Ja sam zadnji put oprala prozore prije točno 1 godinu i zaboravila sam kako i sa čim. Nakon toga ih je prao moj muž :smajlić leži u ligeštulu i pije koktel:
Ja sam zadnji put oprala prozore prije točno 1 godinu i zaboravila sam kako i sa čim. Nakon toga ih je prao moj muž :smajlić leži u ligeštulu i pije koktel:
evo ja svoje vesele prozore veselo perem bas ovako.MalaSirena prvotno napisa
a kad je to zadnji put bilo, ne sjecam se![]()
lidac, i ja sam brisala novinama dok mi mama nije otkrila tu strugalicu. onu kao za auto, samo veću. ge-ni-jal-na stvar!
evo jedno frisko iskustvo nakon krecenja stana:
prvo ribanje stolarije Arfom, spuzvicom, ispiranje toplom vodom s Ajaxom za kupatilo. onda pranje stakala toplom vodom s Ajaxom, pa Ajaxom za staklo i svlacenje vlage brisacem za stakla (tzv. mini-zoger)...
po jednom oknu (1,3m x 1,3m) cirka sat vremena...
slomila sam se.
Čime? Vlažnom čarobnom krpom.
Kada? Kad mi dolaze gosti (ili svekrva).
ja imam brdo krovnih prozora pa ih pere kišica,a ja ih nekad špricnem ajaxom (rozi)
Evo podižem topic... naime imam jaaaako puno neopranih prozora i za sad se samo gledamočini mi se da će mi trebati vječnost da ih operem
možda ima netko čudotvoran savjet ili alat :?
XAudrey prvotno napisa
Doduše, ja baš ne ljubim flekove po prozorima (a otkad je pvc stolarija, to je pjesma jer ne treba rastvarati krila, vakuumirani su) pa operem recimo svakih 6 tjedana. Treba mi manje od sat vremena za sve prozore u stanu (1 zid s dvokrilnim prozorom i balkonskim vratima, 1 zid s velikim jednokrilnim i vratima, 1 trokrilni i 1 dvokrilni kraći, od kupaone).
Bitno je to napraviti relativno često, jer ako je jako zapušteno, akcija se pretvara u pravu muku.
A kad smo kod božićnih ukrasa za staklo (window paint), stavila sam ih lani 3 puta: prvi, zadnji i nikad više... Izmučila sam se dok sam to skinula, no way da to ponovimo. Ukrašavat ćemo staklenke i izrađivati čestitke, a na prozore idu samo lampice...
Eh, da - naputak za brzo pranje:
Koristim spužvu za suđe za pranje klupica (ako treba oribati kakav flek od ptičje kakice i slično) i trulex/viledu za brisanje "na čisto". Tak perem i okvire prozora. Ako nisu jako zmazani, samo potegnem trulexicom.
Stakla - 2 čarobne krpe od mikrovlakana (mokra i suha). Mokrom perem, suhom prebrišem i ne treba ništ posebno glancati. Gotovo za čas... Ne koristim deterdžent (osim ako je na klupici neka jako tvrdokorna kakica od goluba, to znam pošpricat arfom za kade, da se lakše odlijepi).
Čarobnice koristim već 15-tak godina (prije sam rabila novine) ali ovo mi je bolje i brže. Moraju bit dovoljno velike (40x40 cm mi je optimalno) i relativno nove, jer stare izgube svojstva pa ostavljaju mucice. Investicija se isplati.
danas sam prala prozore...hvala bogu pa ih imam samo 4....gotova sam bila za 20minuta..i zastore lijepo oprala....
inaće to radim 4puta na godinu.....ali sutra slavimo 1.ročkas pa ipak moram.... a prozore perem sredstvom za čiščenje i novinama.....
danas sam prala prozore...hvala bogu pa ih imam samo 4....gotova sam bila za 20minuta..i zastore lijepo oprala....
inaće to radim 4puta na godinu.....ali sutra slavimo 1.ročkas pa ipak moram.... a prozore perem sredstvom za čiščenje i novinama.....
Ja ih s unutarnje strane našpricam sredstvom za pranje stakla i istrljam s običnom krpom, nikad ne koristim novine. Izvana isto tak samo ih prije operem s mokrom spužvom.
Znači ne gine mi mi krpa i ribanje![]()
Paaaa... možda ima načina. Sve ovisi kakvi su prozori. Kad sam stanovala u Novom Zagrebu i imala goleme prozore na neboderu, rješenje mi je bilo ona naprava (s jedne strane spužva, s druge guma) za pranje prozora. Nije sjajno, ali je kasnije lakše doraditi krpom. Za okvire nema drugog načina - samo krpa i ribanje. Sretno!
ili mogu uvjerit muža kako je seksi kada glanca prozore pa on to napravi![]()
danas me čeka pranje prozora (peterokrilni, četverokrilni, trokrilni, 3x dvokrilni, balkonska vrata + 1 "beba prozor")
perem ih sa čistom vodom i čarobnim krpama i budu mi super čisti nakon pranja!![]()
Kako vi uopće donesete odluku da je vrijeme?
Kod nas, ove godine, vrijeme nikako da dođe.
Niti se ne sjetim.... pa ne jedem s njih....
Posljednje uređivanje od MarijaP : 23.07.2010. at 14:13
Jesu to prozori na novom stanu? Oni se puno lakše čiste nego na starom.
Ja svoje perem tako da prvo sve prebrišem vlažnom krpom(dasku ispod i vani i unutra, okvire, pa onda i sama stakla. Zatim prešpricam sredstvom za pranje prozora i prebrišem papirnim kuhinjskim ubrusima. Čas posla.
A kad znam da je vrijeme za pranje? Mogla bih barem svakih par dana jer klinci stalno nešto gledaju kroz prozor i packaju, ali perem onda kad vidim da su prljavi. Između samo špricnem i obrišem packe sa unutrašnje strane.
Evo što po feng shui-ju znače prljavi prozori:
"Ne perete redovito prozore. Ako redovito ne čistite prozore i vaš image će biti takav. To je zbog toga što se prozori povezuju s ugledom i slavom. Ako su oni čisti, ljudi će vas prepoznati kao talent i uspješnu osobu, a kada su prljavi to izaziva suprotan učinak. "![]()
onaj tko je to napisao sigurno nema pun stan starih dvostrukih prozora.![]()
kod nas je mm glavni perač prozora od kad smo prije god dana nabavili "alatku".Kupljena je u Metrou, cca 100 kn, ne znam naziv firma, ima zelenu ručku (od te firme postoji cijela linija za čišćenje), uglavnom onaj držač sa gumom za pranje prozora (kao što peračice na benzinskoj npr preu ali veće). To najisplativija stvaričica koju smo kupili. Spužvicom namočenoj u vodu s kap sredstva za pranje sužđa opere staklo , onda briše s "alatkom". Stakla su u sekundi sjajna i čista, bez mrlja. za 10 min opere prozor dupli izvana i iznutra, dupla balkonska vrata, jednostruka balkonska vrata i prozor u dj. sobi. Ma super. S tim peremo i pločice u kuhinji i kupaonici, sva ogledala, ormar sa staklenim frontama, tuš kabinu.
Konačno su i moji prozori oprani i mogu reči da je stvarno puno, puno jednostavnije sa onim s čime se peru prozori na autu(guma s jedne, spužva s druge strane)...preporodila se od kad imam taj perač...Operem prvo sa speriljkom namočenim u deterđent,malčice pošpricam sa stakloperom i opa prozor je opran)
I ja sam među neperačima prozora- imam zavjese pa ih rijetko i vidim
Ali kad ih se sjetim oprati, perem ih sa det.za prozore iz Lidla i papirnatim ručnicima. I ne ostaju mrlje.
omekšivač za veš i topla voda 1:3 izmješati oprati, obrisati papirnatim ručnikom i sve se sjaji ko blesavo i po suncu,
Prvo obrišem stakla vodom natopljenom kvadatnom spuzvastom krpom da skinem prašinu, pa očistim istim okvire
pa poprskam Ajaxom za stakla (crvena verzija s octom) i obrišem spec.krpom bez dlačica
često perem prozore, zapravo,perem kad vidim da su zmazani...
operem što mi je pod rukom:stakloper i onda najobičnija pamučna krpa
za manje intervencije obični pap. ručnik
a imam uvijek i one maramice za staklo iz dm-a... u kombinaciji sa pap. ručnikom brzo i jednostavno
Budući nam idući tjedan stižu prijatelji u goste na jedno tjedan dana, zaključila sam da bi valjalo oprat prozore. Pa sam u Mulleru kupila neku fenster tuch, s jedne strane plava za veće zmazanoće, druge strane žuta za sjaj. I sa malo obične vode otišlo sve, gdje je bilo baš jako prljavo (ravan krov, pada kiša i lijepi prašinu), špricnula malo Ajaxa. Super čisto i brzo...
sredstvom za pranje prozora i brišem papirnatim ubrusima, to je to. a zavjese imam samo na donjem katu i to prema cesti - naravno one koje se ne peglaju. zavjese su skupljači prašine pa ih imam gdje je nužno.