-
dystoni i autosjedalica
imam jedan problem, malac mi ima dijagnozu dystoni-hipotonus i sad ima 10 mj. trenutno se vozi u MC cabriofix autosjedalici. pomalo sam primjetila da ima sve manje mjesta u njoj. ona je do 13 kg-a a on ima 12, glava samo što mu nije provirila izvan sjedalice. imam doma MC priori xp autosjedalicu. s obzirom na njegovu dijagnozu da li ja mogu njega staviti u priori kad više neće moći biti u cabriofixu?
pročitala sam da se djeca stavljeju u veću autosjedalicu kada mogu stajati. moj malac još dugo neće moći samostalno stajati jer sada radimo na sjedenju. ima li tko iskustva sa time. hvala
-
U principu se bebu ne bi trebalo stavljati u smjer vožnje dokle god nije u mogućnosti sama stajati. To što stoji znak je da su mišići dovoljno ojačali da mogu podnijeti težinu tijela.
Moja T je također hipotona i mi je vozimo u (be safe) sjedalici u smjeru suprotnom od vožnje. (U vrijeme kad je visinom prerasla jaje nije mogla sama stajati. Sada stoji, ali još ne hoda). U vožnji su sile koje djeluju na dijete znatno veće od onih u mirovanju pa je moja logika bila da je hipotonom djetetu još potrebnija potpora tijela u vožnji no zdravom djetetu.
-
Administrator foruma
sve gore napisano je načelno točno, no kod djece sa dijagnozom najbolje je posavjetovati se sa liječnikom koji je upoznat sa točnom situacijom.
-
bili smo kod fizijatra i rekao je da ga slobodno stavimo u novu sjedalicu
-
E super da je netko načeo i ta pitanja u vezi klinaca s pp.Očito društvo baš i nije briga za klince s pp jer i ako nastradaju nitkom ništa.Ovo sam morala reći ovako ljutito jer autosjedalice za klince s pp košta između 9000 pa sve do 15000 kuna.Pa vi meni sad recite tko toliko love ima,a sama činjenica je ta, da nažalost sve pada na leđa nas roditelja.Na doznaku samo priznaju kolica, hodalice i to djelimično.Čim čovjek želi nešto više bolje kvalitetnije e tu smo stopirani.Ovo sve govorim iz iskustva jer sam majka klinca sa cp i na žalost još dugo neće moći na svoje nogice a moram ga voziti u većoj autosjedalici(Maxicosi tobi),jer je sve živo prerastao.Meni je noćna mora kad idemo na dalji put a često smo na putu,jer se bojim da nedaj Bože dođe do nečega on je prvi na udaru.Pa vi meni sad recite u kakvom mi to društvu živimo i zar sva djeca nebi trebala imati jednaka prava pa teko i pravo na jeftinije autosjedalice,koje se nažalost razlikuju u dodacima koje ovisno variraju o stupnjevima oštećenja.I za kraj samo ću reći da i ti dodaci nisu puno koliko sama stolica koja je identična sjedalicama za klince bez pp
-
Jedino što mi pada napamet je možda, no to je isto privremeno rješenja jer je riječ o autosjedalicama do 18 kg, uzeti autosjedalicu suprotno smjeru vožnje?
-
Udruga OKO je davne 2007. slala zahtjev na HZZO da se autosjedalice uvrste na popis ortopedskih pomagala za djecu s pp, vidi http://www.udruga-oko.hr/_images/doc...ba_AS_HZZO.pdf.
Mi u Rodi smo pomogli prilaganjem pisma podrske ali neznam kako je sve u konacnosti zavrsilo. Kontaktirajte Udrugu OKO i vidite jel bilo kakvih pomaka u meduvremenu i je li postoje planovi da se nastavi sa zagovaranjem.
U meduvremenu, sjedalice suprotno smjeru voznje su najbolja opcija i ima ih na hrvatskom trzistu koje idu do 18 kg, kao sto Nika veli, ali i dosta kostaju.
-
Da nadodam, gogaa, ako fizijatar veli da ce biti OK u sjedalici u smjeru voznje, onda OK.
S tim da je jos premali, u tu sjedalicu ne bi trebao ici prije prvog rodendana. Pokusajte izdrzati u ovoj kojoj ste sad barem do tada. 1 kg je dosta u ovoj dobi, sumnjam da ce je navaliti u dva mjeseca. Ako te brine visina glave, postavi sjedalicu da je malo uspravnija, blize 60 stupnjeva naspram tla, za razliku od 45 stupnjeva kod novorodencadi, ali samo ako mu u tom polozaju glava ne tezi klonjenju prema naprijed (to ce ovisiti o jacini njegovih vratnih misica).
-
Evo i nas u istoj dilemi ... doduše mi još imamo fore možda mjesec ili dva, ali nisam sigurna da će malac dotad stajati jer sad tek radimo na posjedanju tako da unaprijed tražim prihvatljivu opciju.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma