Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Da li je potrebno miksati hranu?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Da li je potrebno miksati hranu?

što mislite da li bebama potrebno mixati i usitnjavati hranu?

ili ih uvoditi u svijet dohrane onako malo po malo
    mrvica jedna
    pa komadić
    pa žlica ovoga
    pa žlica onoga
    pa zalogaj ovoga...

ako mixate hranu zašto mixate? jer beba lakše pojede? jer je vama lakše tako ju nahraniti?
    da li ste sigurniji da će tako pojesti nešto veću količinu nego da pojede tri mala komadića krumpira ili mrkve?
    zato što mislite da treba?

ima li neka teorija o ovome...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne treba miksati.
    malo zgnjeciti na pocetku i to je to.
    od pocetka davati finger food.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sve bih dala da ne moram miksati, odnosno da s lakocom jede zgnjecenu hranu.

miksam da se ne gusi, jedini razlog
    miksat cu dok god ne budem sigurna da mozemo papati bez gusenja jer mi je to pihvatljivije nego da zamrzi papati zbog straha od gusenja

papamo i na nacin da mu ja svojim prstima odlomim komadic npr keksa ali jos uvijek ne gricka, no vjezbamo, trudimo se, naucit cemo u konacnici jednom....

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Re: Da li je potrebno miksati hranu?

što mislite da li bebama potrebno mixati i usitnjavati hranu?
    U načelu nije potrebno miksanje, dovoljno je zgnječiti vilicom u početku.

ili ih uvoditi u svijet dohrane onako malo po malo
    mrvica jedna
    pa komadić
    pa žlica ovoga
    pa žlica onoga
    pa zalogaj ovoga...
    Malo po malo upoznavati ih s novim okusima i teksturama.

ako mixate hranu zašto mixate? jer beba lakše pojede? jer je vama lakše tako ju nahraniti?
    da li ste sigurniji da će tako pojesti nešto veću količinu nego da pojede tri mala komadića krumpira ili mrkve?
    zato što mislite da treba?
    Na žalost ja sam jedna od onih majki čijem dijetetu se diže želudac (još uvijek ) od najmanje grudice hrane, tako da sam samo zbog toga prisiljena sve miksati. Jedva čekam da prođe ta faza i da može papati normalnu hranu, a ne neki gnjecavi neidentificirani miks. I ne, sigurna sam da ne pojede više. Zapravo jede jako malo od dohrane. Stvarno nam dohrana ide puževim korakom.
    ima li neka teorija o ovome...
    Ne znam da li postoji teorija. Ja sam si to jednostavno objasnila. Neka su djeca ranije, a neka kasnije spremna za dohranu. Moje dijete je u ovoj drugoj grupi i ja još čekam onu pravu spremnost na taj korak u njegovom životu. Imamo ciku pa nas zapravo za to više i nije tako puno briga. Moram priznati u početku me to brinulo. Sad smo super. Kad bude htio počet će papati i veće komade hrane.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Andrija je počeo s dohranom prije mjesec i pol. U početku se gušio, dizao mu se želudac i povraćao je na svaku mrvicu. Pa sam miksala (jabuku i kuršku naribam na najsitniji ribež) da bar upozna različite okuse.

Ali sam svako nekoliko dana ponudila i nemiksano. Pa nije prošlo prvi, drugi, treći put... Pa je jedan dan ipak prošlo bez povraćanja. To je bilo prije neka 3 tjedna. Danas sam mu ponudila mrkvu (kuhanu i zgnječenu) i quinou, nije baš oduševljen, ali 2-3 žličice koliko je uzeo u usta je bez problema progutao. I žvakao. Da sam smiksala, sigurno bi više pojeo, ali količina mi nije prioritet.

Jedva čekam da bude dovoljno stabilan da ga mogu staviti u hranilicu (sad koristimo kolica i AS za papanje) da može jesti i rukama (vidim da se rado igra s hranom).

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači li to da u biti nije spremno?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ja si nekako mislim da bi se to mozda moglo tako objasniti. s velikim mozda. ne znam. ja sam odmah nudila komadice kuahne hrane i ne plasim se zagrcavanja.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači li to da u biti nije spremno?
    Ja sam to sebi tako protumačila. Ne vidim drugi razlog iz kojeg bi jedno dijete odmah bez ikakvog problema moglo progutati krupnije komadiće hrane, a drugom se i od najmanje grudice na jeziku diže želudac.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači li to da u biti nije spremno za dohranu?

zašto im se onda hrana miksa?

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Samo da bi se navikavao na druge teksture i okuse. Tu se radi o nekoliko žličica dnevno. To definitivno nije dohrana. To je prapočetak.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači li to da u biti nije spremno za dohranu?

Zato što sam u trenutku kad smo počeli s dohranom mislila da se uskoro vraćam na posao, i bilo mi je važno da uvedemo barem 1 obrok na žlicu dnevno. Bila sam svjesna da Andrija još nije zapravo spreman za dohranu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

[quote="martinaP"]

Ja sam Miji miksala kašice no paralelno s time davala bi joj svježe voće da grize sa onim zubima koje je imala. Ponekad joj se nekad želudac digao no naučila je. Pa smo nekako prestali miksati... Postepeno.
    Ne sjećam se kad, bilo je to davno...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mi smo točno na 6 mj, dobili prva dva gornja zubića. s dohranom smo počeli za 2 tjedna, samo sam zgnječila kuhano ili ribala jabuke, kruške...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

M. ne podnosi nikakve grudice u hrani. Nemiksano ne želi progutati. Probavam svako malo, ali za sada ništa. Čak ni palentu neće jer ima mrvičastu strukturu. Miksano jede super u nevjerojatnim količinama.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja miskam, ali ne do kraja. Pogotovo kad mu kuham rizine pah., uvijek ostane listica i on ih uredno proguta (ne bih bas rekla da zvace). Proso je u mrvicama, njega isto ne miksam.
    Ali jucer je probao blitvu, miskanu, nisam sigurna da bi je vilicom uspjela dobro zgnjeciti ili?!

najbolji tata

Početno

Ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači da u biti nije spremno za dohranu koja nije mixana.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ne treba miksati i nisam im miksala nis (osim- kaj ja znam- pire krumpira s onim cudom za gnjecenje, a tak radim i sebi jer inace nije pire )
    ostalo sve malo zgnjecila s vilicom ili onak na male komadice (recimo meso)

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj najbolji tata prvotno napisa
    Ako dijete ne prihvaća dohranu koja nije mixana znači da u biti nije spremno za dohranu koja nije mixana.
    ma ono što sam ja mislila je da u biti nema potrebe za mixanjem kao takvim.
    ako dijete povrati ili ne može progutati znači da mu refleks gutanja nije još u potpunosti razvijen, pa ne bi trebalo kretati s dohranom uopće, ni mixanom, ni ne mixanom.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mamita, ja ne bih (i nisam) miksala. dohrana i podrazumijeva da dijete jede hranu drugačijeg okusa i teksture od maminog mlijeka.

andreju je trebalo tjedan dana da pojede žličicu bez gađenja, a onda još tri tjedna da pojede dovoljno za obrok. i to je ok - netko tad ne bi ni nudio dulje vrijeme, ja sam nudila svaki dan a on bi uzeo zalogajčić.

znaš i sama da "dohrana" ne znači da dijete prvi dan treba pojesti tanjur graha , štos i je u navikavanju na novu hranu i način hranjenja.

jedino što sam jako dugo miksala i miješala s vodenastim povrćem je meso (piletina/puretina) jer ga nikako nije mogao sažvakati, skupljao bi u ustima cijeli obrok.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slažem se.

ali puno roditelja miksa hranu, mislim da možda 1 od 10 ne miksa.

voljela bih kad bi se maknuli na 1 od 3 barem.

šta fali grahu?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tak je! sa zeljem i rebarcima, da dijete pojede nešto nakon 6 mjeseci izgladnjivanja na cici.

najbolji tata

Početno

ma ono što sam ja mislila je da u biti nema potrebe za mixanjem kao takvim.
    Da, shvatio sam, ali sam pokušao naglasiti da se ne slažem s izvlačenjem takvih (generalizirajućih) zaključaka.

ako dijete povrati ili ne može progutati znači da mu refleks gutanja nije još u potpunosti razvijen, pa ne bi trebalo kretati s dohranom uopće, ni mixanom, ni ne mixanom.
    Možda. A možda će se čekanjem da dijete razvije refleks gutanja bez poticanja prekasno otpočeti s dohranom i dijete neće dobiti sve sastojke potrebne za razvoj na vrijeme.

Osim toga, pišeš: "ako dijete povrati ili ne može progutati" - a ja vjerujem da postoji i opcija "dijete može, ali ne želi progutati". Zbog straha, zbog tvrdoglavosti, zbog nepovjerenja prema novome... Puno je mogućih razloga. Zašto mu ne olakšati taj prvi (ogromni) korak miksanjem? Pa kad jednom bude spremno prihvatiti hranu koja nije miksana - prihvatit će je. Drugim riječima (parafraziram nešto što sam pročitao tu na forumu): "Ne poznajem niti jednu odraslu osobu koja jede isključivo miksanu hranu"

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Potpisujem najboljeg tatu.
    I ja bih voljela da nismo miksali, ali na komadice mu se dizao zeludac, suze bi mu isle na oci, a miksane kasice je tamanio kao lud, voce, povrce, meso, younameit. Nakon nekog vremena poceo je prihvacati i komadice i prestali smo miksati sve osim mesa.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iz citanja ovog topica stjecem dojam da bi se djetetu neznam sto moglo desiti ukoliko ne prihvati krutu (tj. gnjecenu) hranu s 6/8/ ili koliko god mjeseci. Mislim da se precesto zaboravlja cinjenica da je do 12 mjeseci djetetu glavna hrana - MLIJEKO (majcino ili adapt). Dohrana je tada upravo to - DOhrana. Probavanje, testiranje, navikavanje na okuse. Tek poslije godinu dana kruta hrana preuzima glavnu ulogu.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

upravo to.

a mogli bi se vratiti u prošlost kad nije bilo miksera, kako su onda radili?

vezano za refeks gutanja

Young babies have a tongue-thrust reflex . In the first four months the tongue thrust reflex protects the infant against choking. When any unusual substance is placed on the tongue, it automatically protrudes outward rather than back. Between four and six months this reflex gradually diminishes, giving the glob of cereal a fighting chance of making it from the tongue to the tummy. Not only is the mouth-end of baby's digestive tract not ready for early solids, neither is the lower end.

Around 6-7 months baby makes strong chewing movements and can accept
    soft lumpy foods. At first she will ‘gag’ which is a natural reflex to
    prevent choking. It happens because food catches at the back of her
    throat causing her to cough it up. This prevents the food from getting
    stuck in her throat and blocking her airways. It is quite normal for
    small babies to 'gag' a lot at first until they learn to chew food a
    little more before swallowing. Even if your baby gags, persevere
    because if you continue to feed only pureed food to your baby, she
    will have difficulty learning to chew.
    Chewing is very important to help with teeth and jaw development and
    for speech later on. By 7 months most babies should be well on the way
    to eating soft lumpy foods. If this is delayed, babies often have
    difficulty with chewing and will reject lumpy foods.
    From 8 months baby will enjoy finger foods. Avoid foods that can break
    off and cause choking. Avoid raw carrot, raw celery, raw apple, nuts,
    sausages, popcorn and hard lollies."

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

andrei sam miksala i njoj se u pocetku dizao zeludac na i najmanju grudicu sta bi je nasla. ali sada je vec puno drugacija prica, nista ne miksam nego iskrizam/zdrobim. jedino ove "korjenaste" stvari kao one korjene od blitve provozam jednom na mikser-taman da nije krupno, ali nije ni glatko. i ide nam super
    sa ninom cu se potrudit da ne miksam.

najbolji tata

Početno

a mogli bi se vratiti u prošlost kad nije bilo miksera, kako su onda radili?
    Jao, jao. Naježim se kad vidim ovu rečenicu.

vezano za refeks gutanja

Young babies have a tongue-thrust reflex . In the first four months the tongue thrust reflex protects the infant against choking. When any unusual substance is placed on the tongue, it automatically protrudes outward rather than back. Between four and six months this reflex gradually diminishes, giving the glob of cereal a fighting chance of making it from the tongue to the tummy. Not only is the mouth-end of baby's digestive tract not ready for early solids, neither is the lower end.
    Znači, dijete prije četvrtog mjeseca definitivno nije spremno za dohranu, a između četvrtog i šestog polako postaje spremno. Mkay.

Around 6-7 months baby makes strong chewing movements and can accept
    soft lumpy foods. At first she will ‘gag’ which is a natural reflex to
    prevent choking. It happens because food catches at the back of her
    throat causing her to cough it up. This prevents the food from getting
    stuck in her throat and blocking her airways. It is quite normal for
    small babies to 'gag' a lot at first until they learn to chew food a
    little more before swallowing. Even if your baby gags, persevere
    because if you continue to feed only pureed food to your baby, she
    will have difficulty learning to chew.
    Chewing is very important to help with teeth and jaw development and
    for speech later on. By 7 months most babies should be well on the way
    to eating soft lumpy foods. If this is delayed, babies often have
    difficulty with chewing and will reject lumpy foods.
    From 8 months baby will enjoy finger foods. Avoid foods that can break
    off and cause choking. Avoid raw carrot, raw celery, raw apple, nuts,
    sausages, popcorn and hard lollies."
    Ovo, koliko sam primijetio, nitko nije ni osporavao. Ne vidim svrhu ovog citata. Osim što smo naučili da ne valja osmomjesečnim bebama davati kobasice, kokice i lizalice :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Samo da bi se navikavao na druge teksture i okuse.
    KOje druge teksture, ako je miksano?
    Onda je svaka tekstura ista - glatka do neprepoznatljivosti...

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Irchi prvotno napisa
    Samo da bi se navikavao na druge teksture i okuse.
    KOje druge teksture, ako je miksano?
    Onda je svaka tekstura ista - glatka do neprepoznatljivosti...
    Teksture različite od majčinog mlijeka koje je za razliku od izmiksane kašice,samo tekućina.
    Znam da je do godine dana djetetu sasvim dovoljno samo MM, ali mi smo sad već prošli 10 mjeseci, a još smo početnici u dohrani. Može li mi itko garantirati da će T. kad napuni godinu dana iznenada početi jesti normalnu hranu? Nisam baš sigurna da će tete u jaslicama imati strpljenja za dijete koje ne prihvaća ništa osim mog mlijeka. Pa zar da bolja opcija bude adaptirano ili kravlje mlijeko nego voće, povrće i meso?
    Nadam se da razumiješ ono što se meni ovdje javlja kao problem, ako u roku od 2 mjeseca ne napravimo neke pomake u dohrani.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Diani miksala sve u šesnaest, jer nije htjela otvoriti usta ni na što drugo.
    Čak joj je i danas najdraža hrana juha, jer valjda ne treba žvakati.
    Imali puuuno problema s okusima, jer nije sve htjela jesti.

Karlo smiksano dobio samo od čika (kršitelj koda)a.
    povrće i meso nikad još nismo smiksali, počeo ih jesti sa 7 mjeseci i od prve krenulo super.
    s okusima nemamo problema jer to dijete hoće jesti ama baš sve!
    u bilo kojem obliku!

tako da mislim da ovisi o djetetu i onom što voli, a ne o nemogućnosti gutanja, tj. nerazvijenosti refleksa.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Iz citanja ovog topica stjecem dojam da bi se djetetu neznam sto moglo desiti ukoliko ne prihvati krutu (tj. gnjecenu) hranu s 6/8/ ili koliko god mjeseci. Mislim da se precesto zaboravlja cinjenica da je do 12 mjeseci djetetu glavna hrana - MLIJEKO (majcino ili adapt). Dohrana je tada upravo to - DOhrana. Probavanje, testiranje, navikavanje na okuse. Tek poslije godinu dana kruta hrana preuzima glavnu ulogu.
    Iz citanja ovog topica stjecem dojam da bi se djetetu ne znam sto moglo desiti ukoliko pojede miksanu hranu s 6/8/ ili koliko god mjeseci...

Tko je uopce rekao da MLIJEKO nije ostalo glavna hrana. Pa ne uvodimo im sest miksanih obroka dnevno, vec par zlicica ili koliko prihvate. Moj ima skoro 10 mjeseci i jos je na dva obroka dohrane, sve ostalo cica.

Slijedecoj bebi cu ponuditi gnjeceno i komadiice - ne bude li htjela, opet cu miksati i uz to stalno nuditi i nemiksano.

A na mamitino pitanje kako je to prije bilo - mene je tata znao zezati pricom da su mame zvakale pa davale bebi prozvakano

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Tko je uopce rekao da MLIJEKO nije ostalo glavna hrana. Pa ne uvodimo im sest miksanih obroka dnevno, vec par zlicica ili koliko prihvate. Moj ima skoro 10 mjeseci i jos je na dva obroka dohrane, sve ostalo cica.
    Pa onda super. Ja sam samo htjela reci da nije to nikakav problem ako dijete malo jede i ne prihvaca dohranu s neznam kakvim odusevljenjem. Da je to sve normalno i da ne treba forsirati niti miksati da bi "bolje" prihvatili.

]Slijedecoj bebi cu ponuditi gnjeceno i komadiice - ne bude li htjela, opet cu miksati i uz to stalno nuditi i nemiksano.
    Pa ti se lako moze desiti da dijete nece jesti gnjeceno i zvakati, jer zasto bi ako postoji opcija da odbije i onda dobije izmiksano

najbolji tata

Početno

A na mamitino pitanje kako je to prije bilo - mene je tata znao zezati pricom da su mame zvakale pa davale bebi prozvakano
    Nije loša opcija za skidanje post-porođajnog viška kilograma. Stalno žvačeš, a ne debljaš se :D

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije loša opcija za skidanje post-porođajnog viška kilograma. Stalno žvačeš, a ne debljaš se :D
    to nije prica. moju sogoricu je njena mati tako hranila pa zena sad ima uzasnih problema se zubima.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

sogorica ili mama joj?

anchie76, i sad je imao opciju i polako je prihvatio i komadice. Ali shvacam sto zelite reci

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

marta, ja sam malenoj znala do negdje godine dana malo prožvakati komad jabuke pa dati, primjerice, kada bismo bile negdje vani ili kada bih ja jela jabuku, a ona je poželjela. Ponekad, kad bi ribež ili sl. ne bi bilo na ruku. Zašto bi to bio problem? Zbog moje sline na njezinim zubima?

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zato sto se prenosi karijes.

ali ja vjerujem da su zene prije tako hranile djecu u fazi dohrane.

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, u knjižici Moja prva godina pročitah da najprije treba miksati. M nije htio nemiksanu hranu još neko vrijeme iza prve godine i taj nagon na povraćanje je uzrokovao da sam puno obroka koje sam sama spremila morala baciti (jer nisam imala pojma da postoji štapni mikser), makar su bili pomno izdrobljeni vilicom ili gnječilicom. I tako smo se navukli na tvorničke kašice koje je jeo kao od šale.
    E zato neću sada ponoviti istu pogrešku, radije ću Damjanu dati izmiksano, ali svoje.
    Rižine pahuljice ne miksam, ni palentu, ali blitvu i špinat da, sirovu krušku i jabuku također.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja mislim da je jabuku dovoljno na ribati na najsitniji ribez. Barem kod nas tako prolazi. I mrkvu je ok zgnjeciti vilicom.
    Uglavnom, mi nesto miksamo, nesto ne!

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja uglavnom ne miksam. Mislim da su te amorfne mase neprirodne.

Ali opet mislim da je neke stvari koje dijete ne prihvaca dobro pokusati usitniti pa ih onda ponuditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •