Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
Pa da, to je i njegov glavni argument. Nije pijan skroz, ne dovodi se u stanje baš pravog pijanstva ali eto, često mu se petlja jezik, mislim da je to čak pogoršano s tim da od panike da ga se ne proglasi pijanom budalom, on pazi kako će pričati pa se spetlja.. radi i baš sve obaveze izvršava normalno ali nervozan je konstantno. Eto, dok ne pije ništa, te nervoze uopće nema, dok je piva u điru, baš ga pere velika nervoza, ne može biti na jednom mjestu, i bježi u posao. Ok, možda to i nije tako loše, bolje u posao nego u kafić ali to nije normalno, što nije tako? Kuži se razlika kad je sa ili bez, bez je smireniji, normalniji, opušteniji. Kad ne pije više je kući jer ne treba ići nigdje tražit izgoor da popije pivu. Uostalo, opušteniji je i zato što se zna da su te tri (četiri, pet) pive problem i ne treba lagati, umanjivati, pravdati se, nego je sve pet.
Ova je tema postavljena kao upit, sagledajmo situaciju, je li to alkoholizam ili nije i mislim da smo u tom dijelu podosta složne. Sad, koji stupanj, prvi, drugi, treći, pripremni, stanje alarmantne opasnosti kad malo fali da se pojavi jača verbalna agresija, a ne samo nervoza, kakva je pozadina, o tomu se još može.
No, sklonost je tu i sad je vrijeme da se stane, pet do dvanaest, ako se pusti, ne može biti bolje, samo gore.
Meni je žao što mi tu samo "dijagnosticiramo", kao što politički kritičari po novinama samo vide krizu, ali ne nude pomoć. Žao mi je što ne znam što tu treba raditi. Izgleda mi kao da je ljubavnica u pitanju, neka treća osoba, pojava, neki treći entitet i ne znam kako se s tim boriti.
Kad ljudima zahladi brak ili imaju raznorazne probleme, lako je savjetovati - otiđite zajedno na vikend, razgovarajte, zabavljajte se...
Ali kad se pojavi alkohol, prvo neprimjetan, kao skrivena ljubavnica, žena sve više osjeća da je tu ta treća pojava s kojom ovaj više uživa i želi biti "s njom" neometan.
Najgore je vidjeti kad partneru postaješ suvišan, kad je tu alkohol, savjest smeta, žena smeta, nervira, najradije bi ju eliminirao, samo da ga ne ometa u pijenju.
Nakon analize situacije, a to si već obavila, ne znam što se točno radi. Možda borba na dva fronta istovremeno? S jedne strane potpuna eliminacija alkoholnog uljeza, a s druge strane nastojanje da se partnerski odnos i obiteljsko okruženje učine što mirnjim i što ugodnijim, kako se ne bi dobila potreba za bijeg?
Mogu detektirati kad je ovisnički problem u pitanju, ali slab sam terapeut kod tih "trokuta".