Stranica 5 od 11 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 508

Tema: A kruh iz pekača?

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni nikad nije ulegnuta korica , nego je veći ili manji volumen i svijetlija gornja kora.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, tijesto definitivno nije premokro. Čini mi se da ima ohohoj previše soli, a to jako usporava dizanje. Ja na samo malo manji kruh stavim pola žličice soli. Sol stavljaj na brašno tako da ne dođe u doticaj s bigom. Dvije žličice šećera na početku slobodno smanji ili izbaci. Ako dodaješ ulje na izmiješanu bigu sve OK, ali ako ga dodaješ dok se biga miješa - to može zeznuti bigu.
    Izgleda da svi strojevi negdje upol dizanja okrenu dvaput propelerima. Iako to donekle smanji štrucu, ima dosta povoljan učinak na strukturu sredine kruha, jer skrati izdužene kanaliće. Provjereno.
    Kvaliteta brašna isto prilično ima veze kako će kruh ispasti. Kao pouzdano brašno koristim Podravkino - možda i nije najbolje ali ima jako ujednačena svojstva i nema aditiva.
    Kod pripreme bige je jako važno da u smjesi ostane zraka, a to se postiže kratkotrajnim miješanjem. Tipično strojevima prvo miješanje traje 5 minuta i to je to. Ne mora biti sasvim glatka i bez grudica.

Brašna imaju dosta različita svojstva vezanja. Ako brašno slabo veže, kruh ne može ispasti veliki niti pomoću trikova. Uz bolje vezanje ide i duži period dizanja prije nego štruca počne padati. Ako se u tijestu nađe puno pljeve ili dodataka koji smanjuju vezanje, kruh će pasti prije nego ga toplina pečenja učvrsti, a to samo znači da se s dodacima treba postupati pažljivo. Bez brige, i polucigla je jestiva

Digići bigu dijele na mladu (do tri sata), zrelu (3-10 sati) i staru. "Satnicu" sam stavio orijentacijski jer se na razne načine na to može utjecati, a gleda se zbivanja u bigi. Dok se diže je mlada, čim počne padati postane zrela, a ako to potraje - postaje kisela i stara. Kvaščeve gljivice su najživahnije negdje na početku zrelosti bige, a ako je biga zrelija pojačava se aroma. Ubrzavanje bige se postiže šećerom pa ga je bolje izbjegavati ako se planira duže ležanje bige. Kako u bigi ili tijestu raste kiselost kvaščeve gljivice odumiru i zato kruh od prestare bige ne naraste kao od nešto mlađe, ali zato ima finu rustikalnu aromu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je svaki kruh koji sam pekla sa odgodom imao ulegnuće na gornjoj strani.
    Ako pečem na brzom programu(1.58), ispadne stvarno super.

Koristim Tena tamno brašno, mislim da je tip 1400 , stavim 4 dl vode, žlicu ulja, 1,5 žličicu soli, žličicu šećera i cijeli suhi kvasac.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Davore,pomozi.Frendica ne jede kruh od pšeničnog brašna nego od raženog.Da li će moći u pekaču napraviti na ovaj način (pomoću bige) kruh od raženog,zobenog i inih brašna?

Sunseeker avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Molim Vas pomoć... kupila sam pekač Alaska i isprobala već nekoliko recepata i niti jedan mi nije uspio... korica sa strane užasno tvrda (kao da je prepečena) na vrhu premekana... pa šta je to toliki problem za ispeći, stvarno ne znam gdje griješim...
    Molim Vas za neki najjednostavniji i isproban recept gdje ne mogu pogriješiti... stvarno ne znam šta da radim...
    Puno hvala!!!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

I ja koristim Alasku i sve OK. Što se korice tiče, imaš na izbor manji, srednji i veliki kruh, a ako ne pečeš na brzom programu možeš birati više ili manje reš. Isto tako postoji opći, program za bijeli, integralni, slatki... malo eksperimentiraj i naći ćeš točno onakve postavke koje ti pašu. Ako je kruh odozgor anemičan, ostavi ga 10-20 minuta na održavanju topline pa će doći sebi.

Sakedjo, ražena i zobena brašna načelno nisu poseban problem... ako nisu integralna. Sadrže primjetno manje glutena pa ne vežu tako dobro kao pšenično i treba ih paziti i maziti i ne silovati s previše dodataka. Raženi kruh do sada nisam pekao jer mi raž ne odgovara pa nemam iskustvo s time. Postoji u DM-u za kupiti dodatak za ražene kruhove kojim se postiže izvorni "štih" kiselog kruha, a to se inače tradicionalno postizalo upravo pomoću kvasa (bige, predtijesta).

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Postoji u DM-u za kupiti dodatak za ražene kruhove kojim se postiže izvorni "štih" kiselog kruha, a to se inače tradicionalno postizalo upravo pomoću kvasa (bige, predtijesta).
    Znači može po receptu za polubijeli kruh s bigom i bez tog dodatka?Probat ćemo to napravit.
    Tnx

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno će bolji izbor biti program za integralni kruh, jer taj počinje s podgrijavanjem smjese. U slučaju bjeljih kruhova podgrijavanje obično završi s uleknućem, ali za raženi kruh bi moglo biti baš kako treba.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Nije uspjelo. Biga je jaaaako narasla,a kruh ništa,i ostao je onako gnjecav,ljepljiv,kao nepečen. :?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Napokoooon evo ispao mi lijep kruh,gornja korica lijepo podignuta a radila sam ga ovako:
    prvo staviti vodu malo manje od 4dcl,zatim 60dkg bijelog brašna(ja koristila tena),zatim u sredinu suhi kvasac(malo manje od jedne žličice)
    1 i po žličica soli i jedna žličica šećera i dvije jušne žlice ulja.(svaki sastojak se stavlja u svoj kut) pekla sa odgodom na opciji za bijeli kruh ,bolje pečen

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerojatno će bolji izbor biti program za integralni kruh, jer taj počinje s podgrijavanjem smjese. U slučaju bjeljih kruhova podgrijavanje obično završi s uleknućem, ali za raženi kruh bi moglo biti baš kako treba.
    Davore, hilfe!
    Naime, ja svaki kruh ispecem tako da bilo kojim redom ubacim sastojke i ukljucim. I svaki ispadne ok. ponekad mi se dogadjalo da mi se malo ulekne, ali mislim da je to zbog toga sto sam pretjerala s kolicinom.

ALI, nikako ne mogu dobiti nista osim gnjecave mase ako napravim bigu, dodam ostale sastojke i onda s odgodom stavim na brzi program.

ako pecem na normalnom, ispadaju svi ko sa slike, ali brzinski, nikako.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

marta,ja koristim normalan program i kad radim sa odgodom jer na mom aparatu ne mogu namjestiti odgodu ako želim brzi program.Uvijek mi ispadne super,kad radim sa polubijelim,čak i integralnim(tada koristim program za integralni kruh),ali sa raženim ........fijasko

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ispadne i meni dobro s odgodom i obicnim programom. ja pitam za brzi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tjah, nekima uspije, nekima još ne. Pečenje na brzom programu treba shvatiti kao opciju, a ako kruh ne ispada dobro - pronaći program na kojem ispada najbolji. Zapravo samo mali broj programa na strojevima radi smisleno :/

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma zapravo, to ja skrtica pokusavam ustedit koristeci brzi program. Medjutim, ocito nista od toga.
    :/
    Inace mi svi kruhovi ispadaju ok.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam baš zbog toga odustala od brzog programa i pečem isključivo na običnom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jutros sam s Nokiom slikao uradak, kruh s kefirom.
    Kvaliteta fotke nije nešto, ali se svejedno dade pogledati.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o, kako je tvoj lijepog oblika, nas bomann je kockica.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne daj se zavarati
    Tvoj ima samo jednu rupu, a ovaj sa slike ima dvije. OK, istina je da ovako kruh izgleda ljepše, ali je i puno veći broj šnita zahvaćen rupama.
    Meni je još uvijek nepce glavni kriterij, a ovaj s kefirom je idealan. Dosta sam istraživao dok nisam dobio prave odnose, a zapravo su super jednostavni, čak i za zapamtiti. Ide recept:

Biga:
    2 dl kefira (onog jačeg, ne light)
    2 dl vode
    1 žličica šećera (opcionalno)
    1/5 žličice suhog instant kvasca
    25 dag brašna (konkretno: 15 dag crnog tip 1600, 7 dag integralnog i 3 dag pšeničnih klica)

Tijesto:
    25 dag polubijelog brašna tip 850
    1/2 do 1 žličica soli
    (ne ide masnoća)

Postupak:
    Kefir se izlije u jedan kut posude, a voda u drugi. U kut s vodom se pospe kvasac i šećer. Čim kvasac krene tonuti stisne se miješanje. U otopinu kefira s kvascem stavi se brašno za bigu i miješa se oko 5 minuta.
    Kad se izmiješa, na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno ostali sastojci i dodaci po izboru (n. pr. suncokretove sjemenke). Programira se odgoda od oko 8 sati na uobičajenom programu (uz koji ispadne dobar kruh ).
    Obratiti pažnju da u ovom receptu ne ide extra masnoća, jer je kefir sasvim dovoljno masan. Bez brige, nije za dijetalce.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Biga:
    2 dl kefira (onog jačeg, ne light)
    2 dl vode
    1/5 žličice suhog instant kvasca
    25 dag brašna (konkretno: 15 dag crnog tip 1600, 7 dag integralnog i 3 dag pšeničnih klica)

Tijesto:
    25 dag polubijelog brašna tip 850
    1/2 do 1 žličica soli
    (ne ide masnoća)

Postupak:
    Kefir se izlije u jedan kut posude, a voda u drugi. U kut s vodom se pospe kvasac i šećer. Čim kvasac krene tonuti stisne se miješanje. U otopinu kefira s kvascem stavi se brašno za bigu i miješa se oko 5 minuta.
    Kad se izmiješa, na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno ostali sastojci i dodaci po izboru (n. pr. suncokretove sjemenke). Programira se odgoda od oko 8 sati na uobičajenom programu (uz koji ispadne dobar kruh ).
    Obratiti pažnju da u ovom receptu ne ide extra masnoća, jer je kefir sasvim dovoljno masan. Bez brige, nije za dijetalce.
    Isprobano,super je!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja prijavljujem da je sve sjajno otkad smo dobili novi pekač, svaki kruh super ispadne. Meni je čaroban sastojak med, u niti jedan više ne stavim šećer,ali baš u svaki ide malo meda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemam pojma sto se dogadja. vec dva kruha zaredom propala. ko vlazne ciglice, ukupna visina 7 centimetara.
    a kako ne moze biti greska u meni bojim se da je u kvascu (iz bi&bio, dosad sam koristila digo) ili u pekacu?
    evo danas ponovo radim s digom, valjda cemo opet uzivati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gleda ga mamica kroz prozorcic, mmm, lijepo raste.

kakva su vasa iskustva s razlicitim kvascima?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    gleda ga mamica kroz prozorcic, mmm, lijepo raste.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kakva su vasa iskustva s razlicitim kvascima?
    Nekako mi je najpitomiji Digo, OK mi je i Podravkin, a onako bez veze mi je "hefe". Govorim o korištenju minimalnih količina kvasca, tipa 1/10 vrećice ili manje. U "normalnim" količinama su vjerojatno svi kvasci podjednako dobri.
    Prestao sam eksperimentirati kad sam skužio da se svaki put moram prilagođavati novonastaloj situaciji i držim se provjerenoga.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam sve ovo čitala pa ne znam jeste li i o tome pisali, mene muči sljedeće:

Svaki kruh mi ispadne previse suh. Pogotovo nakon jedno pola dana. Meni je toliko los da sam spremila pekac na skoro mjesec dana. Neki dan probala ponovo i opet je suh. Tako da mi se vise ne da pravit.

Di grijesim? Sto moze biti? Ima li o tome na ovoj temi, da potrazim?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

suh mi ispadne jedino klasicni bijeli ili polubijeli.
    ali cim stavim newko integralno brasno (u %) onda je ok. i sjemenke suncokreta

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma jest, tako je.
    ja izbacila masnoću, pa je sad bolje.
    i, što stavljam više bijelog brašna, to se manje osipa :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni taj sa odgodom stvarno nikako ne ispadne .Ali zato ovaj na brzom programu bude dobar.
    Evo par fotki, ovo je mješavina polubijelog i kukuruznog brašna:
    slika1
    slika2
    slika3

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ma jest, tako je.
    ja izbacila masnoću, pa je sad bolje.
    i, što stavljam više bijelog brašna, to se manje osipa :shock:

nema tu nista cudno. bijelo brasno sadrzi navise glutena, koji je "ljepilo" za kruh.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne čudim se ja tome, nego što ipak onda odlučujem na veći postotak bijelog, kako bi dijete moglo namazati putar.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    nema tu nista cudno. bijelo brasno sadrzi navise glutena, koji je "ljepilo" za kruh.
    Zapravo ne. Najveći udio glutena je u crnom brašnu, ali je i nesrazmjerno veći udio pljeve koja razbija glutenske lance i onemogućuje dizanje. Optimalan odnos glutena i pljeve je u polubijelom brašnu.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

..volim virnuti ovdje i čitati vaše krušne egzibicije; samo da prijavim da sam ipak odustala od kupovine pekača...probudila se pekarica u meni, pa mijesim li ga mijesim rukama - kad me primi inspiracija ;

ljudi moji, nema ljepšeg nego kad napraviš i ispečeš SAM kruh;
    ko da si neznam što napravio, ima nešto plemenito u kruhu ...
    e sad me uhvatila poezija

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Imaš li neku posebnu tehniku, ili sve radiš pomoću nasilja? Profi pekari koriste dvije tehnike ručnog gnječenja (od kojih nisam isprobao niti jednu) i zanima me kakva su iskustva.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

paaaa....ako imam vremena onda apsolutno sve faze odradim ručno, a ako ne onda sastojke izmiješam mikserom, pa onda tijesto prebacim na pobrašnjeni stol i nastavim ručno.
    ako sve radim ručno:
    napravim brdo od suhih sastojaka na stolu, u sredini rupu u koju uljevam mokre sastojke i lagano miješam i pazim da ne napravim poplavu, kad savladam to brdo i sve izmiješam onda kreće zabavni dio - pobrašniš stol i mijesi miško
    hmm, kako da sad ovo objasnim onak laički:
    ..pod 45 stupnjeva guraš od sebe doljnjim dijelom dlana, presavineš pa opet...i tako dok ne dobiješ fino, svilenkasto tijesto.
    onda u neku zdjelu i na neko toplo mjesto da naraste, a kad naraste, onda opet s njim na stol i malo ga "istučeš" tj. izbaciš višsk zraka iz njega. i onda još jedno dizanje, pa u pećnicu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anek prvotno napisa
    napravim brdo od suhih sastojaka na stolu, u sredini rupu u koju uljevam mokre sastojke...
    ..pod 45 stupnjeva guraš od sebe doljnjim dijelom dlana, presavineš pa opet...
    8) profesionalka. To je tzv bunar metoda.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja to zovem vulkan metoda.
    ja to isto radim u zdjeli i onda prstima zahvatim tijesto pa ga prebacujem preko ostatka.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

8) ideš, još jedna profesionalka. "U zdjeli" je druga profi metoda. Pravi profesionalci za to koriste zdjele kalotnog oblika.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja odustala od pekača, nikako pogodit da svaki put ispadne normalno, pa udubina, pa vlažan, pa tvr..
    e pa sad koristim pekač za mješanje i prvo dizanje, onda kad je gotov dodam sjemenke , još malo brašna opet ga stavim da mješa i onda ga prekinem izbacim tjesto na pleh , oblikujem pustim da se jš diže 1-2h, ubacim na 170 i za 30min je gotov

kombiniram graham+raženo+crno
    jest malo tvrđi ali se da narezati na 0,7cm a tako volim

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pokusaj staviti manju smjesu u pekac.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili vise vode.

ja jutros opet prespavala trenutak i uleknuce je ogromno.
    sve blize sam tome da cu pekac korisitit kao mijesalicu a peci kruh u pecnici

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne volim vruci kruh i zato ga ne pecem ujutro. nego popodne ili navecer.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja volim vruc kruh iz pekare, onaj mali bijeli sto se rasteze ko zvaka. kad je vruc pojedem ga cijelog do haustora.
    ali ovaj iz pekaca jedem iskljucivo kad je hladan i zilav, znaci bar pola dana treba odstajati. zato ga pravim da bude gotov ujutro pa ga jedemo kad se vratimo s posla.
    i fete su mi tanke tanke, prekrasno nesto, 4-5 mm. mislim se kupiti i neki kvalitetniji noz, imate neke preporuke?

a sad idem zamijesati kruh u pekacu pa onda sat dva na dizanje gdje? na toplo? i onda samo pola sata pecenja? treba ga se premazati necim?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zanima me čisto informativno,jel tko od vas stavio na papir koliko je prije a koliko sad troši na kruh?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod mene jest skuplje

ali jedem puno manje kruha nego prije i to kvalitetnijeg pa me veseli. ne zbrajam ali kad bi pokusala:
    kilogram brasna u bio&bio kosta me od 18 do 27 kuna/kg, kombiniram ga s nesto onog iz konzuma od 4-5 kn/kg. brasno pisi 8 kn.
    sjemenke bundeve, suncokreta - pola vrecice po kruhu, neke 2-3 kn, malo soli zbrajaj u lipama, zlica maslinovog ulja i kuna kvasca.
    nekad ide konzerva kukuruza, ona manja, 5 kuna. nekad masline, staklenka 20 kuna (brojim cijelu jer pojedem sto ne stane u kruh) plus glavica luka. ili malo cesnjaka i zacinskog bilja, nesto lipa
    plus struja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    zanima me čisto informativno,jel tko od vas stavio na papir koliko je prije a koliko sad troši na kruh?
    ustvari definitivno trosimo manje nego prije jer smo u pekari uvijek najvise trosili na peciva

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

e to me zanima,čista svrsishodonost i isplativost........

thanks

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne kupujem uvijek brasno iz organskog uzgoja, nego najcesce tip 850, tj. polubijelo pa mijesam sa integralnim psenicnim, razeni i kukuruznim.
    sam kruh je 100 put bolji od onog iz pekare (ima doduse par onih koje fakat volimo pa ih povrmeno i kupimo). i unatoc tome se isplati.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a je mi post... htjedoh reci, dobijes kruh za razliku od spuzve iz pekare i usput doista prodjes jeftinije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Analizu isplativosti stroja napravio sam prije godinu dana
    Vidi: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...18908&start=20

Stranica 5 od 11 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove