Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 386

Tema: alkoholizam ili ...

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nemam pametan savjet Trina, samo sam došla ti dati virtualni zagrljaj i podršku u tvojoj borbi za brak i obitelj.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Trina, samo da ti dam virtualnu podrsku...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Trina... takvih priča sam se naslušala u bolnici i klubu...
    Sve sam ti već rekla na prethodnim stranicama... Držim fige za brzo razrješenje situacije... ali sami nećete moći, potraži pomoć, molim te.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mislim na vas, trina
    meni se čini da tebi, vama, ništa nije nemoguće

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    mislim na vas, trina
    meni se čini da tebi, vama, ništa nije nemoguće
    X!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Trina... takvih priča sam se naslušala u bolnici i klubu...
    Sve sam ti već rekla na prethodnim stranicama... Držim fige za brzo razrješenje situacije... ali sami nećete moći, potraži pomoć, molim te.

Ovo mi izgleda puno lakše i brže u Zagrebu. Ne znam kako funkcionira po malim mjestima, tamo gdje se samo one što redovito piju ispred dućana eventualno šalje na liječenje, i to nakon što naprave veću glupost pa ih sprovede policija, onda proborave u nekoj ustanovi par tjedana ili mjesec-dva i onda jovo nanovo pri povratku. No, komu se obratiti samo za savjet, potporu, nekoga sa sličnim iskustvom, kao što je tebi bila ona susjeda? To se ja pitam, tko je tamo pomoć?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Trina, meni se isto čini da si ti jedna takva lavica, da ćeš vrlo dobro znati gdje, kad i koliko duboko treba (pre)sjeći.
    Za djecu su takve situacije koma, oni nemaju snagu racionalnog razmišljanja odraslih.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi izgleda puno lakše i brže u Zagrebu. Ne znam kako funkcionira po malim mjestima, tamo gdje se samo one što redovito piju ispred dućana eventualno šalje na liječenje, i to nakon što naprave veću glupost pa ih sprovede policija, onda proborave u nekoj ustanovi par tjedana ili mjesec-dva i onda jovo nanovo pri povratku. No, komu se obratiti samo za savjet, potporu, nekoga sa sličnim iskustvom, kao što je tebi bila ona susjeda? To se ja pitam, tko je tamo pomoć?
    Svuda funkcionira isto... lokalni klub koji ima veze s bolnicama... samo je pitanje koju bolnicu klub preferira...

Trina, imam jednu zmaj ženu, frendicu moje frendice, koja se nakon godina i godina alkohola posvetila tome da pomaže ljudima koji imaju problem. Javi se u pp ako želiš kontakt.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Bojim se kako će to zazvučati ako napišem, ali općenito gledajući, nije li bolja opcija promijeniti bravu i spakirati njemu dva kofera, nego s četvero djece tražiti utočište, pa nek se vrati kad odluči potražiti stručnu pomoć i posveti se nekom od aktivnih hobija koji po mogućnosti uključuje i obitelj.
    To sam napravila pretprošli tjedan, izbacila ga iz kuće. Nije bio s nama par dana. Pa se vratio na koljenima. Ahh, nije mi dosadno, to sigurno ne

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Ana i mamino zlato prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam pametan savjet Trina, samo sam došla ti dati virtualni zagrljaj i podršku u tvojoj borbi za brak i obitelj.
    X
    kako je netko rekao, ti si jaka žena, Trina, sigurna sam da ćeš naći rješenje i da će sve biti u redu, što ti od srca želim

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

O da, Trina je jaka i sposobna žena, koja - čini mi se - čvrsto stoji na zemlji. Što je izvrsno za nju, djecu, obitelj, pa i muža. No možda je stvarno to nekim dijelom trigger za "slabost" NJM odnosno te njegove svakodnevne 4 pive.
    Netko je skrenuo pažnju da to nisu "samo" 4 pive nego 2 litre alkohola!
    Primjećujem npr. kod MM-a - kada svoju plaću rasporedim početkom mjeseca na stanarinu, režije, klopu i sitne dugove, a on taj mjesec ne privredi ništa, e da, tada se češće svrati kod frenda i popije pićence, pa je onda posljedično i veća nervoza u kući jer to jedno pićence nije dovoljno da mu osjetila otupe a ne može si priuštiti više, pa onda ja p.zdim jer sam preumorna više od bejbisitinga odraslom mamlazu.
    A kad pokažem "slabost", ili kad ane uspijem ja sve poplaćati nego zakukam da ne mogu i da me zovu iz banaka itd, tada kao da se trgne i povuče da podmirimo taj mjesec.

Trina, draga, iskreno se nadam da će TM uspjeti izaći iz tog začaranog kruga i shvatiti kakvu vrijednost ima kod kuće u vidu snažne i dobre žene i divne djece.
    Nemam stručan savjet, nemam iskustvo kakvo bi ti možda pomoglo, ali dajem ti potpunu podršku, i tebi i tvojoj obitelji.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mislim, ne radi se o tome da takvim muškarcima smeta ženina snaga. To je pravdanje. Nije problem ženina snaga nego njihova slabost. Tko želi riješiti problem, naći će načina, a tko ne želi - naći će izgovor. Ja to u svojoj kući ne bih tolerirala dulje vrijeme. Mislim da bih postupila kao Trina - dala sve od sebe da se čovjek toga riješi, na korist i ponos svih uključenih. Nema veze što taj čovjek radi - s vremenom se stvari mogu okrenuti. U današnje doba nitko nema siguran posao, a 2 litre pive dnevno svakom poslodavcu mogu biti veliki minus. Isto i kod traženja posla - nema šanse da te netko zaposli uopće, a pogotovo na neodređeno ako se pokaže i najmanja sumnja na sklonost alkoholu.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mamasch prvotno napisa Vidi poruku
    Primjećujem npr. kod MM-a - kada svoju plaću rasporedim početkom mjeseca na stanarinu, režije, klopu i sitne dugove, a on taj mjesec ne privredi ništa, e da, tada se češće svrati kod frenda i popije pićence, pa je onda posljedično i veća nervoza u kući jer to jedno pićence nije dovoljno da mu osjetila otupe a ne može si priuštiti više, pa onda ja p.zdim jer sam preumorna više od bejbisitinga odraslom mamlazu.
    A kad pokažem "slabost", ili kad ane uspijem ja sve poplaćati nego zakukam da ne mogu i da me zovu iz banaka itd, tada kao da se trgne i povuče da podmirimo taj mjesec.
    Imam širok krug alkoholičara oko sebe, (pre)bliskih i manje bliskih i kod nekoliko njih sam primijetila isti obrazac, da su trijezni kad su potrebni, kad je neka frka (inače, u svim slučajevima pričam o ženama). Sad, nisam sigurna što bi Trina trebala napraviti s tom informacijom, glumiti damu u nevolji mislim da nema smisla, a po priči se ne čini da on ima vremena preuzeti još odgovornosti u kući. Nemam nikakav savjet, samo dijelim jedan dio svog iskustva. Naslušala sam se o svojoj odgovornosti vezano uz tuđi alkoholizam i jasno mi je koliko je to iritantno slušati.

U svakom slučaju, želim vam svima puno snage.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim, ne radi se o tome da takvim muškarcima smeta ženina snaga. To je pravdanje. Nije problem ženina snaga nego njihova slabost. Tko želi riješiti problem, naći će načina, a tko ne želi - naći će izgovor. Ja to u svojoj kući ne bih tolerirala dulje vrijeme. Mislim da bih postupila kao Trina - dala sve od sebe da se čovjek toga riješi, na korist i ponos svih uključenih. Nema veze što taj čovjek radi - s vremenom se stvari mogu okrenuti. U današnje doba nitko nema siguran posao, a 2 litre pive dnevno svakom poslodavcu mogu biti veliki minus. Isto i kod traženja posla - nema šanse da te netko zaposli uopće, a pogotovo na neodređeno ako se pokaže i najmanja sumnja na sklonost alkoholu.
    Slažem se, i tu se vidi da je Trina u pravu kada kaže "a što bih ja trebala reći - držim 4 kuta kuće, behandlam djecu i djetinjastog muža, puna mi je kapa svega!"!!!
    I ja sam pokušala tako da sam prestala lizat kuću, smanjila bliske susrete u krevetu, zahrkala svako toliko u fotelji već nakon Dnevnika, što i nije bilo daleko od istine jer me iskreno više ubijala ta njegova inertnost i izdrkavanje izazvano sa nedovoljno pića, nego da sam radila 3 posla i imala još 2 djece.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Na kraju krajeva, ako ćemo iskreno, tko meni garantira da mije ugovor na neodređeno i solidna redovna plaća ikakva sigurnost. I ja mogu ostati bez posla preko noći.
    I šta onda?
    Da se opskrbim mirogojčekom dok još imam plaću?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

draga trina, moj bivši dragi, s kojim sam provela 10 godina života, bio je pri početku naše veze isto ovo što ti opisuješ za svog muža ili dečka, pretpostavljam (nije ni bitno koga). na žalost, po meni i mom iskustvu, radi se o alkoholizmu i vrlo je vjerojatno da će s vremenom one dvije tri pive dnevno postati četiri pive, pa zatim četiri pive + boca vina itd. itd. moj savjet ti je da interveniraš, ako ikako možeš. ja nisam mogla, tj. nisam uspjela. alkohol je bio jači i upropastio je naš brak. danas mi je drago da je to tako jer je život s alkoholičarom jako jako težak život.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja potpisujem peterlin, lijepo je rekla da nije stvar u Trininoj snagi već u njegovoj slabosti
    i mislim da ćeš ti njega uspjeti pritisnuti i nemoj imati milosti
    on naprosto mora shvatiti da može zahebati doslovno sve- živote svoje djece i tvoj i svoj
    i moraš ga dovesti na rub - da se suoči dok još nije kasno da prestane
    i vjerujem da on uistinu jest takav kakvim ga opisuješ - i dobar i pametaan i sposoban i da vas voli
    ali ima veliki problem. ti mu pružaš ruku, i tako bi i sama, ali neka shvati da je on onda treba prihvatiti.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

on pije. pretpostavke za tu ovisnost vjerojatno su stvorene davno prije braka.
    ako i žena pije- onda su potpuno razorena obitelj.
    ako žena ne pije- ako ga ostavi- onda i dalje pije jer je sam.
    -ako ga ne ostavi- onda strši njena snaga pa zato pije.

reći nekom da je presnažan i da mu vjerojatno zato partner pije za mene je zbljuv. u obitelji bližoj i daljoj imam neke primjere za ovo što sam navela.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    reći nekom da je presnažan i da mu vjerojatno zato partner pije za mene je zbljuv. u obitelji bližoj i daljoj imam neke primjere za ovo što sam navela.
    Ovo sam spomenula kao kritiku prema osobi koja pije i da se Trina ne iznenadi ako to gospodin navede kao razlog.
    Mene uopće ne bi iznenadilo da je to razlog u njegovoj glavi. Time ne opravdavam pijenje, niti to smatram legitimnim razlogom.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Svi smo mi ljudi, netko jači, a netko slabiji. Ne mogu svi ljudi biti borci, vođe, netko mora biti i radnik i vojnik.
    Tako ako čovjek ima unutarnje nezadovoljstvo samim sobom i pokušava ga rješiti alkoholom ne znači da mu se to opravdava, da ga se žali ili sl.
    Realno gledajući potrebna mu je pomoć i razumijevanje, jer STALNI napadi i optužbe dok je u takvom stanju ne mogu sigurno biti od pomoći i rezultirati prestankom konzumiranja alkohola.

Znači ako on shvati bit problema i ako je osoba uz njega kao potpora, poticaj i razumije ga radi njegove i svoje dobrobiti nikako ne znači da se njegova ovisnost opravdava te umanjuje njegova odgovornost i krivnja što je sebe i obitelj doveo do te krajnje točke.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku

Znači ako on shvati bit problema
    da bi alkoholičar shvatio bit problema obično se treba destiti nešto stvarno strašno tipa nesreća koju on skrivi pijan, ostave ga žena i djeca, oboli i sl.
    a neki ni tada ne shvate

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Svi smo mi ljudi, netko jači, a netko slabiji. Ne mogu svi ljudi biti borci, vođe, netko mora biti i radnik i vojnik.
    Tako ako čovjek ima unutarnje nezadovoljstvo samim sobom i pokušava ga rješiti alkoholom ne znači da mu se to opravdava, da ga se žali ili sl.
    Realno gledajući potrebna mu je pomoć i razumijevanje, jer STALNI napadi i optužbe dok je u takvom stanju ne mogu sigurno biti od pomoći i rezultirati prestankom konzumiranja alkohola.

Znači ako on shvati bit problema i ako je osoba uz njega kao potpora, poticaj i razumije ga radi njegove i svoje dobrobiti nikako ne znači da se njegova ovisnost opravdava te umanjuje njegova odgovornost i krivnja što je sebe i obitelj doveo do te krajnje točke.
    E, svaka ti čast...Treba imati mjere, a ne opravdavati situaciju. Nije to lako jer to je hod po oštrici noža.

Ovo je vjerojatno razlog zašto ljudi (obitelji) koji se zateknu s tim problemom trebaju potražiti pomoć - lakše je ako imaš s kim dijeliti odgovornost, ako ima više ljudi koji daju potporu, moderiraju komunikaciju itd. pogotovo ako su to stručni ljudi s iskustvom. Mislim, vjerujem da se može napredovati i bez pomoći sa strane, ali je dosta teže i zahtjevnije.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nikad nebi na sebe preuzela odgovornost za njegovu slabost, što se tiče pića. Prije bih rekla da, da nisam ovakva kakva jesam, on bi već odavno potonuo u tom pravcu. Svejedno, ružno mi je kad čitam neke komentare ovdje..nama ne treba društvo liječenih alkoholičara. ne trebaju nam komune hebemti i što ja znam, pa nismo do toga došli. On je samo korak dalje od onoga što je "normalno". I to mali korak. Samo što ja više ne mogu tolerirati ništa.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Draga Trina... i moj tata je tako negirao maminu ovisnost.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Draga Trina... i moj tata je tako negirao maminu ovisnost.
    Nemoj. Imaš dobru namjeru, ali Trina se JAKO izložila na ovom topiku vjerujem da joj nije nimalo lako čitati komentare.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Izložila sam se i ja. I svi koji imaju sličnu priču i žele joj pomoći.
    Ni meni nije lako bilo pisati o mojim iskustvima... niti čitati njena i nakon toga pročitati ovakav komentar.

Ali... razumijem da je teško prihvatiti da je netko tvoj ovisnik... nikad neću zaboraviti grč s kojim sam išla u Vinogradsku, puteljak od parkinga do psihijatrije... svoje korake koje čujem u zimskoj tišini koji kao da koračaju u ritmu "moja mama je alkićka... moja mama je alkićka..." i suza koje gutam onog trena kad se približavam bolnici da budem sabrana.
    Teško je, teško je za poluditi... ali vrijedi...
    I dug je to put... od ovog pitanja do priznanja. Ne samo ovisnikovog, nego i njegove obitelji.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mojca, ipak nije isto jel u pitanju prošlost ili sadašnjost i budućnost, i nije isto jel u pitanju muž s kojim imaš 4 djece ili mama..
    Slažem se potpuno sa no@.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Trina, da ne čitam sve od početka, a što bi tebi bilo prihvatljivo rješenje/pomoč?

Odnosno da preformuliram: da li smatraš da ima nade/šanse da se riješi na tebi prihvatljiv način?
    Posljednje uređivanje od Anemona : 06.11.2013. at 09:28

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Slažem se s Dijanom i Noom.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

U alkoholizmu te samo kap dijeli od povratka u prošlost. I u trenu si di si bio.

A mama ili muž? Svejedno... Pričam o "tehnici" koja nekome može pomoći.. o procesu kroz koji netko mora proći...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Trina, da ne čitam sve od početka, a što bi tebi bilo prihvatljivo rješenje/pomoč?

Odnosno da preformuliram: da li smatraš da ima nade/šanse da se riješi na tebi prihvatljiv način?
    To je dobro pitanje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Nemoj. Imaš dobru namjeru, ali Trina se JAKO izložila na ovom topiku vjerujem da joj nije nimalo lako čitati komentare.
    Slažem se.

Prije svega Trina da ti izrazim svoju potporu.Imaš četvero krasne djece i vrijedi se boriti. Mislim da si reagirala dobro i na vrijeme.Mislim da će uz tvoju ljubav i potporu TM moći pobijediti tog demona u sebi- s obzirom na obiteljsku anamnezu koju si navela, sigurno mu nije lako.Radi se i o nasljednoj predispoziciji, što u cijeloj priči nije zanemarivo. Ja to zovem "ovisnički gen".

Mislim da on nije došao do faze kad su potrebna radikalna rješenja.Ono što ja mislim da biste vi trebali učiniti je sljedeće:TM treba prvo priznati da ima problem s alkoholom.Što znači da ga on jednostavno ne smije piti.Pijenje alkohola za njega je, kao i kod svih ovisnika, otvaranje Pandorine kutije.

Kad prizna da ima problem, treba otići u prvi veliki grad i potražiti stručnu pomoć.Znači psihijatru.Ako možete, idite privatno, za to ne treba žaliti novca.Vjerojatno će u početku dobiti i neke lijekove koji će mu olakšati ostavljanje od alkohola, jer on je nedvojbeno ovisan.Pretpostavljam da će to biti kombinacija Fevarina i Normabela.Doza koju će dobiti neće ga ni na koji način ometati u življenju normalnog života, što obiteljskog, što poslovnog.

Kad bude na terapiji, budi mu podrška.Nemoj se ljutiti na njega. Štoviše, potrudi se da u tvom ponašanju osjeti koliki ti kamen pada sa srca.Pročišćenje od ovisnosti često ide paralelno sa drugim pročišćenjima, sve ono što se zamaskira pod ovisnost izbije na površinu, i te stvari također treba rješavati u hodu.No u jedno sam sigurna- vi to možete.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

Prihvatljivo mi je da stane za skroz. Dokazao je da može i da život nije stao, nije bio smak svijeta, niti se morao zatvoriti u kuću i izolirati od ljudi. Sve se nastavilo dalje ali bez pića. Prihvatljivo mi je da, ako shvati da je to nešto što bi ga moglo koštati braka i djece, ode kod nekakvog psihijatra koji će mu na stručan način objasniti. Prihvatljivo je meni sve.

Ali sam napisala da nije to toliko daleko pošlo da bi trebao ići na liječenje. Mislim, nije hebiga, mogu ja sad pisati što oću i koliko mi smeta i koliko mi je gadljiv kad popije pivu..ali to nije čovjek koji treba ići na liječenje. Svatko pipše iz svog iskustva i super mi je to, drago mi je da pišete..imam i ja iskustvo, moj otac je bio nekoliko puta na bolničkom liječenju, svašta..Moj muž nije to. I nije to zavaravanje, nisam glupača koja laže sebi, traži opravdanja, nego pišem činjenično stanje.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Trina, pa pokušajte onda krenuti od psihologa/psihijatra (ali dobrog).
    Da li smatraš da bi muž pristao na to?

To sam i u prvom postu na ovu temu napisala, da vjerujem da on treba riješiti kod psihologa uzrok svoje potrebe za alkoholom, a nakon toga me večina popljuvala.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 06.11.2013. at 09:39

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Draga Trina, pratim temu koliko stignem, nemam puno vremena za forum u zadnje vrijeme.

Teško mi je dati neki savjet jer ipak ne znam dovoljno o vama, ali po onome što si ovdje napisala razumijem da ti je teško, da pucaš, ali da nisi na čistu u kojoj je mjeri to objektivno problem, ali mislim da ovo posljednje nije važno. Važno je u kojoj je mjeri ponašanje tvog supruga tebi problem.

Sigurna sam da mnogo razmišljaš o svemu pa mi je pisanje u formi savjeta malo neugodno.

Napisat ću ti što bih ja, čini mi se (jer teško je biti siguran u nešto dok sam ne doživiš), napravila da imamo sličan problem.

Kad mi je teško, kad sam zbrkana i kad tražim neke odgovore, povučem se na jedno meni drago mjesto, gledam more kako se valja, opustim se, uzmem kemijsku i papir i krenem, crtam shemu - gdje sam, što mi je problem, što se mora dogoditi da bi problem nestao ili se smanjio, što ja mogu napraviti, koje su moguće opcije (idealna, kompromisna, neprihvatljiva)...

Važno mi je pritom shvatiti cijelu sliku, ali i njezin okvir. Preko čega ne idem, na što ne pristajem...

Npr. popisala bih situacije koje me smetaju, koje pokazuju razinu problema; pokušala bih se/nas zamisliti u istim situacijama za godinu, 5 i 10 godina i shvatiti pristajem li tako nastaviti živjeti i kakvog će to imati utjecaja ne nas (i djecu), pokušala bih vidjeti može li se to riješiti nekim kompromisom i dogovorom, ili je potrebna drastična promjena.
    Uzela bih u obzir to da je to čovjek kojeg volim, ali razmislila bih želim li nastaviti živjeti s njim pod svaku cijenu. Pod svaku cijenu znači da on odbija shvatiti da on, ja i mi imamo problem koji se tiče njegovog konzumiranja alkohola; da odbija moju pomoć u rješavanju tog problena; da odbija uopće pokušati riješiti problem.

Ako bi moj odgovor meni samoj bio da ne želim živjeti s čovjekom koji ima problem s alkoholom i ne želi priznati ili rješavati problem, i to iz razloga jer volim i sebe, ali najviše iz razloga jer volim i svoju djecu, bez obzira koliko teška bila ta spoznaja, na neki bih način odahnula. Ok, to je taj okvir znači...
    Nadala bih se da do toga neće doći, ali spoznavanje vlastitog okvira (do kud idem, do kud sam spremna ići) dalo bi mi snage u razgovoru i pristupu.
    Naravno, ta krajnja opcija mora biti promišljena (gdje ćemo djeca i ja živjeti, od čega itd., što je bolje/gore za mene, djecu, nas kao obitelj)

Onda bih ga, kad osjetim da sam spremna i dovoljno snažna za to, sjela i mirno objasnila da ga volim, ali da njegovo ponašanje više ne mogu tolerirati, da je to došlo do te mjere da želim razgovarati u formi "ili - ili". Potrudila bih se jasno opisati zašto mi njegovo ponašanje smeta, kako se osjećam, čega se bojim...ali i što točno želim od njega da bismo mogli nastaviti dalje. Pružila bih mu ruku, ali jasno bih mu dala do znanja da sam, bez obzira na svoje osjećaje prema njemu, spremna prekinuti zajednicu koja se pretvorila u ono što mi više ne odgovara, ukoliko se stvari ne promijene.
    Ne bih prijetila opcijama koje nisam spremna realizirati.
    Bila bih odlučna da shvati da ovo nije "jedan od razgovora", nego "the razgovor".

I prepustila bih da odluči. Da izabere.

U svakom slučaju, sretno, draga Trina. Želim ti mnogo snage i šaljem zagrljaj.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Uf, dok sam ja pisala, već je došlo dosta novih komentara...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

zuska, odličan post!

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Prihvatljivo mi je da stane za skroz. Dokazao je da može i da život nije stao, nije bio smak svijeta, niti se morao zatvoriti u kuću i izolirati od ljudi. Sve se nastavilo dalje ali bez pića. Prihvatljivo mi je da, ako shvati da je to nešto što bi ga moglo koštati braka i djece, ode kod nekakvog psihijatra koji će mu na stručan način objasniti. Prihvatljivo je meni sve.

Ali sam napisala da nije to toliko daleko pošlo da bi trebao ići na liječenje. Mislim, nije hebiga, mogu ja sad pisati što oću i koliko mi smeta i koliko mi je gadljiv kad popije pivu..ali to nije čovjek koji treba ići na liječenje. Svatko pipše iz svog iskustva i super mi je to, drago mi je da pišete..imam i ja iskustvo, moj otac je bio nekoliko puta na bolničkom liječenju, svašta..Moj muž nije to. I nije to zavaravanje, nisam glupača koja laže sebi, traži opravdanja, nego pišem činjenično stanje.

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Žene, majke Rodine, kako vi hendlate po ovim životnim temama! Ostajem bez daha čitajući što im radite, što si radite...valjda je to ovo novo žurno vrijeme.

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    Žene, majke Rodine, kako vi hendlate po ovim životnim temama! Ostajem bez daha čitajući što im radite, što si radite...valjda je to ovo novo žurno vrijeme.
    Draga bako, i ja se ponekad pitam kako uspijevamo ovoliko razraditi prebrzu svakodnevicu!

Moram priznati da mi je Rodin Forum jako veliko veselje i pomoć, često trebam nekoga tko mi nije direktno, fizički blizak ali blizak po umu, da me sasluša, savjetuje, uvjeri i razuvjeri.

Zato, Trina, glavu gore, tu smo, podržavamo tebe i TM-a.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    baka ne podh**a*aj, žene se ubiše pokušavajući nešto pametno smozgati, a ti se čudiš ne znam koji put ko picek glisti

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

picek glisti ?! - fakat to nisam čula

samo ono: pura dreku

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    picek glisti ?! - fakat to nisam čula

samo ono: pura dreku
    I ja sam to čula na ovom forumu, viš' kako je koristan, upoznajmo svoje krajeve, narječja i običaje

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

A možda se baka samo divi, i ono moje dobroćudno JA to kuži, ali ono drugo, prgavo, vidi pogled s visoka.
    Možda sam u krivu, a to zapravo progovara moje Pravo ja, ono što kaže Hladno pivo u pjesmi "Pravo ja" http://www.youtube.com/watch?v=zs5Xj-U0MWM, ono koje je možda član HDZ-a, fan Celine Dion ili nosi rajf

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Trina, želim ti/vam puno sreće, tvoja priča me baš dotakla jer si mi ti kao virtualni lik kul.

Nastavno na Zuskin komentar da je to the razgovor, a i tvoje obrazlaganje da to nije za liječenje, probaj razmišljati u smjeru da je liječenje/psihijatar/klub samo jedna izvanska manifestacija toga koliko je to the razgovor i da je to početak nove ere i priznanje sebi da to nije faza, nego da se to ponašanje mora ful ostaviti iza sebe, ako želi tebe uz sebe.

Glupo sad, ali evo, ko što je za brak potpis papira i ceremonija (ma što ko mislio o tome), tako je i liječenje tj. baš takvo prihvaćanje problema i ono što iz filma gledamo "my name is taj i taj and ajm an alcoholic" onaj službeno-formalni okvir da se konačno shvati da jest, to je moj problem, i da se prihvati činjenica da je taj razgovor the razgovor.

Barem bi ja na to tako gledala, ne poznajući tvog muža niti finese problema alkoholizam (ali iz ovog što si napisala i nisu potrebne finese, to je to).

Ako taj korak izostane... to ti je malo, barem se meni čini, ko Luigi i Bepina i (ne)odlazak prid oltar...

Sretno!!!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.11.2013. at 13:30

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Samo jedan savjet: oprezno sa psihijatrima. Naime, mom suprugu nikad nisu rekli da previse pije, nego (objasnili su mi sami psihijatri sa kojima sam razgovaral) su odobravali to kako bi stekli njegovo povjerenje. Ukoliko odmah kazu sto misle, kazu, pacijent se cesto ne vrati. U nasem slucaju je to bila kontraproduktivno, jer, eto, ja sam preuvelicavala problem, a cak ni psihijatar nije vidio problem u tim svakodnevnim cugama. Tako da, eto, moje iskustvo sa psihijatrima po ovom pitanju je lose (3 razlicita doktora).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Teta Eta, jesu bili relativno specijalizirani za problem? Mislim da kužim taj njihov pristup "izgradnje povjerenja", barem preko psiho-bolesti u obitelji di imam iskustvo, ali ja bih se tu držala nekog provjerenog puta (ako ga ima) za liječenje alkoholizma.

Trina, meni se čini da se mora nekako izvanjski manifestirati i osvijestiti problem, jer kako će on percipirati razgovor kao the razgovor, kad ste već imali situaciju razgovora pa promjene, pa opet promjena na negativno itd. Bojim se da the razgovor neće držati, kao i to da bude sve na njemu i na njegovoj odluci, a bez potpore izvana i od trećih, emotivno neangažiranih osoba (klub, doktor itd.).
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.11.2013. at 13:42

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Potpis na inu. Nama je ovaj forum nekad ta treca osoba, grupna terapija. Ja osobno sam jedno vrijeme imala stvarno potrebu za potporom izvana. Ako je sredina u kojoj jesi nesvjesna da je nesto problem, onda ne mozes ni dobiti potporu.
    S druge strane morala sam po zakonu po potvrdu o odradjenom savjetovanju i posto se besplatno mogla dobiti samo u Centru za obitelj od njihovog psihologa, razgovarali smo MM i ja s njihovim psihologom, totalno needuciranim za nas problem, to je bilo totalno promaseno, ispunjavanje obaveze. Mi smo si nakon tog razgovora otisli nesto popiti, koliko smo se jadno i glupo osjecali. (Govorim o psiholoskom savjetovanju vezanom uz IVF)

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Pa ne, nisu bili specijalizirani za taj problem. Naime, moj ex nije nikad priznao da ima problem sa alkoholom, psihijatrima je isao zbog drugih razloga, a alkohol on nije ni spominjao kao problem.

Stranica 7 od 8 PrviPrvi ... 5678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •