Stranica 9 od 11 PrviPrvi ... 7891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 508

Tema: A kruh iz pekača?

  1. #401
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    ja uopce ne perem, samo obrisem.

  2. #402
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    ja uopce ne perem, samo obrisem.

  3. #403

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    kalup i ja nekad samo prebrišem. al propeleri, brate, dok ih očistim... dakle, večeras ih pečem u pećnici...

  4. #404
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pranje = 0 bodova. Samo prebrišem.

    Vađenje propelera iz kruha obavljam jednom plastičnom alatkom od tupervara nalik na vilicu za toštilj i to tako da ostavim kruh u kalupu, a izvan stroja na 5-10 minuta tako da se propeleri odlijepe od kruha. Onda se čupaju bez kruha po sebi. (inače je ostatak spomenutih tupera totalno neupotrebljiv)

    Regeneracija propelera u fritezi je sasvim pouzdana i provjerena stvar. Vjerojatno bi i "pohanje" u tavi upalilo. Uzgred, ne znam pohati - nikad mi nije uspjelo.

    Odležavanje brašna: odnosi se na situaciju gdje se čuvanjem brašna mjesec dana ili duže događaju zanimljivi procesi sa škrobnim zrncima. Tek kad odleži brašno postane kako treba, a nestrpljivi Amerikanci umjesto toga koriste kemiju :bljuc:

  5. #405

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    Citiraj Maja prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    ja uopce ne perem, samo obrisem.

  6. #406

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    split
    Postovi
    33

    Početno

    Jučer sam prvi put krenula ispeći kruh u pekaću Bowman i stavila sve sastojke. Prošlo je 15 minuta, a da se ništa nije pomaklo. Pa zar ne bi mješalice odmah trebale početi miješati. SVe sam bacila i ponovo stavila nove sastojke - i opet isto. Kako je bilo već kasno odustala sam od svega. Danas sam 24 h dežurna, pa koristim priliku da dobijem koji naputak od vas iskusnih pekača. Šta da radim? Jel mogu zaključiti da je kvar ili moja nestrpljivost?

  7. #407
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Imala sam nezgodu s propelerima i mislim da bi bilo pametno nabaviti nove. Zna li netko gdje se mogu nabaviti za Alasku?

  8. #408
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Citiraj Christabel prvotno napisa
    Jučer sam prvi put krenula ispeći kruh u pekaću Bowman i stavila sve sastojke. Prošlo je 15 minuta, a da se ništa nije pomaklo. Pa zar ne bi mješalice odmah trebale početi miješati. SVe sam bacila i ponovo stavila nove sastojke - i opet isto. Kako je bilo već kasno odustala sam od svega. Danas sam 24 h dežurna, pa koristim priliku da dobijem koji naputak od vas iskusnih pekača. Šta da radim? Jel mogu zaključiti da je kvar ili moja nestrpljivost?

    ako si sgurna da si ga ukljucila mislim da je rijec o kvaru

    jel zapistalo nakon sto si klikla na start?

  9. #409

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    split
    Postovi
    33

    Početno

    Zapistalo je i vrijeme je otkucavalo. Ali ništa se nije ni mrdalo ni grijalo.
    Stvarno mi nista nije jasno. A pekač nikad nisam upotrijebila do sad iako ga imam već godinu dana.

  10. #410
    Dream avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    966

    Početno

    Uff, taman si dočekala da prođe jamstveni rok, pa da ideš isprobati jel radi :? :/

  11. #411

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    split
    Postovi
    33

    Početno

    I ja kažem. Jesam genijalac.

  12. #412
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj sis prvotno napisa
    Imala sam nezgodu s propelerima i mislim da bi bilo pametno nabaviti nove. Zna li netko gdje se mogu nabaviti za Alasku?
    Kakvu nezgodu? Servisira ih Končarov servis (prekoputa Velesajma) pa uz veću dozu umiljatosti ...

  13. #413
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    [quote]Kakvu nezgodu?
    Upali u sjekač otpada u odvodu.

  14. #414
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    :grc:

  15. #415
    sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,063

    Početno

    Zaboravih: hvala Davore na informaciji, kao i svim dosadašnjim (ne baš namjenjenim meni, ali sam se poslužila ).

  16. #416

    Početno

    Pozdrav svima napočetku. Pažljivo čitam postove vezane za ovu temu, ali nisam nigdje našao ili sam možda previdio nešto vezano za beskvasni kruh i pekač? Koliko i da li je to izvedivo i možda pokoji savjet za pečenje, pa bih molio pekarskog gurua koji će se prepoznati da kaže svoje mišljenje.
    Tnx

  17. #417
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    guru
    Beskvasni kruh nemoj raditi u pekaču jer ćeš ga jako teško istjerati van - odaziva se na ime "cigla". Umjesto toga možeš pekač koristiti za gnječenje tijesta i potom takvo tijesto potrpati u pećnicu.
    Ono oko čega se vrti jako puno postova ovdje su kruhovi pečeni na "talijanski" način, koji se ne razlikuje bitno od našeg domaćeg tradicionalnog načina izrade kruha, a odlikuju se jako smanjenom količinom kvasca. Za jedan kruh tipično "ode" oko 1/20 vrećice Digo kvasca, a kruh svejedno bude fini pjenasti. Za razliku od konfekcijskog miriši na kolače. To se postiže korištenjem pred-tijesta (domaći izrazi su kvas ili podkvas, talijanski je biga).

    Nisam još prebacio fotke pa samo dajem recept:
    "Tamno-crni kruh s kefirom"

    Biga:
    2dl kefira
    2dl vode
    10dag integralnog brašna
    12dag crnog brašna tip 1600
    2 žlice prženih pšeničnih klica
    1 žličica šećera
    1/5 žličice suhog instant kvasca (Digo)

    Tijesto:
    biga
    22 dag crnog brašna tip 1600
    2 šake zrnja (bučine golice, suncokret...)
    1 žličica šećera
    1/2 do 1 žličica soli

    Postupak:
    U posudu pekača se u jedan kraj strpa kefir, u drugi voda, na vodu kvasac i neka tako stoji oko 1 minutu da kvasac nabubri. Uključiti miješanje i nakon ~30 sekundi natrpati brašno, klice i šećer. Kad odvrti prvo miješanje (tipično 5 minuta) zaustaviti stroj, jer je za bigu najbolje da se ne miješa predugo.
    Na bigu se stavi ostatak brašna, a na brašno svi ostali sastojci, ali tako da sol ne dođe u dodir s bigom.
    Programira se odgoda od 7-10 sati (preko noći) na programu za bijeli kruh.

    Čim prebacim slike iz fotića stavit ću link. Kruh je mrak

  18. #418

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Da ne otvaram novu temu...a vezano je za kruh odnosno brašno...uvukle mi se one leptirice u ormarić u kojem mi stoji brašno. Kako im objesnit da su nepoželjni podstanari

  19. #419

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    bacit sve iz ormarića, dobro ga oprati i nadati se najboljemu.

  20. #420
    Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    iznad oblaka
    Postovi
    4,745

    Početno

    Ne držati zalihe brašna i ostalih "mrvica" u tamnim ormarićima. Ja se preporodila otkad to držim u staklenom.

  21. #421
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    ja sva brasna drzim u nepropusnim plasticnim posudama i mirno spavam po pitanju brasna, ali nalaze te bubice i neke druge zanimacije, sad moram skuziti sto ih tocno privlaci i to eliminirati ili prebaciti u nepropusne posude

  22. #422

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    ja mislim da su se meni kotili u crvenoj paprici. od kad sam i nju bacila čini se da ih više nema.

  23. #423
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Držati manje zalihe i kraće vrijeme, pogotovo ljeti kad je veća temperatura koja im pogoduje . Namirnica je zaražena već kod kupovine, samo nevidljivo prostim okom i te se leptirice ili ono kao paučina kroz duži period razvije.

  24. #424
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Malo podižem temu s jednom fotkom - koliko ja trpam kvasca u 1 kruh:
    vidi se dno

  25. #425
    thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    1,861

    Početno

    toliko i mi stavljamo. inače je bio nekako čudan :/

  26. #426
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Mi već neko vrijeme stavljamo svježi kvasac i to jako, jako malo, otprilike pola žličice za kavu. Jedna kockica nam bude dovoljna za nekih deset pečenja. Stavim ga tako da ga samo namrvim u brašno, bez prethodnog dizanja ili miješanja s mlijekom.

  27. #427
    mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    u službi njihovih visočanstava
    Postovi
    287

    Početno

    mi smo sinoc po prvi put ispekli kruh po Davorovom receptu za polubijeli i sve je super - tekstura, visina, miris - osim sto je nekak bezukusan, mm tvrdi da mu fali soli. stavila sam pola cajne zlicice...
    jel jos tko naisao na ovakav problem i kako a rijesiti?

  28. #428

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    isprobavaj malo s količinom soli, ulja, sjemenki, klica... dok ne nađeš kruh koji vam se sviđa.

  29. #429
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Da, ja stavljam malo soli. Zapravo u kruh stavljam oko 1/2 uobičajene količine. Može se staviti više soli po želji, ali je onda dobro eksperimentirati sa količinom kvasca, jer sol "usporava" kvasac.

  30. #430
    mamabanana avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Lokacija
    u službi njihovih visočanstava
    Postovi
    287

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa
    Da, ja stavljam malo soli. Zapravo u kruh stavljam oko 1/2 uobičajene količine. Može se staviti više soli po želji, ali je onda dobro eksperimentirati sa količinom kvasca, jer sol "usporava" kvasac.
    cak i kad se radi s bigom? dakle, kad se prvo umijesti taj kvas koji onda stoji preko 6h, a sol je na vrhu hrpice brasna i s kvacem dodje u doticaj tek nakon tih 6h?

  31. #431
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Ima li tko recept za tijesto za gužvaru (mislim da se u Zagrebu to kaže orehnjača). Planirala sam je napraviti isto u pekaču - prvo tijesto, pa napuniti pa onda na program za kolače. Ima li tko iskustava?

  32. #432
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    mamabanana, uz standardnu količinu soli u organizam uneseš sve dnevne potrebe sa samo dvije šnite kruha, bez igdje ičega na njima. Uz prepolovljenu količinu kruh nije (baš sasvim) bljutav, a ipak se malo manje osolim.

    cvijetak, znam nekoliko ljudi koji stroj za kruh koriste samo u svrhu gnječenja tijesta, a pečenje prepuste pećnici. To mi se čini kao bolji izbor.

  33. #433

    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Lokacija
    AT
    Postovi
    1,316

    Početno

    koliko znam pekac je samo za kolace koji se ne pune,ja sam jednom pekla nesto tipa mramorni kolac i nije ispalo lose,al taj sam recept uzela iz knjizice koja je bila prilozena uz pekac

  34. #434
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Hm, ja ću pokušati kad mi orah rodi uskoro (dotad ću se posvetiti pekmezu) pa ću javiti iskustva. Inače, bilo bi možda zgodno otvoriti novu temu: što sve možemo s našim pekačem kruha ... osim kruha

  35. #435
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    sorry sto ovako ulijecem - kazu da sitna skretanja ne remete pravac kretanja - pa vas pozivam da kliknete na FINALISTI natjecaja za izbor najbolje fotke u rodinoj majici

  36. #436
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    mukicu bi danas trebalo banati zbog spamanja

  37. #437

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno


  38. #438
    Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    Hvala Davore za recepte!
    Vec neko vrijeme pecem kruh, no ovaj tvoj recept za bijeli kruh mi se svidio VIŠE OD MOG tako da sad nastavljam sa onim slatkim.
    Sudeci po komentarima vidim da je za prste polizat.

    Imaš li možda kakav recept za kukuruzni kruh?

  39. #439
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Kukuruzni radim kao Mavrović, stavim oko 10% kukuruznog brašna
    Kruh od čistog kukuruznog brašna je cigla i teško se vadi iz stroja.

  40. #440
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ima Ancicin recept za kukuruzni kruh negdje. Ima i vise od 10% kukuruza unutra. A jako je fini. Samo mrvicu kompliciran.

  41. #441
    Dora06 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    130

    Početno

    Hvala

  42. #442

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    180

    Početno

    Da li se i vama dogodi, ako programirate kruh po onim receptima koji su u kutiji u kojoj ste kupili pekač, da vam se sredina kruha udubi? Ja sam zbog toga razloga izbacila one programe za određene vrste kruha i počela sama prekidati program, kada skužim da se tijesto dovoljno diglo i onda ga uključim na program za pečenje. Jedino mi je žao, jer mislim da bi trebalo pričekati i ono 3. dizanje kvasca, a šta ću, kad mi ga sruši i onda se više ne digne tijesto onako lijepo, kao nakon prva dva. :/

  43. #443
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Puno je jednostavnije smanjiti količinu kvasca.

  44. #444

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Postovi
    180

    Početno

    Znači kvasac je u pitanju. Probat ću, pa ću javiti rezultat. Svejedno hvala.

  45. #445

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Koliko mi je iskustvo pokazalo-stvarno treba prilagoditi količinu kvasca pojedinom receptu. Meni se također događalo da mi se napravi ta rupa ako bih pekla kruh od manje integralnog, a više bijelog brašna. Kruh bi se lijepo napuhnuo i onda slegnuo u sredini. Ako bih stavila istu količinu kvasca u neki vrlo tamni s puno sjemenki to se ne bi dogodilo. Ne bi se ni jako dignulo tijesto, ali bi i rupa izostala. Zato sad doziram kvasac prema receptu: manje u one kruhove koji sadrže više bijelog brašna.

  46. #446
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Svako dizano tijesto se moze super napraviti u pekacu. Bez obzira peces li ga kasnije u njemu ili radis kolace, kifle, stogod...

    Moj ima nekakav program za pecenje kolaca s praskom za pecivo, to jos nisam probala, al kad probam, javim!

  47. #447
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Samo da javim svima da sam u današnjem katalogu Metroa vidjela da imaju za kupiti nekoliko različitih mješavina brašna za kruh. Mislim da ima za raženi, suncokret i s više vrsta zrnja. Cijena? Oko 10 - 11kn za 1kg.

  48. #448

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Citiraj cvijetak prvotno napisa
    Samo da javim svima da sam u današnjem katalogu Metroa vidjela da imaju za kupiti nekoliko različitih mješavina brašna za kruh. Mislim da ima za raženi, suncokret i s više vrsta zrnja. Cijena? Oko 10 - 11kn za 1kg.
    Hvala za informaciju, uvijek je dobro znati. Jedino je potrebam oprez kod tih mješavina. Ove Podravkine koje imamo prilike vidjeti po trgovinama imaju zanimljive dodatke. Osim raznih E-ova nađe se u njima još koječega. Zato ih izbjegavam iako ona sa sjemenkama dobro izgleda. Od nje je MM jednom pekao kruh kad me nije bilo doma i sasvim dobro je ispao, ali sastav... :/ .

    Ako netko kupi te mješavine bilo bi dobro da napiše tko je proizvođač i sastavi istih. Dobro dođe kad u kući nestane omiljene vrste brašna ili smo u žurbi.

  49. #449
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Navijam za kupovanje pojedinačnih namirnica. Malo mi je blentavo jesti istu mješavinu dan za danom.

  50. #450
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Davore, jedno pakiranje je 1kg, što će reći - dva kruha.... što opet kad preračunaš u dane jedenja bude 2-3 dana. Mješavina ima nekoliko vrsta i kad u jednadžbu dodaš još kreativne dane kad želiš biti sam svoj majstor mislim da nema straha od dosade u kućnom svijetu kruha
    Inače, ako imaš mogućnosti (mislim na vrijeme) pozdravljam to da vlastiti kruh želiš smućkati sam.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •