Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: dojenje i sumamed

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno dojenje i sumamed

jednom ste mi jako pomogle kad sam u ruci drzala aspirin a nisam znala smijem li ga popit...

...sad mi je na gin.pregledu na brisu papa testa nadjena jaka upala endocerviksa! dobila sumamed i to dvije kutije. ja i mm. i geonistin, isto dupla doza. kako stoji sumamed i dojenje? dojim skoro 18 mj i to puno (cijela noc, jutro, cim dodjem s posla...klasika) ni dr.gin. ni moj opci nista mi nisu rekli, a pitala sam.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci beba ima 18 mjeseci.
    Ne mogu pouzdano tvrditi, ali to je lijek koji se daje po potrebi i bebama odnosno skroz maloj djeci sto bi znacilo da ga bez brige mozes uzeti.
    Tvoja beba moze mozda imati neke nuspojave, kao sto je mozda proljev, odnosno sto vec pise na sumamedu, al cisto sumnjam.
    Ja sam u slicnoj situaciji od medicinskih djelatnika (a bilo ih je nekoliko u igri) cula razna misljenja, neka potpuno oprecna, pa sam na kraju trazila po internetu popis lijekova kompatibilnih s dojenjem.
    Inace ovdje su neki linkovi (sumamed je azithromycin):

http://www.state.in.us/isdh/programs...edications.htm

Ovdje je detaljan popis (trebas skinuti onaj pdf):
    http://www.who.int/child-adolescent-...TION/BF_MM.htm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sa plive:

Trudnoća i dojenje
    Dosadašnja iskustva ne ukazuju na štetan učinak azitromicina na plod. Zbog malobrojnih kliničkih podataka ne preporučuje se primjena tijekom trudnoće, osim kad je neophodno.
    Tijekom dojenja primjena se azitromicina ne preporučuje.
    Možda najbolje da nazoveš zavod za farmakologiju.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fala cure!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je moja doktorica opće prakse rekla da ne daje sumamed ženama koje doje. Bila sam bolesna i htjela sam sumamed jer od svakog drugog antibiotika dobijem gljivice, ali mi ga nije dala.
    Svakako probaj kontaktirati Klinički centar za farmakologiju na Rebru, ja sam ih zvala jednom. Možda ima neki zamjenski lijek koji ima isto djelovanje, a manje je štetan za bebu.

I još mi nije jedno jasno. Kažeš da ti je na papi pronađena jaka upala. Ne znam koliko si dugo čekala nalaz i kakvi su ti simptomi, ali mi se čini da ako je u pitanju tako jaka upala koja zahtjeva sumamed da bi ti i prije rezultata testa već završila na antibiotiku. To je moje laičko mišljenje, sorry ako griješim. Sretno!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

simptomi...bas nikakvi. nalaz mi je dosao relativno brzo. tjedan dana. i meni je cudno da se na pregledu nis nije vidjelo, mislim obicno mi kaze odmah sve. ovako, napisao mi je s druge strane ono sto je citolog napisao. jaka upala endocerviksa i protokol i za mene i mm. inace dobar je doc, privatno sam bila, a kako sam nekad imala i cin3, pa me izlijecio...nisam sklona ne poslusati ga, al mi je cudno da mi se nije javio u svezi dojenja, a bas mi se ni ne prekida dojenje...ne znam, bas sam ni vrit ni mimo. narucio me ponovo na papu za 4 mj, pa mi se cini da se ne smijem bas zezat i dugo odugovlacit. u principu sam nasla oprecne informacije. i kompatibilno i nije. a opca praksa mi je rekla ako nema alternative, uz dojenje uzet. hm, jos nisam. sutra zovem rebro.

josipa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja sam nedavno postavila isto pitanje samo mi je sumamed trebao zbog angine. Moja pedijatrica je rekla da se uz dojenje smiju uzimati antibiotici na bazi penicilina i cefalosporina, a ako je bas potreban sumamed da prekinem dojenje i izdajam (bacam mlijeko) se 7-10 dana i nakon toga vratim dojenju.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam opet gledala, i shvatila da zapravo nema dovoljno podataka o tome koliko se sumamed izlucuje u mijeku pa da zato i nema jasnih odrednica o tome moze li se dojiti ili ipak ne bi trebalo.
    pokusaj nazvati doktora Stanojevica, mislim da je on pedijatar na Sv. Duhu, on ti je fakat strucnjak za dojenje i sigurno ce ti moci pomoci.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo ja ti imam jedan "odokativni" savjet, pa možeš tu strategiju raspraviti s doktorom. Naime, s obzirom da tvoje dijete ne ovisi o tvom mlijeku, ali još ne želiš prekinuti dojenje, možda bi optimalna strategija bila zadržati 1-2 podoja dnevno (da ne prestane dojiti) i nekoliko puta izdajati (da ne smanjiš previše proizvodnju i da u podojima ukupna količina lijeka bude manja). Po noći neka TM zabavlja dijete. Možeš pritom paziti da jedno dojenje bude neposredno prije tablete - to ako dojiš 2puta na dan- (recimo ujutro) a drugo navečer, (izdojiš se kad dođeš s posla i prije svog spavanja) ali s obzirom na relativno konstantnu razinu lijeka u krvi kod sumameda to baš nema velike veze. I tako to radiš 7-10 dana. Nije baš zabavno, ali možda ti bude i poslije toga prestala dojiti po noći (moj je, kad me 5 dana nije bilo, izdajala se i nastavila dojiti, a on počeo spavati po noći).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamazika...zanimljivo! nesto sam si i ja tako sama iskemijala u glavi. npr.popijem ujutro, cikimo tek navecer. dva dana. pa osmi i deveti dan ponovo)takav je protokol). samo da, razina ostaje...

nego, da imamo za ubuduce...zvala sam rebro, farmakologiju, divna doktorica se javila i rekla da u trudnoci sigurno mogu uzimati sumamed, a dojenje...to je trazila sto pise...i rekla je: minimalni rizik za dijete, mama slobodno uzmite. pitala me kolika je beba, ja rekla 18 mj ce uskoro, ona umrla od smijeha. rekla da je doc dao jer se pretpostavlja da ne dojim!?!? al dr.zna.

nema veze. u pon ujutro pijem, vikend smo malo previse vezani uz ciku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čini mi se da smo telefonski razgovarale s istom doktoricom na Rebru. Ja sam jednom zvala jer sam uzimala sumamed, a nisam znala da sam trudna. Doktorica me je tako informirala i bila toliko ljubazna da se nisam mogla načuditi. Zaboravila sam ime, imam negdje u papirima jer su mi i pismeno poslali objašnjenje. Stvarno je rijetko potrefiti da vam netko telefonom tako ljubazno odgovori. Zato, ako imate kakvih nedoumica oko lijekova bilo u trudnoći ili za vrijeme dojenja najbolje je kontaktirati zavod za farm. Sjećam se da mi je rekla kako im svakodnevno dolaze trudnice u suzama, jer ih ginekolozi isprepadaju jer su uzimale neki lijek za vrijeme trudnoće.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja sam trenutno totalno luda jer bih trebala piti antibiotike i jos uzimati antibiotske vaginalete i to 10 dana, a dojim. Malac mi ima 8 mj. i uopce ne dolazi u obzir da prekidam dojenje. Taj oralni antibiotik jos nekako i moze uz dojenje,a na vaginaletama pise da se prekine dojenje dok traje terapija. To se vjerojatno odnosi na istovrsne tablete-Medazol (uputa je za oboje ista), a veginalete se ne apsorbiraju toliko u krvotok, ali opet...uopce ne znam sto da radim,vec tjedan dana gledam u njih i ne odlucujem se. Btw-ginekologica zna da dojim i bila je neodlucna da li da mi ih da, pa je zvala neku kolegicu i na kraju mi ih ipak dala. Cak sam razmisljala da skupljam mlijeko par tjedana pa da ga hranim time 10 dana, ali on uopce ne zna piti na bocicu.

Koraljka

Početno

Vidim da je netko naceo temu pijenja lijekova u trudnoci i dojenju...
    Ja sam u prvih 5 tjedana pila jedan jako "grdi"lijek koji je apsolutna kontraindikacija u trudnoci jer je vrlo "teratogen", odnosno u velikom postotku slucajeva se radaju djeca sa teskim malformacijama. Naravno ja nisam znala da sam trudna, a kadsam saznala, bila sam u totalnoj komi jer sam zeljela zadrzati trudnocu, a od straha nisam 3 mjeseca spavala. onda me moj ginic uputio na Zavod za klinicku farmakologiju, gdje me prof. Francetic umirio, objasnio mi kako lijek, u dozi koju sam pila, djeluje na fetus, sto se moze dogoditi i njegovo misljenje o cijeloj situaciji. Iz ambulante sam izasla mirna i s uvjerenjem da ce sve biti ok. Hvala profesoru sto sam se daljnjih 6 mjeseci mogla radovati svojoj trudnoci... To je bilo jedno od najpozitivnijih iskustva iz nasih zdravstvenih ustanova. Stvarno svaka im cast.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •