Sve je to pitanje neke šire računice. Da moji prihodi mogu mojoj djeci npr. osigurati vrhunsko svjetsko školovanje, ili neki ozbiljniji start u životu; da tim novcem mogu pridonositi zajednici ili slično - radila bih. Ovako - čini mi se da je previše vremena za premalo nagrade za te iste ljude koji su mi najvažniji na svijetu. Mogla bih im priuštiti tek neznatno više - ako i to (obzirom na trošak mog rada u smislu zbrinjavanja djece, putovanja, obroka vani i ostalih zahtjeva), a vidjeli bi se na jako kratko, meni prekratko.
Isto vrijedi i za mirovinu. Računala sam, raspitala se kod financijski obrazovanih stručnjaka i zaključila da je previše tih godina, rada i baratanje mojim novcem, i vremenom - što je bitnije u cijeloj priči - a za stvarno mimimalnu nagradu. Ako čovjek baš zbroji - više će ti donijeti ulaganje štednjom što si doma, nego državna mirovina.
Ja samsvoje pitanje o mirovini postavila jer sebe trazim u svemu tome, imam samo 2 godine staza, zasad sam s jednogodisnjim djetetom doma i tako i dalje planiram ali pitam se sta ce biti jednog dana, od cega cu ziviti jer poznajem nekoliko zena koje s sticajem okolnosti nisu stekle mirovinu a danas moraju u vec poodmaklim godinama radit za mizeriju (koju bi da su radile svakako dobivale) ili ovise o djeci. zanimljivo mi cuti tudje planove i iskustva...valjda da i meni nest pametno sine.
Posljednje uređivanje od Demi : 27.12.2010. at 00:41 Razlog: gram. greska
Znam divnu baku koja nije radila ni dana i nije imala mirovinu, ali je imala 7 djece i svi joj mjesečno daju po par sto kn, uglavnom ima veću mirovinu od svojeg mužaMeni je to preslatka priča iz života.
Posljednje uređivanje od pikula : 27.12.2010. at 12:48
Zašto? I tako u životu ovisimo o drugima kada smo bolesni , stari , nemoćni, djeca...
E, sad da li ovisimo o društvu, poslodavcu, mužu, vlastitoj djeci...ovo dvoje zadnje postalo je čini mi se društveno neprihvatljivo.
Što je loše u tome da djeca imaju osjećaj da su potrebna svojim starim roditeljima, potrebni čak i u ekonomskom smislu?
nije nista lose u tome da djeca imaju osjecaj da su potrebna, ali tko kaze da ce djeca ostati blizu pa da mogu pomoci (osim ekonomski, u tom slucaju, koja marka se uvijek moze uplatit)... djeca odrastu i dobiju svoju djecu, naprave svoje familije, i ja se ne bih dobro osjecala da moram cekati da mi oni tutnu po par sto kuna.
svi nemaju 7 djece pa da dobiju 7 puta par sto kuna ...
Sve valjda ovisi kakav imaš odnos s djecom. Sva njihova djeca imaju velike familije, a jedna od njihovih kćer živi vani imam dojam da ona daje najviše jer nije tu za sve ove svakodnevne pomoći pa nekako pokušava nadoknaditi. Čuj svako investira u ono što mu je srcu drago
Eh, to jako zavisi i od toga kakav je odnos sa djecom i kakve su finansijeske okolnosti i kakav je karakter osobe i nacin na koji dozivljava bilo kakvu vrstu "pomoci"... Moze se gledati i ovako: izdvajala sam doprinose i sad imam penziju, ulagala sam u djecu i sad mi se to na neki nacin "vraca". Ja plan ne gradim na tome, cak mi nikako nije to ni naumpalo.
Jednostavno, mislim da su vrijeme i zivot suvise nepredvidiv i nesigurni da bi mogla praviti planove o necemu sto ce biti za 30-40 godina. I da, bolje je ulagati u sadasnji trenutak i kvalitetno provedeno vrijeme sa porodicom nego u tu neku daleku buducnost... Moze se za 30 godina ovdje jos 3 drzave izmijeniti, inflacije, devalvacije, ratovi, zemljotresi, drzavni dugovi da pojedu moje doprinose... u najcrnjoj varijanti. Ili u onoj nerealno ruzicastoj da za 30 godina cvjetaju ruze, da je ekonomija super jaka i da drzava izdvaja za stariju populaciju neku super svotu... A ja mozda umrem prije toga![]()
Plus, vjerujem da svako ima svoj udio na Ovom svijetu i ne mislim da cu bas umrijeti od gladi, s penzijom ili bez nje. Ako Bog da.
Društveno neprihvatljivo ili ne...ja bih rekla da je to meni osobno neprihvatljivo...Nisam do sad ni razmišljala posebno o tome...ali čitajući ovu temu sam se baš zamislila..
Ne radi se o tome da djeca imaju osjećaj da su potrebna ostarjelim roditeljima...za to jesam, želim da moja djeca imaju osjećaj da su mi potrebna, da ih želim vidjeti, popit kavu s njima, družit se...ali jezivo mi je da ih jednog dana dovedem u situaciju u kojoj bi oni bili svjesni da su mi financijski potrebni !!Osjećala bih se, neznam, kao da sam ih zbog toga rodila (da me uzdržavaju), osjećala bih se kao da mi vraćaju dug jer sam ih eto rodila i odgajala.....
Ja nekako tako razmišljam...znam da je obitelj obitelj i da je u redu da onaj koji ima pomaže onom koji nema i tako...ali roditelj je taj koji je izabrao imat djecu...i dužan je brinut se o toj djeci dok se ona ne budu sama o sebi brinula...nakon toga ta djeca dobiju svoju djecu o kojima trebaju brinut i prestrašna mi je pomisao da bi moja djeca uz stvaranje svog doma (stan, režije sve druge životne potrebe) odgoj i uzdržavanje svoje djece, trebala i meni davat dio svoje plaće..
Nadam se da neću doći u tu situaciju...nikada...
Kako može 200 ili 300 kn, pa čak i 500kn biti vraćanje duga što si ih rodila? Pa to je isto kao da živiš s njima u istoj ulici pa da im tu itamo doneseš kolače, krumpir da ne cukaju, kupiš crijevo za dvorište jer je bilo na akciji a njima treba. Meni je to totalno normalan suživot u obitelji. I iskreno kad gledam ove jadne ljude koji kopaju po kontejnerima prva misao mi je pa gdje su im djeca, braća, sestre, netko, a tek druga gdje CZSS i mirovinski fond. Jer nekad (i sad negdje)su ljudi živjeli i od manjeg, ali nikad ovako ponižavajuće sami.
Posljednje uređivanje od pikula : 28.12.2010. at 15:37
Ma ne govorim ja o kolačima i krumpiru...već o mjesečnom novčanom izdvajanju "djeteta" prema roditelju!!I ne, ne vidim ništa loše u tome apriori, u smislu da bih da, prihvatila novce svog djeteta koje je izuzetno uspješno i dobro zarađuje, te novce takoreć i ne osjeti, a ja mogu platit more, topice i štatijaznam...Ali dovest se u situaciju da nam "dijete" ima prosječnu plaću, svoju djecu i sve ostale životne troškove (poput rješavanja stambenog pitanja)pa da još mene mora ubrojit u mjesečni proračun mi je![]()
Navratila malo na temu da si podignem moral i dam si snage. Zadnjih mjesec dana doslovce zaspim s V. već oko 8. svaki tjedan imamo nekakvu virozu, šmrkanje, hripanje pa pol tjedna proboravi doma s tatom(koji je trenutno bez posla) , a prvu polovicu u vrtiću. Na poslu ludnica, ali pozitivna (za sad). Sva sreća pa ne moram još i kuhati i prati i saugati.
MM je trenutno "mama kod kuće" i ide mu, za sad, odlično. Ja sam tata koji nakon posla dođe i pita "ženo šta si skuhala"![]()
Trenutno jedva čekam proljeće i da se dan produži da mogu sjedit na terasi i uživati u igri s V. na zraku.
Pozzz svim mamama
Upravo sam na ovakvo razmisljanje mislila kad sam rekla da to umnogome zavisi od karaktera i kako roditelj dozivljava "pomoc"... ja razmisljam slicno, bilo bi mi tesko biti teret djeci, zato sam i rekla da ne gradim na toj misli ideje o buducnosti.
Ali, evo primjer iz moje porodice: majka mog oca je bila domacica, kad je djed umro stekla je pravo na porodicnu penziju, prosjecnu neku, nije premala, ali ni posebno velika. Ona ne placa nista od rezija recimo. Niti ista od lijekova. Uglavnom ni hranu. To podmiruju moji roditelji. Ta je stavka ukljucena oduvijek u kucni proracun, svima je normalno i podrazumijeva se da je tako. Njena penzija je nesto kao njen dzeparac. Moze ga trositi kako hoce, kupovati sta zeli, ne mora razmisljati pri tom koliki je racun npr. struje ili nekog lijeka. Nisam primjetila da se iko osjeca lose zbog toga. Niko to ni na koji nacin niti ne spominje. Kad to spomenem u drustvu, svi se uzasavaju i idu komentari "Ne bih ja to placala, ima svoje pare." Nekom kapitalistickom logikom mozda do jeste tako. Logikom moje porodice, nije.
ova varijanta da ti djeca pomognu kad si u penziji, meni je sasvim normalna i čak mogu reći prirodan razvoj događaja. danas, nažalost, je češća situacija da bake odvajaju od svojih malih penzija kako bi pomogle nezaposlenoj djeci. e to nije prirodno i tu budućnost ne bih voljela doživjeti![]()
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 29.12.2010. at 09:59
sandra-zvrk jesi me nasmijala, pozdrav tati kod kuće,nagovori ga da nam piše, bilo bi super čuti malo kako tate podnose ove zimske dane kod kuće
ja znam puno vise glupih roditelja koji dopustaju svojoj djeci da zive s njima pod istim krovom,oni rade i zaradjuju,ne doprinose nista kucnom budzetu a roditelji tankaju gorivo u auto,a cak se uzica od staraca i za kavu....dok se svoja placa potrosi iskljucivo na sebe i svoje hirove...a ko opravdanje je:pa dijete mi je,kako mu necu dat i pomoc...
primjere takvih nezdravih odnosa u povojima vidim svakodnevno - roditelji koji kupe djecu sa autom ispred skole a ovi imaju mozda 10min hoda do kuce...pa sto bi jadno dijete hodalo doma...ne pamtim da je po mene ili bilo koga od mojih vrsnjaka cekao roditelj s autom ispred...a danas se ta ulica skroz zakrci u 19h00...kad li vec idu doma..
....mozda zvuci kao banalan primjer ali po meni se tako stvari pocnu razvijati u krivom pravcu..
major off topic..pardon!
Ja razmisljam kao i Anin...smatram da je ljudski i normalno da djeca pomazu roditeljima kako i ako je potrebno kao i da roditelji pomazu djeci ali da planiram da jednog dana moje dijete se mora brinut za mene jer sam ja sada s njom doma e to mi nije ok...i ona ce jednog dana imat svoju familiju da se brine o njoj a ne o starim roditeljima....jedno je stjecajem okolnosti a drugo je da tako planiram...nekako mi to neodgovorno zvuci.
Evo, baš se spremam u jutarnju smjenu...al morala sam malo kava-komp promeditirat prije...nema žurbe, djeca spavaju.(blaženi zimski praznici), a i ova tema me baš zaintrigirala,,,probudila moje moždane stanice..koje se i tako previše opterećuju budućim događajima...i slažu scenarije...
Uglavnom...to sve što je prirodno i što nije...naravno da je prirodno da se obitelj pomaže, u svim "smjerovima" (stariji mlađima, mlađi starijima)...meni je prirodno i biti "mama kod kuće" pa eto to nisam, jednostavno se ne usudim...ali skidam kapu svima koji se usude...a pri tom nemaju dobru "podlogu"..
Što se tiče te budućnosti i koliko to ostajanje s djecom kod kuće i kasnije posljedično nemanje mirovine ili imanje male mirovine i tak...ma tko zna kako će sve to biti...i tko će dočekati mirovinu i kolika će ona biti (već se govori da će buduće mirovine biti manje od današnjih, a znamo kakve su i današnje)..
No, ipak, da se osvrnem na vlastite komentare od prije...bila bih jako tužna da spadnem djeci na teret jednog dana, a pogotovo da s tim računam...Moj cilj je da oni jednog dana mogu sami sebe uzdržavat, i svoju djecu naravno...Zapitala sam se i zašto to tako gledam (potaknuta ovom temom) i došla do odgovora...pa evo (jedno iskustvo):
MM i ja smo obrazovani, pa recimo više od hrv. prosjeka (on vss, ja všs)..on je dobio stalni posao odmah nakon faxa (neka prosječna plaća), ja sam radila već poslije srednje (sa sss)..Nisam bila zadovoljna tim poslom, pa sam se nakon što sam dvoje djece rodila upisala na fax...završila...sad radim taj drugi posao (sa všs)..Cijelo vrijeme se borimo, radimo...Ja sam prikupila već 13-tk godina staža (u različitim strukama), i svega je tu bilo,,,zaposlenih dana, nezaposlenih dana, prijave na minimalac, dobrih plaća. rada na pola radnog vremena..
Zašto to pišem...zato što cijeli život radimo, obrazovani jesmo, štedljivi...a opet...mi smo tavan u kući mm-ovih roditelja uredili kao naš stan, jer to je bio maksimum koji smo si mogli priuštit (i to su bili značajni troškovi, tavan je bio roh-bau, dizali smo novo krovište)..I sad razmišljam...da smo morali kupovat stan...pa za 40 kvadrata bi se uvalili u kredit na koji bi išla većina mm-ove plaće (sa režijama cijela)...a živjeli bi od moje (nesigurne-ugovor na određeno)) plaće i vjerojatno bih do sad imala 3 čira od te spoznaje..Ma uzmimo da imam uguvor za stalno, uz stambeni kredit neznam kako bih iskemijala mjesec...I sad, na sve to da moram ja od svoje plaće, i mm od svoje, svaki mjesec odvojit 500kn za moje/njegove roditelje (a morala bih da nemaju), mislim da sad ne bih sjedila uz kavicu pred kompom (jer ne bih imala za komp, a možda ni za kavicu)...NIje ni to kraj svijeta, može se i bez toga, i naravno da bih se toga odrekla ako moji roditelji nemaju...ali ovo je samo objašnjenje, zašto mislim kako mislim (u mojim prethodnim postovima), i zašto bih zaista bila najtužnija baka, da mi djeca moraju financijski svaki mjesec uskakat..
Što se tiče svih vas mama kod kuće, pretpostavljam da vam je financijska situacija iznadprosječna (neznam, muž vam ima plaću najmanje u rangu dvije prosječne, ili imate neke druge prihode još), pa to onda naravno povlači i malo drugačiji pogled na svijet.
Eto, oprostite na podužem postu, nadam se da je koristio ovoj temi..
Jurim...![]()
Ja nisam srela osobu koja "planira" da je djeca izdrzavaju u starosti. Takvo razmisljanje bi zaista bilo plitko i sebicno za jednog roditelja. Ali da je normalno, i roditeljima i djeci, da djeca i unuci brinu o roditeljima u starosti (mislim na brigu i paznju u daleko sirem smislu od finansijske, ako nema te topline, ne vjerujem da bi roditeljima novac mnogo znacio) to da.
Takodjer, ne mislim ni da iznadprosjecna plata sama po sebi garantuje ista za buducnost. Ona moze biti prelomna u ovom trenutku, da mama ostane doma, ali nije garant dobre penzije ili neovisnosti o djeci-socijalnom-nekom trecem jednog dana (jer nevazno kolika je plata ako nemas penziono osiguranje)
Posljednje uređivanje od alef : 30.12.2010. at 10:36
lijepo je kad imaš između čega birati, bakica o koj sam ja pričala, bila je sigurno spremna živjeti od muževe mirovine ili socijalne pomoći i sigurno joj to kao mjaci 7 djece u poratnim godinama (većinu je rodila u seoskim ili gradskim podstanarskim uvjetima ili uz gradnju kuće) apsolutno nije navjeće odricanje kojeg je doživjela. Vjeorjatno mnoge stvari koje mi podrazumjevamo su njoj sreća sama po sebi. Kuća, voda, grijanje, vešmašina... Znam da zvuči patetično, ali to je stvarno činjenica. Znači njoj to što joj daju djeca dolazi isto kao šlag na tortu,kao neki majčinski ponos, jer ona je prala pelene u kotlu po noći jer je imala jedno drugom do uha i blizance. Sad kad ovo pišem znam da zvuči kao SF, ali ta baka je meni takav uzor vedrine, vjere, hrabrosti. Mi smo kod njih bili podstanari i kad sam ja dotrčala iz grada, trudna do zuba, a djetetom za ruku ona je napravila parajdaz juhu, spekla jaja i sjela s nama i popričala. Nikakav mi savjet nije dala da si skuham ručak ujutro prije nego idem na posao, ni da bih trebala ovako ili onako. Pričala je o svemu kao da smo prijateljice, a imala je tada blizu 80 i bila bolesna, a većinu života je provela u 4 kuta. Ne znam dali je ona išta u životu planirala, mislim da se nadala, uzdala, radila, trpila, voljela, ali planirala više od ručka za sutra, sumnjam
Posljednje uređivanje od pikula : 30.12.2010. at 12:40
Eh Pikula , sad si me sjetila na moje pokojne baku i dedu...u njihovo doba je taj i takav zivot bio normalan, onda se i moglo od jedne place zivit, podizat djecu, pravit kucu...a danas je bitno drugacije i pitam se kako ce tek biti kad mi budemo bakice.
Baš si mi uzela rijeć sa tipkovnice...Trenutno sam u takvoj fazi, ja sam mislila da je to zbog toga što sam u specifičnoj obiteljskoj situaciji, bolesno dijete i sve to ...ali da često mi se čini da puno ljudi živi u nekoj dalekoj budućnosti.
Nama društvo postavlja standarde, i onda mi sami sebi postavljamo standarde...za nekog je to dobro, a za nekog je cijena prevelika.
Svi smo različiti...Ne znam većini je normalno ili barem ne previše čudno da studenti oduže fakultet sa četri na osam godina. Zašto je onda toliko čudno i smatra se čestom gubitkom za roditelja ako odluči par svojih godina , pogotovo dok su djeca u nježnim godinama, posvetiti njima.
Moje starije dijete je rođeno zdravo , ali ja sam se sa njegovih pet mjeseci vratila na posao , kasnije je bilo jako boležljiv... Ne znam , mene je ta nemogućnost da ga njegujem, da ga ostavljam uplakanog u temperaturi i bolovima drugima na brigu (baka i tata su se izmnjenjivali na bolovanjima samnom), ma ne znam... mene je to toliko pogađalao, da bih ostavila posao iste sekunde da sam mogala. I ta rastrganost između osjećaja odgovornosti prema poslu i dijetetu, ma strašno...Naravno, da nije svima tako.
Isto tako i nekakav standard u životu...Neke obitelji žive sa 5000 mjesečno, nekima nije dosta niti 15000 ili više...
Trenutno mi je daleka budućnost u mirovini prepredaleka da bih se razmišljala o njoj , a još manje da mi ona bude ono po ćemu će slagati prioritete.
Možda ćemo se onda mi bacati na pod po dućanu svojoj djeci LOLKad gledam neke tekstove tipa KAd počinje život od Rudanice (kruži mailom inače ju ne čitam) i kad pogledam koliko je razmažena ta genercija, a naša još više ne izgleda mi nerealno da se jednog dana bake i dedeki počnu valjati po podu jer moooraju dooobiti freeman peeling, a nemaju love. Za one koji se vole skanjivati - ovo je stilsko pretjerivanje zvano hiperbola
i potpis na sirius, i ja sam tek nedavno krenuča u čišćenje svojih prioriteta i potreba i mogu reći da nije lako, ali ipak daje puno veću slobodu odlučivanja
Posljednje uređivanje od pikula : 30.12.2010. at 14:33
Ja sam djeci vec jasno dala do znanja da cu biti nepristojna kad krenu dovodit cure, da cu im visiti za vratom, ne dat im mira, prisluskivat, hodat neprikladno odjevena i kopat nos za ruckom. Najstarijem cu mirne duse dodati i bacanje po podu. Zasluzio je.![]()
Stvarno si me nasmijala, ali, sve nekako mislim da ćeš biti sva fina i pristojna kad počnu stizati moguće snahe. Da sin vidi da si "bolja" od nje.
Da se vratim na temu, ja nisam mama-doma zato da bi mi oni to jednom vraćali, nego zato što mi je sada tako bolje. Ali, u obitelji treba međusobno pomagati i malima i starima, tako ja mislim.
ovo "bolja" mi je tak malo.......
čini mi se da ima puno ljudi koji to tako percipiraju, pa se dokazuju "boljima" od nekog - npr. potreba da se nekom dokazuje kako je nečija mama bolja od tuđe mame i u krug, pa daj molim te, nadam se da bu moje dijete dovoljno zrelo (odnosno ja ću ga tako odgojiti
) da ne traži po svijetu mame dok ima mene. Pa nitko na svijetu ne može meni zamijeniti mamu, zašto da ja onda bilo kome dokazujem da sam bolja od njegove/njezine? U okviru onog što znam/mogu nema stvari koju neću učiniti za svoje dijete.
A mladi danas sutra ili će imati potrebe družiti se sa mnom ili neće.....nije ni na kraj pameti nekog moliti/ucijenjivati osjećajima/ili novcem. A nadam se da neću poblesavit, te da ću imati i osjećaja i novaca da pomognem svom djetetu i njegovoj djeci.
Prirodno mi je da u starosti provodim vrijeme sa unučadi i prenosim svoje stečeno znanje, eventualnuživotnu mudrost, na nove generacije, kao što se nadam da će mom djetetu biti prirodno da ne zaboravi svoje roditelje ako će im trebati pomoć - kao što ni ja nisam svoje
Zato i je u navodnicima, da se skuži da je šala. Iako, vidim da nema puno ljudi smisla za "prikrivenu" šalu ( ni za " ").
Malo je ludo reći - ja očekujem od djece da plaćaju moje troškove jednom kad budem stara; naravno da je takva direktna računica jednako suluda kao očekivanje pristojne mirovine. Ništa nije sigurno. Ali vjerujem da je osjećaj da voljeni o tebi ovise dobar, i da potiče čovjeka da osjeti svoju vrijednost, za završi taj faks, dobro radi, razumno se ponaša. Vjerujem da mnogi mladi ljudi luduju i ne znaju gdje bi sa sobom jer nemaju jasan osjećaj pripadnosti, dužnosti i odgovornosti. Bez toga je čovjek da prostite kao drek na kiši.
i zapravo sve što ste napisale zajedno je upravo cjelovita slika te priče. Sve vas potpisujem![]()
Drage moje, upravo se nalazim na nekoj prekretnici života.
Još ovaj mjesec primam naknadu s biroa, a onda se pipa zatvara. Već sam neki dan predala zamolbu u jednu srednju školu i u dubini duše molila Boga da ne dobijem posao. No, s druge strane sam se vidjela kako se petljam s tim šašavim srednjoškolcima, kako jurim biciklom kući, kretivan nered u glavi. Svidjelo mi se. No, nisu se ni javili.
Onda kada se sjetim naših laganih buđenja, bez stresa, pa pročitana slikovnica prije ustajanja, maženje, lagani doručak, popodnevno uspavljivanje uz siku, lagano drijemanje uz nju... Cijeli dan bez žurbe, uz puno priče, pjesme, maženja (u posljednje je vrijeme postala velika mazilica), učenja novih stvari, smijeha... NIkada ne bih išla raditi. Ali me brine jedno. Krenut će u školu (možda koju godinu prije i u vrtić kod časnih sestara), na kojekakve aktivnosti. Ja više neću biti glavni lik njezina života. I što ću onda? Niti iskustva (nisam do sada radila u školi), niti staža (imam tri godine staža kao novinarka), niti godina za nove početke. A da ne pričam o financijama i o tome kako si nećemo moći "priuštiti" još djece (MM je na profesorkoj plaći, kad platimo krediti i režije, ostane nam jedva 1500-800 kn).
Mnoge od vas su me savjetovale što raditi kod kuće. Kako dodatno zaraditi. No, MM je tako skeptičan, tako me spusti na zemlju, tako nema vjere i onda mi je jako teško početi nešto bez njegovog blagoslova. Meni doslovno treba "gazda", poslodavac koji će organizirati moje vrijeme i reći mi, radi to i to.
E sad.
Prije par dana je otvoren je natječaj na pola radnog vremena u mojoj bivšoj osnovnoj školi. I opet previranja. Sve bi bilo lijepo (vjerojatno tri radna dana, po 3-4 sata na dan) da škola nije udaljena 30-ak kilometara, a mi nemamo auto. Osim toga, autobusne veze su tako katastrofalne da bih vjerojatno morala ići od Os do Vk, pa od Vk do sela. Da ne pričam o gradskom busu do kolodvora.
Naravno, postoje rješenja - da se vozim s nekom kolegicom, da putujem do susjednog sela pa pješke do škole (nema tako puno pješke, znate kakva su slavonska sela, jedno do drugog). Osim toga, mogla bih prespavati kod tete koja ondje živi (naravno, u tom bih slučaju vodlila i Mašu sa sobom). No, tako bih izdržala tek mjesec, dva. Rekla sam MM-u da bismo onda trebali kupiti i auto. Onda je on počeo sa svojim teorijama - kako se to ne isplati, auto je trošak (benzin, popravci), ako ga kupimo za ušteđevinu, nećemo ništa imati kada meni prestane radni odnos (posao je na određeno, žena ide na čuvanje trudnoće, dakle, oko 1,4 godine). Tko će čuvati Mašu (mjesec dva bi bilo gusto, no svekru se sprema prijevremena mirovina pa bi on bio s njom što je idealno rješenje). Totalno me dotukao. Još je ispalo kako ja ne bih išla raditi, kako se vidi da se meni ne da što nije istina.
Zapravo sam večeras bila tkao ljuta na njega i tako tužna jer je do nedavno ispadalo kako ja ne bih radila, kako sam se ulijenila, kako me ne brinu financije... da ne pričam o tome kako mi rijetko što pomaže u kući i oko djeteta jer on ipak radi, a ja sam stalno kod kuće. Onda stalno ima neke fiks ideje koje se meni zapraov i sviđaju, ali znam da ih nikada ne bismo proveli u djelo jer se on toliko plaši svega i onda mene u sve to povuče.
Isto je i s njegovima. Neki dan sam čula sveki kako pita, mislim li ja uopće više raditi, a kada sam pokazala malo veći interes za ovaj posao, odmah je počela dramiti kako ću putovati, tko će čuvati Mašu... Uh, baš sam ljuta.
Ni sama ne znam što raditi. Naravno, sve je ovo smiješno jer još nisam predala ni dokumentaciju. Tko zna, možda ovi u školi već imaju nekoga u vidu. No, nekako imam osjećaj da mi je ovo (ako dobijem posao) zadnji voz kojeg ako ne iskoristim, mogu se oprostiti od posla u školi, osim ako ne nađem kakvu debelu vezu poslije. Razmišljam si, dobro bi mi došlo iskustvo, pokrpali bismo si financije koliko toliko, kasnije bih možda dobila posao u istoj školi jer jedna će prof. uskoro u mirovinu, a možda bude još koje slobodno mjesto. Za koju godinu bih mogla planirati još jedno dijete.
Osim toga (sad će ispasti smiješno), napokon bismo kupili auto jer mi je već muka, ali stvarno mi je muka stalno moljakati svekra da nas vozi ovamo i onamo, dovozi stvari iz trgovine, ide po moju tetu, da nikuda ne možemo otići nas troje sami bez njih, da vučem na pijac dijete u marami ispred sebe i još hrpu povrća i voća u ruksaku iza i po torbama u rukama is ve to u gradskom busu.
A i financije. Znam da ta plaća za pola radnog vremena nije ništa. Ali ipak. Za sada toliko pa za koju godinu kakav drugi posao s punim radnim vremenom jer mi je stvarno dosta odricanja i razmišljanja o tome da moram izdržati još tjedan dana s 20 kuna.
Kada bih bar imala kakav mali, dodatan posao, ali kao što rekoh, MM me pokopa u svakoj ideji (instrukcije, pripreme za maturu, da ne pričam o uzgoju bio povrća, šivanju...) i zato nekako želim ovaj posao. Pa i na uštrb svog djeteta (o Bože, srce će mi se slomiti ono jutro kada ju budem morala probuditi i otići na posao).
Sve sam predala u Božje ruke, znam da će on dati najbolje rješenje, kako god. No, do tada ću se mučiti. Sebe i vas.
Mislite na mene.
oprosti sika pika sto te preskocih, vracenjem na prethodnu temu...
sika pika, i meni su svi sjeli na glavu" kad ćeš ti opet raditi, pa kako ćeš mirovinu, pa kako ćeš ovo, pa kako ćeš ono", a kad je trebalo pružiti minimum podrške, onda opet samo u aranžmanima kako njima odgovara. Dakle ja sam zaključila da je njima svima SUPER da ja ne radim, ali da ne žele priznati jer bi onda možda osjećali odgovornost za daljni razvoj događaja, ovako uživaju u tome da je netko uvijek doma i tetoši djecu odnosno unuke, a uvijek mogu reći "rekli smo ti" i ne pomoći ako nešto pođe po zlu. Kad sam to skužila, kako se fino komodaju na moj račun, otkantala sam sve aranžmane i oslanjanje na širu familiju i uz puno molitve (nisu baš svi pokušaji išli glatko), došla do dogovora s mužem i jasnog odgovora od njega, dok nismo gladni on želi da ostanem kod kuće i njemu je tako puuuno ljepši život i kuži benefite za djecu i to je moja,ali i NAŠA odluka. Od onda lakše podnosim sva cimanja sa strane, i do familije i od povremnih poslova,jer smo nekako dogovorili sve bitno. Moram naglasiti da je meni ovako lakše veseliti e ako dođe još koja beba,nego ako radi, to bi onda opet izazvalo kaos na sve strane. Ali opet to je moje šašavo zanimanje. Ne znam ja mislim da ću možda raditi jednom između djece, staraca i unuka, ali moj život jetoliko ljepši kad ne radim zapravo da ne mogu nikako više ozbiljno razmišljati o tome. Djeca nas uvijek trebaju, puno je razgovora koje je ne vodim između škole i treniga kad visim na mobitelu zbog posla, mnogo "velikih" zaključaka na saznam, gungula, a ne život, tako je kad ja radim.
SikaPika, ti želiš posao i auto ti treba - ishodi to da ga kupite i prihvati posao.
prihodi moraju pokriti troškove, to je možda ipak uvjet za kupnju auta,ne ?
X
Auto je uglavnom prema mojem iskustvu "rupa bez dna" i ako je ikako moguće ja bih gurala bez auta.
Iskreno, prihod od zaposlenja na 4 sata uz putovanje, kupnju auta, benzin, troškove servisa, troškove popravaka (ako je stariji auto), gume (zimske/ljetne),... ustvari "ne pokriva" auto.
druga stvar je ako je taj auto neophodan za ostatak života i ako će sve to zajedno biti ulaganje u bolju budućnost.
majoslava, napisala sam da baka, moja divna susjeda, o kojoj sam pričala, sigurno to nije očekivala, a kamoli tražila do djece. Ali eto, dogodilo se i meni je to poticajno i lijepo za podjeliti s drugima, ne neki plan ili obaveza za djecu, nego priča o ljubavi i zajedništvu.
Bilo bi divn oda radiš na pola radnog vremena i imaš auto, samo ja se bojim da želje nisu isto što i realni okviri. Jati želim da ti i tvoj muž dođete zajedno do toga što je najbolej za vas kao obitelj i da uz Božju pomoć to i posignete, ako i propustiš koja otvorena vrata putem, sigurna sam da će se otvoriti koji prozor, kad možda uopće nećeš očekivati.
Posljednje uređivanje od pikula : 03.01.2011. at 12:52
Možda se u školi možeš dogovoriti da ti tu satnicu koji bi odradjivala stave u 2, maksimalno 3 dana. U tom slučaju čak ni to putovanje ne bi bilo neki preveliki problem, a onda eventualno možeš vidjeti kako bi se u tu priču uklopila kupovina auta.
Eh cure moje, sad ćete reći, valjala se brda, rodio se miš.
Nakon što sam noćas napisala post, probudila se moja curica i otišla sam do nje. Ušuškala se, pomazila... i od jednom shvatila da me još treba, potpuno, svaki dan. Nekako mi se u glavi sve posložilo (valjda sam trebala napisati "na papir") i pao mi kamen sa srca. Kada sam MM jutros rekla odluku, bio je sretan i nekoliko puta danas ponovio Maši da ju njezina mama neće ostaviti (dramoser).
A auto, auto će mi biti još neko vrijeme tiha patnja. Anemona je u pravu kada kaže da je auto rupa bez dna, samo što ja o tome nisam praktično razmišljala, ni o popravcima, registraciji, tehničkom...
Ono što sam ja željela je bilo krenuti raditi, početi sticati iskustvo, sad pola radnog vremena pa onda više i tako. No, onda si mislim, pa valjda će biti prilika i kasnije, a kada je već takva situacija, bolje je da budem s djetetom što duže. Osim toga, mislim da bi ipak bilo previše stresno i za nju i za mene tih prvih mjesec, dva dok deda ne bi otišao u mirovinu pa bi ju danas čuvala jedna osoba, sutra druga, bili bi stalno u nekoj žurbi zbog posla, a mi inače laganini pripremamo hranu, lagano jedemo... Ma znam, djeca su prilagodljiva, ali nekako mislim da ju ipak još trebam poštedjeti toga.
U mom je srcu sad nekako sve sjelo na mjesto.
Hvala vam na podršci i oprostite što sam vas ugnjavila dugim postom.![]()
Ja cu biti srecom u poziciji da mogu birat,sada sam misljenja da se ne zelim vracat na posao a mozda nakon godinu dana doma poludim i shvatim da mi treba da se vratim ...najveci ce mi problem biti ne zaradjivat, znamo svi da je posao majke/zene/domacice jako tezak a bez godisnjeg i nije placen tako da bi ja mogla reci muzu da mi mjesecno uplaciva cifru na racun da se osjecam bolje...supruga nema doma po 6mj godisnje,velika je kuca za odrzavat i znam da cu bit dovoljno zaposlena,nije da necu znat kud sa sobom...ali mislim da ce me vise ispunjat uloga majke nego trenutni posao kojeg ne smatram nekom velikom karijerom,nego samo izvorom prihoda...ako moja placa ne bude presudna za nas zivot mislim da sam puno vrijednija i potrebnija doma...nadam se da cu se snaci u toj ulozi!
Sika pika, drago mi je da ti je srce na mjestui ostatku familije.
zasad skulirana, meni je isto bio malo čudnjikavo biti bez prihoda, iako smo oduvijek imali zajednički budžet, zato smo se dogovorili da ja dobivam svoj budžet kad i mm plaću, iznos smo zajedno osmislili, kroz troškove koje pokrivam ja,koje on, što ide automatski u kredit, dodali svakom malo (stvarno siću), za kavice i sl. i od tad se ne osjećam ništa drugačije nego kad sam zarađivala pa su novci dolazili s mojeg računa. I sad kad nešto zaradim, to prvo od u zajedničku kasu pa djelimo početko mjeseca kad i sve, a ne kao prije obrnuto. Zapravo nije neka razlika matematički, samo u mojoj glavi![]()
Posljednje uređivanje od pikula : 03.01.2011. at 16:19