Results 1 to 33 of 33

Thread: Komorač

  1. #1
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default Komorač

    Molila bih vas za neki dobar recept (tjestenine, juhe, ali ne krem...) s komoračem. Dobila sam puno domaćeg komorača i moram priznati da baš ne znam što s njim. Do sada sam uvijek koristila one tanke listiće za zelene kašaste sokove, a čula sam da je korijen odličan u svim mogućim kombinacijama.

  2. #2
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    poprzis cesnjak narezan na listice na maslinovom (stavi na hladno ulje pa sve zajedno zagrijavaj), dodaj jednu malu ljutu papricicu (na kraju kuhanja ju mozes izvaditi), kada cesnjak pusti miris i uhvati blagu boju, dodas na listice narezan komorac, przis sve zajedno.
    paralelno skuhas spagete, kada su gotovi, prebacis ih u tavu sa komoracem i sve zajedno jos krckas par minuta. dok se krcka, ulijes malo limunovog soka.
    kada je gotovo, prebacis u tanjure, posipas sa persinom i listicima komoraca i sakom parmezana.
    Last edited by zhang; 01.09.2010 at 09:16.

  3. #3
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,661

    Default

    Ja ga narežem na kriške i pečem na roštilju, ili u pečnicu uz meso.
    Dobro ide i uz zelenu leću. Moram naći recept pa stavim.

  4. #4
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    pogledaj na stranicama j.olivera, ima recept za rizoto.
    ja sam ga planirala praviti pa nikako da mi dodje na red, a cini mi se dobar.

  5. #5
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Ja ga uglavnom radim na salatu. Prvo ga skuham, narežem na tanje ploške, začinim solju, paprom, malo ulja, octa i puno nekog finog kremastog vrhnja (najbolje s domaćim).
    Last edited by Linda; 01.09.2010 at 10:35.

  6. #6
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    e da, mozes ga i gratinirati: kratko prokuhas, naravis besamel, pospes parmezanom i zapeces...
    mislim da bi kod klnaca ovako pripremljen najprije prosao..

  7. #7
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ja sam pak dobila puno zelenog komorača i ne znam šta s tim. Još je i smrznuto u vrećicama... Korijen sam uglavnom uribavala u salatu, ali ovo nemam pojma...

  8. #8
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    poprzis cesnjak narezan na listice na maslinovom (stavi na hladno ulje pa sve zajedno zagrijavaj), dodaj jednu malu ljutu papricicu (na kraju kuhanja ju mozes izvaditi), kada cesnjak pusti miris i uhvati blagu boju, dodas na listice narezan komorac, przis sve zajedno.
    paralelno skuhas spagete, kada su gotovi, prebacis ih u tavu sa komoracem i sve zajedno jos krckas par minuta. dok se krcka, ulijes malo limunovog soka.
    kada je gotovo, prebacis u tanjure, posipas sa persinom i listicima komoraca i sakom parmezana.
    Ovo smo jučer jeli, jako fino. Jedino nisam stavila ljutu papričicu - zbog klinaca, a i nisam je imala doma. Ovih ću dana isprobati i ostale recepte, hvala. Imate li kakav recept za juhu?

  9. #9
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    bas mi je drago da ti se svidjelo. za juhu mi pada na pamet recept jedin za krem, a to si rekla da ne bi...

  10. #10
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Ja sam pak dobila puno zelenog komorača i ne znam šta s tim. Još je i smrznuto u vrećicama... Korijen sam uglavnom uribavala u salatu, ali ovo nemam pojma...
    mozda neki umak poput kopar sosa...

  11. #11
    AndrejaMa's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Sesv. Kraljevec
    Posts
    2,199

    Default

    maslinovo ulje i češnjak, na to komorač izrezan kako već voliš, ubaciš crne masline (cijele ili izrezane kako voliš) propirješ i odličan prilog!

    ili

    na maslinovo ulje malo currya (začina) da se proprži, ubaciš mrkvu na kolutiće, malo vode ili temeljca ako imaš, nakon 10 min ubaciš cvjetaču i komorač, još povrća koje imaš i prema želji, začiniš najbolje samo sa solju jer ima curry pa da ne izgubi svoj štih. Uz to kuhanu Basmati rižu......... mljac... moji ovako najviše vole.........

  12. #12
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    bas mi je drago da ti se svidjelo. za juhu mi pada na pamet recept jedin za krem, a to si rekla da ne bi...
    Ma može i taj, tnx.
    AndrejaMa, hvala.

  13. #13
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    ja ga radim sirovog na salatu, za specijalne prilike
    osnova: komorač na listiće, naranča na tanke ploške (najbolje ako prije odrežeš kožicu)
    varijanta 1: grožđice (najfinije ako su malo namočene prije), kap maslinovog ulja, može sok od naranče, sol minimalno
    varijanta 2: crne masline, sol i kap maslinovog ulja, aceto balsamico

    gostima je uvijek zanimljivo, koju god varijantu napravila

  14. #14
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    poprzis luk, na kockice narezan kumpiric, komorac, zalijes temeljcem ili vodom. kuhas dok krumpir nije skuhan. izmiksas, dodas vrhnja, pustis da jos malo baci kljuc. solis i papris po ukusu.
    mozes i umjesto luka staviti poriluk pa ce biti zelenkasta juha (ako ti klinci to hoce jesti).
    da, mozes ukrasiti listicima komoraca.
    pretpostavljam da bi bilo fino da prije luka na ulju malo poprzis sjemenke komoraca (malo njih), da bi to dalo jos jednu notu juhi..

    joj, sad si me namamila na komorac, a na mom placu ga rijetko ima...

  15. #15
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Super recepti. Još jedno pitanjce - a otkud mi sjemenke komorača (tj.gdje ih nabavljate)?

  16. #16
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    evo ovog recepta od j.olivera. umjesto ricotte možeš koristiti skutu. http://www.jamieoliver.com/recipes/r...a-and-dried-ch
    sjemenke imaš kod začina, ali vjerujem da se rijetko može na njih nabasati.

    svojedobno je u mesničkoj bila jedna trgovinica sa začinima (Leko), ako je još tamo, oni bi to mogli imati. imali su stvarno svih mogućih vrsta začina...

  17. #17
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    evo ovog recepta od j.olivera. umjesto ricotte možeš koristiti skutu. http://www.jamieoliver.com/recipes/r...a-and-dried-ch
    sjemenke imaš kod začina, ali vjerujem da se rijetko može na njih nabasati.

    svojedobno je u mesničkoj bila jedna trgovinica sa začinima (Leko), ako je još tamo, oni bi to mogli imati. imali su stvarno svih mogućih vrsta začina...
    Hvala

  18. #18
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    nema na cemu, gustajte.

  19. #19

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zgb
    Posts
    472

    Default

    Pileća prsa narežeš na kockice i pirjaš na malo ulja. Kad je meso do pola gotovo, dodaš isto na kockice narezan komorač i pirjaš sve dok komorač ne bude mekan i meso gotovo (po potrebi podliješ vodom). Pred sam kraj doliješ vrhnja za kuhanje po želji.
    Kao prilog izvrsno paše kuhana riža. Netko umjesto toga u gotovo jelo doda kuhani krumpir narezan na kockice.

  20. #20
    Freyja's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,920

    Default

    Hvala, zvuči fino.

  21. #21
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    nasla sam jos jedan dobar recept za lazanje: prodinsta se luk, doda cesnjaka, kad zamirise, doda se korabica i komorac, dinsta se 10-15min (tj. dok ne omeksa) dodaju se nasjeckani orasi. u besamel se jos doda i gorgonzole ili rokfora i dalje se slaze kao klasicne lazanje.

    a na mom placu jos nema komoraca, smrc.
    a pitanje je i da li ce ga biti, pretpostavljam da ga ljudi bas ne jedu.
    inace ga kupim na jarunskoj trznici, ali sad mi je to malo neizvedivo zbog bebonje...

  22. #22

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Hitno hitno, počinjem praviti ručak za 10ak min. Planirala sam ispeći piletinu na tavi, i uz to raditi dinstani grašak. Maloprije sam nabasala na komorač i odlučila ga kupiti, nikad ga prije nisam jela, pa da probam. Ide li komorač uz grašak ? Ili da ga ostavim za neko drugo jelo ? Da ga ispečem na tavi s piletinom, ili da ga izdinstam s graškom ?

  23. #23
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Mislim da bi Jamie Oliver to spekao na gril tavi i dodao sa strane

    (U zadnje vrijeme volim gledati njegove emisije - sve za 30 minuta)

  24. #24

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Super su mi ti recepti, ali koliko suđa potroši... Odbija me pomisao na pranje treće tave :lijeeenaaa

  25. #25
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Na tavi poslije piletine...

  26. #26
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Meni bi više odgovarao u tavi s piletinom nego s graškom, pretpostavljam da si kupila korijen?

    Inače, njegovo zelenilo je dušu dalo za maneštru, mljac

  27. #27
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Zuska View Post
    Meni bi više odgovarao u tavi s piletinom nego s graškom, pretpostavljam da si kupila korijen?

    Inače, njegovo zelenilo je dušu dalo za maneštru, mljac
    maneštra s koromačem

    inače dobar je i s graškom, podinstati grašak, može i s malo krumpira, mrkve i slično, i pred kraj dodati nasjeckano lišće koromača.

  28. #28
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    nasla sam jos jedan dobar recept za lazanje: prodinsta se luk, doda cesnjaka, kad zamirise, doda se korabica i komorac, dinsta se 10-15min (tj. dok ne omeksa) dodaju se nasjeckani orasi. u besamel se jos doda i gorgonzole ili rokfora i dalje se slaze kao klasicne lazanje.
    ovo zvuči fino
    ovdje se koristi glavica koromača ili samo listovi? ja obično čupkam listove, raste u vrtu pa mi je žao sav iskopati, a taj moj divlji ni nema onako debele glavice. Pretpostavljam da vi koji ga kupujete na tržnici imate ipak nešto drugačije.

  29. #29
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Jelo mog djetinjstva

  30. #30

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Imam korijen s listovima Odlučila sam, ubacit ću korijen s piletinom, ako nam se ne svidi okus da bar imamo grašak. Ako nam se svidi, drugi put dodajem i listove s graškom, tnx !

  31. #31

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Ovo bi ja sutra napravila za ručak ! Imam nekoliko pitanja ! Šta stvarno u recept ne idu luk, celer i mrkva ? Ono, meni je grah uvijek bio jelo za nabaciti hrpetinu različitog povrća unutra, a ovdje vidim samo češnjak i krumpir uz grah. Može li se krumpir zamijeniti ječmom ? Može li samo sa slaninom, nemam rebara ?

  32. #32
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    ovo zvuči fino
    ovdje se koristi glavica koromača ili samo listovi? ja obično čupkam listove, raste u vrtu pa mi je žao sav iskopati, a taj moj divlji ni nema onako debele glavice. Pretpostavljam da vi koji ga kupujete na tržnici imate ipak nešto drugačije.
    Ide glavica, a listovi umjesto persina.

  33. #33
    Zuska's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    terra magica
    Posts
    4,092

    Default

    Quote Originally Posted by rehab View Post
    Ovo bi ja sutra napravila za ručak ! Imam nekoliko pitanja ! Šta stvarno u recept ne idu luk, celer i mrkva ? Ono, meni je grah uvijek bio jelo za nabaciti hrpetinu različitog povrća unutra, a ovdje vidim samo češnjak i krumpir uz grah. Može li se krumpir zamijeniti ječmom ? Može li samo sa slaninom, nemam rebara ?
    A po kojem receptu misliš raditi? Gledam fotku na coolinarki, to nije prava maneštra od koromača Kod nas u Istri je koromač samonikla biljka i maneštra bude zelena, najsličnije što ja znam je ovaj recept (i fotka): nonin recept

    E sad, tvoja pitanja - gle, maneštra je jelo u koje ubacuješ ono što imaš doma (od povrća, od žitarica, od mesa). Naravno da se zna kako se kuhaju najpoznatije maneštre (npr. od bobića, od koromača, bijela maneštra i sl.), ali maneštra je zapravo nastala kao sirotinjsko jelo u koje se ubacivalo ono što se imalo pa ti imaš potpuno pravo u nju ubaciti sve ono što želiš i voliš, i dalje će to bit maneštra (kao i pizza, zna se što ide na koju pizzu, ali svatko radi po svom guštu, nema prave i krive varijante).

    Pa tako zašto e bi krumpir zamijenila ječmom? Uostalom, postoji i poznata Maneštra od jačmika (preporučam). Luk, celer i mrkva, probaj jednom bez njih, da vidiš kako je. Ne moraju svuda ići. Ali ako ih baš želiš, stavi ih. Naravno da može sa slaninom! Još ako je domaća, njam. U maneštru može i slanina, i rebra, bilo koje suho meso, mogu i kobase...a može i bez mesa.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •