Stranica 4 od 8 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 386

Tema: alkoholizam ili ...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kod muškaraca je neko nepisano pravilo da onaj koji ne pije pivu nije cool. I kad netko odbije, taj nije normalan, ono, zašto nebi popio jednu pivicu? Općenito, teško se oduprijeti bilo čemu što je jako uobičajeno i normalno u nekoj sredini. Npr ako radiš na baušteli i ne piješ pivu, ti nisi za taj posao. Mislim da nikad nisam vidjela majstora sa kavom u ruci. Osoba o kojoj pričam ima radno mjesto di je piva nešto najbanalnije, ali nanormalnije, u istoj razini kao sendvič kojeg ćeš pojesti. Samo što, kad se sve stavi recimo na papir, ispada da u jednom danu, ta osoba nikad nije s 0 promila alkohola u krvi, uvijek je pod dozom. Malom doduše ali ipak je. Pa onda opet dolazimo do zaključka da mu ta doza treba jer da mu ne treba, nebi je dodavao do kraja dana. Osoba je donijela odluku da neće piti ali ne priznaje da ima problem. Već tri dana. I ništa se nije dogodilo, nema nervoze, nema fizičke krize, ništa.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Kod muškaraca je neko nepisano pravilo da onaj koji ne pije pivu nije cool. I kad netko odbije, taj nije normalan, ono, zašto nebi popio jednu pivicu? Općenito, teško se oduprijeti bilo čemu što je jako uobičajeno i normalno u nekoj sredini. Npr ako radiš na baušteli i ne piješ pivu, ti nisi za taj posao. Mislim da nikad nisam vidjela majstora sa kavom u ruci. Osoba o kojoj pričam ima radno mjesto di je piva nešto najbanalnije, ali nanormalnije, u istoj razini kao sendvič kojeg ćeš pojesti. Samo što, kad se sve stavi recimo na papir, ispada da u jednom danu, ta osoba nikad nije s 0 promila alkohola u krvi, uvijek je pod dozom. Malom doduše ali ipak je. Pa onda opet dolazimo do zaključka da mu ta doza treba jer da mu ne treba, nebi je dodavao do kraja dana. Osoba je donijela odluku da neće piti ali ne priznaje da ima problem. Već tri dana. I ništa se nije dogodilo, nema nervoze, nema fizičke krize, ništa.
    a koji je problem?
    gdje se očituje problem?
    kažeš da izvršava sve svoje obaveze, i na poslu i prema obitelji (jel baš tako?), nije u stanju pijanstva (s te tri pive tijekom cijelog dana može i voziti, vjerojatno nema više od 0,5 promila u krvi), gdje je točno problem?
    ajmo probati od tuda krenuti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a koji je problem?
    gdje se očituje problem?
    kažeš da izvršava sve svoje obaveze, i na poslu i prema obitelji (jel baš tako?), nije u stanju pijanstva (s te tri pive tijekom cijelog dana može i voziti, vjerojatno nema više od 0,5 promila u krvi), gdje je točno problem?
    ajmo probati od tuda krenuti.
    Ti ga ne vidiš?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Trina , bas smo prosli mjesec dizali potkrovlje i radili novi krov. Majstori nisu imali u rukama nista isim kave , vode , soka i jogurta uz gablec. Vjeruj, bila sam kod kuce cijelo vrijeme . Jedina piva koja se popila je bila ona sa sokicem , a popilo se dvije boce od 0,5 L na tri majstora i MM , nakon sto je zadnji crijep stavljen pa da se zalije 7 tjedana radova.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Trina , bas smo prosli mjesec dizali potkrovlje i radili novi krov. Majstori nisu imali u rukama nista isim kave , vode , soka i jogurta uz gablec. Vjeruj, bila sam kod kuce cijelo vrijeme . Jedina piva koja se popila je bila ona sa sokicem , a popilo se dvije boce od 0,5 L na tri majstora i MM , nakon sto je zadnji crijep stavljen pa da se zalije 7 tjedana radova.
    Takve majstore smo i mi imali. I iste radove.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Granica koju treba izdržati bez pive i bilo kakvog drugog alkohola je 6 tjedana (toliko da se prekine navika koja bi mogla voditi u alkoholizam).

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Trina, pitanje je baždara. Isprva je jedno pivo dovoljno da dosegnu onaj feeling koji traže, pa dva, pa tri, pa pet, pa deset... a onda dođu u fazu da je samo pol čaše dovoljno. I to je strašna faza.

Prvi put čujem za tu granicu Peterlin, a odslušala sam hrpu predavanja u bolnici. Daj još malo o tome.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Trina, pitanje je baždara. Isprva je jedno pivo dovoljno da dosegnu onaj feeling koji traže, pa dva, pa tri, pa pet, pa deset... a onda dođu u fazu da je samo pol čaše dovoljno. I to je strašna faza.

Prvi put čujem za tu granicu Peterlin, a odslušala sam hrpu predavanja u bolnici. Daj još malo o tome.
    Nemam napismeno, pamtim to još iz mladosti - poznanica (nažalost pokojna) se bavila time profesionalno. Probat ću pronaći literaturu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa valjda u tome što SVAKI dan MORA popiti par pivi?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa da, to je i njegov glavni argument. Nije pijan skroz, ne dovodi se u stanje baš pravog pijanstva ali eto, često mu se petlja jezik, mislim da je to čak pogoršano s tim da od panike da ga se ne proglasi pijanom budalom, on pazi kako će pričati pa se spetlja.. radi i baš sve obaveze izvršava normalno ali nervozan je konstantno. Eto, dok ne pije ništa, te nervoze uopće nema, dok je piva u điru, baš ga pere velika nervoza, ne može biti na jednom mjestu, i bježi u posao. Ok, možda to i nije tako loše, bolje u posao nego u kafić ali to nije normalno, što nije tako? Kuži se razlika kad je sa ili bez, bez je smireniji, normalniji, opušteniji. Kad ne pije više je kući jer ne treba ići nigdje tražit izgoor da popije pivu. Uostalo, opušteniji je i zato što se zna da su te tri (četiri, pet) pive problem i ne treba lagati, umanjivati, pravdati se, nego je sve pet. Ma ajmo malo pogledati iz drzgačije perspektive..da li bi itko uopće meni postavio pitanje da kažem da sam mama četvero djece i cugnem jednu pivu ujutro, poslije ručka, popodne i predvečer? Ili bi se podrazumijevalo da sam koza s problemom? Ali pazi, ručak je i dalje skuhan, roba je oprana, kuća je čista a djeca zadovoljna. Ali cugnem tih nekoliko piva svaki božji dan. Bi li onda ja bila alkoholičarka ili samo umorna mama koja se malo podiže malim postotkom alkohola?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

.... a djeca zadovoljna. Ali cugnem tih nekoliko piva svaki božji dan. Bi li onda ja bila alkoholičarka ili samo umorna mama koja se malo podiže malim postotkom alkohola?
    Ne moraš uopće iznijeti sve detalje, sve dosad je bilo dovoljno da ostanem u uvjerenju da tu nitko nije i ne može biti zadovoljan, ni djeca, ni žena ni on sam. Možemo sad tražiti milijun izlika, opcija, vrludati tamo-amo, ali "redovan" alkohol u kući, redovan kao kruh, stvara nervozu, malo po malo, unosi nemir i razdor. To se nepogrešivo osjeti, sve drugo su puke racionalizacije.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Pa da, to je i njegov glavni argument. Nije pijan skroz, ne dovodi se u stanje baš pravog pijanstva ali eto, često mu se petlja jezik, mislim da je to čak pogoršano s tim da od panike da ga se ne proglasi pijanom budalom, on pazi kako će pričati pa se spetlja.. radi i baš sve obaveze izvršava normalno ali nervozan je konstantno. Eto, dok ne pije ništa, te nervoze uopće nema, dok je piva u điru, baš ga pere velika nervoza, ne može biti na jednom mjestu, i bježi u posao. Ok, možda to i nije tako loše, bolje u posao nego u kafić ali to nije normalno, što nije tako? Kuži se razlika kad je sa ili bez, bez je smireniji, normalniji, opušteniji. Kad ne pije više je kući jer ne treba ići nigdje tražit izgoor da popije pivu. Uostalo, opušteniji je i zato što se zna da su te tri (četiri, pet) pive problem i ne treba lagati, umanjivati, pravdati se, nego je sve pet.
    Ova je tema postavljena kao upit, sagledajmo situaciju, je li to alkoholizam ili nije i mislim da smo u tom dijelu podosta složne. Sad, koji stupanj, prvi, drugi, treći, pripremni, stanje alarmantne opasnosti kad malo fali da se pojavi jača verbalna agresija, a ne samo nervoza, kakva je pozadina, o tomu se još može.
    No, sklonost je tu i sad je vrijeme da se stane, pet do dvanaest, ako se pusti, ne može biti bolje, samo gore.
    Meni je žao što mi tu samo "dijagnosticiramo", kao što politički kritičari po novinama samo vide krizu, ali ne nude pomoć. Žao mi je što ne znam što tu treba raditi. Izgleda mi kao da je ljubavnica u pitanju, neka treća osoba, pojava, neki treći entitet i ne znam kako se s tim boriti.
    Kad ljudima zahladi brak ili imaju raznorazne probleme, lako je savjetovati - otiđite zajedno na vikend, razgovarajte, zabavljajte se...
    Ali kad se pojavi alkohol, prvo neprimjetan, kao skrivena ljubavnica, žena sve više osjeća da je tu ta treća pojava s kojom ovaj više uživa i želi biti "s njom" neometan.
    Najgore je vidjeti kad partneru postaješ suvišan, kad je tu alkohol, savjest smeta, žena smeta, nervira, najradije bi ju eliminirao, samo da ga ne ometa u pijenju.
    Nakon analize situacije, a to si već obavila, ne znam što se točno radi. Možda borba na dva fronta istovremeno? S jedne strane potpuna eliminacija alkoholnog uljeza, a s druge strane nastojanje da se partnerski odnos i obiteljsko okruženje učine što mirnjim i što ugodnijim, kako se ne bi dobila potreba za bijeg?
    Mogu detektirati kad je ovisnički problem u pitanju, ali slab sam terapeut kod tih "trokuta".

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Pa da, to je i njegov glavni argument. Nije pijan skroz, ne dovodi se u stanje baš pravog pijanstva ali eto, često mu se petlja jezik, mislim da je to čak pogoršano s tim da od panike da ga se ne proglasi pijanom budalom, on pazi kako će pričati pa se spetlja.. radi i baš sve obaveze izvršava normalno ali nervozan je konstantno. Eto, dok ne pije ništa, te nervoze uopće nema, dok je piva u điru, baš ga pere velika nervoza, ne može biti na jednom mjestu, i bježi u posao. Ok, možda to i nije tako loše, bolje u posao nego u kafić ali to nije normalno, što nije tako? Kuži se razlika kad je sa ili bez, bez je smireniji, normalniji, opušteniji. Kad ne pije više je kući jer ne treba ići nigdje tražit izgoor da popije pivu. Uostalo, opušteniji je i zato što se zna da su te tri (četiri, pet) pive problem i ne treba lagati, umanjivati, pravdati se, nego je sve pet.
    Trina, on ima faze kad pije, pa kad ne pije?
    Koliko traju?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Nije pijan skroz, ne dovodi se u stanje baš pravog pijanstva ali eto, često mu se petlja jezik, mislim da je to čak pogoršano s tim da od panike da ga se ne proglasi pijanom budalom, on pazi kako će pričati pa se spetlja.. radi i baš sve obaveze izvršava normalno ali nervozan je konstantno. Eto, dok ne pije ništa, te nervoze uopće nema, dok je piva u điru, baš ga pere velika nervoza, ne može biti na jednom mjestu, i bježi u posao. Ok, možda to i nije tako loše, bolje u posao nego u kafić ali to nije normalno, što nije tako? Kuži se razlika kad je sa ili bez, bez je smireniji, normalniji, opušteniji. Kad ne pije više je kući jer ne treba ići nigdje tražit izgoor da popije pivu. Uostalo, opušteniji je i zato što se zna da su te tri (četiri, pet) pive problem i ne treba lagati, umanjivati, pravdati se, nego je sve pet.
    Ovaj tvoj opis me podsjetio na priču o jednom poznaniku otprije par godina - baš slično mi je pričala njegova žena. Njihova priča nije dobro završila - bilo je tu i policije, i zatvora, i razvod, i teško rasipanje obiteljske imovine. Ali njiima je sve to otišlo predaleko, znam da ćete vi to rješiti prije nego li se imalo pogorša.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ja mislim da nije problem u tome što on MORA popiti, jer evidentno je da fizički NE MORA, ali je problem u želji da popije te pive...sad, gdje je granica između fizičke i psihičke ovisnosti...nemampojma?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da nije problem u tome što on MORA popiti, jer evidentno je da fizički NE MORA, ali je problem u želji da popije te pive...sad, gdje je granica između fizičke i psihičke ovisnosti...nemampojma?
    E to se i ja pitam. Fizičke ovisnosti nema. Ali brate, zašto svaku malo jaču emociju liječiš pivom? I sreću i tugu, bijes i euforiju..sve se zalijeva pivom? Znači da ipak neki vrag tu ne štima. Ono, moj zaključak je da se radi o osobi koja se ne zna nositi sama sa sobom. Moram priznati da se radi o čovjeku koji nema granica u ničemu, on kad ide, ide do kraja u svemu. Puši dvije, tri kutije, pije sto litara kave, kad radi, radi dok se ne sruši..ono..što je to srca ti, kako se to zove?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E da, a kad je neka ekipa, večerica (kad je pijenje legitimno i očekivano), onda se ne pije nego se loče u ekstremnim količinama, nema granica. Tako da, opet ću zaključiti, on je u toj svojoj pivi ipak postavio granicu. Ako on može popiti u danu 15 komada bez frke a ograničio se na trećinu, onda se kontrolira radi obitelji, okoline. Ali svako malo se posklizne, svako toliko to ipak bude duplo, pa se vraća u "normalu". Ja volim pivu. I znam sebi kupiti litru koja onda stoji u frižideru jedno deset dana dok ja sebi ne stvorim idealne uvjete za popiti je. Znači, kad sam od volje, kad djeca zaspu, ja ću uliti dvije čaše i popiti je iz gušta. To se dešava jednom u nekoliko mjeseci. I nisam pijana nego sam je popila iz gušta, isto kao ovu kavu što je sad pijuckam iz gušta. Ako kupim litru pive i ako njemu dam do znanja da sam Ok s tim, on će je popiti u roku od 10 minuta, ako ne i manje. A zašto je to tako? Jer od te litre će biti pod gasom. A zašto mu to treba?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ako kupim litru pive i ako njemu dam do znanja da sam Ok s tim, on će je popiti u roku od 10 minuta, ako ne i manje. A zašto je to tako? Jer od te litre će biti pod gasom. A zašto mu to treba?
    Jer je ovisnik.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I još nešto. Njegov brat je na liječenju a otac je svaki dan, čitav dan pod pivom

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

I još nešto. Njegov brat je na liječenju a otac je svaki dan, čitav dan pod pivom
    Što znači da on togleda pod "normalno" ili"to se meninikada ne može dogoditi jer ja to mogu hendlati"...
    Ipak pokušajte ovo kaj veli Mojca

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Opuštanje? Odmak od ozbiljnosti svakodnevice? Pravljenje da ne mora (barem dok pije pivu) biti ozbiljan i odgovoran gospodin i da nije zašao u godine kad se od njega očekuje da bude ozbiljan i odgovoran "u skladu sa svojim godinama"?
    Strah od odrastanja i otkačivanja od svoje "ekipe po pivi"?
    Muškarci su djeca, velika djeca i boje se odrasti...i ispasti papci ako odbiju cugu i ako odbiju pljugu i ako ne naprave sto stvari koje od njih očekuje njihova "odmalena" ekipa

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Trina, on ima ozbiljan problem i ti skupa s njim ako se radi o nekom tebi bliskom.
    Obrati se u lokalni Klub liječenih alkoholičara, oni će te najbolje uputiti u proceduru.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Kada ovaj forum dohvati neku temu, obradi ju emocionalno, stručno i iskreno. Živjele vi meni i samo tako naprijed.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Kada ovaj forum dohvati neku temu, obradi ju emocionalno, stručno i iskreno. Živjele vi meni i samo tako naprijed.
    Bako, što vi mislite o ovoj temi, koji je vaš stav o rekreacijskom pijenju?

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Bako, što vi mislite o ovoj temi, koji je vaš stav o rekreacijskom pijenju?
    Trina, draga o "rekreacijskom pijenju" sve najbolje, ako pod time mislimo na povremeno i prigodno opijanje ili onaj prst pića uz jelo. Jesam se solo napila nekoliko puta da presjećem stanje emocija. Ali drugima po pitanju alkohola i sl. ovisnosti u biti ne možeš pomoći. Odluka je na i u njemu. Bližnji ovisniku mogu skrenuti pozornost, pomoći susjećanjem, ne nadzorom i uputama što je dobro što nije. Znamo mi svi što je dobro što nije.

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni se čini da je ovo što Mojca predlaže dobar put, da neko iz obitelji ode bilo u klub, bilo u bolnicu, a možda najbolje na oba mesta i popriča na temu kako potaknuti osobu na lečenje. Čisto da čuju više strategija, pa da mogu da odaberu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I ja potvrdjujem da majstori ne piju. Imali smo i promjenu stolarije i uredjivanje kupaonice i uredenje kuhinje, vodoinstalateri, keramicari, elektricari, stolar, parketar, maleri... Kad smo uredjivali kuhinju elektricar je malo pio. Drugi put za kupaonicu nismo htjeli uzeti taj "set" majstora, tako da ni vodoonstalater, ni maler nisu dobilo posao jer su ekipa s onim koji pije. A i prijatelj majstor mi je jednom rekao da prekinem suradnju s bilo kojim majstorom koji cuga i da im slucajno jos ne bih kupovala pive. Znaci da i medju njima postoji kritika pijuckanja u radno vrijeme. Ekipu iz Zagreb Holdinga se dosta kontrolira.
    Sjecam se u djetinjstvu da se pilo. Sad je to prije iznimka, barem u ZG.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Trina,odi u lokalni, a možeš i bilo koji drugi klub, možeš i nazvati... Oni će ti potvrditi ono što sama znaš, što si znala i prije nego si napisala prvi post ovdje. I uputiti kako dalje, sljedeći korak je da i on dodje u klub, da se sretne sa sebi sličnima i da osvijestiti i prizna, pa možda i pristane na liječenje. Klub će dogovoriti termin u bolnici, objasniti proceduru, opća praksa daje uputnicu.
    Razumijem da ti je koma... Svakom je... Ja sam plakala svaki dan putem do bolnice, f..k moja mama je alkoholičarka... Nije lako, znam... Ali što prije krenes, lakše je, manja je pocetna steta.
    Za početak razgovaraj s nekim iz kla. Ako ti je bed u tvom mjestu, zovi u susjedno mjesto , u prvi veći grad.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ikreno, nebi išla u klub, nekako mi je on daleko od toga. To su četiri pive, nije to boca travarice, ne pravdam ga (jer ja sam ta koja prva reagira i koja gubi živce zbog toga) ali ne mogu ni reći da je on netko tko treba ići u klub liječenih alkoholičara. Ja bi radije da ode kod psihijatra, psihologa, da on sam sa sobom shvati neke stvari. Imao je on i prije identičnih problema, zapravo od svog puberteta ista je stvar u pitanju i to nam je uvijek rak rana u braku. Ali eto, ni nakon 17,18 godina što smo skupa, on se nije mrdnuo od slične doze, što je je. Samo što i ta mala doza vuče za sobom jako, jako puno drugih problema, kao što su laganje, nervoza, bijeg iz kuće..ništa on to ne priznaje ali ja znam.

On ne misli da ima problem, ne priznaje ništa, prestaje piti isključivo zbog mene a vidjet ćemo dokad će ovaj put trajati

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Trina , želim da Vam bude sve u redu, jaka si ti žena.
    Kako se on nosi sa tvojom snagom i sposobnošću da sve ishendlaš, da možda ne postoji neki dublji razlog zašto želi pobjeći od stvarnosti.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Misliš, jesam li ja kriva za to što on voli piti? Jesam li mu u kući stvorila takve uvjete da on želi bježati vani? Pa da, jesam, rodila sam toliko djece pa nam u kući nikad nije zen atmosfera, kriva sam Ne hebem ja te priče, sve je na meni, ja držim sve da se ne raspadne i ja prva imam izgovor da zastranim, pa to ne radim. Ili smo odrasli i odgovorni ili smo još u pubertetu pa se zahebavamo.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Misliš, jesam li ja kriva za to što on voli piti? Jesam li mu u kući stvorila takve uvjete da on želi bježati vani? Pa da, jesam, rodila sam toliko djece pa nam u kući nikad nije zen atmosfera, kriva sam Ne hebem ja te priče, sve je na meni, ja držim sve da se ne raspadne i ja prva imam izgovor da zastranim, pa to ne radim. Ili smo odrasli i odgovorni ili smo još u pubertetu pa se zahebavamo.
    A ne mislim tako. Ti si dokazala da si snažna i da držiš sve konce, a neki muškarci potajice znaju imati problem sa time.
    A samo se pitam da li čovjek ima kakva unutarnja nezadovljstva sa samim sobom i ne zna to riješiti pa poseže za najlakšim načinom.
    Ako je tako trebalo bi poći od rješavanja tih sakrivenih problema.
    Treba raditi na uzroku, a posljedica će se isto rješiti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nekako iz vlastitog iskustva mislim da je baš to problem. Čovjek se ne može "nositi s tobom".
    E sad, moj odgovor bi bio kao i tvoj: hebi ga, pa nismo djeca, nosi se kako znaš, kako se ja nosim?
    Naravno slijedi ali, tebi je to logično, njemu očito nije i stvarno vjerujem da bi tu terapija kod psihologa puno pomogla da on osvjesti u čemu je problem, a u konačnici i ti.
    Onako laička dijagnoza s posla - njegov problem je baš utome što si ti tako "super" sve odrađuješ, sve držiš, ne raspadaš se, ti si "superžena", a on slabić i onda takav slab i dalje bježi u slabost.

Neka me popljuje tko želi, ali vjerujem da tu ima istine.

Potrebno je da on osvjesti (kaže na glas) taj problem, a i ti na neki način.
    Da li postoji način da mu daš veče povjerenje, "veču odgovornost" da se i on tu osjeti punopravnim i odgovornim članom obitelji?

U svakom slučaju zbilja smatram da bi pomogla terapija kod psihologa za nekakav početak u osvještavanju problema, a onda dalje po potrebi, ako stvarno treba i liječenje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

probaj ga uplašiti da ako sad ne prestane piti na način na koji pije, da će vrlo brzo morati skroz prestati piti i do kraja života živjeti u potpunoj apstinenciji. bez jednog gutljaja alkohola. vjerovali ili ne, ovo je bio triger koji je natjerao osobu na liječenje. odnosno, prvo, na razgovor s psihijatrom koji se bavi alkoholizmom. na kraju nažalost niš od toga, ali svaki slučaj je za sebe.
    plus stroga zabrana vožnje djece, npr.

samo, što je u našem slučaju bila boca travarice. ovo prije nismo niti primjećivali, kad ne živiš s osobom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Draga...
    Razumijem... da, to je uobičajeno razmišljanje, mogu ja to sam, treba mi samo netko da me čuje. To je i moj stari tvrdio za mamu... Pa je nakon njenog botravka u bolnici proveo puno vremena u samookrivljavanju, kako nije vidio... kako nije shvatio... kako nije znao... što je krivo učinio...

Evo priče iz stvarnog života: do svoje 20. godine provodila sam svako ljeto na jednom otoku i imala tamo svoju ekipu vršnjaka. Pa sam prestala tamo dolaziti, pa sam polako izgubila kontakt sa svima. Prije nekih 6-7 godina, A. jedan od njih me je pronašao u cyber prostoru i nastavili smo prijateljstvo kao da ni dan nije prošao. I pitam ja njega za sve ljude...
    Kako je T?
    Pije...
    Kako je L?
    Pije...
    Kako je S?
    Pije...

Da budemo načisto... svi smo cugali u tim mladim danima, više nego je bilo pristojno... jednako kao i današnji klinci... nismo ni A ni ja puritanci... ali smo znali granice.

Sad se A i ja viđamo redovito... dva tri puta godišnje, čujemo relativno često... prođe još koja godina... ponovim pitanja:
    Kako je T?
    Ide psihijatrici u veliki grad blizu otoka.
    Bravo!

Kako je L?
    Oženio se, žena ga stisla, pa više ne pije.
    Mrak teta, svaka čast!

Kako je S?
    Pije...

Godina iza toga, pričam sa sestrom od T... kaže mi, to nema smisla, ta psihijatrica... to je papilova... napretka nema. U tom trenu ja već imam iskustvo s mamom, uputim sestru da ode u klub, kao i sad Trinu. Obitelj se skupi, T pristane na liječenje... ode u Zg, u Vinogradsku... obavi liječenje, shvati sve, posloži se... vrati se, nastavi ići u klub, sve super, žena sretna, on ponosan, sestre zadovoljne... i nakon nepunih godinu dana posrne i krene piti iz početka.

A što je sa S, pitam A?
    Rab tri puta... recidiv svaki put u prvom tjednu po povratku.

Hoću reći... ima različitih priča, ni jedna nije ista... ali, treba pokušati, krenuti odmah s najjačim oružjem. Rekla bi da psihijatri/psiholozi "opće prakse" ne znaju s alkićima (osim akao nemaju prethodno kliničko iskustvo s njima, pa su se povukli u privatne vode)... ovi koji se s njima bave svaki dan i poslože ih u trenu.
    Posljednje uređivanje od Mojca : 31.10.2013. at 10:00

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

meni se 4 piva dnevno čini puno, to je 2 litre alkohola iako nije travarica. pa još najbolje da je travarica, kad pogledaš, koja bi tek bila banana, zar ne?
    dok sam pušila, sviđalo mi se govoriti da pušim nepunu kutiju dnevno, kao, ostane mi u kutiji za sljedeće jutro uz kavu...
    niti mi je ostajalo za sljedeće jutro iz kutije, niti mi je to, koliko sam sebe i druge zavaravala da mi ostaje iz kutije bilo dovoljno za jutarnju kavu.
    zašto sam iskrivljavala sliku? - jer mi je bilo užasno neugodno što novac iz obiteljskog budžeta pretvaram u dim cigarete, a nisam u to vrijeme nalazila načina kako da prestanem, nije mi bilo jednostavno.

želim reći da je pitanje dana kada će to biti 5 piva svaki dan, a bilo bi zanimljivo znati nisu li ta 4 piva ipak podebljana s nekom žesticom...
    ne možeš tvrditi da nije, to moraš znati, a pitanje je koliko znaš.

meni se čini da su oko mene sve alkoholičari, od muževog oca, preko nećaka i da ne nabrajam... ima ih još.
    a jedini koji pije a da nikome račune ne polaže i ni od koga ne skriva popijeno je svekar.

s alkoholičarem ne može biti bolje. ne može, ne treba se zavaravati. njemu vrijeme ne ide u prilog, dapače, da radiš presjek svakih 5 godina iznenadilo bi te kamo je sve otišlo.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    meni se 4 piva dnevno čini puno, to je 2 litre alkohola iako nije travarica.
    da i nemi je 4 piva puno, bez obzira što je to "samo" pivo

Trina kako možeš biti sigurna da on baš ništa ne popije van kuće npr. na poslu?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ajme, ja mislim da alkoholizam NIJE posljedica problema, već UZROK problema. Ja nikako ne bih išla u psihanalize zašto je netko
    počeo piti, pa tko na svijetu nema problema, pa svi bi onda trebali početi piti? Sve su to nemušta opravdanja, kao, počeo sam piti jer je bilo ovo i ono..pa
    jesi mislio da će se time to riješiti? Jel to ima ikakve logike?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme, ja mislim da alkoholizam NIJE posljedica problema, već UZROK problema. Ja nikako ne bih išla u psihanalize zašto je netko
    počeo piti, pa tko na svijetu nema problema, pa svi bi onda trebali početi piti? Sve su to nemušta opravdanja, kao, počeo sam piti jer je bilo ovo i ono..pa
    jesi mislio da će se time to riješiti? Jel to ima ikakve logike?
    Ne bih se složila.
    Ne može se otkloniti posljedica, ako se ne dotakne uzrok.
    Odnosno možda i može ako je čovjek vrlo jak i čvrst karakter, a nekako čim bježi u alkohol, vrlo je nategnuto pretpostaviti da je dovoljno čvrst karakter.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih se složila.
    Ne može se otkloniti posljedica, ako se ne dotakne uzrok.
    Odnosno možda i može ako je čovjek vrlo jak i čvrst karakter, a nekako čim bježi u alkohol, vrlo je nategnuto pretpostaviti da je dovoljno čvrst karakter.
    Može.
    Mnogi su prestali piti zbog straha od ovog ili onog, ali nisu poradili na uzrocima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma dajte ljudi, pa čovjek zarađuje za šesteročlanu obitelj, trina ga uvijek hvali kako je sposoban, i sad je on kao neki slabić, i još
    bi to kao trebao reći naglas-to bi kao nešto pomoglo?
    Ja mislim da je okolina tu odlučujući faktor koji ga "tjera" da pije, voli društvo, voli valjda "pustiti mozak na pašu", "ne mislit o ničemu", "opustit se",
    a to zna samo uz pomoć alkohola, plus jednostavno vlada neka "kultura pijenja"..ovaj negativan obrazac bi trebalo zamijeniti nečim pozitivnim, samo
    čime i kako? To Trina najbolje zna..što ga vodi, što mu je bitno?

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ma dajte ljudi, pa čovjek zarađuje za šesteročlanu obitelj, trina ga uvijek hvali kako je sposoban, i sad je on kao neki slabić, i još
    bi to kao trebao reći naglas-to bi kao nešto pomoglo?
    Ja mislim da je okolina tu odlučujući faktor koji ga "tjera" da pije, voli društvo, voli valjda "pustiti mozak na pašu", "ne mislit o ničemu", "opustit se",
    a to zna samo uz pomoć alkohola, plus jednostavno vlada neka "kultura pijenja"..ovaj negativan obrazac bi trebalo zamijeniti nečim pozitivnim, samo
    čime i kako? To Trina najbolje zna..što ga vodi, što mu je bitno?
    A tko umanjuje njegovu sposobnost, kvalitete, zaradu itd. Pa ljudi smo, sa emocijama i frustracijama koliko god radili i zarađivali i ustiju prehranjivali.
    Pa nisam baš primjetila da turbo sposobni ljudi nemaju problema sa ovisnošću.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vjerujem da si probala svakako i sada si razmišljam što bi mom mužu bilo najstrašnije da mu kažem, što njegova 4 piva dnevno čine...
    njemu bi najstrašnije bilo to papanje love iz kućnog budžeta u smislu da djeci uskraćujemo bilo što.
    neku aktivnost, još jedan par obuće, da nam djeca mogu jesti kvalitetnije i bolje da on ne troši lovu na alkohol.
    a 4 piva dnevno je 25 kuna u trgovini, 50 kuna u bircu. pa si ti misli! a svi smo slabi na tu našu djecu i da im nešto uskraćujemo i ovako, jer dišemo, a kamoli jer pušimo ili pijemo alkohol.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam što bih ti rekla Trina, jer nemam blisko iskustvo s alkoholičarima, ja osobno ne pijem baš ništa i nikada, mrzim bilo kakav alkohol.
    U studentskim danima je bila druga priča, stvarno nisam imala pameti, ali nikada mi se okus ničeg alkoholnog nije sviđao, pilo se zbog društva,
    zbilja je vrijedila ona mladost-ludost...
    Ali znam da si u pravu što te smeta koliko tm pije, i NIJE normala svaki dan mrknuti 3-4-5 pivi..makar ti se po okolini činilo da je to normala, i
    makar on funkcionirao normalno uz tolike pive. Baždaren je valjda, ali je pitanje koliko će još biti tako. Samo, što učiniti, kad čovjeku samom
    nije stalo do vlastitog zdravlja?
    Poznanik (alkos) je nedavno umro od ciroze jetre, trbuh mu se napuhnuo ko u trudnice..On zapravo već neko vrijeme nije pio
    ali je šteta već bila napravljena..završio na psihijatriji, morali ga vezati..ma užas, i ubrzo i umro, nije ni 60 g. navršio.

Adiomare, ako dobro razumijem, bacila si cigarete, i grlim te puno, puno za to...ja uvijek kažem, perspektiva svih pušača je
    da će prestati pušiti jednog dana..zbog ovog ili onog..pa bolje prije nego kasnije.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Adiomare, ako dobro razumijem, bacila si cigarete, i grlim te puno, puno za to...ja uvijek kažem, perspektiva svih pušača je
    da će prestati pušiti jednog dana..zbog ovog ili onog..pa bolje prije nego kasnije.
    hvala ti
    jesam, prestala sam, ne pušim godinu i pol.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sad vidim da je oka napisala vrlo slično - ok, onda valjda nisam luda skroz.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ikreno, nebi išla u klub, nekako mi je on daleko od toga
    žao mi je što ti moram reći, ali moram, iako ćeš ti svakako postupiti kako misliš.
    užasno griješiš s ovim. užasno.

moja je svekrva išla dotle da joj nije bilo za zvat policiju iako je njen muž tu večer (i puno njih prije toga u nizu) imao gadan, gadan fizički ispad.
    kao, nije on to zaslužio. i nije on takav. pa on je dvije kuće sagradio, dvoje djece podigao (financirajući ih, da), penziju njima dvojma zaradio...
    i sad da se na njega zove policija kao da je neki kriminalac..
    a nasrnuo je fizički, uopće ne bezazleno, na 2 osobe iz obitelji.
    nije on taj...
    jest, baš je taj. i treba mu stati na kraj, u kojoj god se fazi trenutno nalazio.
    misliš da napuhujemo problem? na žalost, ne.
    moraš to uzeti u svoje ruke, mo-raš. pomozi mu se riješiti ta 4 piva dnevno za svagda.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    žao mi je što ti moram reći, ali moram, iako ćeš ti svakako postupiti kako misliš.
    užasno griješiš s ovim. užasno.

moja je svekrva išla dotle da joj nije bilo za zvat policiju iako je njen muž tu večer (i puno njih prije toga u nizu) imao gadan, gadan fizički ispad.
    kao, nije on to zaslužio. i nije on takav. pa on je dvije kuće sagradio, dvoje djece podigao (financirajući ih, da), penziju njima dvojma zaradio...
    i sad da se na njega zove policija kao da je neki kriminalac..
    a nasrnuo je fizički, uopće ne bezazleno, na 2 osobe iz obitelji.
    nije on taj...
    jest, baš je taj. i treba mu stati na kraj, u kojoj god se fazi trenutno nalazio.
    misliš da napuhujemo problem? na žalost, ne.
    moraš to uzeti u svoje ruke, mo-raš. pomozi mu se riješiti ta 4 piva dnevno za svagda.
    I puno ima takvih slučajeva.
    I evo... AdioMare je u tri crte lijepo rekla što ja već tri stranice pokušavam nježno.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma sve ok, ali ako je uzrok jednostavan, možda je rješenje jednostavno.

Da ponovim, ja sam 100% uz Trinu, ali imala sam vrlo blizak, vrlo sličan slučaj s baš tim problemom nemogućnosti nošenja sa snažnom osobom.
    Meni glupo, ali stvarno.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

O da, Trina je jaka i sposobna žena, koja - čini mi se - čvrsto stoji na zemlji. Što je izvrsno za nju, djecu, obitelj, pa i muža. No možda je stvarno to nekim dijelom trigger za "slabost" NJM odnosno te njegove svakodnevne 4 pive.
    Netko je skrenuo pažnju da to nisu "samo" 4 pive nego 2 litre alkohola!
    Primjećujem npr. kod MM-a - kada svoju plaću rasporedim početkom mjeseca na stanarinu, režije, klopu i sitne dugove, a on taj mjesec ne privredi ništa, e da, tada se češće svrati kod frenda i popije pićence, pa je onda posljedično i veća nervoza u kući jer to jedno pićence nije dovoljno da mu osjetila otupe a ne može si priuštiti više, pa onda ja p.zdim jer sam preumorna više od bejbisitinga odraslom mamlazu.
    A kad pokažem "slabost", ili kad ane uspijem ja sve poplaćati nego zakukam da ne mogu i da me zovu iz banaka itd, tada kao da se trgne i povuče da podmirimo taj mjesec.

Trina, draga, iskreno se nadam da će TM uspjeti izaći iz tog začaranog kruga i shvatiti kakvu vrijednost ima kod kuće u vidu snažne i dobre žene i divne djece.
    Nemam stručan savjet, nemam iskustvo kakvo bi ti možda pomoglo, ali dajem ti potpunu podršku, i tebi i tvojoj obitelji.

Stranica 4 od 8 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •