mujice, što se tiče onog prije pitanje o tome kako homeopati znaju iskoristiti tamnu energiju, a fizičari ne znaju ni što je: ja nisam ni rekla da je to ta energija koju oni iskorištavaju, a mislim da ni oni sami to nisu rekli. Zapravo, sigurno nisu. To je bila samo ilustracija pozicije znanosti u spoznaji svijeta oko nas - jako smo daleko od spoznaje
svega što postoji, pa treba imati otvoren um.
U prirodnim znanostima se više puta odbacivala paradigma unutar koje se spoznavao svijet
http://www.experiment-resources.com/paradigm-shift.html (pročitajte ako vam se da, zgodno je za znati ako prije niste o tome razmišljali), a imamo i primjere kad se pokaže da su postojeća znanja zapravo dobra aproksimacija nekog šireg modela. To je slučaj sa kvantnom i Newtonovom mehanikom - kvantna je ta koja vrijedi na širokom rasponu dimenzija i masa, ali Newtonova (iako zapravo pogrešna tj. ne vrijedi za sav poznati svijet) je sasvim dobra u našem svakodnevnom svijetu i daje gotovo iste rezultate kao kvantna, tj s greškama koje su zanemarive. Možda u tom smislu i ne treba odbaciti svu postojeću znanost da bi se tjelesno, mentalno i emocionalno ujedinilo u nekoj teoriji koja obuhvaća funkcioniranje svo troje? Inače, i kvantna je zvučala sasvim ludo, potpuno je neintuitivna i zapravo je se ne da razumjeti (čak ni kad je koristite, nego se samo na nju naviknete) a puno toga danas radi na njenim principima.
Opet, ne kažem da homeopatija radi, samo kažem da bi možda mogla, jer malo toga zapravo znamo. A kako homeopati znaju? Ne znam, možda su nanjušili. U fizici, konkretno, do puno stvari su došli neki posebni ljudi po nekom svom osjećaju koji nije bio ničim opravdan u datom trenutku. Niels Bohr je ubacio hipotezu o kvantizaciji elektronskih staza u atomu iz vedra neba, ma baš iz ničega, ničim opravdano i protivno kompletnoj dotadašnjoj fizici. I eto, daleko nas je to dovelo.
Ja nemam neku sklonost alternativi, ne znam kako bih u moru priča odabrala kojoj povjerovati, a nijedna me ničim osobito ne privlači. Plus, kultovi tipa Brace sa Srebrnjaka su mi, naravno, užasno odbojni. Kod homeopatije mi je ok to što seni kaže - izgleda da ima dosta pametnih ljudi koji se njom bave i dosta racionalnih ljudi (seni, npr, hahaha

) koji je koriste i imaju dobra iskustva. Ne vidim zasad tu neku tešku pravaru, a ni pljačku - ali nije ni da sam baš proučavala.