Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Kako zaljevate cvijeće?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Kako zaljevate cvijeće?

Mislim na sobno cvijeće koje ne treba često zaljevati.
    Što radite kad ga treba zaliti:

Stavite vaze u kadu, dobro natopite s vodom i pustite da se ocijedi, pa onda vratite na mjesto?

Ili samo izlijete određenu količinu vode u zemlju, bez da pomičete biljku?

Znam da pitanje zvuči banalno, ali puno žena koje znam radi na prvi način. I nisu mi znale objasniti zašto je to bolje od brzinskog zaljevanja. Meni to zvuči kao bespotrebno kompliciranje, ali te "to tako treba" procedure u kućanstvu često imaju neki logičan razlog. Možda biljke imaju neku korist od toga natapanja i pomicana - zna li netko?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Tak se ispire prašina. Nema drugog načina da očistiš npr. hoyu japonicu nego da ju istuširaš u kadi. Ja imam dva sina osjetljiva na prašinu, pa svoje 3 biljke otprilike 1xmjesečno perem u kadi. Češće u sezoni grijanja jer nabiru prašinu.

Nema pravila - uzmeš upute (što koja biljka voli) i postupaš po tome.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima smisla

Ali zašto japanske ljubice natapati u kadi - njima se ionako ne smiju močiti listovi?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Ima smisla

Ali zašto japanske ljubice natapati u kadi - njima se ionako ne smiju močiti listovi?
    Draga, ljubice su afričke, a hoya japonica je voštani cvijet: http://www.evergrowing.com/tips/images/hoya.jpg

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Isto zalijem biljku na mjestu kad joj se osuši gornji sloj zemlje. Tuširam ih oko jednom mjesečno, ali u dvorištu ( zimi u kadi), najviše radi prašine, ali i da se dobro natope. Većina biljaka voli rjeđe, ali obilnije zalijevanje.
    Afričke ljubice se ne smiju tuširati, jer im se, kako kaže i Klara, ne smiju močiti listovi (dobiju smeđe fleke).

Imam prašumu cvijeća i vani i u kući i nekako mi se čini da bolje napreduju ako ih "zaboravim" zaliti, nego ako pretjeram. Izuzetak su hibiskusi, hortenzije i slične. I agrume ( imam mandarine, naranče, limune i grejp u vazama) moram redovno zalijevati, jer im pukne plod ako se osuši zemlja.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    ...ljubice su afričke ...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Draga, ljubice su afričke, a hoya japonica je voštani cvijet: http://www.evergrowing.com/tips/images/hoya.jpg
    ovo imam doma, kako se treba brinuti o tom cvijetu?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Offt. kako se brinuti o voštanom cvijetu - jako je jednostavno i ništ posebno!

Sadim u glistin ili malo težu zemlju za cvijeće (ne smije biti skroz lagana). Zalijevam otprilike 1xtjedno, zimi čak i rjeđe ako nije blizu radijatora. Najbolje uspijeva na istočnom prozoru, na zapadnom ne cvjeta (bar kod mene i moje svekrve). Ne voli blizinu radijatora zimi, pa je držim na prozorima gdje nisu radijatori odmah ispod.

Gnojim samo u proljeće, prije cvatnje, minimalno, u razmacima od 2-3 tjedna. Baš sam si mislila kako ću na godinu ubaciti onaj plant-pin štapić s gnojivom.

Ispirem vodom da listove očistim od prašine, prema potrebi. Ne obrezujem vriježe nego postavim okvir (od bambusa ili plastični) na koji se biljka penje. Ljetos nas nije bilo 2 tjedna - ne samo da joj nije bilo ništ nego je podivljala i popela se po gurtni od rolete. Cvjeta bar jednom godišnje, obično proljeće-jesen. Svake godine cvjeta na istom mjestu, pa se ne smije odstraniti batrljak gdje je bio cvijet.

Presadim ako mi kroz rupu od tegle izbaci korjenčiće. Kad mi biljka preraste širinu prozorske daske, ispelcam si mladu (samo stavim reznicu s lišćem u vodu i čekam da se zakorijeni, za neka 4 tjedna, ljeti) i stvar krene od početka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moja je u kuhinji na prozoru. To je sjeverozapad, popodne je na suncu. Zalijem jednom tjedno, po zimi i manje. Ne prihranjujem. Cvjeta već treći puta ove godine, valjda joj odgovara mjesto.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

sobne biljke zalijevam u tanjure ispod tegle i to obavezno odstajalom vodom. ne tuširam ih nikad u kadi a lišće im obrišem (jaaaako rijetko) vlažnom krpom i našpricam onim balzamom za sjaj i njegu listova...

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Imam nekoliko vrsta dracena, drvo života i amarilis - sve ih zalijevam 1 tjedno (ili jednom u 10 dana) i to odozgo. Koliko smiju biti u vodi ako ih se zalijeva odozdo, tj. potopi u vodu?

Balkonsko zalijevam svakodnevno, sad kad je zahladilo svaka dva-tri dana (ako ne pokisne).

I da, žute mi listovi drveta života, ne mogu vjerovati da će uvenuti. Premjestila sam ga na svjetlije mjesto, a ne znam kako mu još pomoći i ima li pomoći.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •