Citiraj 80hope prvotno napisa Vidi poruku
ej-hvala ti puno sve si mi lijepo napisala-al evo i ja cu polako
1.echericia coli radjena uk 3 puta-1 >100 000
2. 10 000-100 ooo
3. 10 000 savjetovana kontrola 1 put mj i taman jučer uzela dvije-nalaz u ponedjeljak
Draga 80hope,
oprosti što ti nisam prije odgovorila, nisam stigla do kompjutora. Znam da te ovo jako zanima.
Meni ti je malo čudno bilo to kako maleni ne napreduje u težini, nevoljko jede. Ako ne dobiva na težini, to može biti zato što je dijete bolesno. Nerado ti ovo pišem. Nadam se da je maleni zdrav. No, mislim da postoji određena sumnja na uroinfekt. Naime, 100 000 je dosta velik broj bakterija. Ne znam kakvi su vam ostali parametri. Jeste li radili CRP (indeks upale, vadi se krv)? Koliki su leukociti u urinu, ima li proteina, nitrita? Leukociti u krvi, sedimentacija?
Napisat ću ti naše iskustvo s uroinfektom. Moja malena imala je sa 8 mjeseci uroinfekt, te je hospitalizirana (ostala 5 dana), a nalaz urinokulture bio je, isto kao i kod vas, 100 000 (10 na 5). Dakle, to nije malen broj. Dijete do godine dana ne liječi se antibiotikom u sirupu, nego obvezno injekcijama ujutro i navečer (intramuskularno), ili se lijek daje putem braunile dok je dijete u bolnici (intravenozno). Prema tadašnjim nalazima mog djeteta hospitalizacija ne bi bila nužna, da se nije radilo o djetetu mlađem od godinu dana, te je postojala mogućnost naglog skoka temperature nakon davanja lijeka, tako da su liječnici htjeli dijete pratiti na odjelu.

Tijekom boravka u bolnici napravljena je i dijagnostika, postoji li refluks, dakle određena anomalija koja uzrokuje uroinfekt. Kod moje malene nisu ga našli. Ako se pak nađe, to je važno za dalje postupanje.
Mi dalje idemo na kontrole, s vremenom naručuju sve rjeđe, a tolerira se nalaz do 1000 (10 na 3) bakterija u urinu (urinokultura). Ako je više, djetetu se daje tzv. profilaksa, tj. neka vrst antibiotika da se ne bi infekt vratio.

Da napomenem da smo se mi liječili na Šalati u Zg, a to je Referalni centar za bolesti bubrega i mokraćnih puteva (poslala nas pedica). Taj centar se kasnije preselio na Rebro.

Vidim da sada čekate nalaze. Preporučujem ti svakako da odeš i po drugo mišljenje, dakle mišljenje drugog pedijatra, po mogućnosti nekoga tko je na dobrom glasu, najbolje možda prema preporuci što ti je ovdje dala darva. Poneseš sve nalaze, dovedeš dijete, pa će i on dati svoje stručno mišljenje.

U vezi s ovim pitanje možeš postaviti i na podforumu "Zdravlje djece", primjerice na temi "Pitanje forumašicama medicinske struke".