vode
pola žličice pecilnog praška
300g čvrstog jogurta
1 češanj češnjaka
biber susam
Krastavicu prepolovitu, odstraniti sjemenke i izribati je nakrupno,posoliti i poklopiti.
Puter,ulje i sol pjenasto umutiti.Jaja dodati(jedno po jedno) i sve dobro umutiti.Dodati brašno ,pprašak i vodu.Dodati otopljeni špinat i izribani sir.
Vafel automat ugrijati , malo namazati puterom i staviti 4-5 žlica smjese.Poklopiti i peći.Vrlop je važno gotove vafle staviti na rešetkastu podlogu da se ohalde i nepotpare.
Krastavicu staviti u jednu krpu i dobro iscjediti, zatim pomiješati sa jogurtom, soli, biberom i češnjakom.Vafle posuti susamom i servirati sa sosom(ovaj sos od krastavaca je grčki i zove se caciki sos).
Imam još lijepih recepata, ustavri moja tetka.Ona jako voli vafle.Idem danas kod nje pa ću ako Bog da uzeti koji recept.
Wow, ovi slani jako dobro zvuče! Jedva čekam da ih isprobam!
Hvala
Što je to krastavica? Krastavac, tikvica ili nešto treće?
Ima za kupiti spray za ulje bez ulja . U Ipercoopu čini mi se.Janoccka prvotno napisa
Hmmm... Onda se ulje prelije u to? Ha? Pa dobro... to bi onda trebalo biti još isplativije....
Ivancice.... kada ces u Iper
Konačno sam i ja kupila aparat za vafle (spremam se već sigurno godinu dana, ali uvijek zaboravim kad sam u dućanu...) i ovaj vikend radila:
Belgijski waffli
1 paketić suhe germe
2 šalice mlakog mlijeka
4 jaja (snijeg)
1 žličica vanilin šećera
2 1/2 šalice brašna
1/2 žličice soli
1 žlica šećera
1/2 šalice otopljenog maslaca
Germu umiješati u mlako mlijeko da se otopi. Zmiksati žumanjke i dodati u mlijeko sa vanilin šećerom. Dodati brašno, sol,šećer i na kraju otopljeni maslac. Umiješati snijeg od bjelanjaka.
Ostaviti na toplom 45 minuta.
Za aparat uzmite 1/2 - 3/4 šalice.
U nedjelju sam napravila pola smjese i dodala 2 naribane jabuke. Fino....
cure, gdje ima za kupiti kalup? koliko para?
Bilo u Superkontumu za 100, ali više nema,bar u vVukovarskoj. A vidjela u Mercatoru ima od 140 i 350 kn.
Evo recepr od mojih vaflića:
20 dag margarina
25 dag šećera-sitniji
4 žutanjka
1/2 kg brašna
4 bjelanjka-snijeg
2 vanilije
kora od limuna
1 prašak
Zajedno margarin, šećer, vanil, pa žutanjci, limun (ja stavim i ruma), a naizmjence dodaješ snijeg i brašno s praškom!
Peku se oko 4'.
Kupila u Gramatu, nešto više od 100 kn, ima 2 oblika- kvadrati i srca, ja sam uzela srčeka 8)nika612 prvotno napisa
kupila! mercatone, 109 kn. srčeko. jedva čekam doma peč!
Kak se to čisti? Ja imam jedan (srčeka) već 15 godina u špajzi neupotrebljen. MM ga stalno hoće baciti, ja ne dam, pa je uspio baciti samo kutiju. Sad se već par godina praši, pa ga moram temeljito očistiti i za prvu upotrebu. Help! Alkohol, ili što?
eto ja nasla jos jedan recept za debljanje. prije par dana napokon kupila pekac vafli i sad se ivar i ja ubijamo dan za danom.
Ja sam prije godinu dana dosta eksperimentirala sa tim pekačem, i od tada pao u zaborav. Ponukana ovom temom, morat ću ponovo krenuti u peckarenje
matilda nikad nije stavila onaj belgijski recept?
Baš sam htjela otvoriti ovu temu. Jela sam u Amsterdamu odlične vafle, krckave. Meni uvijek ispadnu mekani, , a radila sam preko deset ratličitih vrsta.
Ima li netko recept za te krckave vafle?
moji ispadnu hrskavi
ali - ja ti ne mogu dati recept jer ja nikad ne slijedim recepte niti ih znam ponoviti
evo, zadnje sam radila po ancicinom i daj molim te ko bi mjerio koliko je to tocno jedna osmina salice ili sto cu s drugom polovicom limuna pa stavim cijeli....
Zaboravila sam napisati, ja bih recept za slatke vafle, a ovi su slani (što me neće spriječiti u isprobavanju ).
na jednom forumu nasla recept, ti ce mi biti sljedeci:
Belgijski vafli: 9 dl brašna, dl griza, 1 i pol dl šećera, žličica soli, litra vode, 6 jaja, 170 otopljenog maslaca.
tamo nasla i ovaj link
http://fooddownunder.com/cgi-bin/sea...start=0&page=0
Jok, pregazilo me vrijeme.ivarica prvotno napisa
Al evo ga. Napominjem da je ovo orižinal recept iz prave kuzine la belge.
Gaufres de Bruxelles
za 4-6 osoba
500 g brašna
250 g margarina
80 g šećera
6 jaja
1 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
Pomiješati žutanjke, šećer, brašno, mlijeko, prašak za pecivo i vanili šećer. Na kraju dodati bjelanjke. Piše da tijesto odstoji na sobnoj temperaturi kojih 30 minuta.
Ispečene vafle posipati šećerom u prahu.
Glupo pitanje, ali....Ima li neka integralna verzija vafli?? Može neka kombinacija brašna?? I koliko je to zaista masno i kalorično? Ne pitam za sebe nego za MM-a .
mozes i s integralnim, mozes i kombinirat
ima ih jako masnih, ima recepata s pola litre vrhnja :shock: ili cijelom ciglom maslaca i margarina, ovaj ancicin je super
matilda, hvala
sinoć sam radila po ovom receptu vafle i odlične su..Matilda prvotno napisa
s tim da sam ja dodala više mlijeka nego što piše u receptu, jer mi je smjesa nekako bila pregusta.
Ja ih pravim cesto,po belgijskom receptu.
Serviram s vrucim visnjama,kuglom vanilije i slagom.
Slane jos nisam probala ali cu ovih dana recept od WM.
Zvuci mi skroz fino.
ja taj kalup koristim za tople sendviče, puno mi je bolji nego onaj predviđen za to
evo još jedan recept ..
2 1/2 šalice brašna (od 2dcl)
1/3 šalice šećera
2 šalice mlijeka
!/3 šalice ulja
2 jaja( bjelanjak odvojiti)
1 prašak za pecivo
malo soli
U suhe sastojke dodati tekuće,dobro izmješati i na kraju dodati istučeni bjelanjak.
Zato mi uvijek poduplamo recept pa ako slucajno ostane koji, hitimo u zamrzivac i, kasnije i po potrebi, u tosterivarica prvotno napisa
Nama nikad nije ostalo za zamrzivač
Ja ih jednostavno obožavam, ali ne smijem ih jesti, jer nemam mjere
Moja baka ih je pekla u željeznom pekaču na žari. I bili su kao neki mekani keksi. Ne znam to opisati, ali zato dajem recept da isprobate.
I mi smo ih zvali Kalupaši.
I mislim da je to izvrstan naziv za njih. Ovi stranski nazivi su mi bezveze. Ja waflom smatram hrskavi keks kakav ide u napolitanke.
Dakle, recept:
3 jaja
20 dag šečera
1 margarin, ili 13 dag masti
60 dag brašna
1 vanilin šečer
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
Prvo izmiksate jaja i šećer pjenasto, pa dodate u to sve tekuće sastojke. A zatim u tekuću smjesu dodajete brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Ja ih uvijek pravim sa masti, jer ih je tako i baka pravila. A ovo vam je ujedno i omjer za starinske kolače s masti.
Mast zamijenite s dvostrukom količinom margarina.
OSNOVNA SMJESA
5 žumanjaka
5 bjelanjaka (napraviuti snijeg)
25 dag margarina
500 g glatkog brašna
1 pecivni prašak
malo soli
8 dl mlijeka (ili 4 dl mlijeka 4 dl vode)
ZA SLANE
dodati soli
može narezane šunke
češnjak
origano....začini po želji
ZA SLATKE
8 dag šećera
vanili šećer
može čokolada u prahu da budu crne
PEČENJE:
dok se žarulkjica na pekaču ne ugasi, a ako želiš jače pečene peci do određene boje
ostaviti hladiti na rešetki jer ako se pokriju jedna na drugoj postanu mekani
Dobar tek:
Ajd mi recite na kojoj jačini pečete vafle?Na mojem kalupu ima od 1 do 8.