Stranica 8 od 11 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 508

Tema: A kruh iz pekača?

  1. #351

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    kako kome

  2. #352
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    evo moja omiljena:

    250 ml vode
    100 ml mlijeka ili jogurta ili kefira,
    350 g polubijelog brašna
    100 g integralnog,
    lanene sjemenke, bučine golice, sezam
    žličica soli, šećera, maslaca,
    kvasac

    sve na program za brzi kruh+extended bake od 15 minuta


  3. #353

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Zagreb, Trešnjevka
    Postovi
    11,211

    Početno

    Evo i mene na ovoj temi.
    Kupili smo pekač u subotu, Clatronic, prva dva puta ispekao je kruh zadovoljavajuće (ok, nisam bila oduševljena okusom, ali moramo se još malo igrati omjerima, tek smo na početku). Jučer sam ga isprogramirala tako da peče noću (s odgodom) i ujutro sam imala što vidjeti - smjesa uopće nije bila promiješana, kruh se samo zapekao po površini, u sredini je ostalo čisto brašno, ukratko - katastrofa. Kao da miješanje uopće nije funkcioniralo. Uopće ne znam u čemu bi mogla biti kvaka - zna li tko?

    I još jedno pitanje neupućene osobe: u čemu je razlika u upotrebi suhog i svježeg kvasca? (dosad sam koristila svježi, i bilo je ok, ali možda bi trebao biti suhi?)

  4. #354
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Tanja, meni se to dogodilo kad sam zaboravila vratiti mjesalicu u posudu

  5. #355
    Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    752

    Početno

    I meni ali srećom, skužila sam na vrijeme da su mješalice ostale van, pa je sve dobro završilo

  6. #356

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Zagreb, Trešnjevka
    Postovi
    11,211

    Početno

    Ma bile su miješalice unutra, samo mi sad pada na pamet, možda ih nisam dobro učvrstila?
    Jer kad sam izvadila to što je trebao biti kruh, miješalice su ostale u njemu (prethodna dva puta to mi se nije dogodilo).

    A jel zna netko odgovor na pitanje o kvascu?

  7. #357
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    O kvascima smo već puno pisali.
    Ja koristim isključivo suhi instant kvasac (digo) jer ga trošim jako malo.
    Što se tiče kruhova s odgodom, jako je važno u stroj prvo pljusnuti vodu, a potom na površinu vode staviti brašno. Bez obzira na redosljed, najčešće svejedno negdje ostane hrpica brašna i to nije problem. Posebno mi je fora kad takve hrpice vidim na Mavrovićevim kruhovima

  8. #358

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Zagreb, Trešnjevka
    Postovi
    11,211

    Početno

    Tako sam i napravila, prvo je išla voda, brašno i kvasac na kraju. Ali miješanje očito nije radilo.
    A ništa, probat ćemo ponovo.

  9. #359

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Tanja, meni se to dogodilo kad sam zaboravila vratiti mjesalicu u posudu

  10. #360
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    i ja dobila neki dan clatronic i danas se bacam u akciju.

    dakle ide uvijek prvo voda, na to brašno, na to sve ostalo?

  11. #361
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    e, da, i trebam li ga prije prvog pečenja namastiti i zapeći ili ne? mislim da tako piše u uputstvima

  12. #362
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa... teflon je uvijek dobro protrljati masnom krpicom prije prvog korištenja. Nikad ne znaš kakve su se sve industrijske maščobe našle na površini, a jedina metoda uklanjanja je - pomoću masnoće. Klin se klinom...

    Redosljed ubacivanja u stroj si dobro usvojila 8) Općenito vrijedi da kvasac i sol nikada ne idu zajedno pa i na to obrati pažnju.

  13. #363
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    hvala

    a s kakvom masti..margarinom ili kaj?

  14. #364
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    ninocka, bolje neko ulje koje nece goriti kad stvis u pecnicu, npr sezamovo ako imas. moze i maslinovo.

  15. #365
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    tanja_b meni se to dogodilo isto nakon nekoliko puta, bio je otišao elektromotor, tj nije dobro miješao(skužila sam da se ne trese kad radi, da ne poskakuje onak), išli u servis i zamijenili nam cijeli aparat, kažu da se to ne popravlja.
    MOj je Boman

  16. #366

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    I mi kupili pekač Bomman... :D

    MM je oduševljen s našim kruhom (ali i sam kaže da je to možda zato jer je naš).. hrskava je korica... ali nekako mi je vlažan iznutra! Vlažan je kao beskvasni kruhovi! I to bi u tom slučaju bilo ok... da ne korisim kvasac (suhi, digo).. ali u ovom mi se ne sviđa.
    PReviše vode? Ili?

    PRogram je bio normal, sve smo natrpali navečer, ujutro nas čekao topli kruh. Recept neki njihov... još nisam probala ove vaše. I da.. 2 puta smo već pekli i ista stvar se događa svaki put.

    Evo slike pa pokušajte dijagnosticirati problem njegove vlažnosti i prenapuhnutosti (ok, previše kvasca je taj dio valjda).. i zašto nakon što se jako digne, kasnije ulegne?

    Kruh

    Kruh-close up

    Hvala.

  17. #367
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    previse vode i kvasca vjerojatno.
    probaj 4,5 mjerica (onih koje si dobila s aparatom) brasna i 370 ml vode.

  18. #368
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    to se i nama događalo kad nismo imali točne mjerice. sad smo si našli pravu i to je to (350 ml tekućine/450 g brašna). Mi imamo Kenwooda

  19. #369

    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    3,187

    Početno

    Ja u zadnje vrijeme opet muku mučim s kvascem, odn. prejakim dizanjem kruha. Zadnji put mi se čak prejako dignuo, tj. ispod gornje korice je bila prazna rupa i nakon što sam stavila samo pola vrećice Diga i bez obzira što nisam stavila kvasac na početku, već nakon prvog dizanja

    Ali me noćas zato ugodno iznenadio. Stavila sam sve sastojke odjednom, na početku, uključujući i kvasac, ali ovaj put od Alnature Backhefe, pola vrećice i ispao je savršen - i na izgled i na okus

  20. #370
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Previše kvasca i predugo dizanje. Tijesto se diže do svog maksimuma, a potom krene padati, pri čemu se sitni mjehurići "zraka" spajaju u veće i dobiješ teksturu upravo kao na slici. Sasvim je moguće da će ti normalno uspjeti na brzom programu. Pripremi se na štrucu monstruoznih dimenzija.

  21. #371
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Tiče se posta Anita-AZ

  22. #372

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    Davor... sinoć sam došla do tog zaključka (prebrzo dizanje pa spuštanje) i stavila ga na brzi program.

    na taj kruh...

    :/ Ispala je ciglica gusta s finom koricom.... ostalo nejestivo.

    A ništa... noćas experiment no.4. pa cemo vidjeti.


    I još neka pitanja:

    1. Koje brašno vi koristite?
    2. Kako napraviti kvas za beskvasni kruh? Onaj koji stavljaju u makronovin kruh? Ustvari, meni je krajnji cilj raditi kruh bez kvasca...

  23. #373

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    Anita mene ova tvoja duga slika kruha podsjetila na sir

  24. #374
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    evo i mene neuke s problemom. dakle prvo rezultat pa onda pogreške 8)

    kruh je ispao blijed (iako je bio na najjače zapeći programu)
    zgurao se skroz na jednu stranu pa je bio smiješnog oblik, ali to me ne brine previše
    uglavnom nije jestiv (što me više brine) jer je unutra prilčino gnjecav ostao (al nema rupe ko anitin, kompaktan je)

    a sad..nabacala sam redom

    oko 350 ml vode
    3 čajne žlice maslinovog ulja
    1 čž šećera
    1 čž soli (prilično je bljutav bio, trebalo bi više očito)
    450 g polubijelog (850 brašna)
    1 čž digo suhog kvasca

    stavila (caltronic pekač) na brzo I (sat vremena) i izvadila nakon tuljenja (trebala sam ga još ostavit)

    e, da , i mješalica je ostala u kruhu

    eto, sad se pokrivam ušima i čekam kaj sam sve fulala

  25. #375
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    meni se cini da ti brzi programi rade samo s odgodom. ili s puno kvasca. ne znam. meni ne sljaka dobro pa ga ne koristim.
    mjesalicu izvadis onim komadom "zice" koji dobijes s pekacem.

  26. #376
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj ninochka prvotno napisa
    e, da , i mješalica je ostala u kruhu
    To je vrlo uobičajena pojava, a postane problem tek kada kruh ostane zalijepljen za površinu propelera. Ima i tome lijeka: dobro se očisti vodom i krpom i ubaci u fritezu na 180 na par minuta. Tako regenerirani propeler će neko vrijeme raditi bez prianjanja.

    Uzgred, 350ml vode / 450 g brašna je dosta mokro tijesto i zapravo je super ako su svi sastojci OK. Probaj prvo s polubijelim brašnom i smanji malo količinu vode. Tek kad dobiješ dobar kruh kreni s daljim eksperimentiranjem.

  27. #377
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    ali davore i nisaam baš eksperimentirala ako pročitaš recept koji sam stavila brašno je bilo polubijelo, ajde vodu ću malo smanjiti, ali kaj još da mijenjam? malo više kvasca?

  28. #378

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    Sinoćnji kruh ispao je fenomenalno! :D Slika? Nemam. Prebrzo otišao.

    Recept? Sastojci kruha moraju se staviti u pekač oko 3:30 am dok nosite bebu (kojoj izbija zubić) u marami.

    Ne znam sad koji je sastojak bio ključan jer smo SVE napravili drugačije nego prije.

    Stavila sam:
    cca 370 ml vode
    sol, šećer, malo nerafiniranog suncekrotovog ulja,
    2 mjerice raženog alnatura brašna
    3 mjerice dinkel alnatura brašna
    alnatura kvasac 2/3
    alnaturin extrakt za pečenje kruha i to je to.
    Promatrala sam ga dok je mješao, pa sam još malo dodala dinkel brašna.

    Kruh me podsjetio na finski od pan-pek-a... izvrstan! Nije izgledao kao sir , rupice su male, mekan je, ne presuh, ne premokar. Savršen! 8)

    Stoga, ako vas djete probudi u 3:30 i zeli nosenje, ne očajavajte, napravite kruh!

  29. #379

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Slavonski Brod
    Postovi
    192

    Početno

    Anita :D

    Čekala sam da vidim hoćeš li uspjeti pa da se konačno i mi odvažimo za kupovinu! Idem sad MM-a gnjaviti da se uputimo u Osijek slijedeći tjedan...

    BTW, gdje ste vi kupili svog Bomann-a?

  30. #380

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Ja se samo moram pohvaliti da od 14. 1. nismo kupili kruh. :D

    Uživamo u domaćem na 100 načina, imali smo do sad jednu "ciglicu", a svi ostali bili su više-manje savršeni. Čak i kad nisu-domaći su i znam što je unutra. Živjeli pekači!!!! :D

  31. #381

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    Citiraj roko006 prvotno napisa
    Anita :D

    Čekala sam da vidim hoćeš li uspjeti pa da se konačno i mi odvažimo za kupovinu! Idem sad MM-a gnjaviti da se uputimo u Osijek slijedeći tjedan...

    BTW, gdje ste vi kupili svog Bomann-a?
    U mercatone-u! Za nepunih 300 kn.

    ______________

    mim - wow, pa to su vec 2 mjeseca bez zohara i aditiva!

    Mi cemo sad i tjesto za pizzu raditi u njemu. Ulijenila sam se sad skroz. Čemu prljati ruke... Nego, odoh otvoriti topic o spravicama koje olakšavaju život pa da vidim što mi je još promaklo!

  32. #382

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    I drugi prijavak savršenog kruha :D po istom receptu, osim što je ovaj rađen u 5, a ne u 3:30....

  33. #383
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    anita na koji program si ga stavila?

  34. #384

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    Pojma nemam. Na jedan od prva 3... pisalo je da ce ga raditi 3:40 ako ti to nesto znači. Ipak je bilo 5 ujutro , jaako sam iznenađena što sam uopće uspjela sve sastojke ubaciti!

  35. #385
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    i to što kažeš i ja sam fascinirana

    ja sam ga htjela staviti na vollkorn program, ali mislim da mi je Ian neš stisnuo pa je ipak bilo na jedinici, na normal.

    bio mi je zericu pregnjecav

  36. #386
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj ninochka prvotno napisa
    ali davore i nisaam baš eksperimentirala ako pročitaš recept koji sam stavila brašno je bilo polubijelo, ajde vodu ću malo smanjiti, ali kaj još da mijenjam? malo više kvasca?
    Ne znam. Morat ćeš malo eksperimentirati.

  37. #387

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    A danas prijavljujem i prvu orahnjaču koju je zamijesio naš stroj. Pekla sam je ipak u pećnici jer bi u pekaču bila četvrtasta (imamo onaj okomiti s jednom mješalicom). Savršeno, a imam osjećaj da nisam ništa radila. Za Uskrs će se miješati razna tijesta i peći peciva, kolači i ostalo.

    Svečano izjavljujem da obožavam pekač kruha i svoju svekrvu koja isti nije koristila pa me je dopao malo rabljen .

  38. #388
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    Citiraj mim prvotno napisa
    A danas prijavljujem i prvu orahnjaču koju je zamijesio naš stroj. Pekla sam je ipak u pećnici jer bi u pekaču bila četvrtasta (imamo onaj okomiti s jednom mješalicom). Savršeno, a imam osjećaj da nisam ništa radila. Za Uskrs će se miješati razna tijesta i peći peciva, kolači i ostalo.
    Daj recept pliiiiz (ja stalno nešto žicam po topicima, te recept, te kroj )

  39. #389

    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Postovi
    3,520

    Početno

    Ja totalno obožavam svoj pekač! Ovo ja njega grlim ...

    Dovoljno je pogledati kako zvuči slijedeća rečenica:
    Danas sam spekla kruh i obrisala prašinu!

    Od kad ga imamo, svi u kući imaju dojam da radim više (a niti 2min.posla).

  40. #390
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    ima netko ideju zakaj ne mogu na rapid staviti odgodu? onaj davorov talijanski pokušavam napraviti,a li ne ide,

    na normal mogu s odgodom, ali rapid ne :?

  41. #391
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    imao sam na posudbu jedan Samsungov stroj sa sličnim problemom. Vjerojatno ćeš se lako prilagoditi tome. Malo eksperimentiranja i bit će super.

  42. #392
    ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,183

    Početno

    problem je riješen tako da sam talijanski kruh umjesto s odgodomna rapid, stavila na normal s odgodom i sve super. odličan je ispao

  43. #393
    Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    3,803

    Početno

    svekiji su za uskrs pekli kruh od kupljene mješavine (dobili od frendova iz njemačke), suncokretov, i odvalili smo na njega.
    Patrik ga je jeo toplog ko nikad u životu (i nije mu bilo zlo). Mi nemamo tu makinu jer doma nas troje ne jedemo kruh osim za doručak i to peciva, pa nam kruh "traje" i po tjedan dana, ali kako pekač svekiji nose na more, zanima me jel netko zna ima li kod nas kupiti te gotove mješavine i naravno gdje, jer neuki smo za ovakvo majstorsko miješanje.

  44. #394
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    :D upravo tako. Malo više pažnje će trebati kod kompliciranih kruhova s više vlakana, ali se sve dade prilagoditi.

  45. #395
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pokorno javljam da sam uprskao običan polubijeli kruh. Naknadno sam skužio da je brašno neodležano i rezultat je bila - cigla.

  46. #396

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    dajte malo iskustva oko lijepljenja propelera za kruh!
    meni svaki put ostanu u kruhu, i ako ih pustim unutra dok se kruh sasvim ne ohladi, izvučem ih relativno ok, ali dok je kruh imalo mlak - s propelerima ode, ne znam, frtalj kruha van...
    i propelere i kalup lagano premažem putrom/margarinom/uljem prije pečenja (probala sam sve tri varijante - sličan rezultat)

    vidim da Davor svoje hitne u fritezu... jesam ja to dobro skužila? fritezu inače nemam - da ih spoham u tavi!? :?

  47. #397
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    propelere i kalup sam namastila i stavila u pecnicu samo onog prvog dana kad sam pekac kupila, prije 3-4 mjeseca, a nemam nikakvih problema s vadjenjem propelera, koristim onu udicu koju smo dobili uz pekac (valjda tome sluzi )

    davore, kakva odlezana i neodlezana brasna, da jos i o tome mislim, nema sanse da bi mi koji kruh uspio.

    ja nakon puno eksperimentiranja na pocecima, ipak dosla do polubijelog kruha bez iceg (silne sjemenke me napuhavale). i stvarno ispada mrak ukusan, koristim jogurt umjesto vode, ne stavljam nikakve masnoce, malo soli, malo meda, jogurt, polubijelo ili crno brasno (i to iz konzuma, jeftinije 7 puta nego ona na kojima sam dosad bila) a kruh ko kolac.

  48. #398

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    stavila si ih u pećnicu? na koliko? i na njima ti ne ostane kruha kad ih izvučeš tom udicom?

  49. #399

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    možda je krivo moje pranje? ja ih nakon svakog pečenja oribam deterdžentom i spužvicom, a rupe u njima pročačkam čačkalicom, jer budu pune ostataka kruha... ne znam kako bih drugačije?

  50. #400
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    na 10 minuta, ali ne sjecam se na koliko stupnjeva

    nista mi kruha ne ostaje, tj ostane par mrvica, tek toliko da ga trebam prati.
    i ne ribam ga nicim samo zakisam na nekoliko minuta u vodu i isperem pod snaznim mlazom

Stranica 8 od 11 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •