Leća iz konzerve je kuhana i nije nezdrava kao štajaznam gulaš.
Nemoj se zamajavati s kuhanjem. Čak i suha leća skuha se brzo i bez namakanja, a ovo je idealno za salate od mahunarki. To si moji dečki sami rade. Omiljena kombinacija je salata leća+slanutak+kukuruz šećerac. Konzerve se otvore, povrće ispere na cjedilu, ocijedi i frk u zdjelu. Dodaš sjeckani luk (kod mene obično kozjak), malo soli radi luka, pa onda jabučni ocat ili balsqmico i bučino ulje. Fino je i s maslinovim. Bitno da je neko hladno prešano aromatično ulje. Savršeno. Po želji svježi bosiljak i papar.
Ako baš hoćeš varivo od leće iz konzerve, prodinstaj na ulju malo luka i jednu ribanu mrkvu, po želji možeš i špek dodati prije povrća, pa kad je mekano (5 min ili kraće) dodaš žličicu mljevene paprike i istreseš konzervu leće skupa s vodom. Dodaš vode još koliko je zapremina konzerve, lovorov list i jušnu žlicu zobenih pahuljica, pustiš da zakipi i gotovo. Dosoliš po potrebi. Moja mama bi dodala žlicu vrhnja.