Miha imas pp.
Teny,
ako si dobila manji iznos naknade u odnosu na onaj prethodni, obavezno uložio žalbu.
Naime, opet sam provjerila u HZZO-u i gospođa se ispravila i rekla je da se i kod prekida roditeljskog kraćeg od 30 dana NE TREBA RADITI NOVI OBRAČUN NAKNADE!!
Ako se kojim slučajem i napravio novi izračun i drugačiji je od onog prvobitnog, neka se obavezno uloži žalba.
Ujedno, gospođa je rekla da je ponovno poslala obavjest o ovim temema u pravne službe HZZO-a.
Joj, ma nemam volje više se sa tim bavit, ja sam taj prekid imala još u 6.mj prošle godine. Kad mi je to tada bilo aktualno, stvarno sam zvala bila sve njihove podružnice po gradu i od svake osobe sa kojom sam razgovarala dobila bi drugačiju informaciju, ali su svi bili složni oko toga da moram novi R1 nosit i tako je to prošlo. Šteta što se nisam i tu na forumu sjetila pitat. Ugl. hvala na info, znam za drugi put.![]()
Nigdje nisam naišla na ovu situaciju, pa moram provjeriti ovdje, jer moja tajnica ne zna
Koliko trebam mjeseci raditi između korištenja starog i novog godišneg?
Konkretno, prvih 5 meseci u godini bi bila na porodiljnom, pa koristila stari godišnji nakon kojeg bi radila cca 1 mjesec, pa bi onda na novi u 7. mjesecu (kolektivni-prosvjeta). Ona misli da neću imati pravo na novi godišnji obzirom da sam premalo dana radila u toj godini, a meni nešto zvoni drugačije...
nema ti to nikakve veze... ja sam bila na starom GO nakon porodiljnog od 22.5.-30.6., radila 4 dana i onda isla na novi godisnji... isto prosvjeta....
ne moras uopce raditi niti jedan dan u godini i imas pravo na godisnji... to je "novi" zakon koji vrijedi od cini mi se 2009. godine ali ga se eto neki administratori nisu jos dostojali procitat pa znaju solit pamet... sva sreca da se imas gdje informirat![]()
Baš, sva sreća... a zvučala je tako samouvjereno![]()
poz, molim vas da mi odgovorite, porodiljni od 3 godine mi ističe 01.06.2012, pa me zanima da li omam pravo na go od prošle 2010. godine i gdje to piše u zakonu?
poz svima!
imaš pravo samo na godišnji od 2011 koji moraš iskoristit do 30.6 ove godine. i naravno za 2012.
Prijateljici mi početkom 4 mjeseca 2012. ističe 10 mjeseci produljenog porodiljnog radi njege djeteta.
U firmi joj govore da nema pravo na godišnji za 2011.
Čitam zakon i činim se da i produljeni porodiljni spada pod točku (3) ili se varam? Ima li ikakve razlike kad se nakon godine dana koristi produljeni porodiljni i je li dovoljno kod pisanja molbe za godišnji pozvati se na ovu točku (3)? Hvala
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.
jesam zaposlena sam, hvala na odgovoru!
Prijateljica odlazi na komplikacije, termin joj je krajem 6mj. Ima li pravo najprije iskoristiti GO za ovu godinu, jer će već biti na porodiljnom kada nama zapravo počinje GO (početkom 7mj). Radi se o prosvjeti. Ravnateljica kaže da nema pravo, već da će ga iskoristiti po povratku s porodiljnog. Prvo stari,od 2012. pa radit par dana pa na novi od 2013.
Ako se s porodiljnog vraca krajem 6.mj 2013. ne znam kad ce stici iskoristit GO 2012 jer se on mora iskoristiti do 30.6. 2013.
Savjetovali su joj da prekine porodiljni mjesec prije ps iskoristi GO. Ali meni je bezveze da sada ne smije, jer se radi o godišnjem u travnju, a ne u srpnju![]()
gle učiteljica od mojeg malog je koristila godišnji od 5.11 do 15. 1. zakaj ne bi i ona mogla tražit prekid, pa se posle opet vrati na porodiljni, pa nadoveže novi go.
ček ona odlazi na komplikacije, znači još uvijek nije ošla, daj nek pita još jedamput, da sad iskoristi go.
Buduci da radi u drzavnoj instituciji mislim da se tu strogo drzi pravila da se GO tekuce godine koristi tek nakon 30.6. te godine.
Istina, moze prekinut roditeljski, s tim da mora ostaviti najmanje 40 dana inace ce joj propasti. I nek provjeri kolika ce joj biti naknada nakon prekida! Meni su rekli da se pada na 1600 jer se nema osnovica za novi obracun jer izmedju prekida nije bilo isplate 2 place ...
Ne mjesaj proslogodisnji godisnji i tekuci.
Ona GO 2012 moze po pravilu koristiti od 30.6.2012-30.6.2013.
Godisnji za 2013 moze koristiti od 30.6.2013-30.6.2014.
Ostala je trudna u krivo vrijeme. I meni je tako bilo, al mi je poslodavac izasao u susret i dao mi godisnji od prosle godine u tekucoj godini i iza 30.6.da mi ne propadne. Al to se u pravilu ne smije.
Moze prekinut Rodiljni 40 dana prije, uzet GO 2012, pa opet porodiljni, pa GO 2013.
mkora ostavit najmanje 30 dana, da ne propadne ostatak porodiljnog.
Pozdrav svima! Skroz sam nova pa molim za savjet jer stvarno ne znam koga da pitam, svatko ima svoju verziju i sad se samo brinem. I sebe i bebu.
Morala sam na bolovanje radi komplikacija 22.11.2011. i od tada sam na neprekinutom bolovanju. Radim u bolnici pa sam pitale gđe u kadrovskoj kaj sam sa starim i novim GO, budući da imam još 11 dana starog i 31 dan novog. ( na kojeg imap pravo, kaj ne). One su mi rekle da sad negdi prekinem bolovanje s te uzmem sav stari i sav novi GO, a nakon toga se nadovežem na obavezni porodiljni_ 45 dana. Termin mi je 30.7.
Međutim, rekla mi je frendica da ako tako napravim, pada mi prosjek za porodiljni. Ali ni ona nije sigurna. Da li je to istina?
Rodila sam 12.12. 2011.
Iskoristila bih u cjelosti i roditeljski dopust, znači onih 180 dana nakon obveznog rodiljnog dopusta i ako mogu godišnji odmor od 2012. i pripadajući regres za ovu godinu.
Pitanje je:
1.) da li mogu koristiti godišnji odmor od 2012. godine iako neću raditi ni dana u ovoj godini?
2.) na koji se članak Zakona o radu mogu pozvati, ukoliko je moguće korištenje g.o. za 2012. ? (ovo mi je bitno ako će poslodavac tj. tajnik-pravnik u firmi mudrovati i pokušati me uvjeriti u nemogućnost korištenja g.o-a za 2012.)
Hvala unaprijed na odgovoru
Taj se clanak odnosi na prenosenje u sljedecu kalendarsku godinu (znaci da GO iz 2012 mozes koristiti cijeli u 2013.
A tu je jos i članak 69 ZOR-a. http://www.poslovnenovine.com/zakono...asp?propisi=69 Ako je za stjecanje određenih prava iz radnog odnosa ili u svezi s
radnim odnosom važno prethodno trajanje radnog odnosa, razdoblja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom
vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke
koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu
radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, smatrat će se radom u punom radnom vremenu.. Dakle, sto se godisnjeg tice, ima potpuno ista prava kao i osobe
koje su radile. Naravno, s posodavcem se mora dogovoriti o tome
kada ce korisiti godisnji, no svakako na njega imas pravo.
Ako te u firmi budu zezali i govorili drugacije tj da ne moze, reci im da se od 2010.moze jer se zakon promjenio![]()
Gđa u pravnoj službi u Klovićevoj jučer mi je rekla da mogu otići na g.o kad mi istekne porodiljni dopust, ali kad se vraćam moram donijeti R1. Ali ja ne budem dobila plaću za 2mj, pa automatski padam na najnižu naknadu. Onda mi je rekla da prvo otvorim roditeljski dopust i koristim ga minimalno 30dana i onda odem na go 30 kalendarskih dana i vratim se na ostatak RD. Jel mi je to dobro objasnila? Tako funkcionira? Ništa ja njima ne vjerujem, pa da provjerim i ovdje.
Ne, nije prošlogodišnji GO, već ovogodišnji. Naime, K je rođena u prvom mjesecu, i naravno nismo dobili vrtić, pa ovim godišnjim "kupujem" vrijeme da budem što duže s njom. Kako ja radim u školi, navodno, je došao naputak da ne bi trebale koristiti GO cijeli, kad se vraćamo s porodiljnog, već samo pola tada, a pola u 6mj kad završi školska godina. A meni to ne odgovara. Pa bi ja išla sad na GO, i onda se vratila na roditeljski i tako automatski dobila skoro mjesec i pol više s K doma, a kad mi izađe roditeljski, onda bi uzela drugu polovicu GO. I ne bi išla na posao u prvom mjesecu, već otprilike, u 3.
Da li netko zna, da li mogu biti na go kraće od 30 (kalendarskih) dana? I koliko prije se u HZZO mora najaviti GO, tj prekinuti roditeljski dopust?
Mislim najmanje 30 dana ranije. Pitaj na HZZO-u da li ce ti radit novi obracun. Pazi da dobro izracunas dane.
Ne znam da li je sad drugacije, ali kad sam se ja svojevremeno raspitivala za prekid roditeljskog na 20 dana radi koristenja GO, receno mi je da cu pasti s naknadom jer nemam obracun za osnovicu (2 isplate place). Ne znam ima li sad veze to sto je prekid manji od 30 dana, bilo je tema o tome nedavno... Mislim da ju je otvorila bucka i pricalo se izmedju ostalom o tom GO pa su tamo friske info.
Zvala sam ja HZZO, i rekli su mi MAX 30 dana mogu biti na go. ali, mene zanima da li netko zna da li mogu biti i manje, npr 20 kalendarskih dana? Jer, recimo na go mogu tek kad mi na roditeljskom prođe minimalno 30dana. Bilo bi mi blesavo da i na GO moram biti 30 kalendarskih dana. Al nazvat ću još za svaki slučaj u pon.
U slicnoj sam situaciji pa me zanima: jesi li morala hzzo-u dostaviti ER-1 (od mene to traže premda mi GO traje 29dana)? meni su na hzzo naime rekli da mi naknada s 2600 pada na 2100(radim u skoli) pa šizim!!!
Leptiric_zg, znaš li kako će biti riješena tvoja zamjena dok budeš na GO (pretpostavljam da predaješ u školi)? Meni su prigovarali kad sam išla na GO nakon porodiljnog s prvim djetetom jer kao ne mogu imati nekoga na zamjeni dok je radnik na godišnjem, ali sam ga ipak uspjela iskoristiti u cijelosti s tim da je pola bilo tijekom zimskih praznika.
Da, radim u školi. Ja na kraju nisam ništa prekidala dopust zbog GO, jer ispada da mogu na Go tek od 9mj, a onda ne mogu, jer ne mogu ja biti na Go kad je školska godina. Pa ću ga iskoristiti tek u 2mj, kad se trebam vratiti, ali samo pola. Tako su dobili naputak od Ministarstva. Da se pola GO koristi kod povratka, a pola kad su praznici, tj u 6mj, kad šk. god završi. Što znači za ovu zamjenu u šk god će me mijenjat kolegica koja me i sad mijenja kad sam na dopustu.
Molim vas za malu pomoć, 10.09. se vraćam na posao nakon porodiljnog, pa me zanima da li imam pravo na godišnji iz 2011?, za 2012 znam da imam pravo, ali me muči ta 2011. Komplikacije sam otvorila krajem prvog mjeseca 2011... hvala puno
Imas pravo na GO, ali zakonski si ga trebala iskoristiti do 30.6.2012...
Provjeri s poslodavcem, ali mislim da ti je propao..
Zato cure i prekidaju roditeljski dopust da bi iskoristile GO pa se vrate na roditeljski.
Pitala sam tajništvo i njihov odgovor je da mogu iskoristiti i godišnji od 2011, pa onda ovaj za ovu godinu.nadam se da se nisu zeznuli. Rekli su da je takav običaj u našoj firmi. Super...tako da sam još doma 46 dana...
Kolika je onda naknada ukoliko se roditeljski dopust prekida zbog korištenja GO te poslije opet isti nastavlja?
Posljednje uređivanje od Nivi : 10.01.2013. at 01:37
curke, imam i ja pitanje.
rodila sam 25. 9. 2012. i rodiljni dopust mi ističe 24. 3. 2013. drugi dio će koristiti suprug (ali ne odmah). radim u prosvjeti.
pitala sam danas pravnicu u Ministarstvu oko korištenja starog g.o. iz 2012. i ona mi veli da u principu (iako sve to mora još provjeriti!!!!), ako ja odmah po rodiljnom odem na g.o. tada ili a) osoba koja me mijenja mora prestati s radnim odnosom jer Ministarstvo plaća samo 1 osobu ili b) ja mogu ići na neplaćeni g.oodnosno c) mogu se vratiti na posao, odraditi do 15. 6. nastavu i onda korstiti stari g.o. (s time da gubim onda 2 tjedna jer se mora stari iskoristiti do 30.6.2013.) i odmah da mogu nastaviti novi, da me se, kao, oslobodi obaveza vezanih za upise i popravke, kao da mi se olakša.
pa zar je tome zbilja tako?????? do sad su sve moje kolegice iz škole najnormalnije išle na stari g.o. i cijelo su ih to vrijeme mijenjale kolegice koje su im bile zamjena. odnosno, to je postala praksa od kad se Zakon promijenio (ne moram ni spomenuti da sam i s prvim djetetom spušila stari g.o jer su me svi pa i Ministarstvo uvjeravali da moram minimalno raditi 6 mj. da bi ostvarila pravo na g.o, a ja prethodne godine (po njima) nisam radila jer sam bila cijelu godinu na porodiljnom i nikako im nisam mogla objasniti da sam i dalje bila u radnom odnosu i nisam dobila otkaz te da bih po Zakonu trebala imati pravo na stari g.o.).
enivejs, nije to bit, nego me zanima, ako koja zna je li dosita tako da dok si ti na starom godišnjem, tvoja zamjena mora ili dobiti otkaz ili joj ne plate zadnji mjeec rada jer plaćaju tebi taj g.o jer sve ide iz istog proračuna??? pa kak je to bilo prije?? ili je to sad neka nova recesijska fora??? stvarno sam i zbunjena i žalosna.
sutra budem još zvala sindikalnu pravnu službu da ih priupitam o tome, ali ako koja od vas zna odgovor prije toga, bila bih vam jako zahvalna. tnx
.
jesi pročitala ovu temu? http://forum.roda.hr/threads/14795-Z...on-porodiljnog
bilo je par cura koje su bile u sličnoj situaciji
pročitaj, bit će ti puno toga jasnije![]()
Franny, evo mog primjera: Porodiljni ističe 13.02. ove godine. U školi su rasporedili moj go na proljetne praznike i od kraja školske godine do 30.06. Ostalo je 16 dana koje su mi dali odmah nakon završetka porodiljnog, tako da počinjem raditi 8.3. Nitko nije spominjao neplaćeni go![]()
ovo je istina...
moja sestra radi kao odgajateljica u vrtiću i to kao zamjena za bolovanje...
žena koju mijenja nije u kontinuitetu na bolovanju nego koristi kojekakve šifre, ali mora redovito na komisiju
onda kada joj komisija odbije daljnje bolovanje žena se vrati na posao, ali na GO i tada moja sestra dobije otkaz
po prestanku GO žena ode ponovo na bolovanje i onda opet zovu moju L. da dođe raditi...
puntica, hvala ti na linku. jučer nisam stigla više niš čačkat, bila sam uzrujana činjenicom da me ponovno pokušavaju zakinuti za g.o. oke, pprije im je to prošlo jer se Zakon mogao i ovako i nako tumačiti, ali ove godine ću se dobro pripremiti i pozvati na aktualni Zakon. pa nemreš vjerovat na kaj sve oni idu
....na koje sve fore pokušavaju zlevatiti, ono app.
hvala i vama ostalima na odgovorima.
meni je žena u ministarstvu rekla da mogu koristiti g.o. ali da će plaću dobiti samo jedna od nas,ili ja ili ova cura koja me mijenja. dakle, drugim riječima, ako ona dobije plaću dok sam ja na g,o, ja ne dobijem..tak sam ja to zaključila. ak plaću može dobiti samo jedna.