Results 1 to 33 of 33

Thread: Komorač

Freyja's Avatar

Default Komorač

Molila bih vas za neki dobar recept (tjestenine, juhe, ali ne krem...) s komoračem. Dobila sam puno domaćeg komorača i moram priznati da baš ne znam što s njim. Do sada sam uvijek koristila one tanke listiće za zelene kašaste sokove, a čula sam da je korijen odličan u svim mogućim kombinacijama.

zhang's Avatar

poprzis cesnjak narezan na listice na maslinovom (stavi na hladno ulje pa sve zajedno zagrijavaj), dodaj jednu malu ljutu papricicu (na kraju kuhanja ju mozes izvaditi), kada cesnjak pusti miris i uhvati blagu boju, dodas na listice narezan komorac, przis sve zajedno.
    paralelno skuhas spagete, kada su gotovi, prebacis ih u tavu sa komoracem i sve zajedno jos krckas par minuta. dok se krcka, ulijes malo limunovog soka.
    kada je gotovo, prebacis u tanjure, posipas sa persinom i listicima komoraca i sakom parmezana.
    Last edited by zhang; 01.09.2010 at 09:16.

Osoblje foruma sirius's Avatar

Ja ga narežem na kriške i pečem na roštilju, ili u pečnicu uz meso.
    Dobro ide i uz zelenu leću. Moram naći recept pa stavim.

zhang's Avatar

pogledaj na stranicama j.olivera, ima recept za rizoto.
    ja sam ga planirala praviti pa nikako da mi dodje na red, a cini mi se dobar.

Linda's Avatar

Ja ga uglavnom radim na salatu. Prvo ga skuham, narežem na tanje ploške, začinim solju, paprom, malo ulja, octa i puno nekog finog kremastog vrhnja (najbolje s domaćim).
    Last edited by Linda; 01.09.2010 at 10:35.

zhang's Avatar

e da, mozes ga i gratinirati: kratko prokuhas, naravis besamel, pospes parmezanom i zapeces...
    mislim da bi kod klnaca ovako pripremljen najprije prosao..

anchi pp's Avatar

Ja sam pak dobila puno zelenog komorača i ne znam šta s tim. Još je i smrznuto u vrećicama... Korijen sam uglavnom uribavala u salatu, ali ovo nemam pojma...

Freyja's Avatar

Quote Originally Posted by zhang View Post
    poprzis cesnjak narezan na listice na maslinovom (stavi na hladno ulje pa sve zajedno zagrijavaj), dodaj jednu malu ljutu papricicu (na kraju kuhanja ju mozes izvaditi), kada cesnjak pusti miris i uhvati blagu boju, dodas na listice narezan komorac, przis sve zajedno.
    paralelno skuhas spagete, kada su gotovi, prebacis ih u tavu sa komoracem i sve zajedno jos krckas par minuta. dok se krcka, ulijes malo limunovog soka.
    kada je gotovo, prebacis u tanjure, posipas sa persinom i listicima komoraca i sakom parmezana.
    Ovo smo jučer jeli, jako fino. Jedino nisam stavila ljutu papričicu - zbog klinaca, a i nisam je imala doma. Ovih ću dana isprobati i ostale recepte, hvala. Imate li kakav recept za juhu?

zhang's Avatar

bas mi je drago da ti se svidjelo. za juhu mi pada na pamet recept jedin za krem, a to si rekla da ne bi...

zhang's Avatar

Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Ja sam pak dobila puno zelenog komorača i ne znam šta s tim. Još je i smrznuto u vrećicama... Korijen sam uglavnom uribavala u salatu, ali ovo nemam pojma...
    mozda neki umak poput kopar sosa...

AndrejaMa's Avatar

maslinovo ulje i češnjak, na to komorač izrezan kako već voliš, ubaciš crne masline (cijele ili izrezane kako voliš) propirješ i odličan prilog!

ili

na maslinovo ulje malo currya (začina) da se proprži, ubaciš mrkvu na kolutiće, malo vode ili temeljca ako imaš, nakon 10 min ubaciš cvjetaču i komorač, još povrća koje imaš i prema želji, začiniš najbolje samo sa solju jer ima curry pa da ne izgubi svoj štih. Uz to kuhanu Basmati rižu......... mljac... moji ovako najviše vole.........

Freyja's Avatar

bas mi je drago da ti se svidjelo. za juhu mi pada na pamet recept jedin za krem, a to si rekla da ne bi...
    Ma može i taj, tnx.
    AndrejaMa, hvala.

maxi's Avatar

ja ga radim sirovog na salatu, za specijalne prilike
    osnova: komorač na listiće, naranča na tanke ploške (najbolje ako prije odrežeš kožicu)
    varijanta 1: grožđice (najfinije ako su malo namočene prije), kap maslinovog ulja, može sok od naranče, sol minimalno
    varijanta 2: crne masline, sol i kap maslinovog ulja, aceto balsamico

gostima je uvijek zanimljivo, koju god varijantu napravila

zhang's Avatar

poprzis luk, na kockice narezan kumpiric, komorac, zalijes temeljcem ili vodom. kuhas dok krumpir nije skuhan. izmiksas, dodas vrhnja, pustis da jos malo baci kljuc. solis i papris po ukusu.
    mozes i umjesto luka staviti poriluk pa ce biti zelenkasta juha (ako ti klinci to hoce jesti).
    da, mozes ukrasiti listicima komoraca.
    pretpostavljam da bi bilo fino da prije luka na ulju malo poprzis sjemenke komoraca (malo njih), da bi to dalo jos jednu notu juhi..

joj, sad si me namamila na komorac, a na mom placu ga rijetko ima...

Freyja's Avatar

Super recepti. Još jedno pitanjce - a otkud mi sjemenke komorača (tj.gdje ih nabavljate)?

zhang's Avatar

evo ovog recepta od j.olivera. umjesto ricotte možeš koristiti skutu. http://www.jamieoliver.com/recipes/r...a-and-dried-ch
    sjemenke imaš kod začina, ali vjerujem da se rijetko može na njih nabasati.

svojedobno je u mesničkoj bila jedna trgovinica sa začinima (Leko), ako je još tamo, oni bi to mogli imati. imali su stvarno svih mogućih vrsta začina...

Freyja's Avatar

evo ovog recepta od j.olivera. umjesto ricotte možeš koristiti skutu. http://www.jamieoliver.com/recipes/r...a-and-dried-ch
    sjemenke imaš kod začina, ali vjerujem da se rijetko može na njih nabasati.

svojedobno je u mesničkoj bila jedna trgovinica sa začinima (Leko), ako je još tamo, oni bi to mogli imati. imali su stvarno svih mogućih vrsta začina...
    Hvala

zhang's Avatar

nema na cemu, gustajte.

Pileća prsa narežeš na kockice i pirjaš na malo ulja. Kad je meso do pola gotovo, dodaš isto na kockice narezan komorač i pirjaš sve dok komorač ne bude mekan i meso gotovo (po potrebi podliješ vodom). Pred sam kraj doliješ vrhnja za kuhanje po želji.
    Kao prilog izvrsno paše kuhana riža. Netko umjesto toga u gotovo jelo doda kuhani krumpir narezan na kockice.

Freyja's Avatar

Hvala, zvuči fino.

zhang's Avatar

nasla sam jos jedan dobar recept za lazanje: prodinsta se luk, doda cesnjaka, kad zamirise, doda se korabica i komorac, dinsta se 10-15min (tj. dok ne omeksa) dodaju se nasjeckani orasi. u besamel se jos doda i gorgonzole ili rokfora i dalje se slaze kao klasicne lazanje.

a na mom placu jos nema komoraca, smrc.
    a pitanje je i da li ce ga biti, pretpostavljam da ga ljudi bas ne jedu.
    inace ga kupim na jarunskoj trznici, ali sad mi je to malo neizvedivo zbog bebonje...

Hitno hitno, počinjem praviti ručak za 10ak min. Planirala sam ispeći piletinu na tavi, i uz to raditi dinstani grašak. Maloprije sam nabasala na komorač i odlučila ga kupiti, nikad ga prije nisam jela, pa da probam. Ide li komorač uz grašak ? Ili da ga ostavim za neko drugo jelo ? Da ga ispečem na tavi s piletinom, ili da ga izdinstam s graškom ?

anchi pp's Avatar

Mislim da bi Jamie Oliver to spekao na gril tavi i dodao sa strane

(U zadnje vrijeme volim gledati njegove emisije - sve za 30 minuta)

Super su mi ti recepti, ali koliko suđa potroši... Odbija me pomisao na pranje treće tave :lijeeenaaa

anchi pp's Avatar

Na tavi poslije piletine...

Zuska's Avatar

Meni bi više odgovarao u tavi s piletinom nego s graškom, pretpostavljam da si kupila korijen?

Inače, njegovo zelenilo je dušu dalo za maneštru, mljac

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by Zuska View Post
    Meni bi više odgovarao u tavi s piletinom nego s graškom, pretpostavljam da si kupila korijen?

Inače, njegovo zelenilo je dušu dalo za maneštru, mljac
    maneštra s koromačem

inače dobar je i s graškom, podinstati grašak, može i s malo krumpira, mrkve i slično, i pred kraj dodati nasjeckano lišće koromača.

pomikaki's Avatar

nasla sam jos jedan dobar recept za lazanje: prodinsta se luk, doda cesnjaka, kad zamirise, doda se korabica i komorac, dinsta se 10-15min (tj. dok ne omeksa) dodaju se nasjeckani orasi. u besamel se jos doda i gorgonzole ili rokfora i dalje se slaze kao klasicne lazanje.
    ovo zvuči fino
    ovdje se koristi glavica koromača ili samo listovi? ja obično čupkam listove, raste u vrtu pa mi je žao sav iskopati, a taj moj divlji ni nema onako debele glavice. Pretpostavljam da vi koji ga kupujete na tržnici imate ipak nešto drugačije.

Zuska's Avatar

Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Jelo mog djetinjstva

Imam korijen s listovima Odlučila sam, ubacit ću korijen s piletinom, ako nam se ne svidi okus da bar imamo grašak. Ako nam se svidi, drugi put dodajem i listove s graškom, tnx !

Ovo bi ja sutra napravila za ručak ! Imam nekoliko pitanja ! Šta stvarno u recept ne idu luk, celer i mrkva ? Ono, meni je grah uvijek bio jelo za nabaciti hrpetinu različitog povrća unutra, a ovdje vidim samo češnjak i krumpir uz grah. Može li se krumpir zamijeniti ječmom ? Može li samo sa slaninom, nemam rebara ?

zhang's Avatar

ovo zvuči fino
    ovdje se koristi glavica koromača ili samo listovi? ja obično čupkam listove, raste u vrtu pa mi je žao sav iskopati, a taj moj divlji ni nema onako debele glavice. Pretpostavljam da vi koji ga kupujete na tržnici imate ipak nešto drugačije.
    Ide glavica, a listovi umjesto persina.

Zuska's Avatar

Quote Originally Posted by rehab View Post
    Ovo bi ja sutra napravila za ručak ! Imam nekoliko pitanja ! Šta stvarno u recept ne idu luk, celer i mrkva ? Ono, meni je grah uvijek bio jelo za nabaciti hrpetinu različitog povrća unutra, a ovdje vidim samo češnjak i krumpir uz grah. Može li se krumpir zamijeniti ječmom ? Može li samo sa slaninom, nemam rebara ?
    A po kojem receptu misliš raditi? Gledam fotku na coolinarki, to nije prava maneštra od koromača Kod nas u Istri je koromač samonikla biljka i maneštra bude zelena, najsličnije što ja znam je ovaj recept (i fotka): nonin recept

E sad, tvoja pitanja - gle, maneštra je jelo u koje ubacuješ ono što imaš doma (od povrća, od žitarica, od mesa). Naravno da se zna kako se kuhaju najpoznatije maneštre (npr. od bobića, od koromača, bijela maneštra i sl.), ali maneštra je zapravo nastala kao sirotinjsko jelo u koje se ubacivalo ono što se imalo pa ti imaš potpuno pravo u nju ubaciti sve ono što želiš i voliš, i dalje će to bit maneštra (kao i pizza, zna se što ide na koju pizzu, ali svatko radi po svom guštu, nema prave i krive varijante).

Pa tako zašto e bi krumpir zamijenila ječmom? Uostalom, postoji i poznata Maneštra od jačmika (preporučam). Luk, celer i mrkva, probaj jednom bez njih, da vidiš kako je. Ne moraju svuda ići. Ali ako ih baš želiš, stavi ih. Naravno da može sa slaninom! Još ako je domaća, njam. U maneštru može i slanina, i rebra, bilo koje suho meso, mogu i kobase...a može i bez mesa.