Ja leću nikad ne potopim ranije jer imam pretis lonac pa se od kad ga poklopim kuha oko 20 min. Dakle u drugom loncu bi to bilo sigurno 1 h, ovisno i o količini.

1 kapulu, 3-4 karote, malo korjena od selena, malo korjena od petrusimula, 2-3 češnja luka i polovicu paprike (iz ledenice) isjeckam na sitno i malo prodinstam na maslinovom ulju. U to dodam leću (oko 2 šoljice od kave), malo pomodora ili konšerve i list lovora. Ubacim i krumpir na kockice ako ćemo jesti istog dana, a ako je za sutra ide verzija bez krumpira, a i nije potreban jer se skroz zagusti. Ulijem oko 1 l vode, posolim, popaprim i dodam malo Vegete. Zatvorim lonac i od kad zakipi kuha oko 20 min. Nakon toga ga otvorim i pogledam treba li doliti još vode i fali li soli ili ičega. Kad je gotovo dodam još malo maslinovog ulja.
Obično to jedemo uz hrenovke ili kranjske kobasice koje posebno skuham u vodi da otpuste svu masnoću.