Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: zatvaranje lođe sa alu/pvc stolarijom-preporuke

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno zatvaranje lođe sa alu/pvc stolarijom-preporuke

da li imate neku firmu za preporučiti?
    šta je kvalitetnije alu ili pvc?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kad smo kod te teme, da se ubacim (sorry), zakoni o ovakvom nečem, kakvu se lođu ili balkon smije zatvoriti na ovaj način?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo isto u procesu traženja pa se uključujem da bih i ja pp o tome.

Vezano uz drugo pitanje - pojma nemam. Navodno da se ne smije zatvoriti lođa prije nego isteknu 3god. (radi garancije) - govorim o novim zgradama. No kod nas su svi susjedi već zatvorili, sumnjam da će itko ikoga prijaviti. A poslije možeš (no nešto su spominjali da lođa mora biti"uvučena" tj. da zagradiš samo jedan zid).
    Naglašavam da sam ovo čula od susjeda - neprovjerena info.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

¸lođa se može zatvoriti na visokom prizemlju tako da se na prednji zid stavi stolarija i to je zakonski , a na višim katovima tako da ograda lođe ostane vani (vidljiva) pa stolariju stavljate s unutarnje strane. zapravo, kvaka je u tome što se sve treba u trenu moći skinuti iako, ako tako napravite ni je dan zakon vam ne može naložiti vraćanje u prvobitno stanje.
    mi smo zatvorili na visokom prizemlju.

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi smo visoko prizemlje
    hvala na info
    slobodon mi pošaljete još preporuka
    Posljednje uređivanje od antigona : 03.09.2010. at 23:38

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    kad smo kod te teme, da se ubacim (sorry), zakoni o ovakvom nečem, kakvu se lođu ili balkon smije zatvoriti na ovaj način?
    zatvaranje balkona/lođa se smatra rekonstrukcijom, u skladu s odredbom čl. 35. st.1. točka 35.1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji ("Narodne novine", br. 76/07 i 38/09), te je za istu potrebno ishoditi ili rješenje o uvjetima građenja (za građevine do 400m2) ili lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta (za građevine veće od 400m2)
    Rekonstrukcija građevine je izvedba građevinskih i drugih radova kojima se utječe na ispunjavanje bitnih zahtjeva za postojeću građevinu i/ili kojima se mijenja usklađenost postojeće građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena (dograđivanje, nadograđivanje, uklanjanje vanjskog dijela građevine, izvođenje radova radi promjene namjene građevine ili tehnološkog procesa i sl.).
    Posljednje uređivanje od bucka : 06.09.2010. at 13:56

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Članak 82. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima
    Promjene stanja
    (1) Suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine ovlašten je, ne tražeći za to odobrenje od ostalih suvlasnika, u skladu s građevinskim propisima o svome trošku izvršiti prepravke u stanu ili drugoj samostalnoj prostoriji, uključujući i promjenu namjene, ako se pridržava sljedećih pravila:
    - promjena ne smije prouzročiti oštećenje zgrade i drugih dijelova nekretnine, a ni povredu onih interesa ostalih suvlasnika koji zaslužuju zaštitu; osobito ne smije prouzročiti povredu vanjskoga izgleda zgrade, ni opasnost za sigurnost osoba, zgrade ili drugih stvari,
    - ako bi za promjenu bilo potrebno zadrijeti u zajedničke dijelove nekretnine, to je dopušteno samo ako je takva promjena uobičajena ili služi važnom interesu vlasnika posebnoga dijela, inače je svaki suvlasnik može zabraniti; ali ne može zabraniti postavljanje vodova za svjetlo, plin, energiju, vodu i telefon i sličnih uređaja, a ni postavljanje radijskih ili televizijskih antena, potrebnih prema stanju tehnike, ako nije moguć ili nije odobren priključak na postojeću antenu,
    - radi promjena na svome dijelu nije dopušteno zadrijeti u one dijelove nekretnine koji su kao posebni dio u vlasništvu drugoga suvlasnika bez njegova odobrenja; ali taj će ipak morati trpjeti ono u vezi s tuđim prepravkom čime se bitno i trajno ne povređuje njegovo pravo na posebnom dijelu, a i ono što je umjesno kad se pravedno odvagnu svi interesi,
    - vlasnik posebnoga dijela koji provodi promjene na svome dijelu dužan je dati primjerenu naknadu drugomu čija je prava time povrijedio i kad je taj bio dužan trpjeti tu povredu.
    (2) Ako je za promjenu namjene iz stavka 1. ovoga članka potrebna dozvola vlasti, drugi suvlasnici koji tu promjenu moraju trpjeti nisu ovlašteni uskratiti svoj pristanak kad je on potreban te odgovaraju za štetu koju bi prouzročili svojom uskratom.
    (3) Što je u stavku 1. ovoga članka određeno za stanove i druge samostalne prostorije jednako vrijedi i za sve sporedne dijelove koji su njihovi pripadci, a ove se odredbe primjenjuju i u slučaju prijenosa sporednih dijelova koji služe jednom stanu, odnosno prostoriji na drugi stan, odnosno prostoriju.
    (4) Za svu štetu koju drugi suvlasnici pretrpe u svezi s promjenama koje je izvršio suvlasnik na čijem je suvlasničkom dijelu uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine, ako je nisu bili dužni trpjeti, odgovara im taj suvlasnik; više suvlasnika odgovaraju za tu štetu solidarno.

MBee avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj antigona prvotno napisa Vidi poruku
    da li imate neku firmu za preporučiti?
    šta je kvalitetnije alu ili pvc?
    Podižem temu! Da li ste bili zadovoljni napravljenim? Molim preporuke!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nama je mm zatvorio s alu stolarijom jer je ta opcija bolja kad se uzimaju klizna vrata. Tako on kaže - nešto vezano za nekakve profile - nije doma pa ga ne mogu pitati.
    Može biti s termičkim mostom (bolje zadržava toplinu) ili bez. Mi smo uzeli sa jer vani držimo sušilicu pa kad zatvorimo vrata, sušilica ne gubi na struji previše jer ju ne hladi zrak dok je minus vani - to mi je ovlašteni serviser objasnio, ako je sušilica u prehladnom prostoru, onda gubi na toplini i duže traje ciklus sušenja.

Mi ništa nismo čupali i minmalno smo narušili postojeći izgled zgrade jer se radi o kliznim vratima koja su cijela u staklu, a ograda je ispred.

Znam da je to protuzakonito i kad mi dođu kucati na vrata komunalci, za uho ću dovući bisera koji je projektirao novu zgradu bez mjesta za sušilicu da mi riješi problem sušenja veša. Imamo i perilicu/sušilicu u jednom. Dali cca 5500 kn i pozvali majstora okruglo 10 puta u garantnom roku.
    Držali smo sušilicu jedno vrijeme i u špajzi i navukli gadnu vlagu na zidove iako sam sušila isključivo sa otvorenim vratima špajza. Samo se nasekiram kad se sjetim!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •