Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 69

Thread: varivo od leće

  1. #1

    Default varivo od leće

    zanima me gdje kupujete leću?
    ja je na placu ne srećem a one u pakiranjima su gotovo sve iz kanade, kupila sam jedno takvo u konzumu jer je konačno vrijeme da proširim paletu svojih variva. sjećam se da je moja mama radila fino neko varivo od leće s krumpirima pa ako netko ima neki receptić, neka ga podijeli ovdje i udijeli koji savjet. tipa trebam li leću dan prije namočiti kao grah?

  2. #2
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,662

  3. #3
    kajsa's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    1,262

    Default

    leću kupujem u DM-u ili konzumu (Biovega)

    crvenu leću ne trebaš močiti prije. ona se jako brzo skuha, za 10tak minuta

    jednom sam pripremala smeđu leću i nju sam dugo kuhala, vjerojatno sam ju trebala prije namočiti

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    dosad sam kupovala lecu u bio bio, ali sad imam domacu, iz dubrovackog primorja
    kuha se duplo dulje od ove prije
    ali, lecu ne trebas namociti jer ako isklije, a zna, stalno ces misliti da neke crvice jedes

    ja bacam prvu vodu
    nemam pojma zasto, navika

  5. #5

    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    1,405

    Default

    ja kupujem smeđu leću u kesi ili rinfuzo i večer prije je namočim , na masl.ulju prodinstam kapulu, ubacim odmah 1 veći krumpir narezan na kockice, 1 kranjsku kobasicu narezanu na kolutiće i 1 nepunu šalicu od 2dcl prije namočene leće; dinstam to 5-6 min., dolijem 3-4 dcl vode, 1 žličicu konc. od rajčice, vegete, papra i malo petrusimena i još 1 ili 2 kobasice u komadu ( ovisno koliko nas je i da li je mm na ručku, njemu samo varivo nije dovoljno); to se kuha nekih 30-40 min; ako želiš možeš zgusnuti sa 1 žličicom brašna razmućenog u malo vode ili ostaviti tako kako je ( ako ti je za sutradan onda će već biti gusto)

  6. #6
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by mandy View Post
    ja kupujem smeđu leću u kesi ili rinfuzo i večer prije je namočim , na masl.ulju prodinstam kapulu, ubacim odmah 1 veći krumpir narezan na kockice, 1 kranjsku kobasicu narezanu na kolutiće i 1 nepunu šalicu od 2dcl prije namočene leće; dinstam to 5-6 min., dolijem 3-4 dcl vode, 1 žličicu konc. od rajčice, vegete, papra i malo petrusimena i još 1 ili 2 kobasice u komadu ( ovisno koliko nas je i da li je mm na ručku, njemu samo varivo nije dovoljno); to se kuha nekih 30-40 min; ako želiš možeš zgusnuti sa 1 žličicom brašna razmućenog u malo vode ili ostaviti tako kako je ( ako ti je za sutradan onda će već biti gusto)
    ja radim slično
    umjesto kobasa stavim malo dimljene vratine
    krumpir stavim ako znam da ćemo jest na vrijeme baš kad je kuhano, inače ne jer ne volim podgrijavati krumpir
    dodam još i malo mrkvice, a zgusnem s pšeničnim klicama

  7. #7

    Default

    hvala cure na odgovorima i linku!

  8. #8
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Što je to dimljena vratina?

  9. #9
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    buđola?

    ja u lecu ne stavljam meso

    kuham je s povrcem: mrkva, cesnjak, persin, celer, sol, papar, maslinovo ulje na kraju. krumpir kad mi se da.

    a jednom me odusevila leca iz vegehopa, sa senfom
    pa sam pokusala saznati recept od kuhara i on rekao:
    skuhati lecu. dodati senf.

    i ja se sad to ne usudim

  10. #10
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Leća sa senfom je super, ja ju skuham skroz gusto (to mi bude prilog) i na kraju umiješam senfa, i to je prefino.

    I ja kuham bez mesa ali Lei se ne sviđa leća, pa mislim da bi joj se možda svidjelo sa mesom, ali ne znam kakvo da stavim, kobase baš ne jedemo.

  11. #11
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Leća sa senfom je super, ja ju skuham skroz gusto (to mi bude prilog) i na kraju umiješam senfa, i to je prefino.

    I ja kuham bez mesa ali Lei se ne sviđa leća, pa mislim da bi joj se možda svidjelo sa mesom, ali ne znam kakvo da stavim, kobase baš ne jedemo.
    Mima, samo skuhaš leću i staviš nešto senfa? Nisam to nikad probala, zvuči mi fino.
    Da probaš s komadićem špeka, ako ga jedete? Ne znam koje bi drugo meso išlo uz leću...

  12. #12
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Što je to dimljena vratina?
    to kupim u komadu i fino mi je za stavit u bilo koje varivo, nije masno

  13. #13
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    dodas senf dok je vruca?
    koliko?

  14. #14
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa ne znam, dodam žličicu senfa pa probam, pa dodam još ako mi se čini da treba.

    tina gdje se kupi dimljena vratina, u mesnici, na suhomesnatom..?

  15. #15

    Default

    dimljena vratina bi bilo neko suho meso u mesnici, mislim da im to spada u standardnu ponudu pored suhih rebaraca.

    a gdje vi sve kupujete leću?

  16. #16
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Ja kupujem u dm-u, smeđu i crvenu - a najčešće pripremam smeđu.

  17. #17

    Default

    danas sam skuhala svoje varivo, vecer prije stavila lecu u vodu, danas nabacala povrca i 1 kobasicu i ispalo je svima super!

  18. #18
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    ja po receptu sa foruma u tu varijantu toplo hladne salate stavim maslinovo limun i žlicicu i pol senfa to razmutim u salici i u lecu bozanstveno moram npariviti ovaj koji dan

  19. #19
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Leća sa senfom je super, ja ju skuham skroz gusto (to mi bude prilog) i na kraju umiješam senfa, i to je prefino.

    I ja kuham bez mesa ali Lei se ne sviđa leća, pa mislim da bi joj se možda svidjelo sa mesom, ali ne znam kakvo da stavim, kobase baš ne jedemo.
    ovako mi volimo leću, to smo pokupili od jedne grkinje, ona je radila s janjetinom, a mi u bržoj varijanti s puretinom:

    narežeš puretinu na trake (pureća prsa) i na maslinovom ulju ih malo popržiš, da dobiju lijepu boju.
    onda ih makneš.
    na tom ulju malo prodinstaš kapulu, dodaš mrkvu i leću, pred kraj dodaš nazad meso, peršin, papar, ide i ljuta papričica, ali mi to ne volimo, i pred sam kraj chery rajčice, na pol prerezane. onako, da budu skoro pa sirove.

  20. #20
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    ja kuham crvenu leću iz dm-a. bez namakanja, skuha se za čas. najčešće radim varivo po anekičinom receptu:

    mrkvu i celer i jedan krumpirić izrežeš na kockice i prodinstaš na maslinovom. zaliješ s malo vode i dodaš leću, pustiš da krčka dok se leća ne skuha. posoliš i začiniš po želji, ja sam jučer dodala i nasjeckanog peršina i malo prosa.

    i, u pravilu u variva umjesto krumpira stavljam proso. super zagusti, fino je i može se podgrijavati/zamrzavati.

    moram probati ovu sa senfom!

  21. #21
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    ja ju kupim u kauflandu, ima narezana i u komadu

  22. #22
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    cvijeta, ovo tvoje me mami da probam. samo da provjerim: nakon sto ubacis lecu, podlijes vodom i kuhas kao varivo ili ubacujes vec skuhanu lecu pa samo kratko jos sve zajedno prodinstas?

  23. #23
    MoMo's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    1,346

    Default

    ja senfom pravim lecu vulgaris -smedju/zelenu - crvenu u varivu od lece koristim za zgusnjavanje

    prodinstam luk, mrkvu, korabicu, celer, persun, pastrnjak, poriliuk... sto imam na malo maslonovog ulja kad je to gotovo dodam namocenu lecu i mijesam dok se ne pocne lijepiti. Tad dodam vodu, ne previse tek da pokrije lecu. Kad je kuhano dodam taj "umak" od senfa i super. Ja to jedem kao samostalan obrok ali je super i kao salata ili kao prilog.

  24. #24
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Ja znam sa junetinom prodinstati i na kraju umjesto krumpira dodati tjesteninu....

  25. #25

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Evo recepta korak po korak.
    NA maslinovo ulje stavim crveni luk (kapula), naribani selen, peršin, mrkvu (1 kom.), malo poriluka na tanke fetice i to poklopim i na lagano prodinstam 10 min. Zapravo kupim u trg centrima pakovanje grincaga i to Nakon toga zalijem sa rajčicom iz tetrapaka ili račicom iz konzerva (pola konzerve). NA to stavim leću (šalica kave dovoljna za 4 pax)i povremeno dolivam sa malo vrele vode. PRed kraj stavim male kockice krompira (1 veći ili dva manja)i češnjak (1 kom).
    Kuha se dok se leća ne omekša. Primjetila sam da neku treba potopit (obično zelenije boje), a neku ne (više je smeđe boje).
    Može i verzija da unutra ubacite koju kobasicu, slanine ili vratina (cca 300-400 dkg pakirani vakumirani) ali nema potrebe.
    Jede se sa žlicom, može malo (sat)i odstajati ukusnije je.
    Imam namjeru skuhat verziju sa batatom ali sam laik sa tim povrćem. Ne znam da li bi zgusnuo jelo?

  26. #26

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Evo i recept za juhu.
    U vodu staviti sve povrće za juhu (selen, petrsimul,mrkvu, rajčicu, krumpirić, luk crveni i bijeli...) i leću. PRed kraj štapnim mikserom bzzz bzzz i ukuhati tjestenine. I to je to.
    Djeca vole jer je slatkasto, a mame jer je zdravo i jeftino.

  27. #27

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    Može se staviti i žlica maslonovog kad je već kuhano i malo ohlađeno (da ulje ne gubi na kvaliteti).
    Sol i papar.
    Last edited by split; 04.10.2010 at 19:47.

  28. #28

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    split
    Posts
    576

    Default

    ZAboravila sam napisat list lovora može i u varivo i u juhu ali ga iz juhe treba izvadit prije nego se miksa.

  29. #29
    ivana zg's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,722

    Default

    ja ću danas prvi put u životu raditi leću (zelenu iz Konzuma) s junetinom, jer se mala "guši" u vrtiću s njom........e sad...

    mama ju je radila neki dan ali ne s junetinom već s kobasicama ili suhim mesom

    rekla je da leću odkuham u jednoj ili dvije vode, da ne moram ostavit leću preko noći u vodi već da je operem par puta....ja sam ju sad ipak malo stavila u vodu...i dalje pripremam kao svako varivo ili grah........tako mi je rekao i jedan kuhar iz vrtića........

    ali mene sad muči to hoće li to biti fino s junetinom.......ja ću je narazat na kockice pa prepržit na maslinovom ulju te dodati kapulu, mrkvu, celera i krumpir i na kraju odkuhanu leću..........

    razmišljam samo dal da stavim komadiće paradajiza ili ne........

    problem mi je što ja leću nisam nikad ni jela, pa neznam ni kakav okus mora imati i kako znam da je gotova?
    Last edited by ivana zg; 26.01.2011 at 09:01.

  30. #30
    tina55's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,341

    Default

    ja zelenu namočim preko noći i pošto se ona kuha dulje nego crvena svejedno ju kuham bar 45-50 min
    znači namočim ju preko noći ili par sati prije ako zaboravim i isperem više puta dok voda ne bude čista
    ja sam baš jučer radila crvenu (ta mi je puno bolje od zelene, ali nije ni zelena loša)
    radila sam ovako: na ulju sam redom pržila: glavicu luka, jedan poriluk narezan na kolutiće, komadiće celera, komadiće mrkve i korijena peršina (može se izostavit peršin), na to sam dodala leću, malo roka od rajčice, soli i papra i domaću kobasu (ali mislim da može i junetina, ja neki puta radim i bez mesa) i kuhala sam 45 min (ali crvena može i manje oko 35-40min)
    leća je kuhana kad je meka dok ju žvačeš, a i nekako se sve to skupa zgusne kad je kuhana, iako ne previše
    eto nadam se da sam pomogla
    Last edited by tina55; 26.01.2011 at 09:07.

  31. #31
    ivana zg's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,722

    Default

    punoooo hvalaaaaaa

  32. #32
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Quote Originally Posted by zhang View Post
    cvijeta, ovo tvoje me mami da probam. samo da provjerim: nakon sto ubacis lecu, podlijes vodom i kuhas kao varivo ili ubacujes vec skuhanu lecu pa samo kratko jos sve zajedno prodinstas?
    Cvijetoooooo i mene ovo zanima! Javi seeeeee!

  33. #33
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja mislim da ne na kraju leću, već se kuha skupa s povrćem.

    Ja radim bez mesa. Isto popržim luk, mrkvu, celer, krompir i par režnjeva češnjaka. Dodam ranije namočenu leću, još malo ostavim na vatri prije nego dodam vodu. Rajčicu ne stavljam. Poslije dodam quinou ili proso i skuham dok leća nije mekana.

    Svakako sve žitarice i mahunarke treba namočiti večer prije da sjemenke "ožive". Tek onda kuhati.

  34. #34
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    eh da, ako vam ostane variva od leće- nletila sam na super recept na nekom food blogu. uglavnom, 7-8 žlica gustog variva od leće pomiješati sa pola šalice zobenih pahuljica i dvije žlice gomashio začina (sezam popečeni plus sol-ima u biobio), dodati timijana, soli, papra te oblikovati polpetice.

    uvaljati ih u brašno, jaje, krušne mrvice te kratko popeći na tavi.

    užasno su fine uz umak od jogurta- jogurt, čimunov sok, malo češnjaka, timijana i žličicu-dvije gomashia.

  35. #35
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja često radim te polpetice.
    Ubacim što imam od sastojaka. Uglavnom, smiksam ju, ubacim jaje, integralno brašno, samljeveni lan, suncokret ili što drugo. Sol, sitno sjeckani luk, bučinog ulja isto malo.

    Umačem u brašno i pečem u ulju. Budu super kao prilog uz neko varivo jer ne jedemo često meso, a klinci vole nešto "u ruku" kad jedu na žlicu.

  36. #36
    MariolaST's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Split
    Posts
    293

    Default

    Ja leću nikad ne potopim ranije jer imam pretis lonac pa se od kad ga poklopim kuha oko 20 min. Dakle u drugom loncu bi to bilo sigurno 1 h, ovisno i o količini.

    1 kapulu, 3-4 karote, malo korjena od selena, malo korjena od petrusimula, 2-3 češnja luka i polovicu paprike (iz ledenice) isjeckam na sitno i malo prodinstam na maslinovom ulju. U to dodam leću (oko 2 šoljice od kave), malo pomodora ili konšerve i list lovora. Ubacim i krumpir na kockice ako ćemo jesti istog dana, a ako je za sutra ide verzija bez krumpira, a i nije potreban jer se skroz zagusti. Ulijem oko 1 l vode, posolim, popaprim i dodam malo Vegete. Zatvorim lonac i od kad zakipi kuha oko 20 min. Nakon toga ga otvorim i pogledam treba li doliti još vode i fali li soli ili ičega. Kad je gotovo dodam još malo maslinovog ulja.
    Obično to jedemo uz hrenovke ili kranjske kobasice koje posebno skuham u vodi da otpuste svu masnoću.

  37. #37
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Mariola, ja radim "zdravu" verziju leće. Znači, nema vegete, hrenovki, kobasa. a namakanje je poželjno, ne radi bržeg kuhanja već zbog dobrobiti za zdravlje.

  38. #38
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    koje su to dobrobiti za zdravlje od namakanja lece?

  39. #39
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Hm, ja nikada nisam ni kuhala , a bogme ni jela lecu. Tj, jesam jednom, ali juhu od lece.
    Bas cu je probati drugi tjedan, vjerojatno sa nekim mesom, mozda bas tu suhu vratinu koju cure spominju. Zanima me kako ce klincu resgirati, nadam se da ce im se svidjeti.

  40. #40
    ivana zg's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    2,722

    Default

    Cure kuhanje uspjelo!!MM oduševljen a mala nije htjela ni probat a kamoli jest ;-( jedino jedan problem jako mi se želudac napuhao od leće i boli me cijeli dan,ha,ha

    ja sam popržila junetinu na maslinovome ulju, dodala ribanu mrkvu, celer i kapulu, prodinstala, dodala začine, krumpir na kockice te nakon jedno vrijeme distanja i podljevanja vodom, dodala sam zelenu leću koju sam prije namoćila oko sat vremena u hladnoj vodi, i odkuhala ju 2 puta....no okus mi se nije sviđao pa sam dodala par komada vratine i špeka, te na kraju malo sos paradajiza i okus je bio mrak...pokupio je aromu suhoga mesa a rajčica ga je zgusnula ( a i paradajiz ide super s junetinom)


    Mogu li se te polpeta napravit i tako da samu leću odkuham i skuham ili baš mora biti od variva???

  41. #41
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Ja kad radim leću (i ostala variva) s kobasama uvijek prvo malo prepržim tanko nasjeckane kobase i tek onda dodajem povrće za dinstati. Na taj način s minimalnom količinom kobase postignem okus a ne zamastim previše jelo - ako je više kobasa bude mi premasno.

    Ostalo sve slično kao gore - na to dodam i dinstanm nasjeckani luk, celer, mrkvicu, kockice krumpira, eventualno mrvu brašna prije dolijevanja vode (da zagusti) i leću. Ako sam posebno lijena (a često jesam) ubacim gotovu konzervu leće pa bude kuhano za 5 minuta, a ako sam manje lijena crvenu leću pa se skuha za 20 minuta...

    Ovo sa senfom zvuči zanimljivo, budem probala na kraju pomiješati u jednom tanjuru za probu...

    Od mojih "trikova" za ubrzanje kuhanja - mrkvu ne sjeckam na kockice nego naribam na ribež na tanke ploškice - tako je puno brže kuhana. Celer i krumpir sjeckam na jako sitne kockice, isto iz razloga da sve bude gotovo par minuta nakon dolijevanja vode...

  42. #42
    MariolaST's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Split
    Posts
    293

    Default

    Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Ako sam posebno lijena (a često jesam) ubacim gotovu konzervu leće pa bude kuhano za 5 minuta, a ako sam manje lijena crvenu leću pa se skuha za 20 minuta......
    Ovo je super ideja!!!

  43. #43
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    koje su to dobrobiti za zdravlje od namakanja lece?
    Ne samo leće, već i ostalih žitarica i mahunarki. Namakanjem potičemo da sjemenka "oživi" što prethodi samom klijanju iste. Nije nužno da skroz isklija, dovoljno je samo da proces započne. To se postiže namakanjem- najbolje preko noći.A o superiornosti klica se već dosta zna:

    Klijanjem se ne proizvodi samo vitamin C, vec se sastav zrnja i sjemenja mijenja na brojne korisne nacine. Klijanje povecava sastav vitamina B, specijalno B2, B5 i B6. Sadrzaj karotena se drasticno povecava, cak do 8 puta. Sto je jos vaznije, klijanje neutralizira fitinsku kiselinu, substancu prisutnu u opnama zrnja svih zitarica koja onemogucuje absorpciju kalcija, magnezija, zeljeza, kopra i cinka. Klijanje takodjer neutralizira inhibitore enzima prisutne u zrnju zita. Ovi inhibitori mogu neutralizirati nase vlastite korisne enzime u probavnom traktu. Kompleksi ugljikohidrati koji prouzrokuju gaseve u stomaku se razgradjuju tijekom klijanja. Klijanje neutralizira alfatoksine, potentne kancerogene tvari pronadjene u zitaricama. I konacno, brojni enzimi koji pomazu probavu proizvode se u toku klijanja.
    preuzeto iz:
    http://istineilaziohrani.blogspot.co...plodova-i.html

  44. #44
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,478

    Default

    leću namačem isključivo radi bržeg kuhanja. al i to namakanje traje max sat do dva. onda je posebno kuham, nekih pol sata. u pravilu stavim više, pa mi ostane za dva puta.
    a varivo u mojoj verziji je gotovo za čas - krumpir na male kockice, ribana mrkva, peršin, celer ako ima... to stavim u vodu i kuham, pri kraju dodam leću, začinim i to je sve. i kapnem malo maslinovog.
    ako imam kobasicu domaću prepržim je i izrežem na kolutiće i pustim da prokrčka sa ovim gore!

  45. #45
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    Cvijetoooooo i mene ovo zanima! Javi seeeeee!
    evo me
    dok se ja sjetim recepata...
    kako kaže ivančica, ne na kraju, nego se leća kuha.

  46. #46
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    leca je mekana mahunarka, brzo klija i cesto se dogodi da je stavis u lonac kuhati, a dobijes i klice gratis (sto ne izgleda bas privlacno)

  47. #47

    Default

    šalica od kave?
    iz kakve šalice pijete kavu?
    šalica za tursku ili : onu čije se ime ne smije spomenuti:?
    koliko bi to bilo u gramima, dekama?

    i zašto više ne mogu naći onaj recept na portalu za leću?

  48. #48
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,966

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    šalica od kave?
    iz kakve šalice pijete kavu?
    šalica za tursku ili : onu čije se ime ne smije spomenuti:?
    koliko bi to bilo u gramima, dekama?

    i zašto više ne mogu naći onaj recept na portalu za leću?
    Meni je paket od pol kile suhe leće (zelene ili smeđe) dovoljan za 3 puta. Dugo mi je trebalo da se opametim i smanjim količinu (stavljala na 2 puta, uvijek je bilo previše).

    Daklem, vjerojatno se radilo o šalici za onu kavu čije se ime ne smije spomenuti...

    Leću dobro operem, da izađe sva prašina, skuham u ekspres loncu posoljeno i sa lovorovim listom (to je brzo gotovo, ne treba dulje od 10-12 min), a dalje - kako god... Moji vole i opisane kombinacije s povrćem, ali i zimsku varijantu: prepržim 1 jušnu žlicu kosanog suhog špeka, dodam 1 žličicu crvene paprike i leću skup s vodom (pazim da ne bude previše vodurine). Može se dodati šaka tarane ili nekog sličnog tijesta kao za paštu fažol. Kad je gotovo, dodati kosanog peršinovog lista. Može se to i sa zaprškom raditi, ali na to već duuuugo nisam ni pomislila.

  49. #49

    Default

    gdje si bila prije jednu uru?

    baš sam napravila ono što si ti rekla da više ne radiš
    frknula pola paketa od 500 gr
    da ne pofali

    zdinstala sam jednu kapulu, 3 češnja češnjaka, 6 mrkvica, 1/4 celera, 2 korjena peršina i 3 mala krumpira, dodala 250 gr oprane i namočene leće
    na kraju sam dodala malo paradajza
    čini mi se fino, hladi se u tanjuru

    nisam imala kobasice, a nije mi se bome dalo ić van po to
    pa će MM uz to dobiti jednu krvavicu
    a meni je dobro ovako, bezmesno

  50. #50
    mayato's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    1,033

    Default

    Ja sam danas prvi put kuhala leću, kupljena u Konzumu u vrećici Ekozona...piše da je zemlja podrijetla Kanada, a proizvedena u Nizozemskoj.
    Došao muž s posla i veli da kad je bila ona smrtonosna epidemija da je izvor zaraze bio u mahunarkama, a ne u zelenjavi.
    To je bilo ono u Njemačkoj, ako se tko sjeća.
    Sad sam malo zabrinuta, jel ima tko da kupuje tu leću Ekozona, i ječam i slanutak?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •