guru
Beskvasni kruh nemoj raditi u pekaču jer ćeš ga jako teško istjerati van - odaziva se na ime "cigla". Umjesto toga možeš pekač koristiti za gnječenje tijesta i potom takvo tijesto potrpati u pećnicu.
Ono oko čega se vrti jako puno postova ovdje su kruhovi pečeni na "talijanski" način, koji se ne razlikuje bitno od našeg domaćeg tradicionalnog načina izrade kruha, a odlikuju se jako smanjenom količinom kvasca. Za jedan kruh tipično "ode" oko 1/20 vrećice Digo kvasca, a kruh svejedno bude fini pjenasti. Za razliku od konfekcijskog miriši na kolače. To se postiže korištenjem pred-tijesta (domaći izrazi su kvas ili podkvas, talijanski je biga).

Nisam još prebacio fotke pa samo dajem recept:
"Tamno-crni kruh s kefirom"

Biga:
2dl kefira
2dl vode
10dag integralnog brašna
12dag crnog brašna tip 1600
2 žlice prženih pšeničnih klica
1 žličica šećera
1/5 žličice suhog instant kvasca (Digo)

Tijesto:
biga
22 dag crnog brašna tip 1600
2 šake zrnja (bučine golice, suncokret...)
1 žličica šećera
1/2 do 1 žličica soli

Postupak:
U posudu pekača se u jedan kraj strpa kefir, u drugi voda, na vodu kvasac i neka tako stoji oko 1 minutu da kvasac nabubri. Uključiti miješanje i nakon ~30 sekundi natrpati brašno, klice i šećer. Kad odvrti prvo miješanje (tipično 5 minuta) zaustaviti stroj, jer je za bigu najbolje da se ne miješa predugo.
Na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno svi ostali sastojci, ali tako da sol ne dođe u dodir s bigom.
Programira se odgoda od 7-10 sati (preko noći) na programu za bijeli kruh.

Čim prebacim slike iz fotića stavit ću link. Kruh je mrak