Ne daj se zavarati
Tvoj ima samo jednu rupu, a ovaj sa slike ima dvije. OK, istina je da ovako kruh izgleda ljepše, ali je i puno veći broj šnita zahvaćen rupama.
Meni je još uvijek nepce glavni kriterij, a ovaj s kefirom je idealan. Dosta sam istraživao dok nisam dobio prave odnose, a zapravo su super jednostavni, čak i za zapamtiti. Ide recept:

Biga:
2 dl kefira (onog jačeg, ne light)
2 dl vode
1 žličica šećera (opcionalno)
1/5 žličice suhog instant kvasca
25 dag brašna (konkretno: 15 dag crnog tip 1600, 7 dag integralnog i 3 dag pšeničnih klica)

Tijesto:
25 dag polubijelog brašna tip 850
1/2 do 1 žličica soli
1 žličica šećera (opcionalno)
(ne ide masnoća)

Postupak:
Kefir se izlije u jedan kut posude, a voda u drugi. U kut s vodom se pospe kvasac i šećer. Čim kvasac krene tonuti stisne se miješanje. U otopinu kefira s kvascem stavi se brašno za bigu i miješa se oko 5 minuta.
Kad se izmiješa, na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno ostali sastojci i dodaci po izboru (n. pr. suncokretove sjemenke). Programira se odgoda od oko 8 sati na uobičajenom programu (uz koji ispadne dobar kruh ).
Obratiti pažnju da u ovom receptu ne ide extra masnoća, jer je kefir sasvim dovoljno masan. Bez brige, nije za dijetalce.