Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 53

Thread: 2.porod teži od 1.poroda?

Default 2.porod teži od 1.poroda?

Ispričavam se unaprijed ako je tema već bila.

Slušajući svoje prijateljice i njihova iskustva, zaključila sam kako je prvi porod u načelu dugotrajniji al manje bolniji od drugog,dok je drugi porod brži ali najčešće bolniji...

Koliko u tome ima istine? Kuma je nedavno rodila, prvi porod je imala jako sličan mojem, rađala je 12 sati ali bilo je izdržljivo... neki dan je rodila drugu bebu,za svega tri sata al kaže da je bilo grozno i jako jako bolno i teško (čime me nije baš ohrabrila jer se spremam na drugu bebu )

pa sam ja sad naravno u panici, cijelo vrijeme sam mislila pa ako bude kao i prvi put bit će super jer zbilja ne mogu reći da me neizdrživo boljelo..al kad čujem ovakva iskustva zaledim se od straha

dakle mame... ? kako je vama bilo?
    Last edited by iva1602; 13.09.2010 at 11:19.

6,841

Ja sam oba puta rodila jako brzo (za 3 sata), i oba puta mi je izgon bio jako težak, ali su bili inducirani porodi, pa nije čudno. S minimalnom dozom dripa imala sam trudove odmah na 2-3 minute (drugi put su mi čak drip isključili nakon sat vremena ne bi li se malo sve usporilo).

mamaineven's Avatar

Ja sam prvi put rodila na drip, drugi puta su bili moji trudovi, nitko me nije dirao jer doktori nisu vjerovali da će biti tako brzo i bilo je savršeno. Samo hrabro, biti će sve super!

Beti3's Avatar

Mene je prvi porod najviše bolio i najdulje trajao, svaki idući sve manje, a četvrti najmanje- ma onih pola sata s dripom izdržao bi svako ko niš.

Meni ionako ti bolovi nisu bolovi nego težak rad koji donosi divnu nagradu. U svakom slučaju samo hrabro, možeš ti to!

hheheh težak rad... baš tako beti super si to opisala! )))

Bebinja's Avatar

mislim da mi je drugi porod bio intezivniji,znala sam više o samome porodu pa mi je to bilo super.
    inače su mi oba poroda bila brza,bez dripa.

BubikaM's Avatar

Prvi porod - dok mi nisu dali drip bila je pjesma, nakon dripa vise mi nije bila pjesma. i jos sam dobila dolatin. trajalo je sve skupa oko 8 sati, od toga na dripu sam bila 3 sata.
    Drugi porod - sve sam odradila bez ikakvih medikamenata, i bila je pjesma. Sve skupa je od pocetka trudva do kraja trajalo 6 sati. Jedino je izgon bio tezi, ali i beba je bila teza za kilo.

Nista se ne boj, samo hrabro!

dorotea24's Avatar

prvi porod induciran i prošao ok, a u drugom se sve zakompliciralo pa završila na carskom.

a72's Avatar

oba poroda bez dripa, savova itd... kod prvog su bolovi puno duze trajali, kod drugog poroda tri puta krace, a izgon kod oba poroda 15-ak minuta. ni po cemu mi drugi porod nije bio tezi od prvog, naprotiv
    samo hrabro i vjeruj u sebe i svoje tijelo.

kloklo's Avatar

Oba moja poroda su bila izuzetno dugačka. Prvi 44 sata, drugi 31 sat.
    U prvom sam dobila cijeli indukcijski paket i mislila sam da ću umrijeti koliko mi je bio grozan. Drugi sam najvećim dijelom odradila doma i bio mi je divan
    Doduše, izgon me više bolio drugi put, ali spremna bi bila tako roditi još deset puta, toliko mi je bilo divno što nisam bila omamljena nikakvim umjetnim kemikalijama. Famozan je osjećaj svjedočiti kako tvoje tijelo točno zna što treba raditi i ti ga samo trebaš slušati pa su ogromne šanse da će sve biti super

Ninči's Avatar

Prvo da za planove za drugu bebu!

A meni je drugi porod trajao duže, ali sam psihički puno bolje podnijela trudove i tek mi je sam kraj bio nepodnošljivo bolan. Iako se taj kraj malo previše odužio, a moglo je sve tako lijepo i divno proteći...ali tako je to kad se petljaju gdje ne trebaju.

Sve u svemu-nemoj da te to koči! Svaka žena je priča za sebe, a i svaki porod.

moj prvi porod je bio hitno induciran i bilo je gotovo za 7 sati. beba je bila jako mala tako da je i izgon bio dosta lagan.
    drugi porod mi je krenuo prirodno. trudove sam imala 21 sat. osim prokidanja vodenjaka i dolantina na kraju - bilo je prirodno
    kao sto je Ninci napisala - sve ti to ovisi od osobe do osobe. ne podnosimo svi jednako bol. ako zelis drugo dijete, samo naprijed. nemoj se odmah opterecivati porodom. neka je beba zdrava i ziva, a porod... neka ti bude sto prirodniji i laksi.
    svaki porod je drugacije iskustvo. i svakim porodom smo dobijemo neizrecivo bogatstvo u ruke. i to je privilegija samo nas zena.
    sretno!!!

icyoh's Avatar

Oba inducirana, s epid, vrlo brza (cca sat vremena), relativno bezbolna.

Drugi je neusporedivo bolji, ništa nije bolilo, imala sam povjerenje u osoblje, muž je bio cijelo vrijeme sa mnom, nisam rezana....

Ninči's Avatar

Icy je čisti primjer da ovisi i o tome gdje i u kakvim uvjetima rađaš A moje mišljenje je da gdje god da si, ne treba se prepustiti osoblju u potpunosti, nego prvenstveno slijediti svoje želje i instinkte. Da je bilo po mom, ni moj drugi porod ne bi bio tako težak, ali nažalost-više sam vjerovala drugima nego samoj sebi. :/

boškarin's Avatar

Prvi porod, carski, težak između ostalog i jer nisam imala pojma što me čeka,a drugi hitno inducirani- pjesma. Ništa me nije tako jako boljelo,pokretna odmah, čak se i dr iznenadio da sam tako brzo rodila.

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

Mislila sam da sam odgovorila. Teoretski je NORMALNO da drugi porod bude teži od prvog. Bolniji. Ako tako gledaš na to. mislim, na drugom porodu tijelo, koliko ja znam, značajnije reagira na oksitocin-zato drugi porod jače boli i kraće traje-intenzivniji je, da tako kažem.

osobno iskustvo nemam-prvi porod je bio na dripu i lijekovima (dolantinu), drugi potpuno prirodan, bolan, ali ta se dva osjećaja ne mogu usporediti-drugi je bio neusporedivo lakši..
    Last edited by krumpiric; 19.09.2010 at 17:01.

Drugi potpuno induciran, bez lijekova protiv bolova - prelagan i ne baš bolan, brz.
    A prvi, muko moja, ja mislila da je bio lagan,aa bio je fakat bolan.
    Sretno!!!!

(maša)'s Avatar

Prvi - 13,5 sati od toga 12 sati mojih trudova doma koji su bili kao menstrualna bol, malo jači..nakon dripa su bili dosta jači al nepravilni i to mi je smetalo..
    Drugi porod - 2,5 sata (u 6.30 puca vodenjak u 9.00 rodila), na dripu bila nekih pol sata, moji trudovi skroz podnošljivi, pod dripom jaki al ovaj put pravilni, meni je sad bilo lakše zbog pravilnih trudova cijelo vrijeme

Izgon je sad bio teži, izašao je u 2 truda kao i prvi al sam sad morala puno jače i duže tiskati...drugi je bio i teži pa mi je ovo logično (prvi 3650, drugi 4140)

Prvi put osjetila žarenje sada nisam...

Pcelica Mara's Avatar

Kod mene je bilo sve obratno.
    Prvi porod brz i žestok
    Drugi je trajao dulje (ali teško je nadmašiti 20 min u rađaoni i uru prije toga u šetnji ispred rađaone) a trudovi su mi bili nekako laganiji.

Svakako, svaki porod je drugačiji, a važno je samo da sretno završi

devet_mjeseci's Avatar

Svako iskustvo je individualno... Kod mene je zaista drugi porod bio tako jednostavan i brz - kad bih znala da će takav biti svaki porod, rodila bih čitavu nogometnu momčad. Mihovila sam rađala skoro deset sati, na kraju pomalo izgubila svijest, jedva došla k sebi nakon poroda, dizali me iz kreveta s prijetnjama da ću dobiti trombozu... Drugi porod - otvorila se bez trudova 5 prstiju, dali mi malo dripa, probušili vodenjak, pa sam rodila doslovno u sat vremena od prvog truda s time da sam lansirala malu u tri truda Ustala sam se iz kreveta gotovo odmah, sama, jer mi se jako piškilo, a sestre nije bilo blizu. Mala je tek napunila tri mjeseca, a ja imam osjećaj kao da nikada nisam ni rodila.

devet_mjeseci's Avatar

PS. Ono što mi je bilo daaaleko bolnije nego prvi puta, a o čemu nisam ništa znala - bolovi kod stezanja maternice pri dojenju. Bili su toliko jaki tri-četiri dana da sam ih prodisavala kao trudove! Žene s iskustvom i medicinske sestre su mi rekle da su ti bolovi kod svake nove trudnoće sve jači kod mnogih žena. Jedna mi je žena sućutno rekla "Vidjet ćete kako će vas tek boljeti treći put"... Ukratko, e ti su mi bolovi zaista natjerali suze na očil

anima's Avatar

Drugi porod lakši od prvog ne u smislu jačine bolova, boljelo je isto, nego sam ja bila puno spremnija i znala sam što me čeka, pa sam bila spremna to podnijeti za svoju bebicu, jedino je trajalo za 2 sata krače od prvog.

luci2's Avatar

Drugi porod je bio puunnoo brži i lakši,bez dripa i šivanja.Intenzitet boli isti ali ja sam se totalno prepustila i bila u svakoj sekundi "prisutna".Od dolaska u rađaonu rodila za sat vremena.

Dok na prvom sam totalno zablokirala dali od boli ili straha vjerojatno oboje.Trajao je 7 sati i uz drip.

kikic's Avatar

Prvi porod daleko bolniji, 12 sati od toga 6 pod dripom - trudovi koma bolili, šivanje, popucala. Drugi porod bez dripa, bolniji trudovi trajali su 2 sata, sve je bilo kraće, šivana minimalno, popucala nisam. Suma sumarum, drugi porod puno lakši.

BebaBeba's Avatar

Hmmm kakav bi ona meni trebao bit drugi porod ako sam malenu rodila u 25 minuta, bez dripa, anestezije i sivanja... Oooo daj boze da bude barem isto tako jer sumnjam da lakse moze!

Pcelica Mara's Avatar

BebaBeba, tako sam i ja prvi put, a drugi mi je bilo teže

Ali opet skroz podnošljivo i ustvari sasvim ok, samo u usporedbi s prvim porodom - teže.

A možda drugo rodiš doma

BebaBeba's Avatar

To bi se lako moglo dogoditi posto nase trudnice salju u Rijeku u rađaonu... :D

Quote Originally Posted by devet_mjeseci View Post
    PS. Ono što mi je bilo daaaleko bolnije nego prvi puta, a o čemu nisam ništa znala - bolovi kod stezanja maternice pri dojenju. Bili su toliko jaki tri-četiri dana da sam ih prodisavala kao trudove! Žene s iskustvom i medicinske sestre su mi rekle da su ti bolovi kod svake nove trudnoće sve jači kod mnogih žena. Jedna mi je žena sućutno rekla "Vidjet ćete kako će vas tek boljeti treći put"... Ukratko, e ti su mi bolovi zaista natjerali suze na očil
    rodila sam jedno i porod je bio gotovo identičan kao tvoj drugi i isto sam osjetila ove grozne bolove od stezanja. svaki put kad bi ona povukla ja bih vidjela sve zvijezde. kažu da je to dobro jer se maternica vraća na mjesto. doslovno za tjedan dana nisam imala trbuh, čak niti višak kože. baš me zanima kako će biti drugi put (kojem se nadam )

Žabica's Avatar

Quote Originally Posted by BebaBeba View Post
    Hmmm kakav bi ona meni trebao bit drugi porod ako sam malenu rodila u 25 minuta, bez dripa, anestezije i sivanja... Oooo daj boze da bude barem isto tako jer sumnjam da lakse moze!
    uff, porod iz snova...

želim ti drugi isti takav kao i prvi

Minda's Avatar

Quote Originally Posted by BebaBeba View Post

ja sam prvi put isto rodila odmah po dolasku u rađaonu bez dripa, klistira i ostalog, a drugi put isto tako samo još brže i lakše potpuno prirodno

crnkica's Avatar

i meni je drugi bio bolniji,ali to tako brzo zaboraviš da je potpuno ne bitno razgovarati koliko boli jer nagrada za tvoj trud je neprocjenjiva!

BebaBeba's Avatar

Eh cure sad imam jošššš veću želju za drugom bebom i apsolutno nikakav strah od drugog poroda!!!!

Drugi sam praktički odstajala u čekaonici(1,5sat doma, 1sat bolnica) a bolovi su mi bili podnošljiviji nego sa prvim(čak sam mogla hodat za vrijeme lakših trudova), ulaskom u rađaonu rodila za 15min i taj izgon mi se činio jako bolan, ali kako kaže crnkica to tak brzo zaboraviš. Sad iz ove perspektive svjesna sam da me je izgon u oba poroda jednako jako bolio .

Oba poroda počela puknućem vodenjaka.
    I. porod lagani trudovi, kasno popodne dobila drip rodila kasno navečer epi, naljeganje na trbuh.... Opravak 2 tjedana.
    II. ležala u predrađaoni, 1 cm otvorena, krenuli trudovi i za 1,5 rodila. Bolilo jače od prvog poroda ali, bez ikakvih ljekova, klizme, brijanja..... pravi prirodni porod. Nakon poroda za 2 sata kad su me digli na noge ko da nisam ni rodila. Odmah se oporavila.

vidim da vec neko vrijeme niste pisali ali nema veze moram podjelit svoje iskustvo jer nisam mogla vjerovat da je to moguce !! slusala sam non stop drugi je porod laksi bla bla bla citala da moram prije u rodiliste itd.... a ono sok,,, prvi put sam dobila trudove u 1 i 30 odmah svako 5 min , u 3 je to postao kao jedan veliki trud koji ne prestaje stavili su me na drip oko 5 ,,, u 7 i 50 rodila se moja sricica i to nakon svega tri stiska ,ahhh a drugo ,,,oooo boze ,,,rekla sam si u radaoni e sad zapamti kako boli da ti nebi vise palo na pamet radat nakon jedno 6. amnioskopije (prenjela sam 12 dana) pocela sukrvica i sluz puuuuno toga inace tako mi je bilo zadnjih 12 dana ali ovo je bilo puno puno vise i bolovi kao menstrualni cijeli dan navecer bilo tako jako da me mm skoro odveo u bolnicu ali nisssssta od truda ni T ,,,Ali u subotu u 6 me probudili trudovi ,,,nepravilni cijeli dan isla ja u setnjicu i na kavicu i tako me mucilo cijeli dan oce nece oko 8 navecer poceli pravilniji u ponoc na 6 min pocela,,voda curit e mislila sam rodit cu u autu, kao drugi porod je laksi brze ide,,mm ka ludak vozio do rodilista i ciiiilu noc do 7 ipo ja s trudovima na 3 min otvorena 3 cm ali mali nece ja se ne otvaram i dali mi drip eeee ako mi oci nisu tad ispale nece nikad ,,nije me prvi put to tako bolilo!! nakon sat sam pocela osjecat pritisak dole i krenulo je napokon ali dok sam ja njega potjerala van :cry doslovno mi suze dosle na oci ,e pa trebalo mi je dobrih 15 min tiskanja da moj sumo od 4050 ide van,,eh da i popucala sam zahvaljujuci novim metodama splitskog rodilista!!! sve u svemu drugi porod u losem sjecanju ostaje prvi bio puuuno laksi ,,divim se kad citam o pordima u 25 min ,mogu reci da sam malcice ljubomorna,sretno svim buducim mamicama koje citaju nadam se da necete imat ovakva iskustva nego da ce malci van kao raketice

prvi porod trajao pet sati, induciran i bilo je ok
    drugi porod trajao dva sata, moji trudovi, mislila sam da umirem i kako kazu sve zaboravis nakon nekog vremena, a jos su mi vrlo friska sjecanja

Ripcord's Avatar

Prvi bio super, nakon drugog rekla da nema šanse da ću ikada više rodit

Ordep's Avatar

meni je drugi porod punoooo lakši od prvog, em šta nisam dobila ni drip, ni gel, nisam niti šivana i bolovi su bili puno manji (možda se tako činilo jer su krače trajali i razmak među trudova je bio na 3,4 min tako da sam stigla predahnit) za razliku od prvog poroda, koji je trajao puno duže, dobila gel, trudovi su bili bez razmaka i šivali su me , pa dok sam mogla normalno sjediti prošlo je nekih 20 dana. tako da me drugi porod oduševio, a bilo me strah da će biti gore

Zara1's Avatar

meni je drugi porod bio lakši od prvog, a ni prvi nije bio težak
    prvi 4,5 sati trudova, a drugi svega 5 trudova i trajao pola sata ... došla u bolnicu zbog krvarenja, bez trudova otvorena 8 cm, dobila sam drip u 4 i u pola 5 rodila

bfamily's Avatar

Quote Originally Posted by Zara1 View Post
    meni je drugi porod bio lakši od prvog, a ni prvi nije bio težak
    prvi 4,5 sati trudova, a drugi svega 5 trudova i trajao pola sata ... došla u bolnicu zbog krvarenja, bez trudova otvorena 8 cm, dobila sam drip u 4 i u pola 5 rodila
    ovo zvuči predobro. blago ti se!

Drugi porod - 55 minuta u rađaonici, a beba od 4,5 kg. Zamalo kod kuće

sweetmint's Avatar

Prvi porod laksi, ne tako bolan iako ti je sve prvo i naslusas se raznih prica, tako da meni to nije bilo tako strasno

ali drugi porod ? straaaaaaasno bolniji od prvog, islo je sve prirodno, bez icega, dosla u box otvorena 9 cm, beba izasla u roku 5 min. Bolovi su bili strasni, iako nisam ni rezana niti sivana.

Kad se blizio treci, malo me uhvatila panika jer jos nisam zaboravila onaj osjecaj boli, ali na iznenadjenje, sve je bilo lakse, sve je bilo predivno. Dali su mi vremena u boxu da tijelo odradi sve samo, beba izasla u roku 2,5 h ....i nije bilo bolno kao drugi porod ili se prag moje boli povecao.

meni je prvi bio najmanje bolan, iako tada sam dobila nešto dolantina

drugi, kraći (3 sata od dolaska u box) - išla u box 6 cm otvorena, dobila nakon sat vremena drip, bio puno bolniji

treći, najkraći (2 sata u boxu) - u roku sat vremena se otvorila s 5 na 9 cm bez dripa, drip dobila zadnjih 15 minuta pred izgon. Bolilo je tako da sam htjela iščupat braunilu i dignut se sa stola. Baš zvjerski bolovi i to bez dripa.

sada sam zgromljena kao da mi je tenk prešao preko križa..

i prvi i drugi porod su mi bili brzi...sve je bilo gotovo za sat vremena...drugi mi je jedino bio malo bolniji zadnjih 5 min jer su mi dali drip pa..al sve u svemu-super...brzo se zaboravi ta bol..

M@rtin@'s Avatar

meni je drugi bio puno brži i puno bolniji. doduše prvi je trajao 3 sata od prvog truda ali sam izgon je bio lagan i Noah je nakon jednog tiskanja izašao van. Drugi porod - od prvog truda do izgona nije prošlo ni 2 sata ali se nije spuštao i nikak da izađe pa mi je sestra tiskala trbuh...k tome sam sva spucala iznutra jer me nisu rezali i šivanje je bilo katastrofa (doslovno sam urlala od boli).

Uglavnom, onih pravih bolnih trudova na prvom porodu doslovno nisam ni imala, a na drugom nekih 5-6 (rekla mi je sestra da mi je porod s obzirom na takve bolne trudove trajao 10 min) i cure moja svaka čast onima koje se trude satima. Ja zahvalna Bogu kaj je trajalo tak kratko.

vidim da sam ja otvorila ovu temu hehe. pa da nešto i napišem.. u vrijeme dok sam ju otvorila bila sam nešto sitno trudna već al nažalost do poroda nije došlo jer sam imala pobačaj ali evo me sad opet u 33.tjednu i znate što..... bojim se tog poroda više nego prvog! zato jer doma imam dijete od 4 godine, jer se brinem da se meni nešto ne desi na porodu, bojim se komplikacija, boli...ma svega....kao da nikad nisam rodila! jel to normalno? prvi porod mi je trajao 12 sati, na dripu i bez mojih trudova, a opće se sad ne sjećam te boli, a kad me sad nešto dolje probode poludim od straha.... želja mi je da mi ovaj porod bude ekpresno brz i što manje bolan, puno tražim čini mi se )))))

koksy's Avatar

Valjda ce te utjesit da je moj drugi bio brzi nego prvi
    Bio je bolniji ali samo zbog dripa. Dok sam imala svoje trudove vratila su mi se sva sjecanja na prvi porod i to je olaksalo stvar jer sam se i prisjetila procedure, znala sam da ce brzo, samo trebam disat. I staaalno sam razmisljala o onom trenu kad rodis pa sva bol stane. I kad sam na to mislila bilo mi je puno lakse jer sam znala zbog cega moram sad tu bol pretrpjet.
    A o strahu mi ne moras pricat, moj stariji je bio doma bolestan dok sam ja radala...jako mi je to tesko palo. Al nakraju je sve dobro proslo, malac je, dok smo mi dosli doma, bio zdrav ko dren!
    Ma sve ce bit dobro, znas i sama da se moras opustit jer nervozom i strahom samo blokiras trudove.
    Sretno!

lorra81's Avatar

Moram priznati da je i moj drugi porod bio znatno teži, samim tim jer je na kraju završio hitnim carskim rezom. Prvi je trajao 12h od trenutka kada su me stavili na porođajni stol sa mojim trudovima i 2 prsta prohodnosti. Ali prvo dijete je bilo teško nešto više od 3,5 kg dok je drugo (dečko) bilo teško 4370 gr. a dugo svega 51 cm. pa fizički nije mogao proći kroz zdjelicu, bio je jako nabijen. A sa drugim sam došla 4 cm otvorena, za pol sata sam se otvorila na 8 cm i više ni mm. Tri sata sam prirodno pokušavala roditi, ti završni trudovi su bili nesnosni ali beba ni makac, niti mm. Stoga se interveniralo carskim rezom. Vjerujem da je beba bila težine kao i prva da bih bez problema rodila za manje od sat vremena. Ali sve je individualno, ti možda rodiš bez problema. Sretno u svakom slućaju.

crvic's Avatar

meni je drugi porod bio prekrasan! prvi mi je bio strasan, svaki puta kada ga se sjetim, zahvaljujem Bogu na svojem djetetu koje je zivo i zdravo, a drugi porod divan, divan, divan!!!

Pepita's Avatar

Prvi porod totalno bezbolan, izgon se nešto malo zapetljao i tu je bilo par bolnih trudova jer su mi samo na izgon uštekali drip (zeznuli su me, trudovi su u jednom trenutku prestali i tijelo se pripremalo za veliki finish, a oni me lagali da su mi trudovi nestali i da je beba već sada ušla u zonu rizika i da moram roditi). Od prvih bolova do poroda prošlo 40 minuta, a prije toga nešto malo osjećala, kao da ću dobiti M. Nisam baš previše rezana, ali jesam. Znači porod za poželit pa mi je kao takav dao neopisivu snagu za drugi put.

Drugi porod bolniji ali meni draži, bila sam spremna i psihički i fizički, mislim da se razina adrenalina nije podizala koliko sam ga dobro kontrolirala. Trudovi su bili efikasni i po njima sam znala što dalje, ali nisu bili sad nešto neizdrživi osim ona dva zadnja pred izgon, uh ubiše me...uglavnom sve je bilo jakoooo brzo cca 40 minuta. Nisam rezana, nisam popucala. Izgon, pa ja to zovem "jasan" jer sam točno osjećala što se dešava, točno znala i bebica je u dva truda izašla, ali dva dugaaaaaaaaa truda, nisam jako tiskala već polagano i to je bilo teško, ali sam uspjela.

Čekam nastavak...kako sam krenula treći ću rodit doma spavajući

Page 1 of 2 12 LastLast