A vidim ja, svakim danom je sve više kruholjubaca iz osobne radinosti :D :D , bar znamo šta jedemo.
Ja sam sinoć pekla, danas donijela u firmu da kolegice degustiraju i više nesmijem donositi, sviđa im se pa ću morati peći i za njih![]()
A vidim ja, svakim danom je sve više kruholjubaca iz osobne radinosti :D :D , bar znamo šta jedemo.
Ja sam sinoć pekla, danas donijela u firmu da kolegice degustiraju i više nesmijem donositi, sviđa im se pa ću morati peći i za njih![]()
još jedna prednost kruha iz pekača, pečenog s odgodom preko noći:
kad se probudiš usred noći možeš još zatvorenih očiju, njuhom, odrediti koje je doba: ako se niš ne osjeti, još je duboka noć, ako miriši kruh, skoro je vrijeme za ustajanje.![]()
odvratne ste u tim svojim zamamnim opisivanjima
iv, koji si kupila?
aleta![]()
ok, dosta mi je, sada i mene zanima
koji kupiti? gdje? na što paziti prilikom kupnje?
a držimo se samo golih činjenica. svojih osjećaja nismo se još ni takle.Mamita prvotno napisa
![]()
ja imam Alasku. bila na akciji u metrou, oko 300 kn.
peče već dva mjeseca svakonoćno, meni je dobra. a danju pečemo kiflice (samo program miješanja u pekaču, onda se tijesto izvadi, razvalja, puni i peče u pećnici.).
to je taj recept za kroasane. samo meni više liče na kiflice, pa ih tako zovemo.
1. Ivarice, svakakvih recepata sam isprobala, al ovaj tvoj sa kukuruzom se ne usuđujem, to samo ti možeš izžonglirat, a da bude jestivo
2. U onaj Davorov recept za slatkiš sa Korčule ide ekstrakt vanilije i ruma pa me podsjetilo da pitam:što su zapravo ti ekstrakti, jel to umjetno nešto sintetizirano il je prirodno, ima li E-ova???
3. Je, pekač je jedna od naj, naj investicija u našem domu, marka je neka troslovna iz Emezzette koštala oko 300 kn, star oko godinu i nešto, kruh kupujem za marendu kad zaboravim ponijeti od doma ovaj, inače samo mlatimo po ovom...ja ja se, kao, čudim kako nisam ništa skinila kila??? Čudo jedno![]()
Dobro ti je pitanje za E-ove u ekstraktima: ne znam. Moram istražiti. U svakom slučaju ne jede se svaki dan, a trpaju ih i u ostale kolače pa se nisam oko toga živcirao.
Ekstrakt vanilije se može dobiti od prave pravcate vanilije, a umjesto njega stavi - pravu vaniliju. Zamjena za rum? Hmm... pa čak i kupovni rum nastaje tako - od čistog alkohola s vodom i ekstraktom. Stvarno ne znam.
Ma ne slazem se bas da se cijeli dan brljavi po tijestu. Ja zamijesim tijesto, sto ne traje dugo (par minuta) i ostavim da odstoji. Kad se daprostite digne, jos jednom zamijesim i kasnije ispecem. Ovo drugo dizanje je opcionalno. Znaci, kad nemam vremena onda se kruh pece vec nakon prvog dizanja.
meni miješenje tijesta baš i ne ide; uvijek izgledam kao neko dijete koje se igra![]()
Pitanje: već mi se dva puta dogodilo da je odozdo malo više zapeklo (doduše ne kruh, nego lumbliju i slatki kruh). Imamo Alasku, a osnovni recept se slaže s ovdje navedenima.Kad je riječ oobičnom kruhu, korica mi bude baš prema želji, ali ove slatke modifikacije su problematične. Možda ne trebam staviti na "veliki bijeli"?
ivka i ja kupile bommana, u mercatoenu, 269 kn mislim.Mamita prvotno napisa
Davore, sveznalicoDavor prvotno napisa
gdje ti to istražiš??? Mislim, ne živciram se, al čisto sam znatiželjna.
Ja sam kupila mahunu vanilije i kuhala je kako piše na vrećici, i stavila u šećer da dobijem vanilij-šećer, al nije mi baš bilo intenzivno
A rum, ja stavljam baš alkohol, jel ti to kažeš da se i pravi alkohol dobiva od ekstrakta+ još nešto-a ja mislila da je manja šteta utrpat pravi rum, a ne kemiju-koja budala
Ekstrakti su pojednostavljeno spoj arome i boje. Mogu biti umjetne i prirodne . Umjetne su čista kemija.
Treća grupa su prirodno identične ili ti neka mješavina.
Na deklaraciji mora biti naznačeno da li je umjetna ili prirodna .
Evo link o tome:
http://www.ireks-aroma.hr/xist4c/web...6C7336E774000F
uh.. nemrem to vise citat... danas idem i ja po pekac
Da, to su takozvana ofarbana pića: rum, kanadski viski, mirogojac... alkohol+voda+umjetna boja i aroma.makita prvotno napisa
Od tuge mi dođe udrit po maminoj lozi, orahovici i višnjevačiDavor prvotno napisa
![]()
Inače, za ekstrakte mi je jedna ing. kemije rekla da su spoj alkohola, arome i boje.
Sad sam još motiviranija uzgojit limun na balkonu, a u skoroj budućnosti ić negdi u po brda čuvat ovce!
makita:
Od tuge mi dođe udrit po maminoj lozi, orahovici i višnjevači
Inače, za ekstrakte mi je jedna ing. kemije rekla da su spoj alkohola, arome i boje.
Sad sam još motiviranija uzgojit limun na balkonu, a u skoroj budućnosti ić negdi u po brda čuvat ovce!![]()
![]()
![]()
Evo sam se potrudila copy-paste, pa oni koji se malo više kuže, nek komentiraju što je sporno. Ovo je sa Kalimerinog linka
Prema vrsti aromatskih tvari korištenih u kreiranju razlikujemo:
• Prirodne arome - smjese prirodnih tvari
• Prirodno-identične arome - smjese prirodnih tvari i tvari nađenih u prirodi, ali dobivenih sintetskim putem
• Umjetne arome - smjese prirodnih, prirodno - identičnih i sintetskih tvari
Prehrambene boje
Prehrambene boje su čiste tvari, koncentrati ekstrakata, jestivih sirovina i sintetski kemijski spojevi poznatog kemijskog sastava. Dodaju se u malim količinama za bojanje namirnica, ne mijenjajući ostala svojstva proizvodu.
Sve naše boje su u praškastom obliku i topive u vodi!
Prirodne prehrambene boje
• Beta caroten
• Riboflavin
• Carmin
• Caramel
• Antocijanini
• Chlorophyll i dr.
Primjena: farmacija, mesna industrija, bezalkoholni napici, mliječna industrija i dr.
Umjetne prehrambene boje
• Tatrazine E102
• Quinoline yellow E104
• Sunset yellow E110
• Azorubin E122
• Amaranth E123
• Cochineal red A E124
• Erythrosine E127
• Indigotine E132
• Patent blue E131
• Brilliant black E151
Navedene su osnovne boje. U ponudi imamo više nijansi boja, koje se dobiju miješanjem osnovnih boja.
Poboljšivači su mješavine prehrambenih proizvoda i/ili prehrambenih aditiva u obliku brašna, paste, kreme ili u tekućem obliku, čija je svrha ubrzati ili pojednostaviti proizvodnju, te uravnotežiti fluktuaciju procesnih karakteristika ulaznih sirovina, kako bi se poboljšala kvaliteta pekarskih proizvoda
ima u metrou neki Alpina SF 2503 za 244 kn
13 sati unaprijed
zadržavanje temperature ??? - kaj to znaci
uzbor zapecenosti kruha
11 programa
kapacitet 2 L
LCD ekran
nis ne pise o lopaticama, mijesanju i te fore
jel dobar taj alpina???
ne da mi se u lucko vozit
Muks, jesi sigurna da nije Alaska...
Mislim, i jedno i drugo ima snijega i leda...
Ma kupi, pa kud puklo da puklo. Gud lak
Zadržavanje temp. vjerojatno znači da kad je kruh gotov, pekač ga drži još recimo sat vremena na toplom, znači da se ne hladi, bar je tako u nas
zbunili ste me pa isla provjeritapricot prvotno napisa
Alpina 100%
u novom je Metro katalogu koji vrijedi tek od 7.12.
to je sve isto kao u naseg.Mukica prvotno napisa
Ma kupuj muki, ja bi rekla da je to sve isti dr**
zarazili ste me :D ja obozavam eksperimentirati s kruhom i sad jedva cekam da kupim pekac![]()
ako sam dobro razumjela...Alaska je isprobana i dobra...svakako sam jako daleko od zg ( gdje namjeravam nabaviti pekac)...pa mogu sacekati da vidim kako se pokozala Mukicina Alpina.
Mukica, please ako kupis i isprobas javi nam![]()
Ja imam Alpinu i ovih dana eksperimentiram :D
I jesi probala? Kak ti se cini, hoce to biti za tebe?kalimero prvotno napisa
![]()
Radila sam odmah u subotu bijeli standardni kruh ( uz prisustvo gledatelja) , ja takve kruhove ne volim iako nije bio loš.
Ne jedem ni topao kruh, nego potpuno ohlađen tako da je to bila prva proba, više radi kuženja programa.
Juče sam ispekla od 700 g. sa graham brašnom i sjemenkama, taj je dobar ali sam u stroj stavila gotovo predtijesto, znaš odakle mi to, pa ne znam kako će biti kad u stroju bude biga odležaval, oće li biti isto. Probat ćemo i to, a onda moramo malo i sa mješanim kukuruznim probati .
Evo i ja sve više razmišljam o kupnji pekača... pogotovo čitajući ove vaše postove jedva čekam da ispečem i isprobam svoj prvi kruh...
Ali... nikako mi se neda dati cca 500-700 kn za još jedan aparat u kući... a evo sada gledam da u Metrou ima taj neki Alpina za cca 250 kn i Alaska za cca 350 kn... možda je suvišno pitanje (s obzirom da ste dosta pisali o tome), ali me svejedno zanima da li je netko usporedio ta dva aparata i koji je kruh bio bolji, pogotovo iz tog razloga jer mi niti jedna niti druga firma nisu baš poznate...
Thaks!!! :D
Ja ću samo izvjestiti da je moj crkao (Bomann). Nakon 4, 5 kruhova izgubio je sposobnost dobrog miješanja (mješalica je počela "zapinjat") i nije se više tresao dok mijesi i kruh je bio ispečen kao dio kruh a sa strane neizmješano brašno. Danas smo bili u servisu i tamo su nam napisali da idemo po zamjenu, da se to ne popravlja, dobili smo novi stroj. Valjda ćemo biti bolje sreće :/ Prvi kruh se već peče, zasad se trese.
ja samo prijavljujem da vec 15 dana u nasu kucu nije usao kruh iz pekare. :D
Ah, Majo
SVA bijela tehnika u zadnje vrijeme je približno slične kvalitete i očito ni Boman ne odskače od pravila. Svakako čuvati garanciju...
Utješio me malo božanstveni večerašnji kruh iz novog pekača.![]()
...Sunseeker prvotno napisa
a jesam smotana...
ispravka...
Thanks!!! :D
MM upravo donio/kupio pekač za kruh,ali imamo samo svježi kvasac.
Kako s njim,koliko....brzo molim savjet jer treba složit kruh za sutra.
MM upravo donio/kupio pekač za kruh,ali imamo samo svježi kvasac.
Kako s njim,koliko....brzo molim savjet jer treba složit kruh za sutra.
Najveća razlika među kvascima dolazi do izražaja upravo kod namakanja. Svježi i običan suhi kvasac su prilično osjetljivi na šokiranje previsokom ili preniskom temperaturom. Najbolje ih je prije namakanja pustiti da se postupno zagriju na sobnu temperaturu i potom namakanje u mlačnom mlijeku ili vodi.
Instant suhi kvasac (npr Digo) je puno otporniji u fazi namakanja i može se strpati izravno u smjesu, bez pazi-mazi faze.
Majo nama se Moulinex vec 3 puta kvario u 2 meseca koliko ga imamo.
Nadam se da ces biti bolje srece.
Nas je radio unutra, ali nije okretao propeler.
moj no name radi bez greške mada je jedno vrijeme služio samo za miješanje tijesta.
ujutro ćemo jesti kukuruzni kruh![]()
uh
ja jos nisam otisla u soping :/
sto i nije tak lose za moju kilazu
zapeo mi ja za oko neki dan jedan Moulinex za duplo vise novaca i cak sam misla riskirat jer PREDIVNO izgleda, al sad, nakon kli_kli posta vise nisam tak sigurna
joooj, eto, i mene ste zarazili...stiže nam Božić, a s njim i božićnica, pa sad znam što ću sebi kupiti za poklon. Znači, pravac Metro![]()
Mukice, Alaska bez straha.
Mukice meni u servisu tvrde da se inace ne desava, ali mozda ti je bolje da kupis ovaj provereni.
Ja sam kod nas nasla jos samo neki clatronic a to znam da je fus, i neki severin, a za njih nisam nista do sada ni cula niti sam imala njihove aparate.
taj severin je iste cene kao i moulinex.
ima li neko severin?