Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
Priprema li itko nezdravu leću iz konzerve?

Imam neke konzerve leće, pa bih to napravila, al' ne znam koliko to dugo treba kuhati?
Milim iskustva, ukoliko postoje...
Leća iz konzerve je kuhana i nije nezdrava kao štajaznam gulaš.

Nemoj se zamajavati s kuhanjem. Čak i suha leća skuha se brzo i bez namakanja, a ovo je idealno za salate od mahunarki. To si moji dečki sami rade. Omiljena kombinacija je salata leća+slanutak+kukuruz šećerac. Konzerve se otvore, povrće ispere na cjedilu, ocijedi i frk u zdjelu. Dodaš sjeckani luk (kod mene obično kozjak), malo soli radi luka, pa onda jabučni ocat ili balsqmico i bučino ulje. Fino je i s maslinovim. Bitno da je neko hladno prešano aromatično ulje. Savršeno. Po želji svježi bosiljak i papar.

Ako baš hoćeš varivo od leće iz konzerve, prodinstaj na ulju malo luka i jednu ribanu mrkvu, po želji možeš i špek dodati prije povrća, pa kad je mekano (5 min ili kraće) dodaš žličicu mljevene paprike i istreseš konzervu leće skupa s vodom. Dodaš vode još koliko je zapremina konzerve, lovorov list i jušnu žlicu zobenih pahuljica, pustiš da zakipi i gotovo. Dosoliš po potrebi. Moja mama bi dodala žlicu vrhnja.