Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: 4 mesecna beba i dojenje- pitanje!

PrviPutMami

Početno 4 mesecna beba i dojenje- pitanje!

Sin ima 4 meseci. U zadnje vrijeme papa manje nego obicno. Kad je na prsima zainteresovan je vise na okolinu pa okrece glavu i odbije papati

Piski dovoljne, kaka 3-4 puta dnevno. Stolice su mu senf boje sa belim grudvicama. Jel te bele grudvice znace da je posisao masno mljieko?

Inace dobija po 6-7 podoja dnevno , koji traju 5-10 minuta.

Roden je sa 3,500 a danas ima 8, 200. Ovog meseca dobio je 1, 100 kg.

Inace dosta slini i gura ruke u usta i mislim da su poceli zubi.

Mame kolko su podoja imali vase 4 mesecne bebe, i kolko su trajali podoji? Zabrinuta sam da ne papa dovoljno :?

Inace islkjucivo dojimo pa se plasimo da nije dovoljno

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Draga PPM (malo ću skratiti ime),
    mislim da se tebi i tvome sinčiću može samo čestitati - odlično napredujete.

Što se tiče učestalosti i dužine podoja... tu stvarno nema pravila: najbolje je bebu hraniti "na zahtjev" (davati kad god zatraži), pa bilo to svakih 15 minuta ili svaka 4 sata - kad god beba odluči da bi htjela jesti (maziti se, tješiti se).
    Isto tako, nema neke univerzalne duljine podoja: kao i kod osraslih, svaka beba jede drugačijim tempom - neka djeca su efikasniji sisači pa sve uspiju pojesti vrlo brzo, a neke bebe jedu "natenane", uživaju u hrani, pa se malo odmore, odspavaju...

Stvarno nema potrebe da brineš oko dostatnosti tvojega mlijeka - beba koja ima 3-4 stolice dnevno i u 4. mjesecu dobije više od kilograma... napreduje i hrani se jaaaako dobro.

Samo tako nastavite.
    Bravo

Početno

Evo mog iskustva.
    Moja starija beba je napredovala po kg prva 3 mjeeca života, a onda cijeli mjesec...možda 100 grama. Dijete se jednostavno "probudilo". S 3 mjeseca je počela percipirati svijet oko sebe i sve je bilo zanimljivije od dojenja, znala je i vrištati na cici, pa sam bila jadna..da li je muči prežestoki let-down, da li je zub, da li je bolesna.

Pedijatar mi je preporučivao nadohranu (uHHHH ), ali su mi rodine savjetnice za dojenje ulile smopouzdanje :D . Beba je jednostavno manje sisala... manje dobivala na masi...ali jednom se i ta faza znatiželje mora dogoditi...Mislim da nemaš brige..sve je u životu bebe faza, a zamisli da ti dijete tim progresom dobiva na masi..pa imao bi 15 kg na kraju prve godine :shock:

Bitno je da se beba ponaša normalno...sve će biti u redu.. Ja sam olabavila,a mislim da je njena nervoza bila prelivena iz moje frustracije. Kad sam joj ostavila nejzin ritam, malo rjeđeg dojenja..sve je postalo, nekako bolje.

PS. moram prepričati metodologiju našeg pedijatra pri utvrđivanju količine posisanog mlijeka, a da bi majke sa sličnim problemima mogle znati što ih očekuje u birokratskom okruženju našeg zravstva..

Dakle..čekaonica...beba 3 mjeseca..čekamo 2 sata...toooplo (vrući rujanski dan). Uđemo...potužimo se...beba ne želi intenzivno dojiti..u 3 tjedna nije dobila ni gram (faza opsesivnog vaganja, obavezno izbjegavati)...Pedijatar ziheraški..uuu to nije dobro..pogleda knjigu rasta sa statistikama...beba bi trebala dobivati barem 150 grama mjesečno (ili takav neki broj).. Moramo testirati količinu posisanog mlijeka. OK..Važemo bebu na vagi koja ima pogrešku plus minus 100 grama, a i beba se rita na vagi. Sestra me, potom, odvede u jednu prostoriju, izloženo suncu..vruće. Bebi ponudim cicu..naravno, ne želi...nagovaram, tjeram..aj prihvati..posiše..izvažemo - 90 (!) grama. Izvještavamo pedijatra...a on opet ziheraški...premalo..po tablici treba biti 150 grama..uvedite nadohranu...

Dakle...profesionalac. Koji NE ZNA da funkcije dojenja i prirasta mase NIJE linerana funkcija. Koji NIJE NIKAD pitao kakvo je bebino ponašanje, KOLIKO ima pomokrenih pelena. Da se MALI BROJ djece ponaša po statistici jer je statistika PROSJEK, dakle srednja vrijednost onih koji nešto više i onih koji nešto manje.

Naravno...u sljedećih 2 tjedna dijete je dobilo pola kilograma.

lininamama

Početno

Prvi put mami,i kod nas je situacija ista,
    samo Lina zadnji mjesec je dobila 230g,djevojke ovdje kazu da je to ok,
    ja sam se brinula ali sada malo sam popustila,
    prosli mjeces smo bili na putu,Lina je bila prehladjena i mislim da ja zbog toga malo dobila na tezini.
    A sto se tice duzine podoja,Lina doji cak i krace od tvoje bebice,
    pet minuta maximim,ali izgleda dobro,vesela je,stalno se smije,
    izgleda da je to ok,i ona je jako znatizeljna,kad jede,ako moj muz udje u sobu mozes zaboraviti jedenje
    eto,i tvoja i moja bebica imaju po 4 mjeseca i ponasaju se slicno,
    valjda tako treba
    Poljubac malom

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I moj Karlo je isti takav. Od početka siše od 5 do 10 min. Onda ili neće više ili zaspi. Ja sam nažalost poslušala pedijatra pa sam mu dala adaptirano mlijeko, ali možemo se pohvaliti da zadnjih par dana dobije bočicu samo ujutro i to po 60 ml. Mislim da će i to uskoro nestati. On je izašao iz bolnice s 3500, a sad s 4 mjeseca ima 7 kg. Cure s kojima sam rodila isti dan imaju bebe preko 8 kg pa me je to malo mučilo, ali se više ne zabrinjavam jer je on tako vesela beba.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo, u ovoj zadnjoj rečenici ima dosta "materijala" za razgovor:

Citiraj sonjaer prvotno napisa
    On je izašao iz bolnice s 3500, a sad s 4 mjeseca ima 7 kg.
    Govori se kako je uobičajeno da bebe udvostruče porođajnu težinu u prvih 6 mjeseci, a tvoj sin je to dostigao već sa četiri. Znači da jaaako dobro napreduje. (Kada mu budeš ukidala i tih 60ml, pazi da to bude jako postepeno - ne više od 30ml u tri dana).

Cure s kojima sam rodila isti dan imaju bebe preko 8 kg pa me je to malo mučilo,
    Nemojte, molim vas, nikada uspoređivati svoju djecu sa djecom vaših prijatelja/poznanika: svako dijete je osoba/organizam za sebe - svako različito napreduje, svako ima svoj ritam... Nismo ni mi jednakikao ti naši prijatelji, pa zašto bi nam i djeca bila ista?

ali se više ne zabrinjavam jer je on tako vesela beba.
    Poanta je u tome: vi ste majke svojoj djeci, vi ih najbolje poznajete - ako vam vaše iskustvo i instinkt (a i oči) govore da dijete lijepo napreduje, da je veselo i zadovoljno... nemojte se obeshrabrivati pokazateljima koji nisu uvijek pouzdani.
    Sretno!

PrviPutMami

Početno

Hvala cure, spasile ste mene i moju bebe....Jer kad bi on odbijao sisu ja bih onako kao " na silu" -bradavicu na usta

Sad vise ne...pratim njegov ritam! On Peva ja Igram

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tako i treba!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo moj je spavao, pa se probudio, pocicao si minutu dvije i nastavio spavati. Pravi anđeo.

lininamama

Početno

Lina je izasla iz bolnice sa 3400g a sada ima 7050g
    sa tri mjeseca je imala 6820g.
    Evo i ona je jela u 11h i oko 14 je dva minuta samo i ona sada spava i sise palac

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

apricot čitajući tvoje postove barem je se osjećam tako posebno jel nema bolje nego kad ti netko pokloni svoje vrijeme i kaže kako sve dobro radiš i da ti beba lijepo napreduje.evo sad jedva čekam jutro da mojem mišiću dam ciku

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A ti ne znaš kako se tek mi, savjetnice, lijepo osjećamo dok čitamo ovakve hvale...
    I isto jedva čekamo da se probudite i date svojoj djeci cike...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •