-
Skola klasicnog baleta
E (6g, 2 razred OS) zeli pohadjati skolu klasicnog baleta.
Zvala sam radi informacija i pricala sa direktoricom i profesoricom 1. godine, koje su bile vrlo informativne i ljubazne, i zasad sve izgleda super.
Danas ide na prvi sat - prvih 5 sati se ne placa, i zapravo mi se to cini kao odlicna ideja, da dijete vidi kako sve to izgleda (jer joj se moze dogoditi da si je zamislila to drukcije nego sto je u stvarnosti), i nakon toga mozemo odustati, ili, ako entuzijazam potraje, upisujemo se u skolu.
Inace se skola odrzava 2x tjedno po 1 nastavni sat.
Zasad imam informacije samo iz druge ruke (prijateljice koje poznaju prijateljice cija djeca pohadjaju ovu skolu), skola je na dobrom glasu, djecica su zadovoljna, predstave na kraju skolske godine su prekrasne, itd., itd.
Osobno, imam nekih zadrski (utjecaj bavljanja baletom na razvoj i zdravlje stopala, i slicno), i s moje strane jos nisam sasvim sigurna da li zelim ili ne da se ona time bavi...
S druge strane, ona je za balet motivirana (barem zasad, dok jos nije bila na prvom satu) i zaista zeli ici, i pritom nije motivirana drustvom (idu dvije frendice iz razreda, ali to joj nisu naj-fredice i sigurna sam da ju to sto one idu nije navelo na ideju da ide i ona, jer o tome govori cijelo ljeto, kada ih nije vidjala).
Zapravo sam htjela pitati (jer smo dosad imali iskustva samo sa ritmikom koja je bila organizirana u vrticu kao redovna aktivnost), na sto bih trebala paziti prilikom ovih pocetnih sati? Koja su pitanja koja bih trebala postaviti profesoricama? Sto je prihvatljivo, a sto nije?
-
Mene zanima isto, pa molim mame malo starijih balerina da nam
udijele neke savjete. Moja se kći bavi plesom u vrtiću već 3 godine
a na jesen bi je upisala na balet. Sada ima 6 g, znaći krenula bi sa 7.
paralelno sa 1. osnovne
Čula sam da se u baletnu školu upisuje sa 8-9, a ranije mogu u pripremni
razred? Ima li tko iskustva sa baletnom školom u Zg?
-
Ja ti ne mogu pomoci sa baletnom skolom u Zagrebu ili opcenito baletnim iskustvom u HR, medjutim u medjuvremenu smo ju upisali u skolu klasicnog baleta, i jos malo cemo imati ogledni sat krajem prosinca.
Nakon 5 pocetnih (probnih) sati, u kojima je bila smjestena u pripremni razred (kod nas ide ovako: navrsene 3-6 godina pripremni razredi, navrsenih 6 godina + 3 godina bavljenja baletom prethodno - 1. akademska godina, osim... kao u nasem slucaju), prije sata smo profesorica i ja razgovarale, imala sam sumnje u vezi toga sto se nikada ranije E nije bavila baletom i zeljela sam da dobro nauci sve korake, zagrijavanje, itd., prije nego sto krene u 1. akademske godine.
Profesorica mi je rekla da oni u 1. akademsku godinu upisuju djecu koja se 3 godine bave baletom (pripremni razredi od 3. navrsene godine, tzv. propedeutica), medjutim da povremeno, ako vide da je dijete koje nema takvo prethodno iskustvo, talentirano i zrelo, mogu nakon polozenog ispita takvo dijete ipak upisati u 1. akademsku godinu.
Dogovorile smo se da taj ispit bude u sijecnju, nakon sto 3 mjeseca plese u pripremnom razredu.
Medjutim, za vrijeme tog istog sata (znaci njenog 6.), profesorica je u dvoranu pozvala direktoricu skole (ona inace predaje visim razredima), promatrale su E, morala je ponoviti neke korake i kratku improviziranu koreografiju, i obje su se slozile da nema smisla da ide u pripremni razred jer je spremna za 1. akademsku godinu - i od iduceg (7.) sata, ona plese u razredu 1.ak.god.
Prvo sam se bojala, medjutim sad vidim da su ju dobro procijenile; kazu da je usvojila sve sto od njih na 1.ak.god. traze, i opcenito su s njom jako zadovoljne.
Ona je, pak, sa skolom prezadovoljna, profesoricu obozava, i jako se veseli oglednom satu, da nam pokaze sto je sve naucila.
Mislim da ti je najbolje otici osobno u skolu u koju ju zelis upisati i pitati sve sto te zanima; usput ces dobiti dojam o profesoricama, organizaciji skole, itd.
Meni je bilo jako bitno da je osoblje ozbiljno u radu, ali pristupacno za djecu i roditelje, i veseli me sto je to kod nas tako.
-
Moja u vrtiću ući osnove baleta, pa se nadam da bi to moglo
biti dovoljno za upad u pripremni razred. Inače na stranicama
baletne škole na Ilirskom trgu piše da se osnovna š. u pravilu
upisuje sa 9. g. pripremni razredi 8-10, dok je vrtić 5-8 g.
Još mi je upitno što piše da su prva 2 razreda probe 4 puta tjedno,
pa prema tome nema govora o upisu u glazbenu školu uz baletnu.
U baletnoj imaju solfeđo i klavir, a moja je luda za violinom pa me
zanima da li postoji mogućnost da priznaju solfeđo iz baletne škole
u glazbenoj. Odnosno da li bi teoretski bilo moguće da dijete u hrvatskom
sistemu školstva ide u baletnu školu i svira violinu?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma