Alaska je provjerena stvar. Staru (dvije godine i jako rabljenu) sam penzionirao tako što je otišla na more, a tamo će ispeći još ponešto kruha.
Clatronic je sasvim OK, s iznimkom propelera koji se nakon više mjeseci upotrebe znaju izglodati.
Alaska je provjerena stvar. Staru (dvije godine i jako rabljenu) sam penzionirao tako što je otišla na more, a tamo će ispeći još ponešto kruha.
Clatronic je sasvim OK, s iznimkom propelera koji se nakon više mjeseci upotrebe znaju izglodati.
Kako smo dobili brand new aparat nadam se da ćemo zaista biti bolje sreće i da je u pitanju bio jednokratni peh. U međuvremenu pečemo kruh ne samo za nas nego i za bake i djedoveKlinci osobito uživaju u stavljanju sastojaka i promatranju kako mašina mijesi kruh.
Mi smo kupili Alpinu u Metrou i sada se igramo.
Nemam pojma kaj radimo krivo ili je kriv aparat :/ no nikako da ona gornja korica ispadne hrustava.
Okus kruha je fin ali...
Molim nekog iskusnog,a vidim da vas je tu puno za točan recept (ono ko malome...)za jedan mali bijeli kruh,ali sve od količine sastojaka do vremena pečenja.
Proučili smo knjižicu i sve recepte i fakat ne znam gdje griješimo,a sline mi cure kad čitam o vašim uspijesima![]()
meni su uvijek korice hrskave. stavljam med umjesto secera ali mislim da nije to kljucno.
kod mog mozes odabrati tro "boje" kore, mozda ti je na najmanje res namjesteno?
I kod mog se mogu birati tri opcije:light,medium,dark
mi izabrali medium.
Većina strojeva ima održavanje topline po završetku pečenja, a to znači da se grijači i dalje povremeno pale, samo što održavaju nešto nižu temperaturo od pečenja. Ako kruh ispadne anemičan, samo ga se ostavi na održavanju topline 10-20 minuta i dođe mu boja. Provjereno.
jucerasnji od tvrde psenice, mekinja, rizinog brasna i sjemenki bundeve ispao mraaak. crn ko noc, a ivar ga svejedno hoce, to mi je najnaj, napokon smo ga privoljeli na crni kruh
kruholjupci...ja sam investirala u pekac i sva puna entuzijazma krenula ispekla jedan i stala...nikako da si organiziram vrijeme, a jos vise me plasi mogucnost pogreske....pa bih predlozila kad bi negdje na neku hrpicu stavili svi recepte za najbolje uradke![]()
Ja imam taj pekač i od kad smo ga nabavili mali mi ne da mira ....
Sviđa mu se kako mašina mulja tjesto tako da ga kruh pečemo svaki dan ...
Kupili ga na sniženju u Emazzeti za nekih 250 kuna ...
Prvo sam mislila da taj pekač samo peče kruh ..što mi se činilo bezveze , kasnije skužila da on " mulja" tjesto i peče sve zajedno ..
Pa je na kraju uz zabavu sineku ispao dobra investicija![]()
kod mene nema recepata nego sto dohvatim, to uletiantonijab prvotno napisa
ja radim po receptu:
3,5 dcl vode
2 žličice šećera
1/2 žličice digo kvasca
stavim na miješanje pola minute
dodam
25 dag brašna (miješam različite vrste brašna)
miješanje 5 minuta
na tu hrpicu uspem
2 žlice ulja
još 25 dag brašna
žličicu soli
sjemenke prema inspiraciji
programiram na izborniku na: Veliki bijeli kruh, na timeru odgoda pečenja (da mi bude gotovo ujutro).
nego, zamijesila bih tijesto za pizzu u pekaču, imate li iskustva, kako ga radite?
znaci to tijesto se onda kvasa i do deset sati?
ne znam kako vi ali meni smeta uzasno taj miris iz pekaca, uh, muka mi je kad se budim uz to.
muka? ne, naprotiv. muka mi je od mirisa kruha bila dok sam bila trudna.![]()
aleta moj pekač ima opciju teig - mješanje i dizanje
ima i moj, ne kužim?
Kvas može ostati dosta dugo, ali ako stoji duže od 10 sati onda ti kruh bude dosta kisel. Nekima se baš to najviše sviđa. Što se tiče mirisa, obrati pažnju na količinu kvasca u receptima s kvasom. Meni jedna vrećica Digo kvasca potraje oko 3 tjedna. Uz toliku količinu kvasca kruh širi miris poput kolača, a ne poput pekarniceivarica prvotno napisa
(da ne spominjem koliko je to zdravije)
stavim negdje trecinu vrecice i svaki put koje zrno manje, ali nije mi to nista zdravije jer ono kvasca sto ostane,ja pojedem
bilo da je suhi ili svjezi, onako prstima u usta, mmmmmmnjjjjm
:shock: , ne mogu vjerovati, ozbiljno? Meni to smrdi dok ga koristim...
Pa... razmisli još koji put o tome, jer osim što višak kvasca u organizmu pospješuje razvoj "tjelesnih" gljivica, ispada da nije posebno dobar ni za zglobove. Rađe se baci na čokoladuivarica prvotno napisa
![]()
Meni je ovaj štos sa smanjenom količinom kvasca baš super, a i kruh mi drastično bolje miriše od onoga iz dućana (ili sačuvajmebože pekarnice).
ma davore, ja se s cokolade bacim na kvasac. pa s njega na cokoladu. a usput i ostalo sto sretnem na putu.
s gljivicama se sva sreca nisam jos srela.
nevjerojatno za odraslu zenu.
a što ti onda smrdi, ako ti ne smrdi kvasac? :/
MGrubi, ja sad skužila što si mi ti sugerirala. nije problem u pripremi tijesta, nego u receptu. pitala sam se da li da koristim isti sastav kao za kruh, ili nešto drugačiji. napravila sam ipak sinoć s tijestom za kruh, ali nije mi baš nešto super ispala pizza.
ne znam, nije to onaj miris pekare koji davor spominje.
aaa sory, krivo sam razumilaaleta prvotno napisa
e pa moj recept ti je: sol, brašno glatko-oštro, suhi kvasac i maslinovo ulje
kad program bude gotov tijesto je dignuto, opet pokrenem isti program da dobro izmješa i prekinem ga kad je gotov s mješanjem, tijesto stavim u kalup, prstima ga razvučem što tanje i bude super
Pizzino tijesto se od krušnoga razlikuje u par detalja. Za dobru pizzu ide puno više kvasca i dobro je staviti i nešto ulja jer se traže sitni mjehurići.
Dakle, to je puno više nalik tijestu iz pekarnice.
Na koju foru dobijete u pekaču lijepu gornju koru kruha ?
Sa opcimom dark, gornja kora je anemična, a sa dužim držanjem u aparatu , ostale korice su grublje.
gornja kora mi je uvijek svjetljija, ali ionako prva "ode"pa je ne gledamo dugo.
anemicna mi je ispala samo jutros kad sam napravila kruh od polubijelog brasna, inace je uvijek dovoljno smedja
Meni isto gornja kora uvijek bude svjetla .Dosta puta ulegnuta al izgleda mi da se to dešava jer možda stavim previše kvasca.Večeras ću staviti manje pa se nadam da će ispasti bolje. :?
Stvarno više neznam što krivo radim sinoć sam stavila manje kvasca ali se kruh baš nije dobro digao.Pekla sam ga sa odgodom 8h,na brzo i sa napravljenom bigom ,a kad stavim više kvasca onda mi gornja korica bude skroz ulegnuta.Omjer mi je 4dcl vode,60dkg brašna(polu bijelo),2jušne žlice ulja ,2male žličice šećera,2male žličice soli.
Gdje griješim? :? :? :?
![]()
![]()
![]()
pliz
otvaras li poklopac usred pecenja?
meni se takav lijevak isto dogodio par puta
ovi zadnji kruhovi su mi mrak, dobri poput onog jednog davorovog sto ga se sjecam (sc), stavljam malo manje od 4 dl vode (ne mjerim), zliicuipo soli, zlicu maslinovog ulja, prstohvat secera, brasna polubijelog i malo bijelog 540 grama i kvasca mozda sestinu vrecice.
ali na miris (dok se ne izvadi, onda je sve ok) se necu bas lako naviknuti
meni nijedan nije bio da bih ubila za komadić.
svi su ok, jestivi i prilično ukusni... ali nije mi to - to.
najljepše i nejrumenije je izgledao kad sam stavila na program za slatki kruh, ali tad nisam imala kvasca i stavila sam prašak za pecivo... pa se njime moglo ubiti protivnika...
Meni je bilo uleknuto samo jednom kad sam ga ostavila predugo u pekaču nakon pečenja (zaspali)
o da, meni cesto ostane predugo u pekacu, mozda je to to.
sva sreca da nisam setala istocnom stranom.
Ne otvaram poklopac jer ti ja to stavim peći navečer oko 22h i programiram da bude gotovo oko 8 ujutro.
Kad se gornja kora ulegne, razlog je prefermentirano tijesto .
Može biti zbog prevelike količine kvasca, šećera koji je hrana kvascima ( pa se jako kvasci udebljaju), ili je tijesto na odgodi predugo stajalo pogotovo ako je topliji zamjes.
J uopće ne dodajem šećer kad radim sa predtijestom,a i neki dan sam ranije pokrenula pečenje jer mi je tijesto prije fermentiralo . (Nisam radila po istom programu na pekaču.
Onda bi možda bilo naj bolje kada se peče kruh sa odgodom raditi bez bige,jer ako stavim malo kvasca loše se digne a puno rezultat ulegnuta gornja kora i kruh je na velike rupice.Večeras ću isprobati bez bige.IMa li tko dobar recept bez predtijesta,za veči kruh(polubijeli).Isprobani recept.
Maja:
Bitno je da kruh ispadne dobar :D , a sve ostalo je nebitno.kalimero improvizira![]()
Na Alpini ima nakon druge fermentacije mješanje 15 sek, pa trća fermentacija koja je prekratka za kruh sa integralnim brašnom i bigom. Ono ga mješanje ubije. Treći program koji je za takva brašna dao je loš rezultat.
E pa onda ja po svom , pogledam , ošacujem i to je to. Ali probat ću još eksperimentirati .
Ja uglavnom koristim brzi program za bijeli kruh, jer ne ubije tijesto, a sasvim dovoljno izmijesi. Kad sam imao posuđeni Samsungov stroj ispalo je da ima brzi program, ali ga se nije moglo programirati s odgodom. Kod Alaske tih problema nema.
Davore ja imam alpinu,sinoć sam koristila brzi program za bijeli kruh ali mi se skroz loše digao a mogu reći i ispekao.(programirala sa odgodom )napravila predtijesto.Jesi li pekao sa odgodom ali bez predtijesta? :?
Ne. Predtijesto mi omogućuje apsolutno najmanju količinu kvasca za dobiti puno bolji kruh. Kad imam dovoljno vremena pristavim predtijesto i uživam u finom kruhu.
Nego, daj opiši po kojoj formuli si pristavila kruh i kako ti je ispao pa ćemo vidjeti što se može korigirati. Svi mi što kruh pečemo već neko vrijeme imamo povremene neuspjehe, a do dobrog kruha smo došli nakon ponešto eksperimentiranja. Prema izgledu i presjeku gotovog kruha se puno toga može zaključiti.
Važni detalji bez kojih nikako ne ide:
- brašno mora odležati barem mjesec dana, a starost zaključuješ prema roku trajanja (ukupno 12 mjeseci)
- brašna se međusobno ponešto razlikuju, a najstabilnije za dobiti dobar kruh je polubijelo (tip 850)
- kruh od mokrijeg tijesta je elastičniji od manje mokrog, ali ako se pretjera ima prevelike uzdužene mjehure i ne digne se dovoljno
- više od 25% integralnog brašna -> ispeče se cigla
- više od 20% kukuruznog brašna -> opet cigla
Dobro je eksperimentiranjem dobiti dobar polubijeli kruh pa tek potom zamijeniti dio polubijelog brašna nečim drugim. Ne dajte se zavesti Ivaričinim recepturama - nema fizikalnog objašnjenja zašto joj uspijeva![]()
Koristim polubijelo brašno(tip850)
Ovako sam sinoć radila:
4dcl vode ,2žličice šećera,pola žličice kvasca(možda je čak bilo i manje) i 30 dkg brašna(to se sve izmješalo),zatim sam dodala 2 velike žlice ulja,30dkg brašna i na brašno 2 žličice soli.Pekla sa odgodom 7h ,brzi program za bijeli kruh.
Kruh je bio slabije pečen i nekako previše zbijenneva prvotno napisa
a što piše na stroju koliki mu je kapacitet? možda bi bilo bolje da radiš malo manji kruh (pol kile brašna, 3,5 dcl vode)
Kapacitet mu je 1kg
najviše mi smetaju one rupe: od cijeloga kruha, valjda samo 4 šnite uspijem lijepo odrezati. Sve ostalo je s velikom rupom!
Nego, kako da dobijem onaj zbijeniji kruh, vlažniji, kao onaj kukuruzni iz kalupa?
Neva:
Ja isto eksperimentiram sa Alpinom. U gornjem postru sam napisala da Alpina sa zadnjim mješanjem prije pečenja ( a ima ga na svim programima ) ubija tijesto, pa je manji volumen.Ovako sam sinoć radila:
4dcl vode ,2žličice šećera,pola žličice kvasca(možda je čak bilo i manje) i 30 dkg brašna(to se sve izmješalo),zatim sam dodala 2 velike žlice ulja,30dkg brašna i na brašno 2 žličice soli.Pekla sa odgodom 7h ,brzi program za bijeli kruh.
Čini mi se da tebi biga nije odležavala, nego si odmah išla sa svim sastojcima. Kvaščeve gljivice se teže razmnožavaju u prisustvu soli i masnoće.
Biga se radi samo sa brašnom. kvasac i voda.(može se dodati i šećer onda je razvoj brži )Nakon odležavanja 8-10 sati dodaju se ostale komponente, onda je to rad sa predtijestom.
Voda,šećer ,kvasac i brašno sam izmješala a ove ostale sastojke sam stavila u pekač ali nisam odmah sve izmješala.Možda je greška što sam prvo stavila ulje pa onda brašno ,večeras radim obrnuto.
[/quote]neva prvotno napisa
Probala evo kruh gotov,opet gornja korica ulegnuta.
Kruh se može ulegnuti i ako se stavi previše tekućine - kad počne prvo miješanje i formira se lopta, isprobaj prstom: tijesto treba biti mekano, ali ne smije se lijepiti za prst - ako se lijepi, dodaj malo brašna.