Mea culpa![]()
nemam pekac....ali eto samo da se pohvalim da sam napravila fantastikus kruh od brasna TIP 1400...posto ima preeeeeeeeeeeeeeeeeeeevise postova nikako ne mogu pronac taj famozni davorov recept pa ako netko moze bacit link...e i...moze li taj bez pekaca?
davore, zašto preporučaš uvijek odabrati program "veliki bijeli kruh", čak i kad pišeše o kruhu s kefirom. vidjela sam da ima program kruha s jogurtom, to ne bi išlo?
i još, jesam li dobro shvatila da ti pri odabiru programa za koricu savjetuješ "brzo", tj. niti tamna, niti srednja niti svijetla (ili tvrda, srednja,meka - ne sjećam se sad terminologije), nego četvrta opcija: brzo. ili sam nešto krivo pokopčala?
sinoć sam isprobala kruh s kefirom: jako je ukusan, bogat i vlažan. stavila sam sezam umjesto bučinih sjemenki.
pitanje: zašto mi je korica (a stavila sam na "brzo") s donje strane bila puno tamnija nego gornja korica? bila je i dosta tvrđa dok je kruh bio topao, a onda se tijekom dana fino smekšala i sad je meka, a ima okus po "reš" korici - idealno. doduše, ja sam cijeli kruh tanko premazala maslacem kad je bio gotov.
i još izvještaj: problem s lijepljenjem kruha za kalup je riješen, više se nije ponovilo.
evo mog prvog revijalnog posta gdje drugdje nego na receptima....
sve sam apsolvirala sto se napisali a sad bi ko prava streberica trebala primjeniti u praksi...
za pocetak treba krenuti u investiciju i pronasla sam jedan bomannov....dali je to ok ili da trazim nesto drugo ?????? znam da ste o svemutome vec pisali ali ja bi jedan konkretan odgovor...hvala....a onda krece akcija..pecam kruscice za trbuscice.... :D
Evo da podijelim s vama jedan recept (formulu) za kruh koji nas je oduševi:
Kruh s pivom i senfom
1 mjerica crne pive
1/2 mjerice mlake vode
2 jušne žlice ulja od suncokreta
1 čajna žlica soli
1 jušna žlica ječmenog slada ili 1 jušna žlica melase (ja sam stavila slad)
1 čajna žlica smeđeg šećera
1 i 1/2 mjerica integralnog brašna
2 mjerice bijelog oštrog brašna
1/2 čajne žlice suhog kvasca
3 jušne žlice senfa
Svi sastojci osim senfa se stave u stroj i pokrene se osnovni program (basic). Nakon zvučnog signala doda se senf.
Mjerica = 2,5 dl
Kruh je pre fin, a pogotovo uz neki domaći sir, obliz!
Pozdravljam ovaj topic :D
Imam pekač, ali sam pogubila tekicu sa receptima.
Svaka čast i tenk ju veri mač na savjetima![]()
Antonijab, mi smo jučer kupili jedan Bomannov model koji je bio na akciji i uskoro krećemo na posao .... javit ću dojmove kad nam uspije prvi kruh!
Upravo sam pročitala da moj pekač ima opciju "marmelade". Piše u receptu da uz voće ide "jelly sugar". Zna li netko što bi to točno bilo? Šećer i malo želatine? To mi jedino pada na pamet...
Jel' netko već probao tu pekmezastu opciju? Kakvi su rezultati?
Evo, jučer ja postala ponosna vlasnica pekača za kruh. :D![]()
Model Clatronic BBA 2865, 2 mješalice, odgođeni rad, 9 programa, 31 kombinacija, program za marmeladu bla-bla-bla.
Ima u uputama dosta recepata, ali se javljaju neki pojmovi za koje ne znam o čemu se radi (možda je glupo pitanje, ali jednostavno ne mogu dohakati šta je to)
- suha kvasina (dried leaven(eng), Trockensauerteig (njem)).
Ima još i suha pšenična i ražena kvasina.
Piše da je ona koncentrirana i pakirana po 15 g, a u receptu se dodaje u količini od 1/2, odn 3/4 paketa (ovisno o veličini štruce)
Pojavljuje mi se u receptima za jednostavan, raženi i kvašeni kruh.
Koliko sam shvatila, poboljšava konzistenciju i okus kruha i pomaže očuvanju svježine.
Uz to se normalno dodaje i suhi ili obični kvasac.
E sad, da li netko zna kakva je to "kvasina", ima li toga kod nas za kupiti i što će se desiti ako to ne dodam kao sastojak?
Pitanje nije glupo, nego prijevod. Kvasina je u dalmatinskom dijalektu ocat, a ovo o čemu pišu je kvas. Imaš ga za kupiti u DM-u od Alnature, a uglavnom ga preporučuju za raženi i "kiseli" kruh (sauerteig). Iako unutra ima kvasca, primarno je samo dodatak za postizanje specifičnog okusa. O tome dodatku smo raspravljali na http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=585629MARCY prvotno napisa
E, Davore, znala sam da ćeš se odmah javiti :D :D
Super, puno ti hvala.
Idem odmah u kupovinu brašna i sastojaka za kruh i jedva čekam da vidim kako će ispasti.
Počinjem sa jednostavnim receptima, dok ne postanem maher a onda ...........gdje će mi biti kraj![]()
Imaj samo u vidu da se Clatronicovi propeleri hoće izglodati. Ne daj im priliku da stoje labavo, a ako ćeš kruh peći redovito nastoj nabaviti zamjenske![]()
Ponosno objavljujem da smo jučer kupili jednu Alasku 2000 (i nešto :?) u Metrou za 370 i nešto zekova. Ovaj topic me navuko, inače nisam imala pojma o pekačima. Danas krećem u isprobavanje. Nadam se da ću uhvatiti grif. Veselim se, jako! :D
Ja u petak ispekla prvi kruh. Malo se gore slegao, ali kako sam mislila da će prvi završiti u smeću jako sam zadovoljna i u slast smo ga smazali
U subotu drugi ispao feenoomeenaalno! :D :D :D
pitam, a bojim se odgovora: jel taj pekač samo za disciplinirane domacice?
sinoc ga kupila, sinoc stavila prvi kruh i zaspala, stradala je samo kora koja je ispala debeela i tvrda.
a ovo danas, toliko sam stvari pogrijesila da me strah proviriti u prozorcic. prvo sam trazila mijesalicu posvuda i onda mi je palo na pamet - da nije mozda u tom sinocnjem kruhu(sva sreca, moglo je biti u smecu). pa sam onda napravila smjesu. pa mi se cinila presuha. pa dodala tekucine pa mi se cinila premokra. pa sam se mislila - kad ubacim kukuruz iz konzerve, ubacit cu i malo gustina pa jos jedno mijesanje nabrzaka. ali - on poceo peci a da me nije pitao.
pa sam ga iskljucila i hladila i onda isula konzervu kukuruza unutra a da ga nisam procijedila. pa onda dodala jos brasna. pa se to opet mijsalo pa dizalo i evo se sad pece a ja cu vjerojatno opet zaspati.
moze li jedan kruh to podnijeti?
![]()
![]()
bolje je pitanje moze li to podnjeti jedan pekac
teško , teškoivarica prvotno napisa
![]()
ajme, ivarice, je l bilo kakve eksplozije sinoć?
peci po onom davorovom receptu tako da navečer sve uspeš u pekač, namjestiš tajmer na jutro i zaspeš. tako nemaš brige.
![]()
Znam da pečenje po receptu izgleda "štreberski", ali bar znaš što ćrš doručkovati. Eksperimentiranje je OK kada radiš iznjene u odnosu na nešto što ti je već uspjelo i zato toplo preporučujem novi stroj isprobati uz nekakav jednostavan i pouzdani kruh - polubijeli.
Kerefeke dođu već kod drugog kruha.
davore, pa i bio je drugi. i uspio
unatoc svemu.
ivarice![]()
mrak
danas s lukom i maslinama.
jedino me zezla nedjelja, nemam bijelog brasna pa sam mijesala integralno psenicno s rizinim brasnom i psenicnim mekinjama.
znat cemo za sat vremena.
Evo, ja sam počela sa malo "kompliciranijim" receptima.
Jednostavan polubijeli kruh mi ispada super, ali ako radim raženi ili neki sa sjemenkama, obavezno mi sredina padne kod pečenja pa izgleda k'o slovo M kad se ispeče.
Gdje griješim? Previše vode, premalo kvasca, krivi program pečenja............?
Probala sam i na brzo i na normal, ali uvijek isto.
Kad se diže izgleda super, ali kad se počne peći, ispuše se k'o balon!!
marcy, to se isto meni dogodilo jucer s ovim gornjim kruhom.
u uputi pise da je razlog nedostatak glutena, tj da treba dodati vise ovog brasna koje ima manju brojku (550, bijelo).
jucer je kod mene bas to bio slucaj jer uopce nisam imala doma bijelog brasna.
Ma, ja stavim sve po receptu, recimo 300 g bijeloga i 200 raženoga i opet isto![]()
marcy, koliko staviš kvasca? od previše kvasca kruh ne ispadne dobro.
jednu vrećicu suhog
ajme, to ti je previše.
probaj s puno manje.
na pola kile brašna - ako pečem redovnim programom (3,5 h) stavim trećinu vrećice. no, najbolje mi ispadne ako pečem s odgodom - navečer uspem sastojke, a kvasca 1/2 MALE ŽLIČICE, i na tajmeru namjestim da je kruh pečen ujutro. tako smjesa ima dovoljno vremena za dizanje i odmaranje i ova količina kvasca je sasvim dovoljna. probaj!
ajde, probat ću i to![]()
aleta, nisam nikad pekla s odgodom. kadf kazes da ima dovoljno vremna za dizanje, jel to znaci da samo pece s odgodom, a u medjuvremenu se dize ili je sve s odgodom?
pa, dizanje onog prvog dijela tijesta (voda+šećer+kvasac+pola brašna) traje cijelu noć, definitivno. a kad se umiješa ostatak brašna, masnoću i sol - nemam pojma, to prespavam. (ali može se provjeriti u knjižici koju dobiješ s aparatom).
mozda su nasi pekaci drukciji, ja ubacim odma sve
danas mi ovaj obicni psenicni (brasno tip 550 i 1100 popola) odlicno uspio. umjesto secera stavila med.
nadam se da nitko ne broji koliko ja tog pojedem![]()
koji ovaj obični pšenični? jel bi podijelila koji recept s manje maštovitom prijateljicom koja je isti dan kupila pekač?![]()
davore, niš ne brini, biga je u pekaču i večeras![]()
evo sad mene ko totalni padobranac upadam s pitanjem /možda je već bilo/:
KOLKO KOŠTA TAJ VAŠ KRUHOPEKAČ /i gdje se može kupiti/?
jel to nešto glomazno? ja naime volim peći kruh, ali onim klasičnim putem /mijesim, pa čekam da se tijesto2 x digne, pa...ode mi pola dana na jedan kruh/, i ova vaša spika me zainteresirala, zvuči jednostavno i pruža puno raznoraznih mogućnosti za krušne oblizeke, a to obožavam![]()
o.k., sad sam malo preletila stare topice na ovu temu pa vidim da je cijena recimo oko 300 kn, ali zanima me koliko je to veliko? ko toster? veće?
jao jao jao jao
zašto sam otvorila ovaj topik
jao jao jao
i ja kažem jao - zapalih se za tu spravuMamita prvotno napisa
ma i ja pravim "ručno" i ispadne super.
al brate mili cijeli dan mrljam po tijestu.
jel isti taj kruh iz pekača kao i ovi "ručno" rađeni?
Kako mislis cijeli dan mrljas po tijestu?
ma meni je još to mrljanje najbolji dioMamita prvotno napisa
onako dobro je za živce
ali brate mili cijeli proces trajeeeee, pa se diže jednom, pa se diže drugi put, pa pečeeee...cjelodnevni hepening.
eto ti anek odgovorilaZorana prvotno napisa
i još dodaj da malo sami mora brljaviti
pa peci i to
pa jedi i to
drznut cu se i odgovoriti, iako imam samo 7 dana staza.
velik je ko friteza, ne ko toster.
otkad sam ga kupila, od proslog utorka, nismo kupili kruh. svaki dan se pece. najdraze mi je to sto ga ivar obozava, on inace najvise voli mali bijeli, a iz pekaca mu je svaki super, i onaj s lukom i maslinama i onaj s kukuruzom.
a kad ne ides u pekaru po kruh, ne kupis usput ni peciva raznaizbjegnes sve one price o zoharima, zvakama u kruhu i bljak, nije mi dobro sjecati se tog nataste.
i nije bas isti ko kruh iz pecnice, razlog je valjda i to (pise) sto u pecnici kruh ima vise zraka, ovdje je u kalupu. ali ti ga mozes pustiti mijesiti u pekacu a peci u pecnici. to ancica radi i tad je stvarno isti