-
Kako sprijeciti "cufanje" odjece?
Postoji li neka fora, neko posebno sredstvo za pranje, bilo sto?
Vec mi je dojadilo da svaka pletena maja koju kupim vec nakon nekoliko pranja/nosenja izgleda totalno iznoseno
.
-
ne poznajem posebne fore, ali mišljenja sam da je jako važna temperatura na kojoj pereš
bolje niža, nego viša
šareno nema potrebe ići na 60, po meni, ni bijelo na 90
ne vidim ništa toliko prljavo da bi se moralo prati na tako visokoj temperaturi, osim kuhinjskih krpa (ukoliko ih ne poštediš papirnim ručnicima)
ne pretrpavam mašinu jer ne može dobro isprati 7 kila veša ma koliko da je baždarena
odvajam veš strogo po bojama: ni ako sam skroz ziher da može proći, ne stavljam tamnije ni uz crveni, kamoli uz rozi veš
i na kraju, postoje stvari koje je bolje prati ručno
moja mašina je novija, ali sama regulira broj okretaja koji mi, kod osjetljivijeg veša (recimo tipa pletene maje koju spominješ) radi štetu.
iako je temperatura niska, nema potrebe da obrne 600 ili više puta...
da, uključujem mašinu za pranje samo ako sam doma i znam da ću, najkasnije za pola sata izvaditi stvari iz mašine i staviti sušiti
vjerujem da time uspješno izbjegavam "čudni miris" tamne robe o kojem se ovdje često pisalo
ne pretjerujem s praškom (obični praškasti ariel ili faks), a fleke skidam prije nego stvari stavim u mašinu i to s ariel gelom za fleke
omekšivač stavljam, nikome od ukućana ne smeta
oduvijek se pridržavam svega što sam napisala i stvarno nikada nemam ni iscufanu, ni prije reda postaranu robu
ali meni to i jest, od svih poslova u kućanstvu, najvažnija stavka
valjda se vidi
-
ne treba zanemariti ni mogućnost da kvaliteta neke odjeće i nije bog zna kakva, da ne znam što radiš
dogodilo mi se par puta da sam ljubav poklanjala beznadežnim stvarima 
ali općenito, pažljivijim rukovanjem može se odjeći produljiti vijek i sačuvati izvorna ljepota :lolko
-
Robu perem i peglam izokrenutu, to nešto pomogne.
-
Tako nekako i ja mislim da je stvar što u održavanju-pranju, a što u kvaliteti. Još bi dodala da je za osjetljiv veš poželjno da se stavi u one vrećice-mrežice za pranje rublja, ako čuvaju osjetljivi donji veš i najlonke, čuvat će i veste od mucanja. A opet, neke veste sam prala sa najnormalnijom odjećom na najnormalnijem programu 40 stupnjeva i kao nove su i dalje, a neke su kako kažeš mucave nakon jednog nošenja. To je do kvalitete materijala i tu nikakva post čuvajuća metoda ne pomaže
. Vjerujem da nije isto ako se radi o recikliranom tkanju ili posve novom, pa u postupcima izrade tkanine-vune ili čega već. Pod ovim recikliranom tkanju mislim na reciklažu starih tkanina koje se u specijalnim tvornicama ponovo režu, peru i pretvaraju u mucice i onda se ponovo od njih rade tkanine. Da nisam gledala jednom na TV emisiju o tome ne bi imala pojma da se to radi...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma