Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
koje su to dobrobiti za zdravlje od namakanja lece?
Ne samo leće, već i ostalih žitarica i mahunarki. Namakanjem potičemo da sjemenka "oživi" što prethodi samom klijanju iste. Nije nužno da skroz isklija, dovoljno je samo da proces započne. To se postiže namakanjem- najbolje preko noći.A o superiornosti klica se već dosta zna:

Klijanjem se ne proizvodi samo vitamin C, vec se sastav zrnja i sjemenja mijenja na brojne korisne nacine. Klijanje povecava sastav vitamina B, specijalno B2, B5 i B6. Sadrzaj karotena se drasticno povecava, cak do 8 puta. Sto je jos vaznije, klijanje neutralizira fitinsku kiselinu, substancu prisutnu u opnama zrnja svih zitarica koja onemogucuje absorpciju kalcija, magnezija, zeljeza, kopra i cinka. Klijanje takodjer neutralizira inhibitore enzima prisutne u zrnju zita. Ovi inhibitori mogu neutralizirati nase vlastite korisne enzime u probavnom traktu. Kompleksi ugljikohidrati koji prouzrokuju gaseve u stomaku se razgradjuju tijekom klijanja. Klijanje neutralizira alfatoksine, potentne kancerogene tvari pronadjene u zitaricama. I konacno, brojni enzimi koji pomazu probavu proizvode se u toku klijanja.
preuzeto iz:
http://istineilaziohrani.blogspot.co...plodova-i.html