Stigao nalaz od testa A1c koji iznosi 5.3, a normalno je do 6. Doktor kaze nalaz uredan, a ogtt test kaze gestacijski dijabetes. Sad mi vise nista nije jasno... Vidjet cemo sta ce reci ginekologica... ako ima tko slicnih iskustava neka mi javi...
Stigao nalaz od testa A1c koji iznosi 5.3, a normalno je do 6. Doktor kaze nalaz uredan, a ogtt test kaze gestacijski dijabetes. Sad mi vise nista nije jasno... Vidjet cemo sta ce reci ginekologica... ako ima tko slicnih iskustava neka mi javi...
Kao što sam već rekla kod mene je bila sl.situacija,ogtt je pokazao gestacijski dijabetes i pod tom dijagnozom je okončan porod,iako je test HbA1c pokazaoo vrijednosti ispod 6 kao i kod tebe,što znači da je u posljednja tri mjeseca šećer ipak bio pod kontrolom.Mene je moja homeopatkinja tada utješila iako mi je napomenula da i dalje pazim strogo što jedem,ali da u svijetu taj ogtt uopće ne prakticiraju kao mjerodavan test ,jer je prema njenim riječima to test pod opterećenjem koji se u stvarnom životu ne događa.
Hvala puno na odgovoru... Bila sam kod svoje ginekologice i ona mi je rekla da je to ipak secer i da se dalje drzim stroge dijete i da ce mi najvjerojatnije inducirati porod malo ranije... Vidjet cemo kako ce sve to zavrsiti...
Nije istina, OGTT se koristi i vani. Istina je da se takvo opterecenje ne dogadja u stvarnom zivotu, ali svrha testa je da na vrijeme detektira poremecenu toleranciju na glukozu, odnosno da pouzdanu informaciju o funkciji pankreasa. Dakle, ako test ne daje dobar rezultat, to znaci da je potreban oprez te pazljiva prehrana, jer bi se u buducnosti mogle dogoditi hiperglikemije.
I postotak hemoglobina A1c kao pretraga nije sasvim jednoznacan - 5.3 je dobar nalaz, ali on govori kakvi su seceri bili u prethodnom periodu (koji je, usput, kraci od onih tri mjeseca, kako se obicno kaze, s time da distribucija utjecaja glikemije na taj broj nije linearna).
Nema razloga za pretjeranu brigu, ali u trudnoci je vazno biti zdrava.![]()
U svakom slučaju treba se paziti na prehranu,ja sam sada u 18 tj.trudnoće,kod istog sam ginića kao i u prvoj trudnoći,te me od samom početka upozorava da pazim s hranom,štoviše otvoreno mi kaže "bježi od hrane ko vrag od tamjana".Prve krvne pretrage su mi pokazale savršenu krvnu sliku i vjerujem da će do kraja tako i ostati.Inače,u trudnoći mi se kg znaju samo nalijepiti,ako iole malo skrenem u nekakav fast food,pekaru ili sl....
inače,kao što sam rekla nakon poroda u 2009.god.šećer je odmah nestao.