Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 62 od 62

Tema: OPREZ- Femara

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajme koliki je clanak! ako netko uspije procitati i skuziti, molim ga da napise summary na hrvatskom, tx!

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

draga ja sam je uzimala i vidis i alje ziva i zdrava ,nezamaraj se

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma i ja sam je uzimala, evo ziva, zdrava manje vise ajme ubija me ova gripa

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

mene ne gripa ali administracija itekako.jutros prespavala na pregled zvaladr da ću sutra doći

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

cure

tu imate on-line varijantu gdje mozete pogledti i grafike:
    http://humupd.oxfordjournals.org/cgi.../full/14/6/571

Sada me zainteresiralo, pa sam malo iscitala dijelove, evo na brzinu prijevoda sto su to ispitivali i glavnih zakljucaka:

Letrozole (to je femara) je treca generacija aromatise inhibitora (AI) koji se najvise koriste u potpomognutoj oplodnji. AI induciraju ovulaciju preko inhibiranja proizvodne estrogena i to postignuto stanje s manjkom estrogena povecava oslobadanje GnRH i sintezu FSHa u hipofizi.

Ako sam dobro shvatila ovaj rad je baziran na analizi objavljenih radova i radili su meta-analizu za 3 usporedbe: uzimanje letrazola - klomifena; pa uzimanje letrazola+FSHA -letrazola (kod inseminacija) i letrazola-FSHa(kod IVFa) . Kazu da je u danasnje vrijeme nedovoljno dokaza da bi se donijele finalne preporuke o uzimanju AI-a kod indukcije ovulacije, podatke iz objavljenih studija treba interpretirati uzimajuci u obzir metodoloska ogranicenja... Zbog toga je jos potrebno provesti dodatna veca ispitivanja da bi se vidjeli pravi ucinci terapije. No kazu da je efikasan kao i druge metode indukcije ovulacije.

Neki zakljucci koje navode:

- Kod zene s PCOSom je postignut vec broj ciklusa s jednim folikulom - pa se ocekuje manji broj visestrukih trudnoca. Samo u jednoj studiji je klomifenska grupa imala deblji endometrij od AI grupe. Rezultati meta-analize su pokazali da letrozol nije bio znacajno superiorniji od klomifena u slijedecim pokazateljima: ovulacijski ciklusi, postotak postignutih trudnoca i postotak trudnica.

- Preporuceni rezim stimulacije jajnika kod inseminacije ukljucuje koristenje letrozola 2,5 mg/danu (od dana 3 do dana 7 ciklusa) plus FSH pocevsi od 8. dana(obicno 100 IU/danu, iako to moze varirati s obzirom na karakteristike pacjentica). Ovakavim uzimanjem je cesca manja uporaba FSH injekcija i postize se umjereniji odgovor jajnika (manje zrelih folikula i manje razine estradiola) sto minimizira uticaj letrozola na endometrij.

- Kod IVFa letrozol moze smanjiti potrebe za dodavanjem gonadotropina i tako smanjiti cijenu IVF postupka. Sto je posebno vazno kod zena sa slabijim odgovorom na stimulaciju. U toj grupi pacjentica AI moze imati pojacani efekt na odgovor jajnika. Dodatne meta-analize pokazuju da letrozol povecava vjerojatnost trudnoca, no nema dovoljno dokaza kad se usporedjuje sa slucajevima kada se samo upotreba FSHa. Potrebna su jos dodatna ispitivanja.

- Studije ne pokazuju povecan postotak malformacija ploda. Zbog kratkog polu-života AI mogućnost biloških teratogenih efektata se kod upotrebe u ranoj folikularnoj fazi moze iskluciti.

Sretno

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

lilium

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dakle, i opet je za naglasiti da je Femara kao lijek kakav već jest štetan u trudnoći. Što će reć da ga žena koja je već trudna ne bi trebala uzimati.

Mi je koristimo isključivo za stimulaciju u stvaranju js, dakle, prije trudnoće. Koristimo je kratko vrijeme tako da štete ne bi trebalo biti s obzirom da je prestajemo koristiti nakon 5 dana uporabe tj. prije ostvarene trudnoće.

Kad se to tako postavi, tj. kako je to već prije rečeno, onda ti nije bed uzeti Femaru. Ja sam je širom raskriljenih ruku prihvatila, upravo tako razmišljajući, i moja beba stiže za 10tak-15tak dana. :D

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dakle, i opet je za naglasiti da je Femara kao lijek kakav već jest štetan u trudnoći.
    Da, isto kao što su vjerovatno štetni i svi drugi lijekovi za stimulaciju u trudnoći.

lilium, pravo si .

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

podizem malo ovu temu, naime prvi put je citam i sokirala sam se da femara moze stetiti, ja sam je 2x za AIH koristila....ali sam puno bolje reagirala od klomifena
    ali ja nisam znala da je femara isto sto i letrozol ???? jel to isti lijek??
    ja sam dobila protokol da bi mozda na 2. IVF isla sa letrozol + MP ( menopur valjda) i nisam znala da je to femara koju vec poznajem, idem ukucat u google i izbaci mi femaru,

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Crvenkapice, nema potrebe paničariti........................ posebno zato što se Femara ipak koristi najnormalnije ....... pročitaj si sve postove pa sama odluči...........

a inače ako malo pročitaš nuspojave gonala, menopure, pa čak i kontracepcijskih tabletica imat ćešt što sa pročitati....................

SRETNO!

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ok, hvala, ma uzela bi ja nju opet - bez obzira sto sam ovo procitala, samo nisam znala za ovo, znaci femara i letrozol jedno te isto?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

je, femara = letrozol

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •