Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 57

Tema: Uštede u školstvu?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ah, što očekivati? Lako je uzeti od onih koji se ne mogu braniti - invalida, školskog i zdravstvenog sustava i sl. a nikome ne pada na pamet da dirne pravi pravcati državni birokratski aparat. Ne znam što bih rekla.

U 20 godina hrvatske samostalnosti nažalost još nisam vidjela ni jedan jedini suvisli program poticanja gospodarskih aktivnosti u kojima se stvara nova vrijednost (poljoprivreda, industrija) na suvisao i proaktivan način. Ovo sve izgleda kao da se netko pokušava riješiti minusa na tekućem uzimajući novi kredit. Brrrrr...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

odlično ja bih da norma bude 48 sati nastave tjedno,a na malim odmorima da čistim školu, a na velikom kuham hrenovke koje ću bacati u usta djeci

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mogu samo ponoviti svoje mišljenje da su u ovoj državi djeca uvijek na zadnjem mjestu, a s njima i njihovi roditelji i svi oni koji rade s djecom. Možda su negdje racionalizacije u školama doista i potrebne, ali ovi primjeri koje vidim po Zagrebu - ukidanje škole koja ima 350 učenika, prijetnje ukidanjem ili smanjenjem još nekih kvalitetnih škola u središtu grada ne mirišu mi na racionalizacije nego na spregu vlasti i interesa privatnog kapitala. Već sam ovdje napisala i to mogu samo ponoviti da sam protiv toga spremna izaći na ulicu.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Sramota! Iskreno se nadam da je cijeli tekst ipak nategnuto nagađanje, slično kao što je bilo i s onim "spajanjem" predmeta.
    Iako, kakvi su nam trendovi... bojim se da i nije samo nagađanje.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

vjerujem da je većina nas čija djeca idu u boravak, zadovoljna upravo ovakvom organizacijom.
    boravak sam ovako zamišljala (jer se svojega ne sjećam) i ne znam što bih da je drugačije.

mara68 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mogla sam i pretpostaviti gdje će se prvo početi štedjeti! Na nama ljenčinama prosvjetarima koji radimo 10 sati, a ostalo su dopunske, dodatne i razredništvo. Svatko tko radi u školi zna da se i za te sate treba pripremati i raditi, pogotovo za razredništvo koje zahtijeva i puno više od predviđene satnice.
    Jadna nam je ova zemlja znanja i naša dječica koja u njoj odrastaju i koja su uvijek prva na popisu za uštedu. Inače sam optimist i smatram da je za uspješnu nastavu dovoljna dobra volja i trud nastavnika, ali kraj svega što je našoj djeci ponuđeno kroz medije, mi učitelji s pločom, kredom i ručno izrađenim materijalima i nismo baš zanimljivi!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nažalost , štedi se tamo gdje ne treba, nitko ne gleda na dalekosežne posljedice, zar je čudno što se događa to što se događa, kad djecu tjeraju iz škole. To kažem zato što sam čula za još jedan naputak o smanjenju troškova u školama, naime bit će uskraćivanja boravka djeci kojima roditelji npr. ne rade oba i još poneke kategorije, tj. postrožit će selekciju, radi smanjivanja razreda boravka u školi.
    Čudimo se što nema sporta i ostalih aktivnosti u školi, ja se više ne čudim, jer su od početka godine počeli naplaćivati korištenje prostora u školama. Po meni čine sve da djecu otjeraju iz škole, da ih prepuste , većinu ulici. Umjesto da im ponude sadržaje koje će potencirati njihov rad, aktivnost, kreativnost, društvenu i socijalnu svijest, na kraju se sve svodi na NOVAC. I ja se onda pitam hoće li shodno tome smanjiti i prirez u gradu koji više nije child friendly, ili sam pretjerala? Ali ja ne želim 30 godina plaćati kredit za Maksimirski stadion , a moje dijete nema niti pošteni razred, već malemu prostorijicu koja je nekada bila kuhinja.
    Možda smo svi mi preinertni, guramo glavu u pijesak i povinujemo se onome što ONI koje smo MI izabrali odluče, a mogu zato što mi sve prihvaćamo kao normalno.Mislim da trebamo svi na ulice.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja predlažem da skroz ukinemo škole, da vidiš što bi uštedjeli. Što će nam intelektualno društvo?!

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj mimazg prvotno napisa Vidi poruku
    Ja predlažem da skroz ukinemo škole,
    slažem se.
    šta će nam školstvo? niš koristi.
    trebamo radit nešto konkretno kao prave radilice i plaćati poreze da nam nedaobog oni iz sabora ne bi vozili ništa manje od limuzina i da se mogu gradit još veće sportske dvorane (vrag odnio i vrtiće i škole)

vidiš kako su lijepo uredili za plaćanje poreza....tako da nebi slučajno njih koji primaju nekoliko naših prosjećnih plaća kačilo išta...

kako mi se povraća na ovu državu...treba ih sve rušit...

i onda još osvane ona gnjusna medijska poruka kako je majkama u hr bolje nego u sad-u i japanu...koja ljiga...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ima li kakvih novosti u vezi škola, zatvaranja pojedinih?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

čekamo jesen..............

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nikako mi se ne sviđa smjer u kojem to sve ide. Štedi se na onome što je najpotrebnije, a mi smo takve ovce da nam mogu uzeti sve, a nećemo se buniti.

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Luminitsa, u tome je problem, što šutimo i šutimo (i ne samo u vezi školstva).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Evo i ovdje "uštede":
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...3/Default.aspx

Ne mogu vjerovati, između 15 i 20 milijuna kuna.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ima li netko informaciju o sudbini škola? Hoće li se zatvarati?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj mama.st prvotno napisa Vidi poruku
    Evo i ovdje "uštede":
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...3/Default.aspx

Ne mogu vjerovati, između 15 i 20 milijuna kuna.
    Nije sasvim na temu, ali ne mogu ovdje ne spomenuti i "blesav" sustav koji kači ravnatelje: kad jednom postaneš ravnatelj moraš se zubima držati za tu poziciju godinama ili desetljećima jer te nakon smjene ili nakon vlastitog zamora materijala neće čekati tvoje radno mjesto nastavnika (napr. s 57 g. nije baš jednostavno naći posao). I svakako ne smiješ nigdje zatalasati jer će se uvijek naći neki pametnjaković iz školskog odbora (gdje je nastavnički glas minoran) koji će potaknuti tvoju smjenu, zato je najbolje šefovati plivajući nizvodno, a ne u interesu struke, škole, đaka.
    Isto vrijedi i obrnuto: loš ravnatelj, ali slizan sa strukturama, pa opet stoluje desetljećima, ne možeš ga se riješiti nikako.

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

@čokolada: zar nije po posljednjem zakonu da se ravnatelj vraća na svoje radno mjesto? Mislim u slučaju kada je izabrani ravnatelj bio nastavnik u toj školi. A onaj koji dođe na to nastavničko mjesto, radi na određeno - na 4 godine koliko traje mandat?

Datum pristupanja
    Apr 2004

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sunshine Shoot prvotno napisa Vidi poruku
    A onaj koji dođe na to nastavničko mjesto, radi na određeno - na 4 godine koliko traje mandat?
    ja sam došla na nastavničko mjesto sadašnjeg ravnatelja. i na neodređeno sam. ukoliko ravnatelj ne dobije sljedeći mandat, ne čeka ga to radno mjesto.

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj .kala. prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam došla na nastavničko mjesto sadašnjeg ravnatelja. i na neodređeno sam.
    tim bolje za tebe

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

ipak sam provjerila
    Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju (2008.) u čl.128. piše da se ravnatelj ima pravo vratiti na svoje radno mjesto.. pod određenim uvjetima.
    Tako da, .kala , imaš sreće

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, imaš sreće... Ravnatelj se malo zeznuo. Vidi se da je friški ravnatelj, a da ga nije imao tko uputiti. Ravnatelj si ima pravo čuvati radno mjesto 2 mandata, a nakon toga nema više to pravo. Ravnatelji obično to znaju, pa osobama koje dolaze umjesto njih ne žele dati ugovor na neodređeno, nego ugovor na određeno...i to na vrijeme trajanja njegovog mandata.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

a ne znam, nisam nikad pitala kako idu stvari s tim, no baš hoću sad kad se vratimo. ne vjerujem da mi ravnatelj nije upućen u svoja prava (nije od onih kojima stvari baš promaknu), makar, poznajući ga, on se valjda niti ne želi vraćati na to mjesto...on mora do Tibeta saznati više o svom prošlom životu :D (malo neobičan ravnatelj i čovjek, ali jako drag i pozitivan...definitivno ne neupućen )

edit: nije ni friški, ovo mu je drugi mandat
    Posljednje uređivanje od .kala. : 10.08.2010. at 15:15

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

ajme, kako super ravnatelj!!!

Nego, što se tiče tih ušteda, što će biti s onim pričama o povećanjima norme i broja učenika u razredu? Je li to ozbiljno i zašto sindikati uopće dopuštaju govoriti o tome??

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

A što je s regresom? Ništa ne znamo, svi trenutno šute o bilo čemu o čemu su pričali vezano za promjene u školama. Baš nas pustili da se pacamo..

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nego, što se tiče tih ušteda, što će biti s onim pričama o povećanjima norme i broja učenika u razredu? Je li to ozbiljno i zašto sindikati uopće dopuštaju govoriti o tome??
    Kod razreda koji se na novo formiraju, ide se prema novom pravilu, ali to ne vrijedi za prve već samo za 4. koji prelaze u pete. Već formirani viši razredi se ne diraju.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

da, stvarno sam imala sreće i s ravnateljom, ali i s kolektivom

teacher, regres je uplaćen

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Dobili povišicu od 2,2 %. Područne škole (barem moja) se ne ukidaju!

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ko, di, kako, zašto povišicu? :D Kak si to saznala? OT - nadam se i ja istoj u rujnu, dok mi istekne pripravnički, al bumo to još vidli. :D

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

regres je uplaćen

Citiraj teacher prvotno napisa Vidi poruku
    Dobili povišicu od 2,2 %. Područne škole (barem moja) se ne ukidaju!

pozitivne vijesti

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Luminitsa prvotno napisa Vidi poruku
    Ko, di, kako, zašto povišicu? :D Kak si to saznala? OT - nadam se i ja istoj u rujnu, dok mi istekne pripravnički, al bumo to još vidli. :D
    Tek kad položiš stručni.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam došla na nastavničko mjesto sadašnjeg ravnatelja. i na neodređeno sam. ukoliko ravnatelj ne dobije sljedeći mandat, ne čeka ga to radno mjesto.
    Na tvoju žalost,mislim da nisi u pravu. Uvijek se gleda tko je kada došao u određenu zbornicu i prema tome se određuje eventualni tehnološki višak,bez obzira na rad na neodređeno.

Naravno,ulogu igra i jesi li član sindikata ili nisi ( koji bi se eventualno pravno zauzeo za tebe u slučaju prijedloga otkaza ugovora o radu kad bi se ravnatelj želio/morao vratiti za katedru),jesi li samohrana majka ili si majka djeteta do 7 godina starosti itd..

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Rosa...

prije svega, tehnološki višak, jedini nastavnik određenog predmeta u školi, može postati jedino ukoliko mu se ukida predmet.
    ravnatelj i ja obavljamo dvije različite funkcije u školi i oboje smo na neodređeno. uostalom, daj malo pogledaj i onaj link što je čokolada ostavila.

zatim, u ovom slučaju, ne igra ulogu jesi li član sindikata ili ne, jesi li samohrana majka ili nešto treće...naime, ti si valjda mislila na zabranu otkaza bez prethodne suglasnosti sindikalnog povjerenika. dakle, nije ni da se ne može dati, već o tome mora biti obaviješten sindikalni povjerenik ili vijećnik (čl. 32 kolektivnog ugovora).

i konačno, ugovor na neodređeno u školi nije baš neki tamo papir preko kojeg se u slučaju nužde tek tako može preći (kaže sindikalna povjerenica i samohrana majka)
    uostalom, kad sam dolazila (prije 6 godina) na to radno mjesto raspitala sam se što me čeka i pouzdano znam da ravnatelj neće nazad. jer ne može. (makar, znam da on to niti ne želi....Tibet, Indija, Sai Baba, Dalaj Lama, šamanizam, budizam i hinduizam su, ruku na srce, i meni zanimljiviji od prosvjete)

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

i još malo za ravnatelje...iako ih, čini mi se, trenutno nema među nama na ovom topicu...

Novim zakonskim izmjenama najavljeno je kako će svim ravnateljima srednjih i osnovnih škola 31. prosinca 2012. prestati mandat bez obzira kada su izabrani i to u slučaju da do tada nisu stekli odgovarajuću licencu.
    Licenca, pak, podrazumijeva stjecanje vještina rukovođenja i njihovu provjeru, no još nije definirano na koji način će se stjecati i provjeravti te vještine, budući da pravilnik o licenci nije donesen.
    Pored toga mandat će ravnateljima trajati godinu dana dulje, a na natječaj se više ne moći javljati oni koji imaju 5 godina staža, već samo oni s osam godina staža od kojih su minimalno pet proveli u nastavi.
    Radno mjesto na čuvanju

Većina ravnatelja smatra da će nove odredbe poboljšati položaj bivših ravnatelja. Do sada je, naime, nakon isteka mandata ravnatelju koji nije ponovno imenovan, škola bila dužna u godinu dana pronaći radno mjesto.
    Po novim prijelaznim odredbama, od 2012. godine ravnateljima će se čuvati radno mjesto dva mandata.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

jer ne može
    jednom da i sebe quotam i ispravljam

(u međuvremenu sam kontaktirala pravnu službu sindikata)ne može po trenutnom zakonu. zato su i bili tako sigurni u to kad su me pri zapošljavanju o tome obavijestili.
    svakako, do kraja godine bi se trebale urediti promjene baš po pitanju čuvanja mjesta ravnateljima i to u njihovu korist (spomenuto u prethodnom postu).
    a izmjene će se početi primjenjivati od, već spomenute godine, točnije od 1.1.2012.

možda ipak ja odem do Tibeta u potrazi sa svojim prošlim životima...

ah, it's not so funny...

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa Vidi poruku
    Tek kad položiš stručni.
    Imala sam dvojbe oko toga... Hvala na rješavanju neodumice.

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

u međuvremenu sam kontaktirala pravnu službu sindikata
    hihihi, vidim da nas ima još.. štrebera

...i to u njihovu korist ...
    mah... ne znam kada, kako da nešto ide u korist samim učiteljima... kao možeš birati udžbenike, a ovisiš o politici škole; kao potičeš se na kreativnost, a ne smiješ baš toliko kopirati (u boji?!!!?!); multimedijalna nastava, a ne možeš do projektora... sve nešto površno.. a kako vidim, to je tako već godinama.. puno se priča, a sve ostaje na istom: dobroj volji i posvećenosti pojedinaca...

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

baš tako Sunshine...a sjetimo se i porinuća famoznog HNOS-a (potonuo tiho :RIP i to samo pred koju godinu. a gdje smo sada? sada će male škole pripajati većima, povečati broj učenika u razredu, etc. lijepo, nema što...kriza je? nužne su reforme? nema frke, udri po zdravstvu i prosvjeti...

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

...sada će male škole pripajati većima, povečati broj učenika u razredu...
    Toga me je nekako najviše strah.. Imaš li kakvu informaciju o tome jesu li te priče dobile nekakvu zakonsku snagu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

definitivno su krenuli s rezanjem. Kod nas je trebalo biti 5 prvih razreda, a na kraju ih je 4 zbog odluke o razredima od 30 učenika. Tri su boravka s 30,30 i 29 učenika i jedan običan od 22 učenika.

YosephK avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

larmama.....30 učenika? To je direktno kršenje Pedagoškog standarda i ovo je definitivno slučaj za neke više strukture. Naime, one izmjene Pedagoškog standarda vrijede samo za prijeoformljene razrede. Svi novooformljeni razredi imaju maksimalno 28 učenika.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Naravno da ne.
    Ne bi bilo fora imati pedagoški standard i držati ga se.

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa Vidi poruku
    definitivno su krenuli s rezanjem. Kod nas je trebalo biti 5 prvih razreda, a na kraju ih je 4 zbog odluke o razredima od 30 učenika. Tri su boravka s 30,30 i 29 učenika i jedan običan od 22 učenika.
    Možda smo ista škola .
    Kao mama prvašića, skoro sam pala u nesvjest kada sam prošli tjedan na školi pročitala da će ih biti 30!!!! u razredu. Prvotno je trebalo biti 22.
    I što bi mi kao roditelji trebali, sjest i plakat?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nakon što sam danas vidjela našu školu predlažem da se odustane od javnog školstva kad nam ne ide. Nek svatko nauči djecu što zna doma ili nek snime neke dvd-e dai m doma puštamo, jer ovo je katastrofa.

mara68 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Radim u manjoj školi s 6 područnih škola i čini mi se da kod nas nisu još krenuli s rezanjem, sve je po starom. Moj brat također radiu jednoj maloj školi u kojoj su dva peta razreda od po 15 učenika. Izgleda da kod nas nisu jednaki kriteriji za sve škole. Mi slavonci u svemu kaskamo za ostatkom zemlje pa možda i u ovome

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Žalosno je to što se u krizi režu troškovi školstva u svakoj normalnoj zemlji se tek onda ulaže u školstvo, jer to nam je ipak budućnost.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kod nas je ukinut program Vikendom u škole, imamo jednu učiteljicu u boravku manje, a to za te razrede znači spajanje boravka u skupinu u kojoj ima više od 30-djece.

Štednja na djeci i sustavu obrazovanja i je potpuni promašaj i pokazuje dezorijentiranost vlasta. Tom sićom se proračun ne može spasiti (ima on druge crne rupe), a dugoročno predstavlja veliku štetu - manje djece, lošiji standardi njihovog odgoja i obrazovanja, nezadovoljstvo djelatnika u tom području i nesagledive posljedice svega toga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas nije ukinut program Vikendom u škole, ali je isto jedna manje učiteljica u boravku u drugim razredima tako da se onda iz 1.a po petero-šestero djece rasporedilo po ova tri preostala razreda, njihova učiteljica iz boravka je sada u jednom prvom razredu. Upisana su 4 prva razreda, 3 boravka po 30 djece i jedan razred bez boravka u kojem ih je 22.
    Isto kao i Zdenka mislim da je štednja na odgoju i obrazovanju užasno štetna za sadašnjost i budućnost naše djece. Jako sam žalosna zbog toga.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj YosephK prvotno napisa Vidi poruku
    larmama.....30 učenika? To je direktno kršenje Pedagoškog standarda i ovo je definitivno slučaj za neke više strukture. Naime, one izmjene Pedagoškog standarda vrijede samo za prijeoformljene razrede. Svi novooformljeni razredi imaju maksimalno 28 učenika.
    Nije ovo slučaj za više struke, nego čisto školski organizacijski problem. Nagađam da je preveliki broj učenika u razredu zbog nemogućnosti drugačije organizacije nastave jer samo 22 učenika ne ide u boravak.
    Učenika u generaciji ima: 30+30+29+22=111, razreda ima 4. 111/4=27,75 i nema razloga da se otvara još jedno odjeljenje.
    Posljednje uređivanje od blis : 11.09.2010. at 16:40 Razlog: pravopis

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •